MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla Firefox 0.9 PL

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

firefox 0.9

Postautor: niezorientowany » 21 czerwca 2004, 13:22

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Co trzeba poodznaczać ażeby prawidłowo ściągnąć wersję polską ze stony www.firefox.pl
Tam jest tyle możliwości wyboru a nie chcę ściągać nie polskiej wersji
niezorientowany
 

Postautor: gb » 21 czerwca 2004, 14:11

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

qrcze! a mi sie ten nowy "dizajn" bardzo podoba!

ale..., to moze ze mna jest cos nie tak? :D
gb
 

Postautor: teo » 21 czerwca 2004, 15:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

O gustach sie nie dyskutuje.
Obrazek
teo
Moderator
 
Posty: 2376
Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Re: firefox 0.9

Postautor: Olhado/256 » 21 czerwca 2004, 15:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

niezorientowany pisze:Co trzeba poodznaczać ażeby prawidłowo ściągnąć wersję polską ze stony www.firefox.pl
Tam jest tyle możliwości wyboru a nie chcę ściągać nie polskiej wersji

Te możliwości wyboru odnoszą się tylko do systemu operacyjnego i instalatora, tudzież jego braku. Natomiast wersja językowa jest tylko jedna - polska.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3879
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: -Wolf- » 21 czerwca 2004, 15:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Odinstalowałem 0.8, potem usunąłem z %AppData% katalog Mozilla i zainsatalowałem od nowa 0.9 i nie mam Inspektor DOM. Poza tym jak już ktoś napisał wcześniej też i u mnie występuje sytuacja, że niektóre linki otwierają mi się w dwóch oknach z czego jedno jest puste.
-Wolf-
 

Postautor: Adrianer » 21 czerwca 2004, 21:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616 MultiZilla/1.6.4.0b

-Wolf- pisze:Poza tym jak już ktoś napisał wcześniej też i u mnie występuje sytuacja, że niektóre linki otwierają mi się w dwóch oknach z czego jedno jest puste.

confirming
Adrianer
Moderator
 
Posty: 1763
Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Lokalizacja: Aachen/Germany

Postautor: andol » 21 czerwca 2004, 22:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Na dzień dobry Firefox PL wita nas niezbyt szczęśliwie zbudowanym pytaniem:
Program Forefox nie jest obecnie domyślną przeglądarką. Czy chcesz, aby stał się nią?

BTW, w polach edycyjnych kursor strasznie szybko i nieregularnie miga...

Aaa, gdy wysyłałem tego posta, pojawiło się okienko z opcją Ostrzeż przed.... Myślę, że warto to zmienić na Ostrzegaj przed....
Andrzej,
który zrezygnował z zabawy w tej piaskownicy.
andol
 
Posty: 84
Z nami od: 31 stycznia 2002, 00:08
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: arsmageddon » 22 czerwca 2004, 00:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

Kilka watpliwości, pytań i uwag:
1. Sprawa dodatków - o ile dobrze pamietam w FF 0.8 w narzędzia/opcje był dostep do dodatków. Teraz jest odzielna pozycja - narzedzia/dodatki. Okno konfiguracji jest bardzo fajne, ale:
- nie pokazuje wszystkich dodatków jakie zainstalowałem na FF 0.9
- zainstalowałem JIM-a, który przy instalacji widoczny był w w/w okienku, "wysypał" sie po restarcie - i nigdzie go nie ma, na dole mam kilkucentymetrowy pasek z czerwonymi robaczkami kodu i podejrzewam, że bez czyszczenia pref.js się nie obędzie, ale nie jest to chyba zbyt przyjazne dla ZU?
- czyli brakuje wygodnej opcji "wyłącz dodatek", który był w FF 0.8

2. W odróżnieniu od mozi - FF nie trzyma opcji "Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie" zarówno na forum MozillaPL jak i na innych forach

3. Klikanie na linki w poczcie, rss, itp skutkuje otwarciem dwóch okien, z czego jedno wyświetla sie niepoprawnie i jest puste

4. Ktoś wspomniał niedawno o "menedżerze profili" - że ma z nim kłopoty, jak ich nie mam, bo znaleźć takowego nie mogę.....

5. wchodzę na http://mozillapl.org/rozszerzenia/(view)/all/(application)/Firefox instaluję dodatki opisane jako .pl i poza polskim opisem w oknie "dodatki" wszytskie opcje są po angielsku...
Pozdrawiam
arsmageddon
arsmageddon
 
Posty: 206
Z nami od: 29 listopada 2002, 10:50
Lokalizacja: Kraków

Postautor: wariat » 22 czerwca 2004, 01:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

arsmageddon pisze:Kilka watpliwości, pytań i uwag:
1. Sprawa dodatków - o ile dobrze pamietam w FF 0.8 w narzędzia/opcje był dostep do dodatków. Teraz jest odzielna pozycja - narzedzia/dodatki. Okno konfiguracji jest bardzo fajne, ale:
- nie pokazuje wszystkich dodatków jakie zainstalowałem na FF 0.9

AFAIK NIe wszystkie dodatki sa kompaktybilne z nowym oknem ... jesli mam racje trzeba poczekac na aktualizacje dodatkow.
arsmageddon pisze:- czyli brakuje wygodnej opcji "wyłącz dodatek", który był w FF 0.8

Ona jest w managerze dodatkow ... tylko dodatek musi byc tam widoczny ... :]

arsmageddon pisze:2. W odróżnieniu od mozi - FF nie trzyma opcji "Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie" zarówno na forum MozillaPL jak i na innych forach

WFM
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat
 
Posty: 720
Z nami od: 09 maja 2002, 20:01
Lokalizacja: Poznan

Postautor: lenrock » 22 czerwca 2004, 08:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

arsmageddon pisze:Kilka watpliwości, pytań i uwag:
1. Sprawa dodatków - o ile dobrze pamietam w FF 0.8 w narzędzia/opcje był dostep do dodatków. Teraz jest odzielna pozycja - narzedzia/dodatki. Okno konfiguracji jest bardzo fajne, ale:
- nie pokazuje wszystkich dodatków jakie zainstalowałem na FF 0.9

Jest nowy menedzer dodatków z nowym skryptem instalacyjnem , co dla ZU należy rozumieć , że trzeba poczekać aż dodatki się zaktualizuje lub dostosuje do FX09 , jest możliwość instalacji dodatku show_old_extensions ale to i tak nie zagwarantuje że dany dodatek zadziała , np z tego co widze Themer w obecnej formie nie ma szans zadziałać :( .
arsmageddon pisze:- zainstalowałem JIM-a, który przy instalacji widoczny był w w/w okienku, "wysypał" sie po restarcie - i nigdzie go nie ma, na dole mam kilkucentymetrowy pasek z czerwonymi robaczkami kodu i podejrzewam, że bez czyszczenia pref.js się nie obędzie, ale nie jest to chyba zbyt przyjazne dla ZU?

Mnie tez denerwuje że ani na stronie domowej polskiej ani oryginalnej nie ma wielkiego ostrzeżenia że należy szukać tylko dodatków kompatybilnych z nowym FX09
arsmageddon pisze:- czyli brakuje wygodnej opcji "wyłącz dodatek", który był w FF 0.8

Ta opcja naszczęście została , z menu myszki da się ją włączyć
arsmageddon pisze:2. W odróżnieniu od mozi - FF nie trzyma opcji "Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie" zarówno na forum MozillaPL jak i na innych forach

U mnie trzyma , ale obawaiam się ze "genialny" konwerter profilu fx08 na fx09 znowu coś sknocił :evil:
arsmageddon pisze:3. Klikanie na linki w poczcie, rss, itp skutkuje otwarciem dwóch okien, z czego jedno wyświetla sie niepoprawnie i jest puste
Podstawowy nowy bug , pojawił sie już wiagu paru dni u wielu osób , na razie jeszcze niktnie doszedł jak to rozwiązać

arsmageddon pisze:5. wchodzę na http://mozillapl.org/rozszerzenia/(view)/all/(application)/Firefox instaluję dodatki opisane jako .pl i poza polskim opisem w oknie "dodatki" wszytskie opcje są po angielsku...

Podaj dodatki z którymi cię to spotkało , od razu uprzedzam że wczoraj wypuściłem wersję TBE w której to mogło wystąpić (właśni dałem wersję nową), tzn czasem wypuszczam dodatki z angielskim i polskim langpackiem i niewiadomo czemu FX woli czasem jednak en-US , aktualnie jedyną radą jest ta aby sobie pobrać lang-pack do firefoxa z www.firefox.pl i dzięki niemu jest możliwość zmian języka w menedzęrze dodatków i sposób wóczas jest jak w Mozilli tzn odznaczasz opcję , restartfxa i masz wszytsko po angielsku , zaznaczasz, restart fxa i masz wszytsko po pl-PL w tym te feralne dodatki , kolejne instalowane dodatki powinny już dobrze wybierać sobie defaultowy langpack pl-PL .
lenrock
Moderator
 
Posty: 964
Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Cleriic » 22 czerwca 2004, 08:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

arsmageddon pisze:Kilka watpliwości, pytań i uwag:
1. Sprawa dodatków - o ile dobrze pamietam w FF 0.8 w narzędzia/opcje był dostep do dodatków. Teraz jest odzielna pozycja - narzedzia/dodatki. Okno konfiguracji jest bardzo fajne, ale:
- nie pokazuje wszystkich dodatków jakie zainstalowałem na FF 0.9


Na ten problem jest proste rozwiązanie :)
Na stronie Pike'a jest dodatek Show Old Extensions - dzięki niemu zobaczysz wszystkie starsze dodatki w nowym menedżerze!
Cleriic
Moderator
 
Posty: 661
Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04
Lokalizacja: Polska :)

Postautor: -Wolf- » 22 czerwca 2004, 09:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

O ile się nie mylę to Themer to dodatek, który umożliwia instalację schematów wyglądu w pliku*.jar z dysku?

Jest nowy menedzer dodatków z nowym skryptem instalacyjnem , co dla ZU należy rozumieć , że trzeba poczekać aż dodatki się zaktualizuje lub dostosuje do FX09 , jest możliwość instalacji dodatku show_old_extensions ale to i tak nie zagwarantuje że dany dodatek zadziała , np z tego co widze Themer w obecnej formie nie ma szans zadziałać .


Z tego co zauważyłem gdy wybierze się z "narzędzi" "schematy wyglądu" wystarczy przeciągnąć plik *.jar ze schematem w pole gdzie są wypisane nazwy schematów i wtedy się zainstaluje, więc chyba themer już nie jest potrzebny.
-Wolf-
 

Postautor: teo » 22 czerwca 2004, 09:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

W identyczny sposób można instalować rozszerzenia.
Obrazek
teo
Moderator
 
Posty: 2376
Z nami od: 16 czerwca 2004, 09:15

Postautor: -Wolf- » 22 czerwca 2004, 09:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Rozszerzenia wystarczy przeciągnąć w okno przeglądarki, co do schematów to nie próbowałem tak zrobić. :wink:
-Wolf-
 

Postautor: vooyoo » 22 czerwca 2004, 13:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

witam!
Od tygodnia testuje sobie firefoxa, wcześniej 0.8 a teraz 0.9. Jest to wiec dla mnie temat nowy. Wrzuciłem sobie firefoxa w domciu i w robocie również.... i tu ciekawostka w robocie chula na P133 i 32MB ramu...hihihi (tak tak są jeszcze takie komputery na świecie...) Zadziwiające, że działa - troche wolno sie ładuje przy odpaleniu ale potem już śmiga (na WIN98).

Pierwsze wrażenie... niech sie schowa IE i Mikroshit. Firefox jest super!!!!
jest super ale....

No właśnie to "ale", gdyby działał na nim windows update. Przeszukałem forum i nie moge nic znaleźć na ten temat poza jednym wątkiem, w którym kolo pisze, że jest to możliwe z tego co mu sie wydaje. Pytam bo nie chce mi sie trzymać IE tylko do updatów i jakby obsługiwał to firefox wtedy IE odszedł by w niepamięć. Może ktoś ma jakiś pomysł albo wiedze na ten temat...? :)
vooyoo
 

Postautor: Domel » 22 czerwca 2004, 14:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

vooyoo pisze:No właśnie to "ale", gdyby działał na nim windows update. Przeszukałem forum i nie moge nic znaleźć na ten temat poza jednym wątkiem, w którym kolo pisze, że jest to możliwe z tego co mu sie wydaje. Pytam bo nie chce mi sie trzymać IE tylko do updatów i jakby obsługiwał to firefox wtedy IE odszedł by w niepamięć. Może ktoś ma jakiś pomysł albo wiedze na ten temat...? :)

Ale powiedz szczerze czy wyobrazasz sobie Firefoksa obslugujacego windows update? Przeziez to jest fizycznie nie wykonalne. Firefox musialby miec zaimplementowane mechanizmy "dostawania sie do systemu", ktore sa najczestrzym powodem bledow w IE...
Domel
 
Posty: 2253
Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
Lokalizacja: Białystok

Postautor: Adrianer » 22 czerwca 2004, 14:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616 MultiZilla/1.6.4.0b

vooyoo pisze:No właśnie to "ale", gdyby działał na nim windows update. Przeszukałem forum i nie moge nic znaleźć na ten temat poza jednym wątkiem, w którym kolo pisze, że jest to możliwe z tego co mu sie wydaje. Pytam bo nie chce mi sie trzymać IE tylko do updatów i jakby obsługiwał to firefox wtedy IE odszedł by w niepamięć. Może ktoś ma jakiś pomysł albo wiedze na ten temat...? :)

to byloby moze mozliwe instalujac plugin AcitveX do Firefoxa (uwaga, to musi byc plugin przygotwany specjalnie do konkretnej wersji Firefoxa, bo inaczej beda problemy) i zmieniając UA na UA IE (od dziwo WinUpdate v5 wpuszcza Mozille bez zmiany UA :o ), ale tego nie testowalem i bardzo podejrzewam, że jednak nie za dziala.

Uzywaj IE zgodnie z jego przeznaczeniem, którym jest tylko aktualizowanie windowsa :P
Adrianer
Moderator
 
Posty: 1763
Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Lokalizacja: Aachen/Germany

Postautor: Olhado/256 » 22 czerwca 2004, 14:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

I nie pozbywaj się IE. Niech sobie siedzi w systemie, bo niektóre programy go potrzebują.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator
 
Posty: 3879
Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: vooyoo » 22 czerwca 2004, 21:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040614 Firefox/0.9

hmmm..... no cóż, pewnie macie rację....
vooyoo
 

Postautor: Mysiek » 22 czerwca 2004, 21:18

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

Ja wróciłem do 0.8, bo miałem niespodziewane zamknięcia Foxa, niezależnie od liczby zakładek. Szczególnie na gazeta.pl. Wróciłem do 0.8, a 0.9 spróbuję jak system od nowa postawię.
Mysiek
 

PoprzedniaNastępna

Wróć do Przeglądarka Firefox

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Baidu [Spider], Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: