MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Uszkodzona mozilla ?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Uszkodzona mozilla ?

Postautor: rowers » 12 czerwca 2002, 21:07

Przeglądarka: -

Po instalacji RC3 zniknęły mi opisy sajdbarów (jak nacisne F9 to mam tylko wąskie paski). Zniknęły również opisy "radio butonów" w preferencjach. Następnie usunąłem katalog mozilli i zainstalowałem 1.0, niestety nadal ten sam problem. :cry:
rowers

Z nami od: 07 lutego 2002, 00:30

Re: Uszkodzona mozilla ?

Postautor: GmbH » 26 czerwca 2002, 22:33

rowers pisze:Po instalacji RC3 zniknęły mi opisy sajdbarów (jak nacisne F9 to mam tylko wąskie paski). Zniknęły również opisy "radio butonów" w preferencjach. Następnie usunąłem katalog mozilli i zainstalowałem 1.0, niestety nadal ten sam problem. :cry:

Proszę sprawdzić czy sytuacja powtarza się z nowym profilem? Prawdopodobnie profil użytkownika został uszkodzony.
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: dls » 27 czerwca 2002, 12:27

GmbH pisze:Proszę sprawdzić czy sytuacja powtarza się z nowym profilem? Prawdopodobnie profil użytkownika został uszkodzony.

Czy można jakoś naprawić uszkodzony profil lub zaimportowac z niego najważniejsze ustawienia (poczta, konta, ulubione) do nowego profilu?
Na moim uszkodzonym profilu browser nie obsługuje styli i nie wyświetla większości obrazków.

Może być to jekaś metoda chałupnicza - typu skopiuj takie i takie pliki ze starego profilu do nowego itp.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: E2rd » 27 czerwca 2002, 21:12

dls pisze:Czy można jakoś naprawić uszkodzony profil lub zaimportowac z niego najważniejsze ustawienia (poczta, konta, ulubione) do nowego profilu?

Może być to jekaś metoda chałupnicza - typu skopiuj takie i takie pliki ze starego profilu do nowego itp.

Można. Metoda chałupnicza poniżej.
Aby odzyskać zakładki wystarczy skopiować plik bookmarks.html.
Aby odzyskać wszystkie przestawione preferencje oraz ustawienia kont poczty, należy skopiować plik prefs.js oraz katalogi Mail oraz (ewentualnie) ImapMail i News. Następnie należy w pliku prefs.js zamienić wszystkie wystąpienia ścieżki do starego profilu ścieżką do nowego profilu.
Nie próbowałem tego scenariusza osobiście, ale powinien zadziałać 8)
Koniecznie jednak najpierw zrób backup starego profilu. A nowy profil najlepiej niech będzie puściutki (tylko jedno uruchomienie Mozilli i to zakończone natychmiastowym wyjściem).
No i jeszcze jedna wątpliwość: Nie wiem do czego służy plik panacea.dat - on też może wymagać skopiowania i podmienienia ścieżek. Na pewno ma ten plik coś wspólnego z Kurierem poczty - ale być może jest tylko tymczasowy.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: dls » 28 czerwca 2002, 08:44

E2rd pisze:Aby odzyskać zakładki wystarczy skopiować plik bookmarks.html.
Aby odzyskać wszystkie przestawione preferencje oraz ustawienia kont poczty, należy skopiować plik prefs.js oraz katalogi Mail oraz (ewentualnie) ImapMail i News. Następnie należy w pliku prefs.js zamienić wszystkie wystąpienia ścieżki do starego profilu ścieżką do nowego profilu.

Dzieki - zrobiłem tak jak pisałeś - i jest prawie ok - z wyjątkiem poczty - są włąsciwe ustawienia kont - ale nie ma wiadomosci i podfolderów w głównych folderach poszczególnych kont.
Nie wiem gdzie to siedzi - wszystko co pisałeś skopiowałem, znalazłem jeszcze ten artykuł:

http://www.mozillapl.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=36&mode=thread&order=0&thold=0

ale tu też nie ma jednoznaczenj odpowidzi.
Juz drugi raz zakładam nowy profil - wczesnie przy zmianie wersji sie pochrzanio - wtedy nie mialem duzo nowych wiadomosci w mozilli i zaimportowalem z Outlooka a te kilka olałem. Teraz to jest gorsza sprawa.
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Postautor: rowers » 28 czerwca 2002, 09:04

GmbH pisze:Proszę sprawdzić czy sytuacja powtarza się z nowym profilem? Prawdopodobnie profil użytkownika został uszkodzony.

Faktycznie profil uszkodzony, w innych jest dobrze.
rowers

Z nami od: 07 lutego 2002, 00:30

Postautor: E2rd » 28 czerwca 2002, 17:01

dls pisze:Dzieki - zrobiłem tak jak pisałeś - i jest prawie ok - z wyjątkiem poczty - są włąsciwe ustawienia kont - ale nie ma wiadomosci i podfolderów w głównych folderach poszczególnych kont.

Przekopiowałeś całe podkatalogi Mail lub ImapMail (wraz z ich podkatalogami), a nadal nie widzisz swoich wiadomości i podfolderów?

(Mam nadzieję, że backup starego profilu masz wciąż pod ręką...)
W najgorszym razie swoje wiadomości możesz zawsze odzyskać kopiując pliki bez rozszerzeń (np. Inbox, Sent) do katalogu Mail/Local Folders w nowym profilu. Będą się wtedy pokazywać jako foldery w Local Folders w kurierze poczty.
(...)
Sprawdziłem jeszcze raz. Jeśli mam konto poczty na serwerze pop3.serwer.pl, to w profilu mam podkatalog Mail/pop3.serwer.pl. Jeśli do tego podkatalogu wrzucę dowolny plik bez rozszerzenia, Mozilla (po restarcie) pokazuje go jako folder na koncie serwer.pl. Jak wrzuciłem jakiegoś zip-a oskubanego z rozszerzenia, to oczywiście żadna poczta mi się w Mozilli nie pokazała, ale kliknąć na ten folder się dało bez problemu. Sprawdź jeszcze raz pliki bez rozszerzeń - czy są w nowym profilu te same, co w starym.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite