MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firefox 3 - pasek adresu

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Firefox 3 - pasek adresu

Postautor: rcichosz » 15 czerwca 2008, 10:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Iceweasel/2.0.0.14 (Debian-2.0.0.14-2)

Witam

W firefox 3 jak się w pisuje w pasek adresu nazwę strony to podpowiada nie tylko adres z którego ostatnio korzystałem ale i pod spodem adresu wypisuje jakiś opis dotyczący strony. Jak zrobić (jakaś opcja /wpis do config) aby było tak samo jak w firefox2 czyli podpowiada same linki bez opisów. Te opisy powodują to iż podpowiedź robi się dość nieczytelna i nie tylko jest denerwująca ale i bardzo utrudnia pracę z paskiem adresu.
Rafał
rcichosz
 
Posty: 3
Z nami od: 12 lutego 2005, 13:50

Postautor: Gość » 15 czerwca 2008, 19:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

.ac-comment {
font-size: 100%! important;
color: #444444 ! important;
}

.ac-url-text {
font-size: 100% ! important;
color: #000077 ! important;
}

te wpisy steruja w userchrone wielkoscia czcionki i jej kolorem. pierwsza czesc dotyczy wlasnie opisu, druga linku url. zeby nie wyswietllao sie w ogole trzeba dodac display: none ! important;
problem polega na tym, ze to pole dalej fizycznie istnieje, ale juz puste. moze ktos poda jak je w ogole wyeliminowac. inaczej pozostaje Ci zainstalowanie rozszerzenia, ktore przywraca stary pasek adresowy, ale tracisz funkcjonalnosc nowego.
Gość
 

Postautor: Antietam » 17 czerwca 2008, 10:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14

a co to jest za rozszerzenie ?
nie podoba mi się kompletnie nowy pasek adresowy :(
Antietam
 
Posty: 167
Z nami od: 28 września 2004, 15:19

Postautor: MAURYCY » 17 czerwca 2008, 10:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14

Obrazek
Obrazek
MAURYCY
 
Posty: 71
Z nami od: 29 stycznia 2007, 13:35

Postautor: Antietam » 17 czerwca 2008, 10:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14

dzięki serdeczne :D
Antietam
 
Posty: 167
Z nami od: 28 września 2004, 15:19

Postautor: Gość » 17 czerwca 2008, 11:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

Zauważyłem także że w Pasku Adresu pojaiwają się linki "z gwiazdką" - czyli te które mam w zakładkach. Co mam zrobić aby je stamtąd usunąc?
Gość
 

Postautor: teo » 17 czerwca 2008, 16:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.16pre) Gecko/20080616 BonEcho/2.0.0.16pre

Najlepiej zapoznaj się w pomocy z nową funkcjonalnością paska adresu. To jest najlepsze wyście, bo w kolejnych wydaniach funkcjonalność paska adresu będzie rozbudowywana. Na początku też przeszkadzały mi te nowe funkcje - teraz nie mógłbym bez nich się obejść. Najbardziej odczuwam to gdy coś muszę zrobić korzystając jeszcze z Fx 2.
Obrazek
teo
Moderator
 
Posty: 2379
Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: Antietam » 17 czerwca 2008, 20:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

teo, nie chcę zapoznawać się z nowymi funkcjami paska adresu,
chcę tak jak w FF 2, by były w nim tylko adresy przeze mnie wpisane.
Obecnie, niestety w pasku adresu są wrzucone losowo, niektóre zakładki :x
jak przywrócić stary pasek z FF 2?
jak usunąć wszystkie wpisy z paska adresu?
ctrl+shift+del nie działa :(
Antietam
 
Posty: 167
Z nami od: 28 września 2004, 15:19

J/w

Postautor: B@G » 17 czerwca 2008, 20:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

Mnie się pojawił na pasu do wpisywania adresów niechciane adresy (które przeszły z Opery ja ich tam nie chcę jak je wykasować
B@G
 

Postautor: GrzechS » 17 czerwca 2008, 20:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

Jeśli chcesz żeby pasek podpowiadał tylko wpisywane adresy uruchom skrypt konfiguracji about:config, znajdź wpis browser.urlbar.matchOnlyTyped i ustaw jego wartość na true.
GrzechS
 

Nie dokońca się sprawdza

Postautor: Bankotravel » 17 czerwca 2008, 21:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

GrzechS pisze:Jeśli chcesz żeby pasek podpowiadał tylko wpisywane adresy uruchom skrypt konfiguracji about:config, znajdź wpis browser.urlbar.matchOnlyTyped i ustaw jego wartość na true.


Nie do końca ta opcja się sprawdza gdyż ogranicza wyświetlanie do 3 linków a i to denerwuje. Mnie się z kolei uaktywniły linki które kiedyś wykasowałem ale widocznie się gdzieś uchowały - skandal i granda wracam do poprzedniej wersji - gdyż ta jest trochę niebezpieczna prezent dla hakerów normalnie gwiazdka.
Bankotravel
 
Posty: 12
Z nami od: 12 sierpnia 2006, 13:11
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: teo » 17 czerwca 2008, 21:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9pre) Gecko/2008061606 Minefield/3.0pre

Panowie, wyczyśćcie sobie dane prywatne. Jeśli macie jakieś podpowiedzi, to tylko te, które macie w swoich zakładkach. Fx3 nie pobiera nie wiadomo skąd danych. Wierzcie, jest naprawdę o wiele bardziej bezpieczny niż Fx2.
Obrazek
teo
Moderator
 
Posty: 2379
Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

PORAŻKA

Postautor: Bankotravel » 17 czerwca 2008, 21:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

teo pisze:(...) Na początku też przeszkadzały mi te nowe funkcje - teraz nie mógłbym bez nich się obejść. Najbardziej odczuwam to gdy coś muszę zrobić korzystając jeszcze z Fx 2.


No cóż jeden się pogodził ale ja mam rogata duszę w tym temacie i się nie pogodzę ja chcę mieć pełną kontrolę co ma mi się wyświetlać a to tak jakby ktoś narzucał mi swą wolę. Skandal. Jak nie dopracowali to po co to dodali a może ktoś to celowo zrobił aby szpiegować ale to taka moja teoria spiskowa. Niemniej jednak skandal

teo pisze:(...) Fx3 nie pobiera nie wiadomo skąd danych. Wierzcie, jest naprawdę o wiele bardziej bezpieczny niż Fx2.


Wiadomo poprzednie wersje pytały czy skopiować dane (linki) a ta nie po prostu ktoś wpisał polecenie aby zrobiła to z automatu. Ciekawe co jeszcze wpisał albo o czym zapomniał. W poprzednim FF z serii 2.0 czyściła historię odwiedzanych stron tak że pasek był pusty i druga osoba nie widziała co przeglądasz Obecny FF 3.0 sami widzicie. ciekawe co będzie dalej. PAMIĘTAJCIE W KAFEJCE INTERNETOWEJ I W BIURZE NIE UŻYWAJ FF 3.0 BO MOŻESZ POŻAŁOWAĆ. i TO Z POWODU TEGO BŁĘDU
Ostatnio zmieniony 17 czerwca 2008, 21:44 przez Bankotravel, łącznie zmieniany 1 raz
Bankotravel
 
Posty: 12
Z nami od: 12 sierpnia 2006, 13:11
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Gość » 17 czerwca 2008, 21:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

@Bankotravel

To po co w ogóle przeszedłes na Fx 3? :wink:
Gość
 

Postautor: Seph » 17 czerwca 2008, 21:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

A da się zrobić tak z nowym paskiem adresu, by wyświetlał linki zaczynające się od liter wpisanych przeze mnie? Bo np. wpisuję literkę "b", a wyświetla mi link zaczynający się od "db". Trochę to wkurzające jak chce się szybko przejść do strony...
Seph
 

Postautor: Bankotravel » 17 czerwca 2008, 21:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

Anonymous pisze:@Bankotravel

To po co w ogóle przeszedłes na Fx 3? :wink:


Bo nie miałem zielonego pojęcia o tych problemach
Bankotravel
 
Posty: 12
Z nami od: 12 sierpnia 2006, 13:11
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: GrzechS » 17 czerwca 2008, 21:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

teo pisze:Panowie, wyczyśćcie sobie dane prywatne. Jeśli macie jakieś podpowiedzi, to tylko te, które macie w swoich zakładkach. Fx3 nie pobiera nie wiadomo skąd danych. Wierzcie, jest naprawdę o wiele bardziej bezpieczny niż Fx2.


Święta racja. Jak gdzieś ostatnio przeczytałem (może nawet na tym forum) - większości problemów winien jest najczęściej obiekt znajdujący się pomiędzy monitorem a oparciem fotela (tylko bez urazy, nie bierzcie tego do siebie).
Przy wielokrotnym przeinstalowywaniu Firefoxa, testowaniu różnych wersji, eksportu/importu zakładek, rozbudowywaniu drzewa zakładek itp, itd... zawsze znajdzie się coś o czym zapomnieliśmy, przeoczyliśmy, zrobiliśmy kopię zapasową...
Może Bankotravel umieściłeś kiedyś część zakładek w jakimś mocno "zagnieżdżonym" podfolderze, o których zapomniałeś a teraz nowa funkcjonalność paska Ci o nich przypomniała... To tylko moja teoria ale raczej tak łatwo nie bierze się coś z niczego.
Pozdrawiam i nie dajmy się zwariować z tymi teoriami spiskowymi.
GrzechS
 
Posty: 1
Z nami od: 17 czerwca 2008, 20:58

Postautor: zontar » 17 czerwca 2008, 22:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

Anonymous pisze:@Bankotravel

To po co w ogóle przeszedłes na Fx 3? :wink:

Aleś wydumoł... aż mnie zepchło z taboreta...
Tak jakby ktoś stwierdził po co kupować nową patelnie jak nie wiesz że zamiast rączki są dwa ucha....

teo pisze:Najlepiej zapoznaj się w pomocy z nową funkcjonalnością paska adresu. To jest najlepsze wyście, bo w kolejnych wydaniach funkcjonalność paska adresu będzie rozbudowywana.

Skoro FF tak bardzo sie chwali możliwościami dostosowywania do indywidualnych upodobań użytkownika to zaiste najwyraźniej masz racje... Tyle że to bardziej wygląda na to że to użytkownik musi dostosować się do przeglądarki a nie odwrotnie :(

A ja sie zgadzam z Bankotravel
Mnie też sie nie podoba nowy pomysł paska adresu, jest mi tym bardziej przykro bo FF używam od lat i zawsze wszędzie go chwaliłem.

Wyczyszczenie prywatnych danych nie powoduje że w pasku adresu będą one wyświetlane, wówczas są wyświetlane któreś z zakładek. Tylko po co?
Dodatek Oldbar nie załatwia sprawy, powoduje tylko wyświetlanie stylem jak FF2 ale również pobierane są informacje z zakładek i wyświetlane w pasku adresu.

A z pewnością wielu użytkowników ma pewne linki w zakładkach specjalnie pozagnieżdżane, do których często się odwołuje ale nie chce by inni je zobaczyli gdy siądą do ich kompa.

Założenie czyszczenia danych powinno być uważam takie jak w poprzedniej wersji FF, brak jakiegokolwiek adresu w wyświetlaniu i tyle...


Więc jeśli ktoś zna sposób na to to niech się dobrodusznie pochwali a z pewnością trafi do niego uśmiech niejednego użytkownika FF

Pozdrawiam
zontar
 
Posty: 4
Z nami od: 07 czerwca 2008, 13:29

Postautor: Gość » 17 czerwca 2008, 23:05

Przeglądarka: Opera/9.50 (J2ME/MIDP; Opera Mini/4.1.11320/528; U; pl)

zontar pisze:
Anonymous pisze:@Bankotravel

To po co w ogóle przeszedłes na Fx 3? :wink:

Aleś wydumoł... aż mnie zepchło z taboreta...
Tak jakby ktoś stwierdził po co kupować nową patelnie jak nie wiesz że zamiast rączki są dwa ucha....

teo pisze:Najlepiej zapoznaj się w pomocy z nową funkcjonalnością paska adresu. To jest najlepsze wyście, bo w kolejnych wydaniach funkcjonalność paska adresu będzie rozbudowywana.

Skoro FF tak bardzo sie chwali możliwościami dostosowywania do indywidualnych upodobań użytkownika to zaiste najwyraźniej masz racje... Tyle że to bardziej wygląda na to że to użytkownik musi dostosować się do przeglądarki a nie odwrotnie :(

A ja sie zgadzam z Bankotravel
Mnie też sie nie podoba nowy pomysł paska adresu, jest mi tym bardziej przykro bo FF używam od lat i zawsze wszędzie go chwaliłem.

Wyczyszczenie prywatnych danych nie powoduje że w pasku adresu będą one wyświetlane, wówczas są wyświetlane któreś z zakładek. Tylko po co?
Dodatek Oldbar nie załatwia sprawy, powoduje tylko wyświetlanie stylem jak FF2 ale również pobierane są informacje z zakładek i wyświetlane w pasku adresu.

A z pewnością wielu użytkowników ma pewne linki w zakładkach specjalnie pozagnieżdżane, do których często się odwołuje ale nie chce by inni je zobaczyli gdy siądą do ich kompa.

Założenie czyszczenia danych powinno być uważam takie jak w poprzedniej wersji FF, brak jakiegokolwiek adresu w wyświetlaniu i tyle...


Więc jeśli ktoś zna sposób na to to niech się dobrodusznie pochwali a z pewnością trafi do niego uśmiech niejednego użytkownika FF

Pozdrawiam
:) Tez mi sie wydawalo, ze to utrudnienie, ale gdy nie pamietacie dokladnie adresu odwiedzonej strony okazuje sie, ze integracja z historiá to zaleta. Juz wstales? ;)
Gość
 

Postautor: A.P » 17 czerwca 2008, 23:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9) Gecko/2008052906 Firefox/3.0

Wyczyszczenie prywatnych danych nie powoduje że w pasku adresu będą one wyświetlane, wówczas są wyświetlane któreś z zakładek. Tylko po co?
Dodatek Oldbar nie załatwia sprawy, powoduje tylko wyświetlanie stylem jak FF2 ale również pobierane są informacje z zakładek i wyświetlane w pasku adresu.


Zmień browser.urlbar.maxRichResults na 0.
A.P
 

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Exabot [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: