MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

TrueType

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

TrueType

Postautor: marian » 22 lipca 2002, 21:32

Przeglądarka: -

Witam, mam pytanko, gdzie znajde czcionki TrueType?
Chcialbym wlaczyc obsluge tych czcionek, mam wszystko oprocz wlasnie tych czcionek :lol:
marian

Re: TrueType

Postautor: pbartecki » 22 lipca 2002, 23:02

http://mozillapl.org/modules.php?op=mod ... =0&thold=0

Same czcionki trzeba mieć. Z innych systemów, Internetu, koleżanek itp ;)
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

TrueType cd

Postautor: marian » 23 lipca 2002, 09:28

Oczywiscie czytalem, ale myslalem ze ktos mi podpowie/podazrodlo skad moge sciagnac czcionki. Ewentualnie nazwe pliku/pakietu...........
pozdrawiam :-?
marian

Re: TrueType cd

Postautor: TOM » 23 lipca 2002, 15:32

marian pisze:Oczywiscie czytalem, ale myslalem ze ktos mi podpowie/podazrodlo skad moge sciagnac czcionki. Ewentualnie nazwe pliku/pakietu...........
pozdrawiam :-?

zródło to katalog fonts z windowsa, które wystarczy skopiowac do linuksa i potem wg opisu ustawic w mozilli..

działa super :)
TOM

Z nami od: 20 maja 2002, 21:14

Postautor: bez_nazwy » 23 lipca 2002, 16:53

... eee... niee...

... mi herezje wyszły po zastosowaniu się do tej instrukcji... ale... egzorcyzmy pomogły... :-)))

$ mkdir czcionki

... zakładając, iż jesteś w katalogu domowym...

$ cp /mnt/windows/windows/fonts/*.ttf /home/uzytkownik/czcionki

... przyjrzyj się ścieżkom...

Centrum Sterowania > System > Font Installer

Przyjmuję, iż korzystasz z KDE... Przy pierwszym uruchumieniu Instalatora Czcionek w swawolnym tłumaczeniu, prawdopodobnie powita Cię kreator, brak mi cierpliwości do takich wynalazków, to i je omijam...

Wypadałoby wskazać katalog, do którego skopiowaleś windowe czcionki - Change Folder - starczy zaznaczyć wszystko i wybrać guziczek 'Install', zacznie wypytywać czy rzeczywiście chcesz dokonać operacji - odpowiedź chyba jasna... po kilku sekundach w prawej części powinny pokazać się wybrane pozycje, teraz 'Apply' i... znów pytanie - odpowiedź podobna jak wcześniej... prawdopdobnie zacznie syczeć, warczeć i zarzucać Cię komunikatami o błędach, ale idź po trupach... :-)))

Może pomoże, może nie pomoże... ale chyba warto spróbować w przypadku kłopotów z właczeniem obsługi TrueType w Mozilli... :-)))

Pozdrawiam
---bez_nazwy
bez_nazwy

Postautor: TOM » 24 lipca 2002, 11:10

bez_nazwy pisze:... eee... niee...

... mi herezje wyszły po zastosowaniu się do tej instrukcji... ale... egzorcyzmy pomogły... :-)))

$ mkdir czcionki

... zakładając, iż jesteś w katalogu domowym...

$ cp /mnt/windows/windows/fonts/*.ttf /home/uzytkownik/czcionki

... przyjrzyj się ścieżkom...

Centrum Sterowania > System > Font Installer

Przyjmuję, iż korzystasz z KDE... Przy pierwszym uruchumieniu Instalatora Czcionek w swawolnym tłumaczeniu, prawdopodobnie powita Cię kreator, brak mi cierpliwości do takich wynalazków, to i je omijam...

Wypadałoby wskazać katalog, do którego skopiowaleś windowe czcionki - Change Folder - starczy zaznaczyć wszystko i wybrać guziczek 'Install', zacznie wypytywać czy rzeczywiście chcesz dokonać operacji - odpowiedź chyba jasna... po kilku sekundach w prawej części powinny pokazać się wybrane pozycje, teraz 'Apply' i... znów pytanie - odpowiedź podobna jak wcześniej... prawdopdobnie zacznie syczeć, warczeć i zarzucać Cię komunikatami o błędach, ale idź po trupach... :-)))

Może pomoże, może nie pomoże... ale chyba warto spróbować w przypadku kłopotów z właczeniem obsługi TrueType w Mozilli... :-)))

Pozdrawiam
---bez_nazwy

Specjalnie dla Ciebie :) weszłem do KDE aby to sprawdzić bo używam tylko i wyłącznie GNOME, ale do rzeczy :)...
po zastosowaniu sie do wskazówek z
http://mozillapl.org/modules.php?op=mod ... =0&thold=0
i utworzeniu katalogu ttf_fonts w lokalizacji /usr/share/fonts/ skopiowałem czcionki z win98 do tego katalogu oraz zaznaczeniu pozycji "Zezwalaj na użycie innych czcionek w dokumentach" która można znaleźć w Edycja->Preferencje -> Wygląd ->Czcionki wszystko zaczelo w Mozilli działac :)) i pod GNOME i pod KDE ...

niczego w środowisku KDE nie zmieniałem... bo i nie trzebabylo ..bo i nie mogę sie jakoś znaleź w tym środowisku...

pozdrawiam
TOM
TOM

Z nami od: 20 maja 2002, 21:14

Postautor: bez_nazwy » 24 lipca 2002, 11:27

Widać albo sam jestem opętany, albo... to znów ten pingwin paskudny... :-)))

Lokalizacja katalogu nie ma raczej nic do rzeczy, coby tylko prawa były, a Mozilla wiedziała gdzie to wszystko ulokowałeś... opcja zaznaczona jest, a herezje wychodziły, aż wywaliłem z unix.js coby mnie Święta Inkwizycja na stosie nie spaliła... :-)))

Pozdrawiam
---bez_nazwy
bez_nazwy

Re: True Type

Postautor: msz@astrouw.edu.pl » 24 lipca 2002, 13:39

Nie wiem, o jaka dystrybucje/wersje chodzilo oryginalnie, ale zwracam uwage, ze np. RedHat 7.2 (a i wczesniejsze 7.x tez) maja defaultowo
obsluge fontow w X-Windows poprzez serwer fontow, 'xfs', ktory
"rozumie" fonty True Type - wtedy chyba w Mozilli nie trzeba robic absolutnie nic. U mnie przynajmniej sciezka do fontow TTF jest w konfiguracji 'xfs' i Mozilla bez dodatkowych zabiegow wyswietla na listach dostepnych fontow w Preferencje->Wyglad->Czcionki wszystkie te fonty.

pozdrowienia, Michal.

PS. Oprocz samych fontow TTF (np. z Wingrozy) trzeba miec zainstalowany pakiet 'freetype' (w RH - defaultowo) i w katalogu z fontami puscic komende
'ttmkfdir' (zamiast normalnego 'mkfontdir')
msz@astrouw.edu.pl

Postautor: bez_nazwy » 24 lipca 2002, 15:24

Może to ja coś zwaliłem przy instalce ale... na RH 7.3 freetype niet... skończyło się na doinstalowaniu brakującego pakieciku, a później to już z górki... :-)))

Pozdrawiam
---bez_nazwy
bez_nazwy

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite