MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Strona pod Mozilla + AsterCity

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Strona pod Mozilla + AsterCity

Postautor: KLAPEK » 18 lipca 2002, 22:05

Przeglądarka: -

Mam nastepujacy problem:
Po podlaczeniu AsterCity nieprawidlowo wyswietla mi moja stronke, a mianowicie nie pokazuje ikonki, mimo wpisu
Kod: Zaznacz cały
<link rel>....
; nie dzialaja lub baaaaardzo wolno sie laduja efekty
onmouseover
- co ciekawsze czesc chodzi, a czesc w ogole nie; nie pokazuje grafiki jako tla na niektorych podstronach
<style>...url(*.gif)
; a ponadto caly czas na dolnym pasku jest komunikat o pobieraniu danych, co spowalnia pobieranie innych stron....:(

Natomiast w IE wszystko dziala bez zarzutu i duzo szybciej (na tej stronie).

Co ciekawsze Mozilla tez wszystko pokazuje jak nalezy... ale jak otwieram stronke z HDD, :o , w pracy na stalym laczu Netii chodzi bez zarzutu, no sa tez czasem klopoty, ale tylko z niektorymi efektami
onmouseover

Czy to wina serwera WP, czy AsterCity ma z tym jakies problemy?
Moze moglby ktos kto tez ma AsterCity sprawdzic:
http://www.klapek.w.pl
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Re: Strona pod Mozilla + AsterCity

Postautor: KLAPEK » 19 lipca 2002, 09:08

KLAPEK pisze:Co ciekawsze Mozilla tez wszystko pokazuje jak nalezy... ale jak otwieram stronke z HDD, :o , w pracy na stalym laczu Netii chodzi...

Teraz to w ogole kopara mi spadla, rowniez w pracy dzieje sie to samo :o :( ; podczas gdy na IE wszystko jest ok, ma ktos jakis pomysl, bo ja juz nic nie wiem, nie rozumiem :roll:
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: irekc » 19 lipca 2002, 11:12

KLAPEK pisze:
KLAPEK pisze:Co ciekawsze Mozilla tez wszystko pokazuje jak nalezy... ale jak otwieram stronke z HDD, :o , w pracy na stalym laczu Netii chodzi...

Teraz to w ogole kopara mi spadla, rowniez w pracy dzieje sie to samo :o :( ; podczas gdy na IE wszystko jest ok, ma ktos jakis pomysl, bo ja juz nic nie wiem, nie rozumiem :roll:

Ta strona w ogóle nie powinna działać:
http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.klapek.w.pl%2F&charset=%28detect+automatically%29&doctype=Inline

pierwszy przykład z brzegu:
...
<BODY STYLE=" font-family: Times; ">
<BODY BGCOLOR="#000000" TEXT="#FF0000" LINK="#FF0000" VLINK="#000000" ALINK="#000000">
<BODY>
...
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: KLAPEK » 19 lipca 2002, 11:41

Dzieki za druzgocace info :wink: , rzeczywiscie jest sporo bledow, jak tylko znajde troche czasu to przelece validatorem wszystkie pliki i bede siedzial i poprawial - no coz takie sa efekty braku czasu i wiedzy oraz amatorki na maxa :wink:
Ale nadal nie wiem dlaczego jesli odpalam z HDD wszystko jest ok, dlatego tez bylem przekonany ze jest... ok; a poza tym do wczoraj tez pokazywalo poprawnie z sieci :o
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

a jednak nie do konca moja wina ;-)

Postautor: KLAPEK » 24 lipca 2002, 01:00

Odkrylem co jest przyczyna zaprzestania poprawnego wyswietlania strony pod Mozzi. :lol: To nie moje bledy /choc przyznaje jest ich sporo :oops: i musze je usunac/ ale cos po stronie serwera WP - dla testu wrzucilem stronke na Interie i tam wszystko piknie smiga 8)
http://klapek77.w.interia.pl
Zatem nie mam pojecia co oni zrobili na WP ze nagle tak sie pokopalo :o
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: KLAPEK » 03 września 2002, 19:23

irekc pisze:
KLAPEK pisze:

Ta strona w ogóle nie powinna działać:
http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.klapek.w.pl%2F&charset=%28detect+automatically%29&doctype=Inline

OK, poprawilem narazie tylko strone startowa i odnosniki z tejze strony, spelniaja wymagania [url=validator.w3.org]validatora[/url] :lol: /oto dowod ;) /, a mimo to caly czas nie pokazuje obrazkow w tle, ani efektow onmouseover, ani ikonki w pasku adresu - caly czas tylko: przesylanie danych z WP :evil:
No teraz nie mozesz powiedziec ze to wina kodu strony, to musi byc cos po stronie WP
8)
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: irekc » 04 września 2002, 09:03

KLAPEK pisze:OK, poprawilem narazie tylko strone startowa i odnosniki z tejze strony, spelniaja wymagania [url=validator.w3.org]validatora[/url] :lol: /oto dowod ;) /, a mimo to caly czas nie pokazuje obrazkow w tle, ani efektow onmouseover, ani ikonki w pasku adresu - caly czas tylko: przesylanie danych z WP :evil:
No teraz nie mozesz powiedziec ze to wina kodu strony, to musi byc cos po stronie WP
8)

Cieszę się, że zmobilizowałeś się po moich postach i poprawiłeś stronę. Ale do rzeczy:

1. Obrazki w tle - oglądam twoją stronę pod IE 6.0 i pod Mozilla 1.1 - nie widzę różnicy. (Oprócz tego, że w Mozilli nie widać licznika odwiedzin)
2. Efekty OnMouseOver - rozumiem, że chodzi o linijkę "...dodatkowe informacje: kliknij na lewą oraz prawą flagę lub kontynuuj..." - działają jednakowo w M 1.1 i IE 6.0
3. Ikonka w pasku adresu - ręczne odwołanie sie do pliku http://strony.wp.pl/wp/klapek77/mm/favicon.ico daje następujący komunikat:
403 - Dostęp zabroniony
Ta strona została administracyjnie zablokowana
lub konfiguracja serwera wyklucza Twój dostęp do niej.

Nie wiem jaki jest sposób konfiguracji dostępu do stron na WP, jeżeli przez plik .htaccess to sprawdź czy nie masz w nim wpisów blokujących dostęp.

--
Irek
irekc

Postautor: KLAPEK » 04 września 2002, 09:22

irekc pisze:
KLAPEK pisze:OK, poprawilem narazie tylko strone startowa i odnosniki z tejze strony, spelniaja wymagania [url=validator.w3.org]validatora[/url] :lol: /oto dowod ;) /, a mimo to caly czas nie pokazuje obrazkow w tle, ani efektow onmouseover, ani ikonki w pasku adresu - caly czas tylko: przesylanie danych z WP :evil:
8)

Cieszę się, że zmobilizowałeś się po moich postach i poprawiłeś stronę. Ale do rzeczy:

Ja tez sie ciesze i poprawiam mozolnie dalej ;)
irekc pisze:1. Obrazki w tle - oglądam twoją stronę pod IE 6.0 i pod Mozilla 1.1 - nie widzę różnicy. (Oprócz tego, że w Mozilli nie widać licznika odwiedzin)

Obrazki w tle to bardziej chodzi mi o kolejne strony, sprobuj wejsc na lewa lub prawa flage i tam na stronie powinno pokazac obrazki w tle strony /tez sa juz zgodne z w3/
irekc pisze:2. Efekty OnMouseOver - rozumiem, że chodzi o linijkę "...dodatkowe informacje: kliknij na lewą oraz prawą flagę lub kontynuuj..." - działają jednakowo w M 1.1 i IE 6.0

Tu tez chodzi mi o kolejne strony ;), np lewa, prawa flaga, lub golabek i tam sa np przyciski 'wstecz', po najechaniu na nie myszka napis powinien podswietlic sie na czarno, tj. pokazac drugi taki sam obrazek z czarnym napisem ;), a na stronie glownej /po kliknieciu golabka lub kontynuuj/ sa odnosniki 'co nowego' 'klasycy' 'texty' etc - po najechaniu z ciemnoczerwonego powinny blysnac jasnym czerwonym /drugi obrazek/ - Tu zauwazylem ze jak sie jeszcze strona laduje, nie pokaze wszystkich obrazkow, a ja szybko najade na nie to podswietla i potem te juz dzialaja; na te na ktore w momencie ladowania nie zdazylem najechac juz nie podswietlaja sie :o
irekc pisze:3. Ikonka w pasku adresu - ręczne odwołanie sie do pliku http://strony.wp.pl/wp/klapek77/mm/favicon.ico daje następujący komunikat:
403 - Dostęp zabroniony
Ta strona została administracyjnie zablokowana
lub konfiguracja serwera wyklucza Twój dostęp do niej.

Nie wiem jaki jest sposób konfiguracji dostępu do stron na WP, jeżeli przez plik .htaccess to sprawdź czy nie masz w nim wpisów blokujących dostęp.

a jeszcze jedno, jak otworze stronke w panelu to zamiast favicon lub standardowego znaczka zdaje sie zakladki, jest puste miejsce, tak jakby chcial wyswietlic, a nie moze?
a gdzie moge to sprawdzic?
:o
PS testowalem na win98se i Linux RH 7.3 + Mozilla 1.0 Pl
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: irekc » 04 września 2002, 12:23

Ok, sprawdziłem jeszcze raz, oto co zauważyem:

1. Obrazki w tle na podstronach działają u mnie (na jednej pajęczyna na drugiej sybole A)
2. Obrazki na przyciskach 'Wstecz' zamieniają się.
3. Obrazki na linkach 'co nowego' 'klasycy' 'texty' itd. nie działają. Bezpośrednie odwołanie się do obrazków które wczytujesz na OnMouseOver (np. http://strony.wp.pl/wp/klapek77/mm/klasycy2.gif zwraca taki sam błąd HTTP jak przy pliku z ikonką (403 - Dostęp zabroniony).

Z moich obserwacji wynika, że twoje problemy nie leżą po stronie Mozilli, prawdopodobnie winne są źle ustawione uprawnienia do plików na serwerze. Możesz to sprawdzić przez ftp, jeżeli WP udostępnia taką możliwość.

--
Irek
irekc

Postautor: KLAPEK » 04 września 2002, 12:40

irekc pisze:Ok, sprawdziłem jeszcze raz, oto co zauważyem:

1. Obrazki w tle na podstronach działają u mnie (na jednej pajęczyna na drugiej sybole A)
2. Obrazki na przyciskach 'Wstecz' zamieniają się.

a u mnie nadal nie chca, caly czas pisze przesylanie danych z Wp :evil:
irekc pisze:3. Obrazki na linkach 'co nowego' 'klasycy' 'texty' itd. nie działają. Bezpośrednie odwołanie się do obrazków które wczytujesz na OnMouseOver (np. http://strony.wp.pl/wp/klapek77/mm/klasycy2.gif zwraca taki sam błąd HTTP jak przy pliku z ikonką (403 - Dostęp zabroniony).

Z moich obserwacji wynika, że twoje problemy nie leżą po stronie Mozilli, prawdopodobnie winne są źle ustawione uprawnienia do plików na serwerze. Możesz to sprawdzić przez ftp, jeżeli WP udostępnia taką możliwość.

Jednak chyba Mozilla cos inaczej interpretuje ustawienia wlasnie serwera WP /bo na Interii wszystko ok/ - przed chwila dla testu wszedlem na strone z IE 6.0 i obrazki 'co nowego' itd DZIALAJA jak nalezy :o
sadze ze cos zmienili na WP i Mozilla zgodnie ze standardem ;) nie ma dostepu, a IE jak zwykle ignoruje i wyswietla /tym razem tak jak tego sobie zycze :P /
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Postautor: Gość » 04 września 2002, 13:31

KLAPEK pisze:Jednak chyba Mozilla cos inaczej interpretuje ustawienia wlasnie serwera WP /bo na Interii wszystko ok/ - przed chwila dla testu wszedlem na strone z IE 6.0 i obrazki 'co nowego' itd DZIALAJA jak nalezy :o sadze ze cos zmienili na WP i Mozilla zgodnie ze standardem ;) nie ma dostepu, a IE jak zwykle ignoruje i wyswietla /tym razem tak jak tego sobie zycze :P /

Hmm nie wiem co zmieniłeś ale właśnie po ponownym sprawdzeniu obrazki na stronie http://strony.wp.pl/wp/klapek77/start.htm zaczęły się zmieniać prawidłowo w Mozilli.... :)

P.S. Chyba czas już kończyć ten wątek...

--
Irek
Gość

Postautor: irekc » 04 września 2002, 13:35

Anonymous pisze:
KLAPEK pisze:Jednak chyba Mozilla cos inaczej interpretuje ustawienia wlasnie serwera WP /bo na Interii wszystko ok/ - przed chwila dla testu wszedlem na strone z IE 6.0 i obrazki 'co nowego' itd DZIALAJA jak nalezy :o sadze ze cos zmienili na WP i Mozilla zgodnie ze standardem ;) nie ma dostepu, a IE jak zwykle ignoruje i wyswietla /tym razem tak jak tego sobie zycze :P /

Hmm nie wiem co zmieniłeś ale właśnie po ponownym sprawdzeniu obrazki na stronie http://strony.wp.pl/wp/klapek77/start.htm zaczęły się zmieniać prawidłowo w Mozilli.... :)

--
Irek

Oczywiście po drodze mały logout..., ale zapomniałem jeszcze dodać, że standardy nie mają nic wspólnego z prawami dostępu do plików na serwerze.

--
Irek
irekc

Postautor: KLAPEK » 04 września 2002, 14:20

irekc pisze:

nic nie zmienialem... :o :roll: :o
...a dzialaja tylko te, ktore wtedy jak pisalem, zdazylem najechac myszka, reszta bez zmian, nie dziala :cry: , a pod IE i owszem ;)
irekc pisze:

--
Irek

ok, bede walczyc dalej samotnie z wiatrakami jak Don Kichot ;)
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

ROZWIAZANIE :-)

Postautor: KLAPEK » 18 września 2002, 19:13

...a dlaczego tak sie dzieje na WP - odpowiedz znajduje sie tutaj.
i na tym koniec!
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite