MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Jestem hepi i mam uwagi.

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Jestem hepi i mam uwagi.

Postautor: filipus » 26 września 2002, 12:59

Przeglądarka: -

Witam
Jestem świeżo po przesiadce z Communicator'a 4.79 do Mozilli; jestem trochę w szoku (pozytywnie). Używałem go praktycznie tylko do czytania poczty (do www się nie dało). Z Mozillą pewnie będzie lepiej, zwłaszcza w Xach.

Udało mi się skonfigurować Mozillę by pocztę (foldery, konta itp) (zapewne resztę też, ale nie sprawdzałem) mieć dostępne w dwóch systemach operacyjnych (Linux i Windows) - chętnie opowiem jak.

Mam mnóstwo uwag odnośnie Kuriera, co z nimi mogę zrobić?
pozdrawiam
filipus

Z nami od: 26 września 2002, 12:38

Re: Jestem hepi i mam uwagi.

Postautor: KLAPEK » 26 września 2002, 13:09

filipus pisze:Udało mi się skonfigurować Mozillę by pocztę (foldery, konta itp) (zapewne resztę też, ale nie sprawdzałem) mieć dostępne w dwóch systemach operacyjnych (Linux i Windows) - chętnie opowiem jak.

Napisz, napisz - mi to sie przyda, a sadze ze i obecnym i przyszlym forumowiczom tez, wiedza trzeba sie dzielic ;)
filipus pisze:Mam mnóstwo uwag odnośnie Kuriera, co z nimi mogę zrobić?
pozdrawiam

Tez najlepiej sie nimi podzielic :wink: , jesli nie ma ich juz w obecnych tematach, moze jakos pogrupowac i ponazywac w tematach, by innym szukajacym wiedzy ;) latwiej bylo znalezc :lol:
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: irekc » 26 września 2002, 13:15

Wrzuć je tutaj, postaramy sie pomóc w miarę możliwośći.

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: Gość » 26 września 2002, 13:44

KLAPEK pisze:
filipus pisze:Udało mi się skonfigurować Mozillę by pocztę (...) mieć dostępne w Linux i Windows.

Napisz, napisz - mi to sie przyda, a sadze ze i obecnym i przyszlym forumowiczom tez, wiedza trzeba sie dzielic ;)

Opiszę w następnym poście.
Jeszcze walczę z książką adresową, bo coś nie działa jak należy, tzn mam dwie. :D

KLAPEK pisze:
pozdrawiam

Tez najlepiej sie nimi podzielic :wink: , jesli nie ma ich juz w obecnych tematach, moze jakos pogrupowac i ponazywac w tematach, by innym szukajacym wiedzy ;) latwiej bylo znalezc :lol:

Część tych uwag może być wynikiem błędów, bo trochę eksperymentowałem z zamianą folderów różnych kont pocztowych (choć tak też nie powinno tak być).
1. Czasem odebrane wiadomości jak wpadają do foldera, nie oznaczają go na czarno (jako nowe), nie pojawia się liczba nieprzeczytanych wiadomości.
1a. chyba dlatego mi czasem nie funkcjonuje magiczny klawisz "N".
2. W okienku podglądu wiadomości cytowany fragment nie jest kolorowany (IMHO powinien).
3. Zmniejszenie okna podlgądu wiadomości (przesunięcie splitera w dół) powoduje że fragment okna wyjeżdża na pasek stanu
4. Filtry wiadomości: dodawanie nowego wpisu powinno być powyżej lub ponizej wpisu zaznaczonego, a nie na początku. (głupotka, ale jak się ma 40 reguł, to układanie ich w kolejności jest bolesne).
4a. W jednym filtrze jakby się dało ustawić więcej niż jedną akcje (o ile ma to sens), np: przenieś do foldera i oznacz.
4b. W filtrach możnaby umożliwić "dalsze filtrowanie" tzn jednym filtrem przenosimy, drugim ustawiamy etykietę.
5. "Wyślij później" wrzuca mi wiadomość do "Niewysłane" w "Lokalne foldery", a nie tam gdzie utworzono (może i tak ma być...).
6. Przydałyby się ustawienia np kolorów i czcionek sygnaturki.
7. Ne mogę wyłączyć tekstowych opisów pod przyciskami (tak bardzo chciałem wyłączyć, że aż pousuwałem paski narzędzi ;) bo mi zabierają mnóstwo miejsca na ekranie).
7a. Prawie wszystko mogłoby być węższe lub niższe: pasek menu, nagłówki, przyciski, paski zakładek. Odsyłam do Netscape v 4.xx
Chwilowo tyle zrzędzenia.. ;)
pzdr
F.
Gość

Postautor: Marta » 26 września 2002, 13:45

filipus pisze:Udało mi się skonfigurować Mozillę by pocztę (foldery, konta itp) (zapewne resztę też, ale nie sprawdzałem) mieć dostępne w dwóch systemach operacyjnych (Linux i Windows) - chętnie opowiem jak.

Z nieba mi spadles! ;)

Dwa dni temu przeinstalowalam sobie Linusia (zreszta malo uzywanego). I teraz mam winde XP z mozilla 1.1 (od paru dni, wczesniej 1.0. Na razie nie narzekam) oraz Slacka 8.1 z Mozilla 1.0 Eng i Mandrake 8.2 z Mozilla 0.9.8 tez Eng, ktore to zamierzam zamienic na 1.1 pl.

Gdyby udalo mi sie wszystkie trzy podpiac pod jeden katalog z profilem to bylaby to pelnia szczescia :) Ew. moge sobie darowac mandrake :)

Czekam na ten magiczny sposob ;)

Marta
Marta

Z nami od: 04 września 2002, 15:08

Postautor: irekc » 26 września 2002, 14:15

1. Czasem odebrane wiadomości jak wpadają do foldera, nie oznaczają go na czarno (jako nowe), nie pojawia się liczba nieprzeczytanych wiadomości.
1a. chyba dlatego mi czasem nie funkcjonuje magiczny klawisz "N".
2. W okienku podglądu wiadomości cytowany fragment nie jest kolorowany (IMHO powinien).
3. Zmniejszenie okna podlgądu wiadomości (przesunięcie splitera w dół) powoduje że fragment okna wyjeżdża na pasek stanu
4. Filtry wiadomości: dodawanie nowego wpisu powinno być powyżej lub ponizej wpisu zaznaczonego, a nie na początku. (głupotka, ale jak się ma 40 reguł, to układanie ich w kolejności jest bolesne).
4a. W jednym filtrze jakby się dało ustawić więcej niż jedną akcje (o ile ma to sens), np: przenieś do foldera i oznacz.
4b. W filtrach możnaby umożliwić "dalsze filtrowanie" tzn jednym filtrem przenosimy, drugim ustawiamy etykietę.
5. "Wyślij później" wrzuca mi wiadomość do "Niewysłane" w "Lokalne foldery", a nie tam gdzie utworzono (może i tak ma być...).
6. Przydałyby się ustawienia np kolorów i czcionek sygnaturki.
7. Ne mogę wyłączyć tekstowych opisów pod przyciskami (tak bardzo chciałem wyłączyć, że aż pousuwałem paski narzędzi ;) bo mi zabierają mnóstwo miejsca na ekranie).
7a. Prawie wszystko mogłoby być węższe lub niższe: pasek menu, nagłówki, przyciski, paski zakładek. Odsyłam do Netscape v 4.xx
Chwilowo tyle zrzędzenia.. ;)
pzdr
F.

Nie wiem jaka była skala twoich eksperymentów, ani jakiej wersji Mozilli na jakim systemie używasz... :) ale co do twoich problemów to:

Ad. 1,1a - nigdy takich problemów nie miałem, może któryś z filtrów oznacza ci wiadomośći jako przeczytane?
Ad. 2 - Kolor cytowań zmienia się w Preferencje>Kurier Poczty>Wiadomości, lub w podkatalogu 'chrome' w katalogu profilu edytując plik userContent.css (tu możesz ustawić kolory kliku poziomów cytowań)
Ad.3 - nigdy nie miałem takiego problemu
Ad. 4,4a,4b - MZ da się ustawić więcej niż jedną akcję w filtrze, ważna jest kolejność (np. najpierw oznacz, potem przenieś), ważna jest także kolejność samych filtrów
Ad. 5 - Tak ma być
Ad. 6 - wspomniany wyżej plik userContent.css, szukaj 'sig'
Ad. 7,7a - to wszystko zależy od używanego skina, proponuję skórki ze stajni Orbit, w niektórych są możliwości określania wielokości ikon, przez odpowiednie wpisu w pliku userChrome.css, który znajduje się w tym samym miejscu co userContent.css

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: Gość » 26 września 2002, 18:32

irekc pisze:Ad. 1,1a
(...)
--
Irek

dziękuje mocno.. stare przyzwyczajenia pokutują.. :)
Obiecuje wszystkiego spróbować.
pzdr
Filip
Gość

Postautor: filipus » 26 września 2002, 18:58

Marta pisze:Z nieba mi spadles! ;)

Wszystko możliwe. :D
Marta pisze:Dwa dni temu przeinstalowalam sobie Linusia (zreszta malo uzywanego). I teraz mam winde XP z mozilla 1.1 (od paru dni, wczesniej 1.0. Na razie nie narzekam) oraz Slacka 8.1 z Mozilla 1.0 Eng i Mandrake 8.2 z Mozilla 0.9.8 tez Eng, ktore to zamierzam zamienic na 1.1 pl.

yyyy, ale te wersje są troche różne.. módl się by się nie "pogryzły". ;) [wątpie]
Marta pisze:Gdyby udalo mi sie wszystkie trzy podpiac pod jeden katalog z profilem to bylaby to pelnia szczescia :) Ew. moge sobie darowac mandrake :)
Czekam na ten magiczny sposob ;)
Marta

Po pierwsze, to proszę zrobić kopie i nie krzyczeć na mnie jak się coś zepsuje. Otóż zrobiłem to tak:

Jesteśmy w Windzie.
Stworzyłem profil pod windą na patrycji H: (na dysku który noszę ze sobą). (btw: jest tu jaka. Patrycja? ;)
Tam zaimportowałem wszystkie ustawienia z Netscape'a (chlip chlip, sentymenty).

Jesteśmy w Xach.
Pod Xami stworzyłem w Mozilli profil (nazwany: Filipus), którego katalog znalazłem w ~/.mozilla/Filipus

Wszystkie operacje na plikach, typu: zamiana nazwy katalogów itp, polecam robić przy wyłączonej Mozilli.

Operowałem na katalogach o nazwach jakiś identyfikatorów np: cikz2nd0.slt
Jako że dysk H: miałem gdzie. w /mnt zrobiłem prostego symlinka
ln -s /mnt/win_d2/Mozilla/Profiles/Filipus/cikz2nd0.slt /home/filipus/.mozilla/Filipus/cikz2nd0.slt
(grunt że dwa katalogi z rozszerzeniem slt, z tego jeden był symlinkiem do tego co było na patrycji H:.
Jak zapewne zauważyliście, w "Konfiguracja kont kuriera poczty" można wskazywać katalog, gdzie mają się znajdować dane dla wskazanego konta. Z tego skorzystałem i to jest cała filozofia. Po prostu zmieniłem folder konta w "Konfiguracja kont kuriera poczty", uruchomiłem ponownie Mozillę i zobaczyłem foldery z wiadomościami z Windy.
Filtry też są. Z książką adresową to różnie bywa. Chyba jest ok.

Ważna uwaga.
Zakładając konta w Mozilli pod Windows należy koniecznie podać te same nazwy serwerów poczty przychodzącej (POP3) (albo przynajmniej postarać się podać te same).
Bo w /home/filipus/.mozilla/Filipus/cikz2nd0.slt/Mail znajdują się takie nazwy katalogów, jak podany na początku adres serwera POP.
A ja na jednej platformie sobie podałem IP, raz nazwę i.. się dziwiłem że nie działa jak należy. I nie działało: miało to znaczenie w przypadku zostawiania wiadomosci na serwerze; ściągały się ponownie gdy się zmieniło platformę (plik popstate.dat zawiera m.in to co się mu podało jako serwer POP3).

btw: a) nie zakładam swej nieomylności. b) nie odpowiadam za szkody.
Nic chyba nie stoi na przeszkodzie, by pod różnymi instalacjami Linuxa zrobić to samo. Podobne zabiegi można wykonywać pod Windows. (co zresztą skutecznie zrobilem w pracy i planuję jeszcze zrobić w domu, co da mi łączie cztery miejsca korzystania z tych danych.. ;)
Z tego co próbowałem, możliwe i niepsujące jest utworzenie nowego profilu w katalogu w którym profil już istnieje, z tym że raczej on założy jakiś inny katalog *.slt. Zawsze jednak można we właściwościach konta wskazać właściwy katalog, ale nie wiem co z książką adresową itp - za mało czasu mam na przetestowanie.
Namieszałem, w razie czego proszę pytać.
pzdr.
filipus

Postautor: Marta » 27 września 2002, 07:40

filipus pisze:Po pierwsze, to proszę zrobić kopie i nie krzyczeć na mnie jak się coś zepsuje. Otóż zrobiłem to tak:

[...]

Namieszałem, w razie czego proszę pytać.
pzdr.

Uff...
Brzmi niezle. Jak wroce do domu to wyprobuje ;)
Tylko chyba najpierw zainstaluje wszedzie ta sama wersje mozilli :) Tak just for case ;)

A od czasu, kiedy nadpisalam sobie tablice alokacji partycji i uratowalam dane (zreszta dosc cenne i oczywiscie bez backupu ;)) tylko dzieki dd, nie robie niczego bez zabezpieczenia ;)

Dzieki,
M.
Marta

Postautor: Jacek » 27 września 2002, 08:30

Marta pisze:A od czasu, kiedy nadpisalam sobie tablice alokacji partycji i uratowalam dane (zreszta dosc cenne i oczywiscie bez backupu ;)) tylko dzieki dd, nie robie niczego bez zabezpieczenia ;)

Wiem, ze nie na temat, ale w takich sytuacjach gdybys nie mogla sobie poradzic Marto (no i oczywiscie nie tylko), to jestem ja :wink:
A zanim mnie wygonia, to w skrocie:

Odzyskiwanie danych
http://odzyskiwanie.prv.pl

No coz... czasami warto takie informacje miec, bo "nie znacie dnia ani godziny..." :D

Pozdrawiam,
Jacek
Jacek

Z nami od: 01 lipca 2002, 22:20

Postautor: Marta » 27 września 2002, 09:01

Jacek pisze:Wiem, ze nie na temat, ale w takich sytuacjach gdybys nie mogla sobie poradzic Marto (no i oczywiscie nie tylko), to jestem ja :wink:

Bede pamietac :)
:: wspólne profile linux i windows ::
:: Ubuntu Breezy, FF 1.5.0.1 ::
Marta

Postautor: Marta » 29 września 2002, 14:43

Grrr...
Cos sie faka

Mozilla 1.1pl pod XP / Mozilla 1.1pl Slack / Mozilla 1.1pl Mandrake

Pod linuksami widze tylko glowne katalogi pocztowe (mam dwa konta -> widze dwa puste katalogi).
Usuwalam pliki msf.

Jeszcze powalcze, ale gdyby ktos mial jakas idee, to nie pogardze. Moze cos przeoczylam.

Tak, za kazdym razem restartuje mozille ;)

Czy jest cos, czego mi sie na pewno nie uda przeniesc z windy pod linuxa? Cos, co moze mi sie walic?

HELP!!!
Marta

Widzieć Windę z Linuxa....

Postautor: E2rd » 29 września 2002, 18:33

Myślę, że użycie całego profilu z Windy w Linuxie się nie uda. Problemem są głównie ścieżki do profilu (pełne, "bezwzględne") zapisane w prefs.js i innych plikach, znajdujących się wewnątrz tegoż profilu... Linuxowa Mozilla przecież nie zrozumie ścieżki typu "C:\\Dane aplikacji\\Mozilla" :roll:

Ale można spróbować niektóre rzeczy połączyć między Win a Lin:
* Pocztę i filtry: poprzez pracowite zdefiniowanie tych samych kont w obu Mozillach, a potem wskazanie w Linuksowej katalogu z windowsową pocztą >> w Konfiguracja kont -> Ustawienia serwera - w okienku "Katalog lokalny" na dole. (Dla niusów jeszcze trzeba osobno wskazać plik newsrc).
* Zakładki czy książkę adresową - przez ręczne linkowanie pojedynczych plików z Linuxa do Windy. Które to są pliki - można poczytać w artykule na MozillaPL

Dyzklajmer: Muszę przyznać, że sam tego nie próbowałem. Nie biorę zatem odpowiedzialności za utratę jakichkolwiek danych. :D Backup przed przystąpieniem do eksperymentów jest wskazany.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Gość » 29 września 2002, 22:06

Marta pisze:Grrr...
Cos sie faka

Mozilla 1.1pl pod XP / Mozilla 1.1pl Slack / Mozilla 1.1pl Mandrake
Pod linuksami widze tylko glowne katalogi pocztowe (mam dwa konta -> widze dwa puste katalogi).

Napewno zmieniłaś w "Konfiguracja kont kuriera poczty": (gałązka) Ustawienia serwera: (pole) katalog lokalny?
Marta pisze:Usuwalam pliki msf.

Nic nie da, struktura musi być widoczna, gdy wszystko jest ok. Co najwyżej pojawiają się pytajniki zamiast liczebności folderów (zmora :( )
Marta pisze:Jeszcze powalcze, ale gdyby ktos mial jakas idee, to nie pogardze. Moze cos przeoczylam.

Spróbuj tak, że... zakładasz zupełnie nowy pusty profil (w katalogu "obok"). W nim zakładasz konta o takich samych nazwach serwera (o tym pisałem, podkatalogi katalogu Mail), A potem przenosisz ustawienie do innego foldera (we wspomnianym wcześniej okienku).
Eksperymentuj, mnie się udało. Więc innym też musi.
Aha: zgraj najpierw pomiędzy dwoma systemami / instalacjami. W czterech na raz może być trudno.
pzdr
Filip
Gość

Re: Widzieć Windę z Linuxa....

Postautor: filipus » 29 września 2002, 22:52

E2rd pisze:Myślę, że użycie całego profilu z Windy w Linuxie się nie uda. Problemem są głównie ścieżki do profilu (pełne, "bezwzględne") zapisane w prefs.js i innych plikach, znajdujących się wewnątrz tegoż profilu... Linuxowa Mozilla przecież nie zrozumie ścieżki typu "C:\\Dane aplikacji\\Mozilla" :roll:

Tak, ale można stworzyć kopię ustawień w jednym katalogu, a co się da to trzymać w tym co jest podlinkowany w /mnt - nakład pracy wyższy (bo ustawienia trzeba dublować), ale w większości przypadków robi się to raz.
E2rd pisze:Ale można spróbować niektóre rzeczy połączyć między Win a Lin:
* Pocztę i filtry: poprzez pracowite zdefiniowanie tych samych kont w obu Mozillach, a potem wskazanie w Linuksowej katalogu z windowsową pocztą >> w Konfiguracja kont -> Ustawienia serwera - w okienku "Katalog lokalny" na dole. (Dla niusów jeszcze trzeba osobno wskazać plik newsrc).

To zrobiłem i jest cacy. Są konta, foldery i filtry też (filtry nie tylko są, ale też działają).
E2rd pisze:* Zakładki czy książkę adresową - przez ręczne linkowanie pojedynczych plików z Linuxa do Windy. Które to są pliki - można poczytać w artykule na MozillaPL

Zrobiłem symlinki, teraz jest cacy.
Pod MDK mam w ~/.mozilla dwa podkatalogi. Jeden oryginalny profil założony przez Mozillę liuxową, jeden symlink z /mnt/. W symlinku jest folder z kontami pocztowymi. W oryginalnym katalogu są dwa symlinki do plików adresowych (*.mab) z symlinka z /mnt
E2rd pisze:Dyzklajmer: Muszę przyznać, że sam tego nie próbowałem. Nie biorę zatem odpowiedzialności za utratę jakichkolwiek danych. :D Backup przed przystąpieniem do eksperymentów jest wskazany.

Jak dotąd nic nie stracilem.. oby tak dalej.
W windach też by się symlinki przydały. Ciekawe i kiedy Bill dojrzeje do tego.
filipus

Postautor: Marta » 30 września 2002, 06:59

Anonymous pisze:Napewno zmieniłaś w "Konfiguracja kont kuriera poczty": (gałązka) Ustawienia serwera: (pole) katalog lokalny?

Na pewno :)

Wczoraj sie troche poddalam, ale jeszcze dzisiaj moze mi sie uda cos wykombinowac :) Mozliwe, ze chcialam przeniesc gdzies o jeden plik za duzo i wynalazki Billa nie spodobaly sie Linusowi... ;)

Acha, moze to bedzie glupie pytanie, ale ja jestem poczatkujaca pod linuxem: co to sa te symlinki? ;) No moze nie tyle, co to sa, po to jest intuicyjne, ale jak to zrobic? ;)

To chyba na razie tyle z niewiadomych... ;)
Marta

Postautor: filipus » 30 września 2002, 09:07

Marta pisze:
Anonymous pisze:Napewno zmieniłaś w "Konfiguracja kont kuriera poczty": (gałązka) Ustawienia serwera: (pole) katalog lokalny?

Na pewno :)

Jak dla mnie dziwne.
Marta pisze:Wczoraj sie troche poddalam, ale jeszcze dzisiaj moze mi sie uda cos wykombinowac :) Mozliwe, ze chcialam przeniesc gdzies o jeden plik za duzo i wynalazki Billa nie spodobaly sie Linusowi... ;)

Pod linuxem nic nie trzeba przenosić, tylko podlinkować to i owo. (czyli katalog z wiadomościami i pliki książek adresowych).
Większe problemy mam pod windows.
Pod windows jednak trzeba albo:
- ustawić jeden profil dla wszystkich instalacji (tzn tworząc wybrać katalog już istniejący), wówczas jednak trzeba zmieniać za każdym razem ścieżki folderów (to raczej nie wchodzi w grę).
- w każdej instalacji utworzyć osobny profil (tzn by powstał osobny katalog *.slt), są filtry, foldery, wówczas jednak nie ma wspólnej książki adresowej
Marta pisze:Acha, moze to bedzie glupie pytanie, ale ja jestem poczatkujaca pod linuxem: co to sa te symlinki? ;) No moze nie tyle, co to sa, po to jest intuicyjne, ale jak to zrobic? ;)

Dowiązania symboliczne. URLe w systemie plików. Jak pliki w dwóch katalogach mają mieć tą samą zawartość, łączy się je symlinkami.:
ln -s zrodlo cel
np: ln -s /mnt/win_d2/Profiles/Filipus/cikz2nd0.slt /home/filipus/.mozilla/Profiles
[mniejsza o ścieżki, tak to działa. AHA: symlinki najwygodniej tworzyć pod konsolą.]
filipus

Postautor: Marta » 30 września 2002, 09:41

filipus pisze:Jak dla mnie dziwne.

Dla mnie tez ;)

filipus pisze:AHA: symlinki najwygodniej tworzyć pod konsolą.]

I tak pewnie bym tak robila, troche sie gubie w okienkach pod linuxem ;) Jakos mnie tak wychowali, ze linux musi byc tekstowy ;)

Taa... Dam jeszcze znac, co z tego wyszlo... :)
Jak nie wyjdzie, tez dam znac ;)
Marta

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite