Moim zdaniem sformułowanie "Zapisz odnośnik jako..." w menu kontekstowym nie jest njszcześliwsze.
Odnośnik to odnośnik - ja to rozumiem jako link, łącze itp. a tu chodzi o plik docelowy.
Może lepsze by było "Zapisz element docelowy jako..." tak jak w IE.
Jest może nieco przydługie ale chyba bardzie logiczne.
Może też w "Otwórz odnośnik w nowym oknie" i "Otwórz odnośnik w nowym panelu" usunąć słowo "odnośnik" ?
Co o tym myślicie?
"Zapisz odnośnik jako..."
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
"Zapisz odnośnik jako..."
Przeglądarka: -
- dls
- Z nami od: 12 maja 2002, 20:12
Re: "Zapisz odnośnik jako..."
dls pisze:Moim zdaniem sformułowanie "Zapisz odnośnik jako..." w menu kontekstowym nie jest njszcześliwsze.
Odnośnik to odnośnik - ja to rozumiem jako link, łącze itp. a tu chodzi o plik docelowy.
W pe³ni popieram: odno¶nik, to to co odnosi do czego¶ tam, czyli celu. "Zapisz odno¶nik" sugeruje, ¿ê chcemy zapisaæ URLa.
BArtek
- sawickib
- Z nami od: 06 czerwca 2002, 16:40
Odnośnik jak sama nazwa wskazuje "odnosi się" do elementu docelowego, a akurat w tym wypadku zapisujemy właśnie element docelowy, a nie odnośnik. Nie ma to w zasadzie wielkiego znaczenia praktycznego, ale gdybyśmy chcieli być poprawni językowo to jednak tu powinno być "zapisz element docelowy" lub coś podobnego. A "zapisz odnośnik" sugeruje raczej zapisanie właśnie adresu tego elementu.
- ianus
- Z nami od: 03 czerwca 2002, 22:55
ianus pisze: Nie ma to w zasadzie wielkiego znaczenia praktycznego, ale gdybyśmy chcieli być poprawni językowo to jednak tu powinno być "zapisz element docelowy" lub coś podobnego.
No, małe znaczenie praktyczne ma - bo na początku nie skumałem że ta opcja robi to co robi - ale głupie wydało mi się zapisywanie URLa więc zrozumiałem o co chodzi.
- dls
- Z nami od: 12 maja 2002, 20:12
"odnosnik", czy "element docelowy" ?
Zespol zdecydowal sie na rozroznienie: "adres odnosnika" i "odnosnik". Moze to i
dobry pomysl, ale trzeba by bylo go uzywac konsekwentnie, czyli powinno byc
"Dodaj ten adres odnosnika do zakladek", troche dlugie
Ja wole: "Odnosnik" i "Element docelowy".
dobry pomysl, ale trzeba by bylo go uzywac konsekwentnie, czyli powinno byc
"Dodaj ten adres odnosnika do zakladek", troche dlugie
Ja wole: "Odnosnik" i "Element docelowy".
- sawickib
- Z nami od: 06 czerwca 2002, 16:40
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite