MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Import z Thunderbird/Firefox do Sea Monkey - ręce opadają

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Import z Thunderbird/Firefox do Sea Monkey - ręce opadają

Postautor: MaPal » 25 sierpnia 2006, 19:12

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.6) Gecko/20060729 SeaMonkey/1.0.4

To jest niewybaczalne i karygodne, żeby nie było możliwości szybkiego i prostego przeniesienia ustawień kont, maili i ustawień przeglądarki pomiędzy różnymi mutacjami Mozilli czy tam Netscape'a. Używam ich od wielu lat i nieustannie mnie to denerwuje. Nie boję się robienia takich rzeczy na piechotę, ale, po pierwsze, nie bawi mnie to, a po drugie, tak do końca, nie wiem, jak to zrobić, bazując na niekompletnych, moim zdaniem, opisach na tym forum. No bo jak przenieść dwa profile (z TB i Firefoxa) i zrobić z tego jeden profil w SM? Przecież, np. taki plik prefs.js: w tej chwili mam dwa (w TB i FF), a w SM jest jeden. Bądź tu mądry i pisz wiersze. Z zakładkami (o to mi tylko chodzi w przypadku przeglądarki) sprawa jest prosta, menedżer zakładek ma opcję importu i eksportu, to jest OK.
Ma ktoś jakieś mądre rady dla mnie? Pozdrawiam wszystkich
MaPal

Postautor: MaPal » 26 sierpnia 2006, 20:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.0.6) Gecko/20060729 SeaMonkey/1.0.4

No, już sam sobie pomogłem. Po prostu pozakładałem konta ręcznie i skopiowałem katalog "Mail" z TB do SM. Szkoda jednak, że trzeba to robić ręcznie. Poza tym, ponieważ Mozilla jest bardzo podatna na utratę wszystkich danych z profilu, w opcjach programu powinno być łatwe wykonywanie kopii bezpieczeństwa.
MaPal

Postautor: Adrianer » 06 września 2006, 11:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; de-AT; rv:1.8.1b2) Gecko/20060821 SeaMonkey/1.1a

w SeaMonkey 1.5 bedzie zapewne funkcja importu z roznych programow.

Do backupu sluzy program MozBackup
Adrianer
Moderator

Z nami od: 15 maja 2002, 17:37

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite