MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla (Win32) + Certyfikaty S/MIME + www.centrum.pl ?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Mozilla (Win32) + Certyfikaty S/MIME + www.centrum.pl ?

Postautor: Adam_Jurkiewicz » 22 lipca 2002, 12:19

Przeglądarka: -

Witam wszystkich serdecznie i mam pytanie :

czy ktokolwiek ćwiczył certyfikaty wydawane przez UniZETO (www.centrum.pl) S/MIME w Mozilli ?

Każde doświadczenia są mile widziane.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Adam Jurkiewicz
Adam_Jurkiewicz

Z nami od: 07 czerwca 2002, 15:41

ale o co chodzi?

Postautor: vasart » 02 sierpnia 2002, 12:39

tak.
vasart

Z nami od: 22 lutego 2002, 17:04

Smime - www.certum.pl

Postautor: empiryk » 07 sierpnia 2002, 15:13

Ja próbowałem - bez efektu. Tzn. udało się wygenerować certyfikat. Został poprawnie zainstalowany w magazynie przeglądarki, ale już nie udało się do zastosować do podpisania maila. Dostawałem komunikat "Nie można znaleźć certyfikatu szyfrującego ........ lub staracił on ważność". Bzdurny komunikat. Niewiele z niego wynika.
empiryk

Z nami od: 15 maja 2002, 07:48

Re: Smime - www.certum.pl

Postautor: quiris » 07 sierpnia 2002, 15:29

empiryk pisze:Ja próbowałem - bez efektu. Tzn. udało się wygenerować certyfikat. Został poprawnie zainstalowany w magazynie przeglądarki, ale już nie udało się do zastosować do podpisania maila. Dostawałem komunikat "Nie można znaleźć certyfikatu szyfrującego ........ lub staracił on ważność". Bzdurny komunikat. Niewiele z niego wynika.

Trzeba uruchomić Menedżera Certyfikatów i wejść w Zakładkę Ośrodki Certyfiakcji. Odnaleźć dwa certyfikaty: Certum Level i Certum CA. Przy każdym z nich kliknąć edytuj i zaznaczyć opcję: Ten certyfikat identyfikuje użytkowników poczty. Teraz możesz sprawidzić, czy wszystko jest ok wybierając zakładkę Twoje Certyfikatyi po kliknięciu na swój certyfikat dwukrotnie pokaże się okienko a w nim na samej górze powinno pisać:
Kod: Zaznacz cały
Niniejszy certyfikat został zweryfikowany do wykorzystania przez:
Certyfikat osoby podpisującej wiadomość
Certyfikat adresata wiadomości

Jak tak będziesz miał to już będziesz mógł podpisywać wiadomości.
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Postautor: mastyk » 13 sierpnia 2002, 20:47

ja chyba mam pecha do tego podpisu.

było tak: wszedłem do serwisu onetu z podpisami, wpisałem wszystkie dane i w Mozilli nic się nie działo, kiedy klikałem instaluj. W IE wszystko było OK. Co może być tego powodem? CO powinienem zmienić? Albo jak zaimportować ten certyfikat do Mozilli?
mastyk

Z nami od: 03 sierpnia 2002, 14:53

Postautor: quiris » 13 sierpnia 2002, 21:00

mastyk pisze: Albo jak zaimportować ten certyfikat do Mozilli?

Myślę, że bezproblemowo będziesz mógł wyeksportować certyfikat w MSIE i zaimportować go do Mozilli
quiris

Postautor: mastyk » 13 sierpnia 2002, 21:18

zaimportowałem, ale w polu zweryfikowany jest wartość "fałsz". czy to znaczy, że nie został zweryfikowany, czy że został zweryfikowany i jest fałszywy.

jeżeli ten drugi wypadek, to dlaczego????
mastyk

Z nami od: 03 sierpnia 2002, 14:53

Postautor: quiris » 13 sierpnia 2002, 21:25

mastyk pisze:zaimportowałem, ale w polu zweryfikowany jest wartość "fałsz". czy to znaczy, że nie został zweryfikowany, czy że został zweryfikowany i jest fałszywy.
jeżeli ten drugi wypadek, to dlaczego????

Jest to błąd tłumaczenia MozilliPL. Jak to określił GmbH: Prawda to fałsz, a fałsz to prawda. Jeśli masz fałsz to znaczy, że jest prawda i na odwrót. Zajrzyj do wątku: http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?t=585
quiris

Postautor: romke » 19 sierpnia 2002, 14:05

quiris pisze:Trzeba uruchomić Menedżera Certyfikatów i wejść w Zakładkę Ośrodki Certyfiakcji. Odnaleźć dwa certyfikaty: Certum Level i Certum CA. Przy każdym z nich kliknąć edytuj i zaznaczyć opcję: Ten certyfikat identyfikuje użytkowników poczty.

tak tylko co zrobić jeśli nie ma takowych certyfikatów na żadnej zakładce?? Wiem na stronie http://www.certum.pl/pl/produkty/klucze/index.html są te certyfikaty do pobrania - więc klikam i wyskakuje okienko: certyfikat już istnieje...
romke

Z nami od: 19 sierpnia 2002, 13:59

Postautor: quiris » 20 sierpnia 2002, 00:35

romke pisze:tak tylko co zrobić jeśli nie ma takowych certyfikatów na żadnej zakładce??

Powinny być w Menedżerze certyfikatów na ostatniej zakładce: Ośrodki certyfikacji, na samym końcu: drzewo Unizeto sp. z o.o.
quiris

Postautor: romke » 20 sierpnia 2002, 09:22

quiris pisze:Powinny być w Menedżerze certyfikatów na ostatniej zakładce: Ośrodki certyfikacji, na samym końcu: drzewo Unizeto sp. z o.o.

powtórzę: nie było ich - sprawdziłem parę razy, przerestartowałem system, ze 3 razy restartowałem mozillę

rozwiązanie: usunąłem z profilu plik cert7.db (wszystkie certyfikaty oprócz wbudowanych zniknęły) i ze stronki wspomnianej wcześniej zainstalowałem ręcznie wszyskie certyfikaty UNIZETO, a dopiero potem swój certyfikat.

P.S: czy to podpada pod bug'a ? zgłosić czy autorzy czytają forum i się już tym zajmą, a może już jest to zgłoszone ? dobra, za dużo pytań - poczekam na 1.1
romke

Z nami od: 19 sierpnia 2002, 13:59

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite