MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

kurier - linki newsowe

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

kurier - linki newsowe

Postautor: zik » 04 września 2002, 13:01

Przeglądarka: -

Jakiś czas temu pisałem że kurier nie reaguje na linki postaci
news:......
dostałem odpowiedź że na razie nie umie :(
a dziś (mozilla 1.1) mam coś takiego
link
news:al4iae%245l5%241%40info.cyf-kr.edu.pl
działa poprawnie, po kliknięciu wyświetla właściwą wiadomość
a np. ten
news:al4afd$pdp$1@news.onet.pl. nie
ktoś może to wyjaśnic

pozdrawiam
zik

Z nami od: 29 sierpnia 2002, 14:24

Re: kurier - linki newsowe

Postautor: irekc » 04 września 2002, 13:55

Otworz sobie Narzędzia Programistyczne->Konsola JavaScript, w pasku poleceń wpisz escape('al4afd$pdp$1@news.onet.pl') , potem skopiuj wynik i dopisz do niego news: na początku. Też działa.... :D A na poważnie, to chodzi chyba o to, że taki link musi być jak to się mówi 'wyeskejpowany' :)
Z tego co wiem to prawidłowo powinien wyglądać jakoś tak: news://al4afd%24pdp%241%40news.onet.pl. Zauważ jak Mozilla pokazuje go w pasku statusu po najechaniu myszką.... A po kliknięciu zmienia sie u mnie w pasku adresu na news://news.gazeta.pl:119/al4afd%24pdp%241%40news.onet.pl, w zależności od tego kto ma jaki serwer ustawiony.

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: zik » 04 września 2002, 14:44

Czyli generalnie mozilla "umie" interpretować takie linki trzeba tylko trochę "podrasować" obsługę.
zik

Z nami od: 29 sierpnia 2002, 14:24

Postautor: irekc » 04 września 2002, 14:48

Trochę się zagalopowałem i napisałem o linkach typu news: w nawigatorze. W podglądzie wiadomości tekstowych w Kurierze sprawa wygląda trochę inaczej... Kurier pokazuje np. news:al4u8h$2l9$1@news.uni-stuttgart.de jako link, ale po kliknięciu nie działa, oczywiście myk z escape i wklejeniem w pasek adresu działa. Na razie używam do tego takiego małego dodatku, który nazywa się "MessageID Finder for Mozilla", chyba był kiedyś reklamowany na forum.

--
Irek
irekc

Postautor: E2rd » 04 września 2002, 16:37

Ciekawe, że link w postaci news://news.gazeta.pl/al4u8h$2l9$1@news ... uttgart.de działa bez eskejpowania :o

Czyli tak: link z podanym serwerem news działa zawsze - Mozilla doda tylko port 119 jak go nie ma.
Link bez serwera - tylko eskejpowany działa - Mozilla doda pierwszy z brzegu serwer news z Kuriera...
Hmmm, widocznie jeszcze nad tym popracują :wink:
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: irekc » 05 września 2002, 08:59

E2rd pisze:Ciekawe, że link w postaci news://news.gazeta.pl/al4u8h$2l9$1@news ... uttgart.de działa bez eskejpowania :o

Czyli tak: link z podanym serwerem news działa zawsze - Mozilla doda tylko port 119 jak go nie ma.
Link bez serwera - tylko eskejpowany działa - Mozilla doda pierwszy z brzegu serwer news z Kuriera...
Hmmm, widocznie jeszcze nad tym popracują :wink:

Dodam jeszcze, że link z tym samym MessageID, ale z serwerem którego nie ma się ustawionego w kontach powoduje pojawienie się nowego konta news. Np. jeżeli mam ustawione jedno konto news na news.gazeta.pl a link jest postaci news://news.tpi.pl/al4u8h$2l9$1@news.uni-stuttgart.de , to po kliknięciu pojawi się nowe konto news.tpi.pl. Troche to irytujące, robi bałągan w ustawieniach Kuriera.

--
Irek
irekc

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite