http://www.ingbankonline.pl/
Moderator: Pomocy?!
http://www.ingbankonline.pl/
Przeglądarka: -
- Wmms
Re: http://www.ingbankonline.pl/
Wmms pisze:Wchodzac na te strone (i kliknieciu na drzwi) aplet Javy nie laduje sie. W IE wszystko dziala. Moze to spowodu tego ze w Mozilli mam Sun Java 1.4 a w IE MS Java? Czy mozna jakos uzyc MS Javy w Mozilli?
Oto odpowiedź na mój mail w tej sprawie. Odebrałem ją 5 lip 2002:
Szanowny Panie.
Dziękuję za przesłanie listu.
Pragnę Pana poinformować, że ING Bank Śląski prowadzi obecnie prace mające
na celu dostosowanie systemu INGBankOnLine do pracy z innymi niż Internet
Explorer i Netscape Navigator, przeglądarkami.
Z chwilą rozszerzenia funkcjonalności systemu odpowiednie informacje znajdą
się na stronie rejestracyjnej.
Za ewentualne niedogodności serdecznie przepraszam.
Z poważaniem,
Arkadiusz Zdebel ING Bank Śląski S.A.
To tyle na razie.
--
Irek
- irekc
- Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Irek,.. czy chciałbyś przesłać nam szablon listu, który napisałeś do ING? Moglibyśmy opublikować go jako przykład dla innych, którzy chcieliby spytać swoje banki, sklepy itp.
- pbartecki
- Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31
pbartecki pisze:Huuuura![]()
Irek,.. czy chciałbyś przesłać nam szablon listu, który napisałeś do ING? Moglibyśmy opublikować go jako przykład dla innych, którzy chcieliby spytać swoje banki, sklepy itp.
Ehh, przyznam, że byłem zaskoczony szybką i pozytywną odpowiedzią, chociaż wcześniej spotkałem się z niepokojącymi informacjami ze strony ludzi odpowiedzialnych za BSKOnline (hasła typu: "W najbliższym czasie nie przewidujemy...", "Nie widzimy takiej potrzeby..." itd). Oto co napisałem:
Witam!
Mam pytanie w związane z systemem BSKOnLine. Czy przewidują Państwo dostosowanie tego systemu do przeglądarek innych niż Internet Explorer i Netscape 4.xx. Często zdarza mi się korzystać z systemów operacyjnych innych niz MS Windows i nie zawsze mam też wpływ na oprogramowanie z jakim przychodzi mi pracować.
Myślę, że na dzień dzisiejszy coraz więcej osób korzysta z takich przeglądarek jak Netscape 6, Mozilla lub Opera 6 (z przyzwyczajenia czy też ze względów bezpieczeństwa), tym bardziej, źe dostępne są wersje dla różnych systemów operacyjnych (m.in. Linux, *nix, MacOS, itd.). Często używam BSKOnLine i doceniam jego funkcjonalność, a gdyby system ten działał w wiekszości współczesnych przeglądarek internetowych jego popularność jeszcze bardziej by wzrosła.
z poważaniem
Irek Chmielowiec
Nie jest to może błyskotliwy przykład epistolografii, ale poskutkowało.
--
Irek
- irekc
Lutobor pisze:Też bym sie cieszył z takiej szybkiej odpowiedzi. Ale taką samą otrzymałem już 6 miesięcy temu. Wakt że chwali się szybką reakcje, szkoda że za tym nie idą żadne próby poprawienia serwisu, dlatego jakoś niemogę w takie odpowiedzi
No tak, to smutne... Wygląda na to, że to tylko zwykłe mydlenie oczu. Chyba zacznę zbierać podpisy pod petycją w inetrnecie...
--
Irek
- irekc
- Gość
Pozdraiwam wszystkich daremnie czekających na jakieś zmiany.
- Gość
irekc pisze:Wmms pisze:Wchodzac na te strone (i kliknieciu na drzwi) aplet Javy nie laduje sie. W IE wszystko dziala. Moze to spowodu tego ze w Mozilli mam Sun Java 1.4 a w IE MS Java? Czy mozna jakos uzyc MS Javy w Mozilli?
Oto odpowiedź na mój mail w tej sprawie. Odebrałem ją 5 lip 2002:
Szanowny Panie.
Dziękuję za przesłanie listu.
Pragnę Pana poinformować, że ING Bank Śląski prowadzi obecnie prace mające
na celu dostosowanie systemu INGBankOnLine do pracy z innymi niż Internet
Explorer i Netscape Navigator, przeglądarkami.
[cut]
To tyle na razie.
--
Irek
ostatnio tez poslalem do nich podobny list ... i dostalem taka sama odpowiedz
- Gość
........
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.4) Gecko/20030624
mam pytanie :
jestes juz od dluzszego czasu uzytkownikiem ing bank on-line mam system
linux i uzywam nescape navigator 4.X jednagze chcial bym przejsc na
nowsza , lepsza , i bardziej bezpieczna versje nescapa 6.X i tu tkwi
problem ... ing bank on-line nie chce dzialac prawidlowo na tej
przegladarce , dlaczego ? i kiedy to sie zmieni ?
prosze o szybka odpowiedz
z powazaniem uzytkownik ing bank on-line
----------------------------------------------------------
Witam.
System INGBankOnLine w chwili obecnej działa na przeglądarkach Netscape w wersji 4.x.
Jest to związane z obsługą skryptów Javy na naszej stronie.
Pragnę Pana zapewnić, że trwają prace mające na celu rozszerzenie funkcjonalności systemu, tak, aby możliwe było również korzystanie z innych wersji przeglądarek.
Nie jestem w stanie w tej chwili precyzyjnie określić terminu, w którym będzie to możliwe - najprawdopodobniej do końca bieżącego roku.
W przypadku jakichkolwiek pytań proszę o kontakt z Help Line.
Numer telefonu (32) 357 00 10 lub 0 801 601 607.
Z poważaniem,
- ja_ozonn
Jak uruchomiłem BSKOnLine w Mozilli
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
oto krótka instrukcja uruchamiania BSKOnLine w Mozilli - testowane w MozilliPL 1.4 na Win98SE PL z Sun J2SE 1.4.2.
Po pierwsze problem z BSKOnLine wynika z tego, że skrypty wykrywające przeglądarkę rozpoznają mozillę jako netscape i próbują zrobić jej dobrze używając funkcji SmartUpdate (w którą o ile mi wiadomo Mozilla nie jest wyposażona). Wszysko wykłada się w JavaScripcie działajacym w 4, niewidoczej ramce serwisu (prawej górnej). Rezultatem działania tego błędnego skryptu powinno być załadowanie do wspomnianej ramki pliku econl_applet.html - to w nim działa applej Javy odpowiedzialny za całe BSKOnLine.
A teraz jak to zrobiłem użyłwając DOM Inspectora - albo odpalonego samodzielnie albo w postaci panelu:
1. Otworzyć DOM Inspectora
2. Załadować stronę https://ssl.bsk.com.pl/
3. W drzewie obiektów DOM wybrać drugą w kolejności od korzenia ramkę nazwaną ecAppletFrame - ścieżka: /HTML/FRAMESET/FRAMESET/FRAME[2]{name=ecAppletFrame}
4. w jej właściwościach zmienić parametr src z 'netscape_detect.html' na 'econl_applet.html'
To wszystko - po chwili (czasem dłuuuuższej chwili) załaduje sie applet, JAVA zapyta o przydzielenie mu lokalnych uprawnień i wyświetli się okienko logowania. Poza tym serwis działa bezbłędnie - można pozbyć się NS 4.79
- mithnae
Re: Jak uruchomiłem BSKOnLine w Mozilli
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624
mithnae pisze:Witam,
oto krótka instrukcja uruchamiania BSKOnLine w Mozilli - testowane w MozilliPL 1.4 na Win98SE PL z Sun J2SE 1.4.2.
Po pierwsze problem z BSKOnLine wynika z tego, że skrypty wykrywające przeglądarkę rozpoznają mozillę jako netscape i próbują zrobić jej dobrze używając funkcji SmartUpdate (w którą o ile mi wiadomo Mozilla nie jest wyposażona). Wszysko wykłada się w JavaScripcie działajacym w 4, niewidoczej ramce serwisu (prawej górnej). Rezultatem działania tego błędnego skryptu powinno być załadowanie do wspomnianej ramki pliku econl_applet.html - to w nim działa applej Javy odpowiedzialny za całe BSKOnLine.
A teraz jak to zrobiłem użyłwając DOM Inspectora - albo odpalonego samodzielnie albo w postaci panelu:
1. Otworzyć DOM Inspectora
2. Załadować stronę https://ssl.bsk.com.pl/
3. W drzewie obiektów DOM wybrać drugą w kolejności od korzenia ramkę nazwaną ecAppletFrame - ścieżka: /HTML/FRAMESET/FRAMESET/FRAME[2]{name=ecAppletFrame}
4. w jej właściwościach zmienić parametr src z 'netscape_detect.html' na 'econl_applet.html'
To wszystko - po chwili (czasem dłuuuuższej chwili) załaduje sie applet, JAVA zapyta o przydzielenie mu lokalnych uprawnień i wyświetli się okienko logowania. Poza tym serwis działa bezbłędnie - można pozbyć się NS 4.79
Człowieku masz u mnie beczke piwa!!! Rzeczywiście działa jak burza
pozdrawiam
- irekc
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4) Gecko/20030714 Debian/1.4-2
- Kod: Zaznacz cały
javascript:var w=document.getElementsByTagName('frame');for(var i=0;i<w.length;i++)if(w.item(i).name=='ecAppletFrame')break;w.item(i).src='econl_applet.html'
- prefiks
- Z nami od: 30 grudnia 2002, 01:45
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030807 Mozilla Firebird/0.6.1+
- Yano
- Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32
Re: Jak uruchomiłem BSKOnLine w Mozilli
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
irekc pisze:Człowieku masz u mnie beczke piwa!!!
Piwo proszę dostarczyć do CK, pokój 101
irekc pisze:Rzeczywiście działa jak burza
... no niezupełnie - JS w formularzu do eksportowania wyciągów nie działa...
irekc pisze:Czyli cały ten serwis BSK to jedna wielka ściema....
Jak większość produkcji DRQ - oni bardzo ładnie ściemniaja wszystkich, którzy tylko zechcą im dość zapłacić. I wszyscy są szczęśliwi: i ściemniani i ściemniający.
irekc pisze:... operacja wymaga co najmniej rocznego mydlenia oczu userom.'
Co chesz, w końcu są bankiem, mydlenie oczu to ich praca
- mithnae
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030809
prefiks pisze:Napisałem pomocnego bookmarkleta, stwórz bookmarka z następującym "url-em"
Prefiks zapomniałeś wysłać poprawioną wersję:
- Kod: Zaznacz cały
javascript:var w=document.getElementsByTagName('frame');for(var i=0;i<w.length;i++)if(w.item(i).name=='ecAppletFrame')break;w.item(i).src='econl_applet.html';void 0;
- irekc
Wróć do Standardy WWW i źle działające strony