W edytorze tekstowym (tzn. nie HTML) odpowiadam na list. Biorę kawałek cytatu, odpowiadam, następny kawałek cytatu, odpowiadam i tak do końca.
Czasami podział przebiega w połowie linijki. Wtedy na początku linijki wstawiam '> ' i wszystko powinno być OK, ale po wysłaniu okazuje się, że wysłane zostało ' > ' (dodana spacja na początku wiersza).
W sumie nic wielkiego się nie dzieje, ale moja Mozilla wtedy nie koloruje tekstu (nie wiem jak to wygląda w innych programach). Ktoś wie skąd to się bierze?
A w ogóle to muszę używać ten prosty edytor, bo niestety Mozilla wywala mi się prawie zawsze gdy edytuję odpowiedź na list HTMLowy, zazwyczaj wysłany z Outlooka. Gdy odpowiadam na list - czysty tekst, to nie ma takich problemów.
Problemy ze znakiem '>' przy odpowiadaniu
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Re: Problemy ze znakiem '>' przy odpowiadaniu
Przeglądarka: -
Marcin123 pisze:W edytorze tekstowym (tzn. nie HTML) [....] na początku linijki wstawiam '> ' i wszystko powinno być OK, ale po wysłaniu okazuje się, że wysłane zostało ' > ' (dodana spacja na początku wiersza).
W sumie nic wielkiego się nie dzieje, ale moja Mozilla wtedy nie koloruje tekstu (nie wiem jak to wygląda w innych programach).
Kilka informacji:
- Tak w ogóle to jest to związane z format=flowed, pozwalającym na wysyłanie maili tekstowych z podziałem na wielolinijkowe akapity.
- W innych czytnikach wyświetla się spacja (i pewnie też nie kolorują).
- Żeby tego uniknąć, musiałbyś chyba zaznaczyć resztę cytowanej linijki, skopiować i wkleić poniżej jako cytat (z menu Edycja) - dopiero wtedy Mozilla nie uzna, że ">" to znak specjalny, który trzeba poprzedzić spacją.
Marcin123 pisze:A w ogóle to muszę używać ten prosty edytor, bo niestety Mozilla wywala mi się prawie zawsze gdy edytuję odpowiedź na list HTMLowy, zazwyczaj wysłany z Outlooka.
Mam kilka porad dla Ciebie:
1. Używaj jednak edytora HTML-owego. W nim, jak naciskasz Enter w środku cytowanej linijki, jej reszta jest przenoszona do następnej jako cytat. Już to mi wystarczyło, żeby z niego korzystać (też lubię odpowiadać w środku
2. Jeśli nie lubisz HTML - wybierz sobie Widok -> Treść wiadomości -> Zwykły tekst (czy jakoś tak). Wtedy Mozilla nawet zacytuje tylko wersję plaintekstową - i żadne formatowanie Outlooka nie spowoduje wysypania się Mozilli
3. Gdy potrzebujesz koniecznie użyć edytora tekstowego, naciskasz Shift przy klikaniu w "nowy" lub "odpowiedź". Shift powoduje, że wywoływany jest "odwrotny" edytor, niż ten ustawiony w preferencjach konta.
A teraz wybieraj, jak chcesz skonfigurować swoją Mozillę
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
E2rd pisze:- Żeby tego uniknąć, musiałbyś chyba zaznaczyć resztę cytowanej linijki, skopiować i wkleić poniżej jako cytat (z menu Edycja) - dopiero wtedy Mozilla nie uzna, że ">" to znak specjalny, który trzeba poprzedzić spacją.
To wygląda na rozsądny pomysł - dzięki!
E2rd pisze:Mam kilka porad dla Ciebie:
1. Używaj jednak edytora HTML-owego. W nim, jak naciskasz Enter w środku cytowanej linijki, jej reszta jest przenoszona do następnej jako cytat. Już to mi wystarczyło, żeby z niego korzystać (też lubię odpowiadać w środku). A jeszcze na dodatek można w nim używać b-i-u oraz listy/wypunktowania, a Mozilla to bardzo przyzwoicie przekonwertuje przy wysyłaniu na prosty tekst (np. *b* /i/ _u_).
2. Jeśli nie lubisz HTML - wybierz sobie Widok -> Treść wiadomości -> Zwykły tekst (czy jakoś tak). Wtedy Mozilla nawet zacytuje tylko wersję plaintekstową - i żadne formatowanie Outlooka nie spowoduje wysypania się Mozilli![]()
3. Gdy potrzebujesz koniecznie użyć edytora tekstowego, naciskasz Shift przy klikaniu w "nowy" lub "odpowiedź". Shift powoduje, że wywoływany jest "odwrotny" edytor, niż ten ustawiony w preferencjach konta.
A teraz wybieraj, jak chcesz skonfigurować swoją Mozillę
Wszystko OK, ja też wolę edytor HTML, ale jak napisałem wcześniej bardzo często, w zasadzie zawsze, gdy odpowiadam na HTMLowy e-mail program się zawiesza, a dokładniej jest wyłączany przez system W2K po wykonaniu niewłaściwej operacji.
Wygląda to tak: na początku e-maila jest tekst "Dnia ... uzytkownik ... napisal" a potem jest cytowany e-mail, na ktory odpowiadam. Zaznaczam tę pierwszą linikę i kilka pierwszych linijek cytowanego tekstu. Naciskam Del aby usunąć ten fragment i w tej chwili Mozilla się wykrzacza i jest wyłączana. Mam to od pewnego czasu i nie bardzo wiem co jest tego przyczyną.
Być może wina leży w jakimś skopanym pliku konfiguracyjnym, ale nie bardzo wiem którym, a poza tym nie bardzo mi się chce reinstalować Mozillę i wszystko konfigurować od początku.
- Marcin123
Marcin123 pisze:[....] na początku e-maila jest tekst "Dnia ... uzytkownik ... napisal" a potem jest cytowany e-mail, na ktory odpowiadam. Zaznaczam tę pierwszą linikę i kilka pierwszych linijek cytowanego tekstu. Naciskam Del aby usunąć ten fragment i w tej chwili Mozilla się wykrzacza i jest wyłączana.
Hmmm, Nigdy tego nie miałem z edytorem HTML-owym, za to z tekstowym - tak! To było za czasów Moz. 0.9.8: dokładnie tak samo wykrzaczała się czasami przy kasowaniu większej porcji tekstu - i był to chyba jeden z powodów, żeby się przesiąść na HTML-owego
Ale zapytam: czy wykrzaczenie zdarza ci się nawet wtedy, gdy odpowiadasz na maile tekstowe?
I drugie, głupsze pytanie: czy wysyłałeś raporty o padzie (Talkback) do mozilla.org?
- E2rd
- Moderator
E2rd pisze:Ale zapytam: czy wykrzaczenie zdarza ci się nawet wtedy, gdy odpowiadasz na maile tekstowe?
Nigdy.
E2rd pisze:I drugie, głupsze pytanie: czy wysyłałeś raporty o padzie (Talkback) do mozilla.org?
Tak. Nawet już dość dawno.
- Marcin123
Marcin123 pisze:Nigdy.E2rd pisze:Ale zapytam: czy wykrzaczenie zdarza ci się nawet wtedy, gdy odpowiadasz na maile tekstowe?
O, to zdecydowanie polecam swą poprzednią radę: Widok -> Wyświetl wiadomość jako -> Zwykły tekst - i wszystkie maile są tekstowe 8)
PS. Opcja dostępna dopiero od wersji 1.1alpha.
- E2rd
- Moderator
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite