MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Przekazywanie poczty

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Przekazywanie poczty

Postautor: dls » 06 września 2002, 10:06

Przeglądarka: -

Często muszę skorzystać z opcji "Przekaż wybraną wiadomość"
Mozilla robi to w taki sposób że przesłya pocztę jako załącznik - czasami to jest dobre - jeśli odbiorca ma Mozille to i tak zobaczy od razu zawartość tej załączonej poczty - Kurier Mozilli to ładnie rozbiera i pokazuje pod spodem.

Ale pod (tfu..) Outlookiem przekazana poczta to mail z jednym załącznikiem bez rozszerzenia - więc odbiorca musi sobie to najpierw zapisać z rozszerzeniem .eml i wtedy otworzyć z dysku.

Czy można wymusić jakoś na Mozilli aby odbiorca przekazywanej poczty dostał ją tak jak odbiorca a nie w formie załącznika?
dls

Z nami od: 12 maja 2002, 20:12

Re: Przekazywanie poczty

Postautor: irekc » 06 września 2002, 10:32

dls pisze:Często muszę skorzystać z opcji "Przekaż wybraną wiadomość"
Mozilla robi to w taki sposób że przesłya pocztę jako załącznik - czasami to jest dobre - jeśli odbiorca ma Mozille to i tak zobaczy od razu zawartość tej załączonej poczty - Kurier Mozilli to ładnie rozbiera i pokazuje pod spodem.

Ale pod (tfu..) Outlookiem przekazana poczta to mail z jednym załącznikiem bez rozszerzenia - więc odbiorca musi sobie to najpierw zapisać z rozszerzeniem .eml i wtedy otworzyć z dysku.

Czy można wymusić jakoś na Mozilli aby odbiorca przekazywanej poczty dostał ją tak jak odbiorca a nie w formie załącznika?

Hmm, czy chodzi Ci o to: Edycja->Preferencje->Kurier Poczty->Tworzenie->Przekaż wiadomości [Bezpośrednio]?

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: dls » 06 września 2002, 10:47

irekc pisze:Hmm, czy chodzi Ci o to: Edycja->Preferencje->Kurier Poczty->Tworzenie->Przekaż wiadomości [Bezpośrednio]?

Dokładnie :D Dzięki!
Cholera - że też samemu nie udało mi się znaleźć...
Nie uważacie że powinno być tak domyślnie ustawione dla nowych użytkowników?
dls

Postautor: irekc » 06 września 2002, 12:00

dls pisze:
irekc pisze:Hmm, czy chodzi Ci o to: Edycja->Preferencje->Kurier Poczty->Tworzenie->Przekaż wiadomości [Bezpośrednio]?

Dokładnie :D Dzięki!
Cholera - że też samemu nie udało mi się znaleźć...
Nie uważacie że powinno być tak domyślnie ustawione dla nowych użytkowników?

Takie wysyłanie wiadomości jako załącznik (typ MIME message/rfc822) jest jak najbardziej prawidłowe, zauważ że przekazując bezpośrednio wiadomość tracisz prawie wszystkie nagłówki oryginalnej wiadomości (czyli de fakto nie przekazujesz oryginału tylko to co z niego zostało). Typ message/rfc822 jest zalecany jako standard przy przekazywaniu wiadomości. Po szybkim zerknięciu w kilka RFC, znalazłem takie stwierdzenie (rfc 2049):

...
A mail user agent that is MIME-conformant MUST:
...
(6) Explicitly handle the following media type values, to
at least the following extents:
...
-- Recognize and display at least the RFC822 message
encapsulation (message/rfc822) in such a way as to
preserve any recursive structure, that is, displaying
or offering to display the encapsulated data in
accordance with its media type.
...

To chyba wyjaśnia sprawę. Brak obsługi formatu message/rfc822 jest błędem w outlooku.

--
Irek
irekc

Postautor: dls » 06 września 2002, 12:15

Zgadzam się z tobą, ale ja i tak postąpie wbrew najnowszym zaleceniom i udogodnieniom gdyż odbiorcy moich maili zazwyczaj korzystają z Outlooka.

Największym problemem Mozilli jest to, że musi ona koegzystować z w otoczeniu programów i webmasterów znacznie mniej od niej doskonałych.
dls

Postautor: irekc » 11 września 2002, 13:28

dls pisze:Zgadzam się z tobą, ale ja i tak postąpie wbrew najnowszym zaleceniom i udogodnieniom gdyż odbiorcy moich maili zazwyczaj korzystają z Outlooka.

Największym problemem Mozilli jest to, że musi ona koegzystować z w otoczeniu programów i webmasterów znacznie mniej od niej doskonałych.

Trochę się zagalopowałem we wcześniejszym wywodzie. Outlook rozpozna i wyświetli wiadomość przekazaną jako message/rfc822 tylko wtedy jeżeli załącznik ma rozszerzenie eml, ignorując zupełnie pole Content-Type. A zresztą co ja będe tu mówił, chyba każdy wie jak Windows rozpoznaje typ pilku... i jakie są tego konsekwencje (załączniki typu xxx.exe.jpg, itp. :D )

--
Irek
irekc

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite