MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Błąd: Nie można uruchomić Fx, jest już w pamięci

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Błąd: Nie można uruchomić Fx, jest już w pamięci

Postautor: JarekDraw » 04 kwietnia 2008, 10:43

Przeglądarka: Opera/9.25 (Windows NT 5.1; U; pl)

Witam, mam problem przy próbie uruchomienia Firefoksa pokazuje mi się następująca informacja:
Obrazek..
System Win XP Sp1

Pozdrawiam
JarekDraw
 
Posty: 3
Z nami od: 04 kwietnia 2008, 10:40

Postautor: teo » 04 kwietnia 2008, 10:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.14pre) Gecko/20080325 BonEcho/2.0.0.14pre

Ctrl+Alt+Delete i na karcie Procesy zakończyć proces firefox.exe.
Obrazek
teo
Moderator
 
Posty: 2378
Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: JarekDraw » 04 kwietnia 2008, 11:19

Przeglądarka: Opera/9.25 (Windows NT 5.1; U; pl)

Właśnie nie, już tego próbowałem . Proces pojawia się tylko na chwilę, i znika po zamknięciu wyżej wymienionego okna..

Pozdrawiam
JarekDraw
 
Posty: 3
Z nami od: 04 kwietnia 2008, 10:40

Postautor: Tomek » 04 kwietnia 2008, 12:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9b5) Gecko/2008032620 Firefox/3.0b5

Oczywiście Standardową Diagnostykę olałeś i nie przeprowadziłeś jej solidnie, dokładnie i do końca? Bo w 2 postach nie ma o tym ani słowa a wszędzie na forum kładziemy nacisk na jej wyniki!
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8928
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: JarekDraw » 04 kwietnia 2008, 15:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.8.1.12) Gecko/20080201 SeaMonkey/1.1.8

Zaraz olałeś, tryb awaryjny też nie da się otworzyć.
JarekDraw
 
Posty: 3
Z nami od: 04 kwietnia 2008, 10:40

Postautor: Tomek » 04 kwietnia 2008, 15:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.9b4) Gecko/2008031317 Firefox/3.0b4

No cały czas to tak wygląda że olewasz ;)
Tryb awaryjny to nie jest koniec SD - są jeszcze 2 punkty. Prosiłem cię o solidne i do końca przeprowadzenie SD. Skoro tryb awaryjny nie działa - przechodzisz do kolejnego punktu i dopiero potem informujesz nas że np. tryb awaryjny nie działa, na nowym profilu to i to itp itd.
Bez tego nie stwierdzimy gdzie tak naprawdę leży problem.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8928
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: Leon45 » 07 kwietnia 2008, 21:03

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; FunWebProducts; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)

tomasiek, bez urazy, ale jak mozesz to podpowiedz jak usunąc ten problem opisany przez JarekDraw. Mam identyczny problem. Stand. Diagn.na nic się nie zda bo nie można otworzyc okna aby dojsc do narzedzia itd. Tryb awaryjny nie działa w menedżerze nie ma firefoxa, usuwanie z listy dodaj usun programy i zainstalowanie na nowo nie działa. Co jeszcze można zrobic Pozdrawiam.
Leon45
 
Posty: 9
Z nami od: 06 kwietnia 2008, 18:11

Postautor: Tomek » 07 kwietnia 2008, 21:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.9b5) Gecko/2008040514 Firefox/3.0b5

Leon - bez urazy - ale napisałem że SD trzeba przeprowadzić do końca. Ty mówisz o trybie awaryjnym, o przeinstalowaniu, a nie mówisz nic o nowym profilu.
W SD masz opisaną procedurę zakładania nowego profilu
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8928
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: Leon45 » 07 kwietnia 2008, 21:28

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; FunWebProducts; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)

SD nie mogę przeprowadzic do konca, nie moge zacząc bo nie mogę otworzyc okna firefoksa, to jak mam przeprowadzic SD. A nowy profil, przepraszam ale co to jest i z czym to się je, jeśli możesz dokładniej to bardzo proszę. Pozdrawiam
Leon45
 
Posty: 9
Z nami od: 06 kwietnia 2008, 18:11

Postautor: Tens » 07 kwietnia 2008, 21:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.13) Gecko/20080311 Firefox/2.0.0.13

Jeśli nie można wykonać danego punktu przechodzi się do następnego i tak aż do końca. Co do nowego profilu - w Standardowej Diagnostyce jest wszystko pięknie wyjaśnione, wyróżnione pogrubieniem i podkreśleniem wyrazy są odnośnikami - skorzystaj z nich.
Pytaj w taki sposób, w jaki oczekujesz odpowiedzi.
Tens
 
Posty: 1886
Z nami od: 28 września 2006, 18:09

Postautor: Leon45 » 07 kwietnia 2008, 21:56

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; FunWebProducts; neostrada tp 7.2; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)

Kolego szanowny, napisałeś krok po kroku SD. cyt"
1/Zamknij Firefoksa, koniecznie upewniając się, że program został zamknięty prawidłowo i nie działa w tle. Uruchom program ponownie"
Tu jest problem ja go właśnie nie mogę zaknąc.
2/Jeśli jeszcze tego nie robiłeś od czasu wystąpienia problemu, zrestartuj komputer.
Już 10 razy robiłem restart.
3/Wyczyść pamięć podręczną (Narzędzia→Opcje→Prywatność→Pamięć podręczna).
Jak mam wyczysci pamięc jak nie mogę otworzyc okna firefoxa?
Itd, itp. co bym nie nacisnął to wykakuje okienko jak u kolegi na samej górze.
Jesli ja nie rozumiem o czym Ty piszesz to prosze łopatologicznie . Pozdrawiam
Leon45
 
Posty: 9
Z nami od: 06 kwietnia 2008, 18:11

Postautor: Tomek » 08 kwietnia 2008, 06:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9b5) Gecko/2008032620 Firefox/3.0b5

CZYTAJ DOKŁADNIE I DO KOŃCA! Bo na razie przeczytałes tylko wybiórczo, chwytając się słowa dokładnie... a pomijając to:
TOMASIEK pisze:Skoro tryb awaryjny nie działa - przechodzisz do kolejnego punktu


Do czasu aż nie będziemy wiedzieli czy problem tkwi w profilu to obijamy się jak ślepy z łopatą.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8928
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: Jakarol » 08 kwietnia 2008, 09:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9b5) Gecko/2008032620 Firefox/3.0b5

Dla mało zaawansowanych użytkowników "Standardowa diagnostyka" może być zadaniem dość trudnym. (Tworzenie nowego profilu itd.) Uruchomienie Firefoxa w trybie awaryjnym (Safe Mode) też może nie wyjaśnić sprawy, gdy przyczyną złego działania nie będzie któreś rozszerzenie lub motyw.
Proponuję przenieść cały folder Mozilla (C:\Documents and Settins\[nazwa_użytkownika]\Dane Aplikacji\Mozilla\) np. na pulpit (wytnij/wklej). Uruchom Firefoxa (utworzy on nowy folder zawierający czysty i nieuszkodzony profil). Jeżeli to pomoże, to pozostanie odzyskać z kopi zakładki i ew. hasła.
<img>
Jakarol
 
Posty: 184
Z nami od: 08 grudnia 2004, 11:20

Postautor: Tomek » 08 kwietnia 2008, 10:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9b5) Gecko/2008032620 Firefox/3.0b5

@Jakarol - ale SD jest opisana dość przystępnym językiem, z dokładnie opisanymi czynnościami, podlinkowanymi tematami - wystarczy kilka razy kliknąć żeby się wszystkiego dowiedzieć. Przecież moglibyśmy napisać tylko "należy sprawdzić w trybie awaryjnym i na nowym profilu czy wszystko gra."
Także już nie przesadzajmy z tą trudnością SD - najczęściej trudność tkwi w dokładnym czytaniu.
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8928
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: Jakarol » 08 kwietnia 2008, 11:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9b5) Gecko/2008032620 Firefox/3.0b5

@tomasiek
Dla nas to jest proste. Ja często pomagam znajomym, którym sprawia trudność zwykłe przenoszenie pliku/folderu, a korzystanie z komend: Uruchom..., czy z Wiersza polecenia to czarna magia. Przeważnie nie wiemy jak zaawansowanym użytkownikiem jest pytający. Czasem trzeba poprowadzić za rękę. :)
<img>
Jakarol
 
Posty: 184
Z nami od: 08 grudnia 2004, 11:20

Postautor: Leon45 » 08 kwietnia 2008, 19:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.13) Gecko/20080311 Firefox/2.0.0.13

tomasiek, masz rację cyt"najczęściej trudność tkwi w dokładnym czytaniu" , ale to także tyczy Ciebie. Zrozum, może nie miałeś takiego problemu, może przez niedokładne opisanie nie rozumiesz ale cała ta SD to o dupę rozbic w moim przypadku napiszę jeszcze raz cokolwiek nacisnę na firefoksie, wyskakuje okno, nie można zrobic nic, dokładnie nic, bo efekt jest zawsze ten sam, co z tego ze ja czytam jak nie mogę przejsc nawet jednego kroku z SD.
Leon45
 
Posty: 9
Z nami od: 06 kwietnia 2008, 18:11

Postautor: Miromik » 08 kwietnia 2008, 20:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9pre) Gecko/2008040706 Minefield/3.0pre

Leon45, jak czytam twoje poprzednie wpisy to wnoszę, że nie udało ci się usunąć starego i/lub założyć nowego profilu.
Miromik
 
Posty: 303
Z nami od: 06 lutego 2004, 22:48
Lokalizacja: Gdynia

Postautor: Leon45 » 08 kwietnia 2008, 21:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.13) Gecko/20080311 Firefox/2.0.0.13

Miromik, nie nie udało sie, jednakże po chłopsku naprawiłem ten problem. Dzięki wszystkim za porady i chęci. Pozdrawiam
Leon45
 
Posty: 9
Z nami od: 06 kwietnia 2008, 18:11

Postautor: Tomek » 09 kwietnia 2008, 06:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9b5) Gecko/2008032620 Firefox/3.0b5

Leon45 pisze:jednakże po chłopsku naprawiłem ten problem

a podzielisz się rozwiązaniem czy jest ono tylko dla ciebie? Może ktoś inny chciałby skorzystać?
Poza tym piszesz że SD jest do niczego. To dlaczego nie mogłeś chociaż raz jasno powiedzieć - tryb awaryjny nie działa, nie mogę stworzyć nowego profilu. Skupiłeś się w swoich wypowiedziach na tekście - nie mogę odpalić fx.

ps. Miromik ma rację - też mam wątpliwości czy nowy profil się pojawił... a rozwiązanie które zastosowałeś to najprawdopodobniej usunięcie z dysku wszystkiego co ma firefox w nazwie...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 8928
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Lokalizacja: pewna śliczna kotlina

Postautor: Grzegorz » 09 kwietnia 2008, 13:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9b5) Gecko/2008032620 Firefox/3.0b5

tomasiek pisze:rozwiązanie które zastosowałeś to najprawdopodobniej usunięcie z dysku wszystkiego co ma firefox w nazwie...

To z pewnością byłoby chłopskie rozwiązanie problemu (-;
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7473
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: