MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Przeszukaj stronę MozillaPL.org

Główne menu:

citibank online :(

Dyskusje na temat standardów WWW i zgłoszenia stron niedziałających poprawnie w przeglądarkach z rodziny Mozilli (w tym Mozilla Firefox)

Moderator: Pomocy?!

citibank online :(

Postautor: Władek » 28 sierpnia 2002, 20:17

Przeglądarka: -

Oto list, jaki wysłałem dziś do Citi:

Witam,

jestem zdumiony faktyczną likwidacją serwisu citibank online. Ta dostępna dla każdego użytkownika Internetu usługa była najważniejszym powodem założenia przeze mnie konta w Citibank.

Próbując dzisiaj połączyć się z online.citibank.pl ujrzałem bastępujący komunikat:

====
Przepraszamy, ale Twoja przeglądarka nie obsługuje wybranej strony.
Aby skorzystać z serwisu pobierz przeglądarkę (Netscape) lub (Internet Explorer) obsługującą szyfrowanie danych w protokole SSL 128 bitów.
====

Używam najnowszej dostępnej przeglądarki (Mozilla 1.1), która bezbłędnie obsłuje 128-bitowy protokół SSL (w odróżnieniu od proponowanej mi przeglądarki Internet Explorer, która jedynie symuluje obsługę tego protokołu nie zapewniając użytkownikowi i bankowi ochrony danych).

Zainteresowałem się więc, dlaczego autor strony uważa, że moja przeglądarka nie obsługuje SSL. W kodzie strony znalazłem następujące frazy (niestety, Wasza imitacja obsługi poczty przez formularze nie obsługuje znaków specjalnych zawartych w cytowanym fragmencie):

--
if ((navigator.appName.indexOf("Microsoft") ...
if (navigator.appVersion.substring(0,1) (większe od) "3"))
---

A więc Citibank uznaje, że przeglądarka obsługuje SSL na podstawie numeru jej wersji!

Od dawna zdumiewa mnie, że tak znany Bank opracowanie strony internetowej powierza przypadkowym samoukom (całość serwisu online.citibank.pl razi amatorszczyzną!).
Władek

Re: citibank online :(

Postautor: dls » 28 sierpnia 2002, 23:30

(w odróżnieniu od proponowanej mi przeglądarki Internet Explorer, która jedynie symuluje obsługę tego protokołu nie zapewniając użytkownikowi i bankowi ochrony danych).

To stwierdzenie jest chyba nie potrzebne - tym bardziej że jest mocno presadzone. IE ma dziurę w obsłudze SSL ale nie można stwierdzać że symuluje SSL.
Takie listy najlepiej pisać w spokojnej, rzeczowej tonacji. (no może na koniec jeszcze jakaś nutka goryczy że taki dobry bank a olewa moją ulubioną przeglądarkę :) )
Inaczej istnieje niebezpieczeństwo że uznają cię za jakiegoś nawiedzonego fanatyka i w ogóle zignorują list.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

kolejny list do citibank

Postautor: wlade » 04 września 2002, 20:53

Dostałem od Citi odpowiedz wymijającą. Oto mój kolejny list:

-----
Szanowny Panie,

sądzę, że Pańska odpowiedź świadczy o tym, jak Bank traktuje swych klientów.

cytat: Wspomniane wyżej programy dostępne są prawie na wszystkich platformach systemowych

A co proponuje Pan klientom, którzy nie mieszczą się w powyższym określeniu -prawie-?

Prawdziwy problem polega na tym, że Internet Explorer (w żadnej wersji) nie zapewnia bezpiecznej transmisji (niedawna seria rewelacji na ten temat dotarła nawet do prasy codziennej), Netscape 4.7 zaś to bardzo stara wersja.

cytat: dlatego też nie planujemy dostosowania serwisu bakowości internetowej do innych przeglądarek.

Nie sugeruję dostosowania do przeglądarek -innych-, lecz standardowych, czyli zgodnych ze standardami W3C.

Osoby, które Bank zatrudnia jako informatyków, okłamały Pana, a Pan usiłuje okłamać mnie jako klienta: z kodu strony jasno wynika, że prawdziwą przyczyną odcinania dostępu użytkownikom standardowych przeglądarek są błędy w kodzie javasript, na przykład używanie niedopuszczalnej przez standard tego języka klasy document.all .

cytat: Przesłany przez Pana fragment kodu jest rozpoznaniem wersji przeglądarki, a nie określeniem poziomu zabezpieczeń.

Dodajmy: nieudolną próbą rozpoznania przeglądarki przez kogoś, kto nie wie, jak to zrobić skutecznie i elegancko. Właśnie ta próba dowodzi, że wbrew deklaracjom na stronie wymóg stosowania przeglądarki Internet Explorer nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem i SSL.

Pozdrawiam

Władysław Majewski

PS. Skoro Wasze formularze nie potrafią obsłużyć żadnego znaku poza literami, to może lepiej dać użytkownikom szansę skorzystanie z normalnej poczty internetowej
wlade

Postautor: Konrad » 04 września 2002, 22:34

Bardzo ladnie prowadzisz dyskusje. Podoba mi sie, gratuluje! Tak dygresyjnie: kolejny dowod ze citibank nie wie wlasciwie czym sie zajmuje.

Nie wiem czy widziales jak wyglada strona logowania na www.e.pkobp.pl. gdy zakladalem konto nie wiedzialem jeszcze ze przyjdzie mi przesiasc sie na system inny niz windows. Zadna inna przegladarka niz IE nie potrafi obsluzyc znajdujacego sie tam bledu. Blad jest banalny i napraw jego nie powinna potrwac wiecej niz minute: jedna z komorek tabeli ma zdefinowana szerokosc jako 100% a nie 100px przez co (slusznie) owa komorka zaslania cala szerokosc strony. Pisalem do nich, ale bez zadnej odpowiedzi. Moze mialem ton zbyt fanatyczny, no ale wybaczcie mi: teraz jestem odciety od moich pieniedzy! Gdy zadzwonilem i probowalem sie czegos dowiedziec dlaczego tak dlugo trwa naprawienie tak malego bledu (zamiana tylko jednego znaku) odpowiedziano mi ze pracuja nad tym. No to prosze! Od razu sobie wyobrazilem jak tam wyglada praca. To czy mozna w kodzie html skasowac znak % bada najpierw kilka grup ekspertow od bezpieczenstwa, a pozniej nalezy uzyskac podpis calego zarzadu z prezesem wlacznie.

Z korespondencji z innymi osobami wiem, ze nie chca nic zmieniac bo szykuja zupelnie nowy wyglad strony. Jakby nie bylo zachowanie nieprofesjonalne. Zreszta jakos dlugo im idzie te szykowanie nowej strony. Ale ja sie nie dziwie. Pewnie sa na etapie zatwierdzania czy kod strony powinien zawierac DOCTYPE. potem przejda do ustalanie czy lepiej <html> czy <HTML> ;)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: quiris » 04 września 2002, 23:08

Konrad pisze: Blad jest banalny i napraw jego nie powinna potrwac wiecej niz minute: jedna z komorek tabeli ma zdefinowana szerokosc jako 100% a nie 100px przez co (slusznie) owa komorka zaslania cala szerokosc strony.

Z braku laku... proponuję po wpisaniu hasełka nacisnąć <Tab> i następnie <Enter> i zadziała.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: Konrad » 04 września 2002, 23:11

quiris pisze:Z braku laku... proponuję po wpisaniu hasełka nacisnąć <Tab> i następnie <Enter> i zadziała.

Wiem o tym: ale raz ze to nie usuwa bledu, a dwa ze na kolejnych podstronach znow trzeba kombinowac z tabami. afaik nawet jak juz tymi tabami dojdziesz do wysylania przelewu to nadal masz go zaslonietego (ale tak daleko nie zaszedlem i tylko zgaduje)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

e-pkobp

Postautor: Jarek » 05 września 2002, 09:44

Konrad pisze:
quiris pisze:Z braku laku... proponuję po wpisaniu hasełka nacisnąć <Tab> i następnie <Enter> i zadziała.

Można także pobawić się Ctrl z "+" i "-", wtedy wszystko ładnie widać, w szczególności własne pieniądze w skali mikro i makro :lol:
Jarek

Re: kolejny list do citibank

Postautor: OLO » 05 września 2002, 12:32

wlade pisze:Dostałem od Citi odpowiedz wymijającą. Oto mój kolejny list:

-----

A ja mam Eurokonto WWW w Pekao S.A. i działa w Mozilli (spod Linuxa) bez problemu.
Kiedyś był mały problemik, napisałem im, i dwa dni później napisali, że przetestowali z nowszym nightly buildem i działa! :)
Daruj sobie Citibank, widać, że traktują klientów równie "dobrze", jak Microsoft (mają zresztą z M$ jakąś umowę partnerską i chcą przenieść usługi internetowe na MS Passport - o zgrozo...)
OLO

Postautor: pbartecki » 05 września 2002, 17:50

Czy można prosić o ten list?
Wszystko zostanie zgromadzone na
http://mozillapl.org/index.php?name=Moz ... ght=polska

wybór i porównanie podjescia bankow stanie sie łatwiejszy...
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: wojteks » 05 września 2002, 19:27

Ja mam konto w BZ-WBK i z Mozilla 1.0. PL dziala porawnie; dzialalo tez z Opera 5.12 z programikiem PL (takim co poprawial wyswietlanie polskich znaczkow).
wojteks

Postautor: Konrad » 05 września 2002, 19:51

pbartecki pisze:Czy można prosić o ten list?

Kogo konkretnie prosisz? tego od citi czy od epko (czyli mnie) :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: pbartecki » 06 września 2002, 04:31

Konrad pisze:
pbartecki pisze:Czy można prosić o ten list?

Kogo konkretnie prosisz? tego od citi czy od epko (czyli mnie) :)

Od Ciebie.. że ePKO jest skłonne dostosować swój serwis... ;)
pbartecki

Postautor: pbartecki » 06 września 2002, 04:33

wojteks pisze:Ja mam konto w BZ-WBK i z Mozilla 1.0. PL dziala porawnie; dzialalo tez z Opera 5.12 z programikiem PL (takim co poprawial wyswietlanie polskich znaczkow).

Czy możesz zweryfikować działanie tego banku pod wersją 1.1?
Oraz czy serwis wymaga zainstalowania Javy lub umożliwienia wyświetlania pop-upow.
pbartecki

Postautor: Konrad » 06 września 2002, 10:07

pbartecki pisze: Od Ciebie.. że ePKO jest skłonne dostosować swój serwis... ;)

Ze jest sklonne to tego nie napisalem :) Tu masz list w ktorym epko sie tlumaczy:
http://groups.google.com/groups?q=+e.pk ... .pl&rnum=1

Przeczytaj tez caly watek, jest trooche o Mozilli
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

A jednak działa!!!

Postautor: AAA » 18 września 2002, 11:29

Witam!

Korzystam ze stron Citibanku (http://www.online.citibank.pl/) mniej więcej raz na miesiąc i nie zauważyłem takich problemów. Mozilla 1.1 na Linuxie.

Zawsze korzystałem z Mozilli, od kiedy się na nią przesiadłem (ok. wersji 0.9.8). Jakiś czas temu był JavaScript pokazujący okienko, że nie mam zalecanej przeglądarki, ale był to tylko komunikat informacyjny w oddzielnym okienku i na tym się kończyło.

Nawet teraz wszedłem na ich stronę (dokładnie na http://www.online.citibank.pl/portal/ci ... center.jsp) i wszystko działa - również samo logowanie do serwisu online i wszelkie operacje.

Natomiast zauważyłem, że jeśli na stronie powyżej odświeżę stronę, to pojawia mi sie komunikat o tym, że mam złą przeglądarkę (w oknie głównym) i już niczego nie mogę zrobić. Czyżby jakieś proxy po drodze (dostęp mam niby bezpośredni, ale to sieć osiedlowa więc może przy wyjściu albo u providera jest jakieś transparent-proxy)?

U kolegi jest jeszcze dziwniej bo na root-cie mu wszystko działa a na normalnym użytkowniiku nie działa. Porównywałem konfigurację i poza oczywistymi różnicami (położenie plików profilu, definicje czcionek itp.) nie ma żadnych różnic.

Takze już sam nie wiem co myśleć o tym serwisie.

Pozdrawiam

AAA
AAA

Proxy

Postautor: rjt » 22 września 2002, 15:00

Wpisz adres nieistniejącej strony. Uwaznie przyjzyj sie temu co zobaczysz. I juz wiesz czy masz proxy :).
rjt

Z nami od: 21 sierpnia 2002, 13:42

Re: A jednak działa!!!

Postautor: JohnyK » 22 września 2002, 17:21

Korzystam ze stron Citibanku (http://www.online.citibank.pl/) mniej więcej raz na miesiąc i nie zauważyłem takich problemów. Mozilla 1.1 na Linuxie.

ciekawe rzeczy piszesz... ale jestem w stanie ci uwierzyć, z tym, że windowsowa wersja nie działa na tymże serwisie...

A w ogóle tez napisałem list do citibanku ale mnie olali.

Badziewiarze..
JohnyK

Postautor: ari » 22 września 2002, 17:57

Ja mam konto w lucasbanku, wyslalem zapytanie jak skonfigurowac mozolle i tez mnie olali... moze poprawi ci to humor;-)
ari

Re: A jednak działa!!!

Postautor: Jurek Puchała » 23 września 2002, 01:26

[quote="JohnyK"]Korzystam ze stron Citibanku (http://www.online.citibank.pl/) mniej więcej raz na miesiąc i nie zauważyłem takich problemów. Mozilla 1.1 na Linuxie.

W Citibanku istnieją w tej chwili dwa serwiisy "online" Do starej wersji wchodzi się bez problemu, ale to jest przejściowe. Nowa wersja, czyli ta, którą citi uruchomiło 18 sierpnia, potrafi odrzucić nie tyllko Mozillę1PL ale też Netscapa. W moim przypadku 6.2.2 Daje się natomiast wejść Konquerorem jeśli mu się tylko zleci podawanie się za msie5.5 i w98...
Jurek Puchała

Postautor: JohnyK » 23 września 2002, 08:33

ari pisze:Ja mam konto w lucasbanku, wyslalem zapytanie jak skonfigurowac mozolle i tez mnie olali... moze poprawi ci to humor;-)

Ale tu chyba nic nie trzeba konfigurować. Mozilla po prostu działa Uzywam Lucasa od Mozilli 0.9 i jak na razie żadnych problemów nie miałem.
JohnyK

Następna

Wróć do Standardy WWW i źle działające strony