MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Gdzie to jest?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Gdzie to jest?

Postautor: JohnyK » 23 lipca 2002, 16:22

Przeglądarka: -

Witam!

Mam pytanie: jaka jest ścieżka dostępu do katalogu/pliku w którym znajduje się moja poczta? Chodzi oczywiście o Mozille...

Bo muszę zrobić reinstal systemu i nie chciałbym stracić wszystkich emalii odebranych, wysłanych itd.. Czy jest możliwe cos takiego: zgrać cały katalog Mozilla na inny dysk a następnie po zainstalowaniu od nowa systemu wgrać go do katalogu Program Files np? Czy to pozwoli mi mieć moje emilki?
JohnyK

Re: Gdzie to jest?

Postautor: E2rd » 23 lipca 2002, 19:22

JohnyK pisze:Mam pytanie: jaka jest ścieżka dostępu do katalogu/pliku w którym znajduje się moja poczta? Chodzi oczywiście o Mozille...

Zajrzyj do Edycja -> Konfiguracja kont Kuriera Poczty -> Ustawienia serwera. Tam masz ścieżkę. Możesz zgrać ten katalog. Po reinstalacji systemu załóż nowy profil, skonfiguruj konta i zgraną zawartość starego katalogu wrzuć do nowego (który zreinstalowana Mozilla pokaże w tym samym miejscu).

JohnyK pisze:Bo muszę zrobić reinstal systemu i nie chciałbym stracić wszystkich emalii odebranych, wysłanych itd.. Czy jest możliwe cos takiego: zgrać cały katalog Mozilla na inny dysk a następnie po zainstalowaniu od nowa systemu wgrać go do katalogu Program Files np? Czy to pozwoli mi mieć moje emilki?

Można też spróbować zgrać cały profil - czyli wszystkie preferencje, ustawienia kont, również ściągnięte schematy (skórki). Trzeba zgrać cały katalog Mozilla z podkatalogiem Profiles i pliczkiem registry.dat (na Windowsach) - ścieżki się domyśl z tego, co napisałem powyżej. Albo poczytaj artykuł o profilach. Tym razem trzeba ten katalog wgrać na miejsce przed pierwszym uruchomieniem Mozilli po reinstalacji.
Sposób pierwszy (z samym katalogiem Mail) zadziała na 100%. Drugiego sposobu jestem pewien na jakieś 80% :wink:
Aha, jeśli planujesz zmianę systemu przy okazji (np. 98 -> XP :) ), to sposób drugi na pewno nie zadziała, bo inny jest katalog na dane aplikacji w tych wersjach Windowsów.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Gdzie to jest? Dziękuję!

Postautor: JohnyK » 24 lipca 2002, 06:26

Dzieki za odpowiedź. Teraz wszystko jasne. A system mam XP tylko cos sie powaliło (sam system chodzi normalnie) i mam 5 sieciówek w systemie i szóstą na biurku :-). Wyjąłem z kompa a ona nadal w systemie... Ehhh, Bill...
JohnyK

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite