MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Akcje lokalizacyjne Mozilla Foundation i...?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Akcje lokalizacyjne Mozilla Foundation i...?

Postautor: Gandalf » 14 grudnia 2003, 16:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6a) Gecko/20031102 Firebird/0.7+

Z tego co obserwuje zaczal sie spory ruch wokol lokalizacji i internacjonalizacji.

Nie zauwazylem zadnych informacji o tym co w tym temacie robi CoreTeam MozilliPL, wiec mam pare pytan:

Miedzy innymi jest przygotowywany zestaw wersji jezykowych ktore beda dodawane do plyt z Mozilla. Z wiadomych wzgledow (na poczatek 6 jezykow) nie ma tam Polskiego.

Akcja ma byc rozszerzana na kolejne jezyki. Co w tej sprawie z Polskim? Czy Marek/Piotrek wiecie juz jak ma wygladac procedura akceptacji naszej lokalizacji? Kiedy jest szansa na to, ze Polska bedzie na liscie?

Japonska lokalizacja wstrzymuje na razie cala zabawe (tak wynika ze cotygodniowych statusow mozilli) poniewaz zamiast robic czysta lokalizacje, robia swoja dystrybucje - przypomina Wam to cos?

Kiedy Polska Mozilla bedzie wydawana jako binarna lokalizacja? Watki na ten temat ucichly i nie widze zadnych ruchow...

Widac presje na bledy internacjonalizacji. Z tego co pamietam bylo pare bledow ktore nam blokowaly prace z Polska lokalizacja. Czy mozna prosic o ta liste i czy sa jakies ruchy w kierunku naprawy tych bledow?

Jednym z warunkow umieszczania lokalizacji na plytce jest to, aby wersja zlokalizaowana pojawiala sie NAJPOZNIEJ TYDZIEN po wydaniu. Czy jest (do cholery jasnej) jakakolwiek szansa ze to wreszcie zacznie miec miejsce w przypadku Polskiego wydania i czy trwaja jakiekolwiek prace nad przyspieszeniem terminu wydan?
Nie musze chyba mowic, ze TB 0,4 i Mozilla 1.6 beta czekaja juz troche czasu...
Nadal nie wiem jakie macie chlopaki problemy z tym zeby lokalizowac szybciej (TB 4 mial RC wczesniej wiec mozna juz bylo to lokalizowac i parzec na ew. zmiany...), ale niestety od czasu 1.4 MozillaPL zaczela pracowac bardzo wolno :/ Podczas kiedy coraz wiecej "aktywistow" udziela sie na forum i rozwijane sa nasze projekty, core-projekt z nieznanych i niezrozumialych powodow nie moze spelniac jednego, malego, prostego zadanka - lokalizowac wydania. Nowej strony nie ma? trudno. Extensionroomu nie ma? trudno... Ale niech chociaz lokalizacje beda szybko...
Kolo 22,23 grudnia pojawi sie FB 0.8 i Mozilla Suite 1.6... Jezeli sytuacja sie nie poprawi, to obawiam sie, ze Polskie wersje ujzymy po sylwestrze, bo to swieta itp. itd...

Zaplanowane zostaly comiesieczne spotkania z lokalizatorami na ircu. Kto z ramienia MozilliPL bedzie tam i czemu ta informacja nie jest publiczna? Kto bedzie w zastepstwie jezeli osoby podstawowej nie bedzie?
Jaka jest szansa, abysmy my (spolecznosc) byli publicznie informowani o wynikach tych spotkan?

Co w sprawie rozmow o nazwie? Czy zmieniamy? Kiedy? Co sie zmienilo w rozmowach z Mozilla Foundation? ...

Ogolnie, znowu mam wrazenie, ze Team bardzo, bardzo malo informacji podaje do wiadomosci publicznej i to znacznie poglebia wrazenie marazmu.
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Re: Akcje lokalizacyjne Mozilla Foundation i...?

Postautor: pbartecki » 14 grudnia 2003, 17:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Gandalf pisze:Miedzy innymi jest przygotowywany zestaw wersji jezykowych ktore beda dodawane do plyt z Mozilla. Z wiadomych wzgledow (na poczatek 6 jezykow) nie ma tam Polskiego.

Tzn z jakich wiadomych wzgledow? Na liscie jest 6 wersji, ktore maja najwiekszy zasieg (najwieksza baze użytkownikow). Jezyk polski nie jest az tak bardzo popularny i niewiele mozemy na to poradzic.

Zglosilismy gotowosc przygotowania polskiej wersji jezykowej, czekamy na odpowiedz.

Mozilla.org nie jest zainteresowana lub jest zdecydowanie bardziej zainteresowana, zeby zespoly lokalizujace przygotowywaly tylko langpacki, a nie binarne wersje, czystych tlumaczen.

Moge wyliczyc jeszcze cala mase rzeczy, ktorych nie zrobilem oprocz przygotowania polskiej wersji binarnej ostatnich wydan Mozilli. Jest mi z tego powodu bardzo przykro, ale niestety mam tylko 24h w ciagu doby i zadnych szans na zmiane tego ;(

Bledy blokujace lokalizacje: nie mam przygotowanej zadnej listy. W tej chwli jest problem w przekazywaniu URLi zawierajacych polskie znaki diakrtyczne (np przy wyszukiwaniu).
Poza tym blad w Tb, gdzie trzeba przygotowywac osobne lokalizacje dla Linuksa i Windowsa. Nie ma bledow w sensie 'blocker' o ktorych byla mowa w tym cyklu wydawniczym.

Lokalizacja ma byc gotowa nawet NAJPOZNIEJ W CIAGU 2 DNI po wydaniu. Jestesmy tego swiadomi i jesli beda takie mozliwosci, to z pewnoscia ja przygotujemy. Po drugie dolozymy staran, zeby tak sie stalo. Nie moge jednak przysiac, ze cos stanie nam na drodze i lokalizacji nie bedzie.
Ile osob z Polski jest gotowych zaplacic za CD i jego wysylke ze stanow, zeby otrzymac polski langpack?

Tak, pamietam dokladnie, ze 1.6 zostala wydana juz 5 dni temu i Tb 9 temu. Przygotowujemy testowa wersje n!K 0.4 z kilkoma zmianami, pozniej bedzie MozillaPL 1.6beta. Jest mi bardzo przykro, ze to wszystko trwa.

Glowne problemy to brak czasu i koniecznosc zajmowania sie rowniez innymi niz mozillapl.org rzeczami.

Strasznie sie ciesze, ze jest coraz wiecej ludzi, ktorzy ochoczo pomagaja na forum. Nie ma slow, ktorymi wystarczajaco moznaby za to poDZIEKOWAC ;)
ExtensionRoom: przygotowujemy strone Wiki,
http://mozillapl.org/rozszerzenia/
na ktorej kazdy tlumacz dodatkow bedzie mogl prowadzic wlasne centrum danego dodatku. Mam nadzieje, ze wkrotce calosc ruszy szybszym krokiem.

Spotkania czy raczej sesje telefoniczne nie sa utajnione i wszyscy zainteresowani moga w nich uczestniczyc. Jesli bedzie mozliwosc to przygotujemy sprawozdanie, choc znowu niczego nie moge obiecac...

Staramy sie podawac te informacje, ktore sa ostateczne lub bliskie ostatecznym ustaleniom oraz odpowiadac na pytania. Bo sredni jest sens prowadzenia bardzo goracej dyskusji nad czyms, co ostatecznie moze sie diametralnie zmienic. A najczesciej zmienia i po kilku stronach watku juz nikt nie wie o co chodzi..
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: Gandalf » 14 grudnia 2003, 17:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6a) Gecko/20031102 Firebird/0.7+

pbartecki pisze:
Gandalf pisze:Miedzy innymi jest przygotowywany zestaw wersji jezykowych ktore beda dodawane do plyt z Mozilla. Z wiadomych wzgledow (na poczatek 6 jezykow) nie ma tam Polskiego.

Tzn z jakich wiadomych wzgledow? Na liscie jest 6 wersji, ktore maja najwiekszy zasieg (najwieksza baze użytkownikow). Jezyk polski nie jest az tak bardzo popularny i niewiele mozemy na to poradzic.

No wlasnie z takich, ze jestesmy malym krajem i nie miescimy sie na liscie 6 "najwiekszych" :)
Gandalf

Postautor: marcoos » 14 grudnia 2003, 17:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031206 Firebird/0.7+ (marcoos/pentium3+sse2+mmx)

pbartecki pisze:Tzn z jakich wiadomych wzgledow? Na liscie jest 6 wersji, ktore maja najwiekszy zasieg (najwieksza baze użytkownikow). Jezyk polski nie jest az tak bardzo popularny i niewiele mozemy na to poradzic.

Swoją drogą, jeśli na płycie jest tylko Suite, Thunderbird i Firebird, to przecież zostaje jeszcze ogromna ilość miejsca, żeby dorzucić właśnie choćby langpacki dla wszystkich krajów europejskich...
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: Gandalf » 14 grudnia 2003, 17:47

pbartecki pisze:Zglosilismy gotowosc przygotowania polskiej wersji jezykowej, czekamy na odpowiedz.

To super!

pbartecki pisze:Mozilla.org nie jest zainteresowana lub jest zdecydowanie bardziej zainteresowana, zeby zespoly lokalizujace przygotowywaly tylko langpacki, a nie binarne wersje, czystych tlumaczen.

Zatem czemu jest taki problem z japonczykami?

pbartecki pisze:Moge wyliczyc jeszcze cala mase rzeczy, ktorych nie zrobilem oprocz przygotowania polskiej wersji binarnej ostatnich wydan Mozilli. Jest mi z tego powodu bardzo przykro, ale niestety mam tylko 24h w ciagu doby i zadnych szans na zmiane tego ;(

pbartecki pisze:Lokalizacja ma byc gotowa nawet NAJPOZNIEJ W CIAGU 2 DNI po wydaniu. Jestesmy tego swiadomi i jesli beda takie mozliwosci, to z pewnoscia ja przygotujemy. Po drugie dolozymy staran, zeby tak sie stalo. Nie moge jednak przysiac, ze cos stanie nam na drodze i lokalizacji nie bedzie.

pbartecki pisze:Tak, pamietam dokladnie, ze 1.6 zostala wydana juz 5 dni temu i Tb 9 temu. Przygotowujemy testowa wersje n!K 0.4 z kilkoma zmianami, pozniej bedzie MozillaPL 1.6beta. Jest mi bardzo przykro, ze to wszystko trwa.

Glowne problemy to brak czasu i koniecznosc zajmowania sie rowniez innymi niz mozillapl.org rzeczami.

Piotrku. Ten temat jest juz walkowany od dawna. Przeciez nie chodzi o to, zebys siedzial 24 h na dobe, tylko zeby wlaczyc w temat tlumaczen wiecej ludzi. Jezeli mam podawac przyklady to Staszyna jest na anglistyce i nie widze ZADNEJ (podkreslam ZADNEJ) przyczyny dla ktorej nie mialby on dostawac materialu do tlumaczenia podczas kiedy Ty nie masz czasu. To samo tyczy sie kilku innych osob, ktore w sposob swobodny moglby wspomoc Ciebie i Marka w najbardziej krytycznych momentach - dniach wydan produktow.

Podam prosty przyklad:
Na dzien przed publikacja produktu odbywa sie wzmozony ruch w zakresie smoketestow. Poniewaz biore w nich udzial moge informowac o tym tutaj, aby ekipy tlumaczy braly sie za robote (mala szansa ze jakakolwiek zmiana w strigach zajdzie) w ten sposob Polska wersja moze ukzywac sie TEGO SAMEGO lub DZIEN pozniej.
Warunek jest prosty. Tlumaczyc musi zawsze co najmniej 2-3 osoby i jezeli danego dnia (w danych dniach) Ty nie mozesz (co juz sie zdarzalo) to zeby Marek nie wysylal Ci setek linii kodu i czekal tydzien na odpowiedz bo to nie ma ZADNEGO sensu...
Wszystko opiera sie o to, ze caly czas zamykacie sie na ludzi, ktorzy siedza tutaj i moga Wam pomoc. Cale tlumaczenie robisz sam z Markiem i jezeli Ciebie nie ma to tlumaczenie czeka, bo jak mi kiedys Marek napisal "bez Twojej akceptacji nie pusci" - swietnie, tylko czy celem jest to, zebys to zaakceptowal i jest to warte ponoszenia kosztow w postaci opoznien? Pitreck, Marcoos, Domel, CPU, Staszyna, Irekc...
Czy to normalne, ze Mozilla Links tlumaczy 3 razy wiecej ludzi niz Mozille/Firebirda i Thunderbirda?
9 dni czekamy na przetlumacznie ilu? 60 linii kodu? 100?

pbartecki pisze:Staramy sie podawac te informacje, ktore sa ostateczne lub bliskie ostatecznym ustaleniom oraz odpowiadac na pytania. Bo sredni jest sens prowadzenia bardzo goracej dyskusji nad czyms, co ostatecznie moze sie diametralnie zmienic. A najczesciej zmienia i po kilku stronach watku juz nikt nie wie o co chodzi..

Ciesze sie, ale nie musisz dyskutowac z nami o tym... Ja po prostu chcialbym wiedziec co sie zmienilo od tych 3 tygodni w sprawie nazwy, co z nowa strona, co z binarkami...
Po prostu wiesz, takie status updaty - moze niekoniecznie tak regularne, ale jednak.
Bo w tym momencie to troche sprawia wrazenie polityki faktow dokonanych. Dowiemy sie o czyms jak to bedzie gotowe i ruszy, a chyba nie o to chodzi.
Gandalf

Postautor: Ludwik » 15 grudnia 2003, 20:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Poza tym będąc tak małym teamem bieżecie na siebie bardzo dużo, to znaczy wydawanie wersji rozbudowanej w stosunku do orginalnej. Były dyskusje na temat tego czy to dobrze czy to źle, i to zupełnie inna sprawa. Ale już to, że tłumaczenia wychodza później, bo wy musicie testować funkcjonowanie waszych rozszeżeń (o ile tak jest?) nie jest najlepszym pomysłem.
No i na tym forum rzeczywiście bywa wiele osób, które na pewno z przyjemnością pomogły by przy tłumaczeniu programu.
Ludwik
Moderator

Z nami od: 10 marca 2003, 10:05

Postautor: Gandalf » 15 grudnia 2003, 21:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6a) Gecko/20031028

Oczywiscie ze tak jest. Po co inaczej bylyby wersje testowe? Tzn, oczywiscie, przydalyby sie "zeby sprawdzic czy tlumacznie jest kompletne", ale to znacnzie mniej wazne niz sprawdzenie czy zmiany, dodatki i dolaczone patche dzialaja poprawnie...
Gandalf

Postautor: Pitreck » 19 grudnia 2003, 10:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031218 Firebird/0.7+

Ehh, jesli dalej Team MozillaPL bedzie brnal w zaparte z tworzeniem wlasnej dystrybucji to boje sie, ze ktoregos dnia dojdzie do podzialu. Bedziemy mieli 2 Polskie ekipy pracujace na kodzie Mozilla.org. Jedna, to obecny tim wydajacy wlasna dystrybucje, drugi to ekipa Gandalfa tworzaca lokalizacje app. Mozilla.org w postaci binarek i publikujaca to na stronie firebird.pl.

Jeszcze zmiane splasha, ikon, oraz thorbbera jestem w stanie zrozumiec. Ale nie zaakceptuje paprania w kodzie, ktore tylko opoznia wydania, obniza stabilnosc i ogolnie przysparza samych problemow (vide pierwsze opinie i problemy odnosnie testowego wydaniania n! KP 0.4).

Wiem ze nie dysponujecie zbytnio czasem, ale zajzyjcie na fora polskich servisow IT, jak chocby FrazPC.pl czy PCLab.pl. Rozmawiam tam na codzien z przycietnymi az do bolu ludzmi, uzytownikami IE, Opery, Mozilla. Jak maja jakies problemy z ich przegladarka, to pytaja sie o to tam, a nie tutaj czy na MozillaZine. Wiele razy juz dyskutowalem z uzytkownikami Mozi, wielu z znich niezle sie zdziwilo, gdy powiedzialem ze MozillaPL to nie tylko lokalizacja. Czesc z nich albo nie korzystala z angielskiej wersji, albo korzystala i nie zauwazyla zbytniej roznicy. Jesli przez modyfikacje timu Mozilla straci na stabilnosci, szybkosci, czy czymkolwiek innym ucierpi na tym nie tim, tylko marka Mozilla. Skolei wiekszosc z tych, co wiedza, ze MozillaPL przystosowana jest dla potrzeb polskiego odbiorcy (takze ci, co glosowali w ankiecie na glownej) nie jest swiadoma zagrozen, jakie to ze soba niesie. Moze w pobieralni powinniscie obok notki:
"Uwaga: Poniższe wydania zostały przygotowane przez Zespół MozillaPL i nie są identyczne z wersjami udostępnianymi przez Mozilla Foundation." powinniscie zamiescic takze:
"wprowadzane przez nas modyfikacje moga wplynac ujemnie na stabilnosc i funkcjonalnosc aplikacji Mozilla.org, wszelkie zamieszczone tu pliki pobieracie i uzywacie na wlasne ryzyko!"

Ja naprawde dysponuje czasem i checia by pomoc w tlumaczeniu. Ale chcialbym tlumaczyc produkty Mozilla.org i cieszyc sie z owocu mej pracy pod postacia Mozilla pl-PL a nie Zdzisiek Bralser.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: zwierz » 20 grudnia 2003, 23:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4.1) Gecko/20031114

Czy polski langpack dla Moziilli 1.4 będzie sprawiał problemy jeśli zainstaluję go pod 1.4.1?
zwierz
Moderator

Z nami od: 31 sierpnia 2003, 10:13

Postautor: pbartecki » 21 grudnia 2003, 17:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Pitreck pisze:Ehh,

Obecnie prace nad kolejnymi wydaniami opozniaja sie z 2 zasadniczych powodow:

- zadan do wykonania jest zdecydowanie wiecej, po tym jak mamy 4 dodatkowe wydania (Kurier Poczty, Firebird)*2, z których każde niestety trzeba przygotować, chociażby sprawdzić czy sie uruchamia, opublikować itp. I uwierz, że staramy się zrobić więcej niż tylko minimum.
- permanentnie nie mamy czasu. Mysle jak każdy znas. Gandalf to bardzo ładnie podsumował w innym wątku: "Działamy wtedy kiedy jest na to czas. Nie wczesniej i nie później. Za to co zrobimy nie otrzymujemy wynagrodzenia".

Z samym tłumaczeniem interfejsu nie ma obecnie większych problemów i nie ma ono praktycznie wpływu na opóźnienia. Pliki są od początku dostępne dla wszystkich w CVSie (http://cvs.mozillapl.org/viewcvs.py/moz ... mozillapl/) - nieprzetłumaczone stringi zawarte są w plikach *Translate*.

Oprócz 2 powodów na początku, wydania dostępne są później przede wszystkim dlatego, że obecnie 9 na 10 pierwszych wytycznych naszego projektu to _Jakość_. Stąd zdecydowanie wydłużony okres testów. Jak pisałem wcześniej, Szybkość już była. Myślę, że teraz bardziej istotne jest nie to, żeby móc korzystać z nowego wydania kilka dni wcześniej, czy później lecz to, żeby móc z niego korzystać jak najbezpieczniej.

Pitreck pisze:Ale nie zaakceptuje paprania w kodzie, ktore tylko opoznia wydania, obniza stabilnosc i ogolnie przysparza samych problemów

Jesteśmy zainteresowani wydawaniem własnych wydań w oparciu o kod z mozilla.org. Oczywiście stabilność wydań MozilliPL jest inna niż tych z Mozilla.org. Jednak wskaż mi proszę, które nasze wydanie było tak bardzo popapraną, niestabilną niedoróbka? Jeśli były jakiekolwiek wypadki przy pracy, które niestety zdarzają się również na mozilla.org, to były jak najszybciej poprawiane, pomimo naszej przytłaczająco mniejszej ilości zasobów do dyspozycji.
Nie ma chyba sensu dyskutować nad problemami wersji testowych, bo mogę Ci wyliczyć kilkanaście bardzo poważnych błędów powodujących utratę danych w ostatnich wersjach nightly, które ciężar będzie się miał nijak do problemów użytkowników ze zmianą preferencji, na które sie powołujesz... Wydanie finalne będzie dzięki Waszym opiniom jeszcze lepsze.

Które nasze zmiany przysparzają tak wiele kłopotów?
To, że nie ma na tym forum tysięcy pytań o to jak zainstalować Flasha, jak wprowadzić zmiany w rejestrze, żeby działała Java, jak uruchomić menedżera profili, czy pracować w trybie offline???
Te zmiany są wykonywane dla użytkowników końcowych i dzięki nim nie mamy tutaj kilkuset zgłoszonych problemów miesięcznie więcej... których jesteś pewnie świadom, czytając np. forum.mozillazine.org.

Mozilla Foundation _popiera_ nasze prace nad kodem Mozilli:

Bart pisze:think it's wonderful that you guys are building on top of the Mozilla platform and doing interesting things that meet the needs of Polish users. That's kind of the whole point of Mozilla
.

Z drugiej strony już teraz Fundacja jest zdecydowanie mniej zainteresowana zlokalizowanymi wersjami binarnymi i zamiast nich preferuje otrzymywanie pakietów językowych (np. tylko langpacki zostaną umieszczone na CD). W przyszłości, gdy tłumaczenia znajdą się w CVS c.m.o przygotowywanie przez nas pełnych zlokalizowanych będzie miało jeszcze mniejszy sens, ponieważ wydania będą mogły być tworzone automatycznie przez Mozilla.org.

Pitreck pisze:Ja naprawde dysponuje czasem i checia by pomoc w tlumaczeniu. Ale chcialbym tlumaczyc produkty Mozilla.org i cieszyc sie z owocu mej pracy pod postacia Mozilla pl-PL a nie Zdzisiek Bralser.

Nie rozumiem tego. Langpack zaaplikowany do wydania angielskiego daje Ci dokłądnie tę możliwość. I możesz używać tej wersji Mozilli, którą lubisz bardziej. My udostępniamy tylko kolejną możliwość wyboru ;)

Serdecznie pozdrawiam,
Piotr.
pbartecki

Postautor: Pitreck » 21 grudnia 2003, 18:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031219 Firebird/0.7+ (Pitreck)

Ogolnie rzecz biorac nie mam zastrzezen do finalnych wydan MozillaPL, bo nie liczac opoznien, na oko ciut wolniejszej pracy (choc to moze autosugestia) oraz dwoch przypadkow:
-to byla bodajze Moz 1.3b, gdzie zle skompresowaliscie plik .exe przez co explorator windows sie wywalal. Na poprawke musielismy czekac kilka dni.
-problemy natury bezpieczenstwa/poufnosci oraz wygody uzytkowania przy domyslnie wlaczonym menagerze sesji w FbPL 0.7
z wiekszymi problemami sie nie spotkalem. Zaznaczam jednak, ze niepodoba mi sie takie papranie w przetestowanym przez setki, jesli nie tysiace osob kodzie finalnej wersji app. Mozilla.org. Uwazam to za potencjalnie niebezpieczne.

Mowisz, ze z tlumaczeniem interfesju nie ma problemu i jest to zalatwiane szybko. Fajne, tylko dlaczego langpaki i regpacki pojawiaja sie na kilka(nascie) dni po premierze app. Mozilla.org, razem z polska dystrybucja, a nie rowno z oryginalnym wydaniem?

Jakos nie chce mi sie wierzyc, by w wydawaniu polskich dystrybucji kierowala wami tylko troska o mniejsza ilosc powtarzajacych sie pytan na forum. Przeciez mozna by to zrobic prosciej, stworzyc cos w rodzaju All in One Extension z MozTweak'iem, gestami, trybem Offline i_co_tam_jeszcze_chcecie i udostepnic to na Firebird.pl. Kazdy, kto bedzie mial taka ochote bedzie mogl sobie taka paczke pobrac i "przystosowac program do wymogow polskiego uzytkownika". Taka paczka nie bedzie musiala byc czesto aktualizowana, a juz napewno nie w tym samym czasie co wydania aplikacji. Zawsze mozecie na bierzaco aktualizowac paczke o nowe wersje dodatkow, czy tez zaktualizowane wersje dla nowego toolkitu.
Dzialanie paczki mozecie sprawdzic z wydaniem RC, od ktorego do finalnej wersji nie wiele sie zmieni. Dzieki temu bedziecie mieli pewnosc, ze po premierze nowej wersji aplikacji nie bedzie problemow z wasza paczka.

Teraz wszystkie prace zwalacie sobie na okres po premierowy, co jest absolutnym nonsensem. Pozatym kazde wydanie musicie uzbrajac w te same "bajery" i testowac czy/jak dziala. Narzekacie na brak czasu, a sami go marnujecie. Przeciez mozna inaczej, aktualizowac paczke w okresie pomiedzy wydaniami, tlumaczyc nowe stringi w trakcie prac nad nowa wer. app. oraz dokonywac ostatnich poprawek w tlumaczeniu i testow paczki w fazie RC-testow.

pbartecki pisze:Nie rozumiem tego. Langpack zaaplikowany do wydania angielskiego daje Ci dokłądnie tę możliwość. I możesz używać tej wersji Mozilli, którą lubisz bardziej. My udostępniamy tylko kolejną możliwość wyboru ;)

Pozwol ze ci wyjasnie. Ja nie uzywam polsko jezycznych wydan, swoja zabawe z wydaniami MozillaPL zakonczylem na MozillaPL 1.4b oraz PhoenixPL 0.5. W polsce pomagam uzytkownikom, promuje Standardy oraz Mozilla, ale odkad oswoilem sie z interfejsem aplikacji preferuje angielsko jezyczne wydania. Zwlaszcza, ze co jakis czas pobieram i testuje wydania nightly. Gdybym mial pomagac w tlumaczeniu, to chcialbym by to tlumaczenie trafilo do binarki Mozilla (pl-PL) oraz do pakietow regionalnych i jezykowych, a nie do Zdzisiek Bralser.

Pozdrawiam
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: Ludwik » 21 grudnia 2003, 19:27

Pitreck pisze:Mowisz, ze z tlumaczeniem interfesju nie ma problemu i jest to zalatwiane szybko. Fajne, tylko dlaczego langpaki i regpacki pojawiaja sie na kilka(nascie) dni po premierze app. Mozilla.org, razem z polska dystrybucja, a nie rowno z oryginalnym wydaniem?

Właśnie. To samo pomyślałem czytając ten fragment. Skoro one są dlaczego wszyscy muszą na niego czekać tyle czasu? Dlaczego użytkownicy nie otrzymują ich odrazu?
Ludwik
Moderator

Postautor: Gandalf » 21 grudnia 2003, 20:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031218 Firebird/0.7+

I dokladnie to samo pytanie co Pitreck.
Rozumiem Piotrku, ze migasz sie od odpowiedzi, na moje prosto postawione pytanie "Dlaczego, skoro powodem opoznien jest brak czasu, wydan nie przygotowuje wieksza ekipa" - masz prawo nie odpowiadac. Kazdy z nas ma swoje podejrzenia w tym temacie.

Natomiast nie rozumiem czemu tlumaczenia - skoro sa gotowe od razu, nie sa publikowane natychmiast CHOCBY dlatego, zeby inne ekipy mogly korzystajac z nich budowac swoje wersje i... zeby sie toczylo wszystko dalej :)
A nie czekalo na testowanie zmian.... Bylbym bardzo wdzieczny za taka mala zmiane w trybie wydawniczym - langpack od razu, wydanie pozniej :)
Gandalf

Postautor: pbartecki » 21 grudnia 2003, 20:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Wyliczyłeś dwie rzeczy jedna i druga była widoczna tylko na niektórych systemach i zostały szybko poprawione. W głównym wydaniu Mozilli zdarzają się takie same wpadki, ostatnio z kolejnymi stabilnymi wydaniami. Nie mamy do dyspozycji 1/milionowej części tego co Mozilla.org.

Jeżeli nie podoba Ci się nasze 'papranie' oraz czas prac to jest kilka wyjść. Jednym z nich jest np. zatrudnienie Zespołu MozillaPL, żeby wykonywał wszystkie zadania zgodnie z Twoimi oczekiwaniami i w wyznaczonych przedziałach czasowych.
Z drugiej strony nie widzę w tym większego sensu, bo jak piszesz poniżej i tak nie używasz ani samej MozilliPL, ani nawet langpacków. Dotychczas nie otrzymywaliśmy zgłoszeń od ZU, ze Mozilla * 1.x wyszła już tydzień temu, a my jeszcze nie udostępniliśmy polskiego tłumaczenia. Za to sporo z nich docenia fakt, że otrzymują przetestowaną aplikację, nad którąś ktoś już się zastanowił.

Ludzie... naprawde niewiele jest osób, które od razu instalują każdą najnowszą wersję danego oprogramowania. Ba nawet na naszych stronach, gdzie zdecydowana większość to zaawansowani użytkownicy tylko (sprawdzam dla pewności) 4.98% ma przeglądarkę opartą o kod wydania 1.6.... Ponad 90% Mozilli to starsze wersje, ostatnia stabilna (1.5) to niecałe 50%.
Mając tak ograniczone zasoby pędzenie z wydawaniem równoległym najnowszych wydań alfa, beta itp niekoniecznie ma sens chyba....?
Tym bardziej, że jak przekonujecie i tak nie używacie polskich wersji językowych. To dla kogo chcecie, żebyśmy je przygotowywali? Dla Idei?
Bo ogrom użytkowników i tak ich nie używa...
Z tych 4.58% użytkowników wersji opartej o kod 1.6 i tak zdecydowana większość korzysta z nightly, których przygotowywanie w polskiej wersji językowej mija sie z celem zupełnie i jest w tej chwili poza zasiegiem.

pitreck pisze:Jakos nie chce mi sie wierzyc, by w wydawaniu polskich dystrybucji kierowala wami tylko troska o mniejsza ilosc powtarzajacych sie pytan na forum.

To znaczy jaki wg Ciebie mamy chytry i przebiegły plan, żeby kogo i co pogrążyć i zniszczyć samemu osiągając korzyści..?

All in One Extension:
Spróbuj przygotować taki dodatek, utrzymujac jego integralność, stabilność i pisząc skrypty instalacyjne. Jeśli będzie już gotowy, to będziesz miał okazję stwierdzić, czy było to mniej pracy.
Przygotowanie wydań MozilliPL nie ogranicza się wyłącznie do instalacji dodatków. Są wprowadzane inne zmiany, których nie da sie zalatwic jednym dodatkiem.

Nie wiem też skad twierdzenie o rzadszej aktualizacji takiego dodatku. Musialby byc przygotowywany dokladnie do kazdego wydania z osobna. Chyba, że o czyms nie wiem.

pitreck pisze:Teraz wszystkie prace zwalacie sobie na okres po premierowy, co jest absolutnym nonsensem.

Być może, jednak w czasie przedpremierowym mamy tak samo wiele prac, jak i po.

pitreck pisze:Pozwol ze ci wyjasnie. [...] Gdybym mial pomagac w tlumaczeniu, to chcialbym by to tlumaczenie trafilo do binarki Mozilla (pl-PL) oraz do pakietow regionalnych i jezykowych, a nie do Zdzisiek Bralser

Dziękuję za wyjaśnienia. Choć nadal nie rozumiem, które części tłumaczenia nie trafiają do "pakietów językowych i regionalnych" albo nie mogą zostać zaaplikowane do "binarki Mozilla (pl-PL)"?
pbartecki

Postautor: Ludwik » 21 grudnia 2003, 21:02

W momencie wydania nowej stabilnej wersji mozilla.org pojawiają się newsy w serwisach komputerowych. Wtedy jak najszyciej tu powinny pojawić się chociaż langpaki, bo w przeciwnym wypadku user nie będzie zainteresowany.

I naprawdę - czy opublikowanie wcześniej landpacków jest tak dużym problemem?
Ludwik
Moderator

Postautor: pbartecki » 21 grudnia 2003, 21:19

Gandalf pisze:I dokladnie to samo pytanie co Pitreck.
Rozumiem Piotrku, ze migasz sie od odpowiedzi, na moje prosto postawione pytanie "Dlaczego, skoro powodem opoznien jest brak czasu, wydan nie przygotowuje wieksza ekipa"

Tzn? Wszystkich, którzy chcieliby pomóc w przygotowywaniu kolejnych wydań MozilliPL zapraszam do przesyłania zgłoszeń (team@mozillapl.org).

Gandalf pisze:Natomiast nie rozumiem czemu tlumaczenia - skoro sa gotowe od razu, nie sa publikowane natychmiast CHOCBY dlatego, zeby inne ekipy mogly korzystajac z nich budowac swoje wersje i... zeby sie toczylo wszystko dalej :)
A nie czekalo na testowanie zmian.... Bylbym bardzo wdzieczny za taka mala zmiane w trybie wydawniczym - langpack od razu, wydanie pozniej :)

Langpacki (wszystkie wymagają mniejszych lub większych zmian) są przygotowywane w trakcie prac nad danym wydaniem, jednak zawsze dostępne są zdecydowanie wczesniej niż wydanie finalne. W przypadku ostatniego Kuriera ponad tydzien.
Uwzględniając, że
1) Jak wynika ze statystyk (o czym powyżej) - najnowszych wydań używa marginalna liczba użytkowników, z których jeszcze mniejsza liczba korzysta z polskiej wersji w ogóle (tzn nie korzysta z nightly).
2) Nie otrzymaliśmy jeszcze żadnego zgłoszenia od innej ekipy, która chciałaby korzystać z langpacków do przygotowania swojej wersji.

To IMVHO wydaje mi się, że zarzynanie się, żeby wydać cos 6 dni wcześniej lub później ma niewielki sens.. Chyba, że czegoś nie rozumiem.
pbartecki

Postautor: pbartecki » 21 grudnia 2003, 21:24

Ludwik pisze:W momencie wydania nowej stabilnej wersji mozilla.org pojawiają się newsy w serwisach komputerowych. Wtedy jak najszyciej tu powinny pojawić się chociaż langpaki, bo w przeciwnym wypadku user nie będzie zainteresowany.

Ale user i tak nie jest zainteresowany... Chyba, że macie na to jakieś zestawienia, o których nie mam pojęcia..?

Ludwik pisze:I naprawdę - czy opublikowanie wcześniej landpacków jest tak dużym problemem?

Opublikowanie dla kogo? Dla 2% użytkownikow?
pbartecki

Postautor: Ludwik » 21 grudnia 2003, 21:27

pbartecki pisze:Opublikowanie dla kogo? Dla 2% użytkownikow?

Choćby dla 2%. Skoro są LangPaki i ludzie, którzy ich potrzebują.
Ludwik
Moderator

Postautor: wariat » 21 grudnia 2003, 21:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007

pbartecki pisze:Ludzie... naprawde niewiele jest osób, które od razu instalują każdą najnowszą wersję danego oprogramowania. Ba nawet na naszych stronach, gdzie zdecydowana większość to zaawansowani użytkownicy tylko (sprawdzam dla pewności) 4.98% ma przeglądarkę opartą o kod wydania 1.6.... Ponad 90% Mozilli to starsze wersje, ostatnia stabilna (1.5) to niecałe 50%.

Zupelnie z boku, ale ... wielu ZU uzywa wersji starszych gdyz instaluja to co znajda na CD w jakiejs gazecie. Przygotowanie CDromu dolaczanego do pisma tez trwa chwile nikt nie robi tego na dzien przed rozpoczeciem dystrybucji magazynu. Opoznienie wydania aplikacji i jej ukazania sie na stronach gdzie redakcja "szuka nowosci" powoduje ze sama aplikacja nie pojawia sie w tym tylko w nastepnym albo jeszcze nastepnym wydaniu ... nie da sie dolaczyc do gazety czegos czego nie ma, jesli nei ma teraz nie jest poszukiwane (przez redakcje) az do kompletowania kolejnego CD za miesiac dwa trzy ...
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: pbartecki » 21 grudnia 2003, 21:41

Ludwik pisze:
pbartecki pisze:Opublikowanie dla kogo? Dla 2% użytkownikow?

Choćby dla 2%. Skoro są LangPaki i ludzie, którzy ich potrzebują.

Hmmm...
Czyli jednak wydawanie dla Idei... Tylko proszę Cię wytłumacz mojej żonie, córce i psu, że nie mogę się nimi zajmować, bo to co robię musi silnie trzeć o absurd.

W sytuacji, kiedy muszę wybierać pomiędzy wieloma alternatywami staram się wybierać tę, która będzie bardziej użyteczna. I IMVHO lepiej będzie jeśli poświcimy czas na zastanowienie się jak przygotować Kuriera do tego, żeby można było sobie wyklikać przeglądarkę, niż na przygotowanie langpacka w pierwszej kolejności 'bo tak trzeba'.
pbartecki

Następna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite