MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

W3C przeciwko Mozilli

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

W3C przeciwko Mozilli

Postautor: tristan » 26 września 2002, 13:38

Przeglądarka: -

Witajcie,

jedną z zalet Mozilli wymienianą w porównaniach jest możliwość blokady okienek PopUp. Niestety blokada ta w Mozilli jest skopana, bo blokada blokuje nie tylko osobne okienka (w sensie osobne okno Windows), ale także ładowanie czegoś do ramek, o czym było w temacie mBanku.

Spotykam coraz więcej tego typu stron -- które źle działają z włączoną blokadą. A standardy W3C jeszcze bardziej to pogłębią, gdyż standard nowy mówi, że parametr TARGET został uznany za niewłaściwy (ciekawe czemu?) i teraz jedynie słuszne ładowanie zawartości ramek odbywa się przy pomocy języka JavaScript.

Skoro Mozilla nie potrafi rozpoznać (choć moglaby) okienka od ramki, to może autorzy MozilloDodatków mogliby spłodzić jakiś dodatek, któy w postaci dodatkowego przycisku pojawiałby się na pasku narzędzi i który włączałby/wyłączałby te wyskakujące okienka. Wtedy móglbym po wykryciu takiej strony szybko zmieniać stan Mozilli. bo dodawanie ręcznie adresów typu mbank do konfiguracji blokady jest wielce niewygodne...

Co Wy na to?
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Postautor: GabrielBaines » 26 września 2002, 14:04

Zgadzam się z Tristanem. Przy tej ilości użytecznych witryn, które używaja pop-up'ów wyłączenie ich globalnie nie wchodzi w rachubę. Z drugiej strony ręczne dopisywanie adresów do user.js jest delikatnie mówiąc niewygodne.

Bardzo przydałby sie interfejs analogiczny do blokowania obrazków, który pozwalałby łatwo zablokowac pop-up'y z danej witryny oraz zobaczyć liste witryn, które blokujemy.

Cały mechanizm juz jest wbydowany w Mozillę, wystarczy tylko interfejs użytkownika. Znajdzie się chętny do napisania?

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Postautor: MarciNN » 26 września 2002, 14:13

Hm... mam Mozille PL 1.1 oraz globalnie wylaczone pop-upy i nie widze, aby dzialo sie cos zlego np. przy korzystaniu z mBanku. Fakt, na mozilli PL 1.0 nie dzialalo to dobrze, ale na 1.1 nie widze bledow :-)
MarciNN

Re: W3C przeciwko Mozilli

Postautor: KLAPEK » 26 września 2002, 14:25

tristan pisze:Skoro Mozilla nie potrafi rozpoznać (choć moglaby) okienka od ramki, to może autorzy MozilloDodatków mogliby spłodzić jakiś dodatek, któy w postaci dodatkowego przycisku pojawiałby się na pasku narzędzi i który włączałby/wyłączałby te wyskakujące okienka. Wtedy móglbym po wykryciu takiej strony szybko zmieniać stan Mozilli. bo dodawanie ręcznie adresów typu mbank do konfiguracji blokady jest wielce niewygodne...

Co Wy na to?

Jestem jak najbardziej za, taka funkcja bardzo ulatwilaby nam - uzytkownikom - zycie :D
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: tristan » 26 września 2002, 18:25

GabrielBaines pisze:Bardzo przydałby sie interfejs analogiczny do blokowania obrazków, który pozwalałby łatwo zablokowac pop-up'y z danej witryny oraz zobaczyć liste witryn, które blokujemy.

To znaczy to jest jedno, ale to jest właśnie podejście od drugiej strony -- blokuję złe witryny. A mi chodzi o coś odwrotnego -- bblokaga ogólna, a przyciskiem (więc szybko) ją wyłączam/włączam. Choć gdyby np. zapamiętywało stan dla odwiedzonych witryn, nie byłoby źle...
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: tristan » 26 września 2002, 18:27

MarciNN pisze:Hm... mam Mozille PL 1.1 oraz globalnie wylaczone pop-upy i nie widze, aby dzialo sie cos zlego np. przy korzystaniu z mBanku. Fakt, na mozilli PL 1.0 nie dzialalo to dobrze, ale na 1.1 nie widze bledow :-)

faktycznie, nie sprawdzałem tego w nowej... Nowa już ma lepiej i mbank obsługuje... Ha! a wmawiano mi na tym forum, że się nie da :-P

Ale i tak są strony np. z ankietami itp. gdzie chcemy warunkowo dopuścić popupy, nawet takie tradycyjne, nowokienkowe. W końcu po to ten mechanizm powstał, żeby służyć ludziom, a nie gnojom. A że został potem wykorzystany np. przez taki Onet czy Interię, żeby zgnoić swoich użytkowników, to inna bajka...
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: pbartecki » 27 września 2002, 17:13

Usłyszane Twoje prośby,... ;)

W nastepnej wersji będzie Popupiarek - Menedżer pop-upów.
Działać zacznie być może trochę później...

A w Mozilli wszystko się da... czasami tylko trzeba to samemu napisać ;)
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: tristan » 28 września 2002, 15:58

pbartecki pisze:Usłyszane Twoje prośby,... ;)

W nastepnej wersji będzie Popupiarek - Menedżer pop-upów.

Bóg zapłać dobry człowieku. Jakby co -- zgłaszam się do testów i pomysłowania funkcjonalności

pbartecki pisze: A w Mozilli wszystko się da... czasami tylko trzeba to samemu napisać ;)

Ha! Ino trza umieć...
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: GabrielBaines » 28 września 2002, 18:00

tristan pisze:
pbartecki pisze: A w Mozilli wszystko się da... czasami tylko trzeba to samemu napisać ;)

Ha! Ino trza umieć...

Albo włozyć odrobine wysiłku w to, żeby się nauczyć. W końcu nikt tutaj XUL-a z mlekiem matki nie wyssał :wink:
==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: GabrielBaines » 28 września 2002, 18:33

pbartecki pisze: W nastepnej wersji będzie Popupiarek - Menedżer pop-upów.

Rzeczywiście, w aktualnym trunku już jest menedżer pop-up'ów, który pozwala blokować/odblokowywac pop-up'y dla poszczególnych witryn:

Edit->Preferences->Privacy & Security->Pop-ups->Manage popup permissions

Co prawda jeszcze nie do końca działa, ale pewnie do release'u wersji 1.2 będzie już gotowy w 100%

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Ja w obronie Tristana

Postautor: Wojciech » 28 września 2002, 19:32

Łatwo rzec: "nauczyć". Zważ Waść, iż w gronie naszem też i fachowcy się zdarzają, którzy wszelako komputer wykorzystujący zgoła wiedzy o tej piekielnej machinie mieć nie muszą, bo są na przykład w językach biegli, czy takoż inne machiny projektują, albo iluminacyje do ksiąg fikuśne tworzą, jako też ino ku czczej rozrywce przychodzą, wszelako zacność Jaszczura doceniwszy ten tylko program używać (i doskonalić, jak któren może) pragną.
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: GabrielBaines » 28 września 2002, 21:42

Oczywiście rozumiem, że nie każdego to pociąga i są osoby, które preferują zupełnie hobby niz grzebanie w Mozilli. Ale Tristan, do którego piłem, wydaje sie byc łebskim gosciem, który w dodatku chwycił bakcyla Mozilli, więc nie zaszkodziło spróbowac go zachęcić do pisania kodu :wink:

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Postautor: tristan » 29 września 2002, 16:26

GabrielBaines pisze:
tristan pisze:

Ha! Ino trza umieć...

Albo włozyć odrobine wysiłku w to, żeby się nauczyć. W końcu nikt tutaj XUL-a z mlekiem matki nie wyssał :wink:

Słusznie, aczkolwiek jak ktoś mi kiedyś powiedział: ,,Nie każdy może być programistą i nie każdy musi''. Ja jestem ZU(tm) i traktuję programy użytkowo... Coś jak w reklamie Lukasa: Jakbym chciał całe życie spędzać przy programowaniu, to bym został programistą...
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: tristan » 29 września 2002, 16:28

GabrielBaines pisze:Oczywiście rozumiem, że nie każdego to pociąga i są osoby, które preferują zupełnie hobby niz grzebanie w Mozilli. Ale Tristan, do którego piłem, wydaje sie byc łebskim gosciem, który w dodatku chwycił bakcyla Mozilli, więc nie zaszkodziło spróbowac go zachęcić do pisania kodu :wink:

Nie wszystko na raz... Obecnie raczej zajmę się naumieniem PHPa i HTMLa, bo mam do zrobienia kilka spraw w tym temacie. A XUL, czymkolwiek by nie był (wnioskuję, że sposobem na okiełznanie smoka) chyba jednak jest mi całkiem obcy, a zupełny brak wiedzy o nimże oraz całkowity brak znajomości angielskiego :-( zapewne nie działa zachęcająco...
mgr inż. inż. Ja
tristan

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite