Ponieważ ostatnio na Forum MozillaPL dochodzi do kłótni na tle językowym, postanowiłem conieco wyjaśnić i przedstawić kompromis, który, mam nadzieję, wszystkich zadowoli.
Przede wszystkim - Forum MozilliPL to nie jest forum językowe. Mamy tu rozmawiać o Mozilli, a nie o tym, ile kto błędów zrobił. Wiem, że stoi to w sprzeczności z moimi wcześniejszymi poglądami, ale zmieniłem stanowisko. Mam tu na uwadze przede wszystkim modemowców, którzy piszą maksymalnie szybko, aby zminimalizować koszt połączenia, oraz różnych dysortografów, dyslektyków i wszystkich innych dys..., których się ostatnio namnożyło, ale prawda jest taka, że wszyscy robimy błędy.
Mimo to apeluję do wszystkich - przed wysłaniem posta przeczytajcie go chociażby pobieżnie i sprawdźcie, czy nie widzicie tam żadnych błędów. Nie każę nikomu pisać postów ze słownikiem, ani sprawdzać każdego wyrazu literka po literce. Pamiętajcie jednak, że to, jak piszecie, świadczy o was. Ktoś, to pisze nie używając dużych liter, polskich liter, ani znaków interpunkcyjnych, robi na od razu na wstępie złe wrażenie.
Apeluję też, aby nie piętnować już ludzi, którzy robią błędy, tylko ewentualnie, w skrajnych przypadkach, odsyłać ich do tego wątku. To forum ma za zadanie nieść pomoc i nawet na pytanie "cześć nei wiem jakzainstalowac mozile bo sie wiesza winda" należy w miarę możliwości odpowiedzieć.
Pozdrawiam
Olhado/256
Rozprawka o poprawności językowej
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Rozprawka o poprawności językowej
Przeglądarka: -
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Już kilka razy na ten temat się wypowiadałem, tutaj pozwolę sobie tylko zaprotestować przeciwko stwierdzeniu o polskich literkach...
Prawda jest taka, że z różnych powodów w różnych miejscach ludzie w sieci nie używają polskich znaczków - na tym forum ta kwestia jeśli mnie pamięć nie myli też kiedyś była poruszana...
Jeśli ktoś nie używa znaczków charakterystycznych dla jakiegoś języka to zapewne ma ku temu ważne przesłanki - nie zapinajmy, że mogą tutaj pisać ludzie nie dysponujący np. polskimi klawiaturami, bo np. piszą z innego kraju - czy to powód aby ich potępiać? Jeśli tak to za co? Za to, że nie przebywają aktualnie w Polsce?
Prawda jest taka, że z różnych powodów w różnych miejscach ludzie w sieci nie używają polskich znaczków - na tym forum ta kwestia jeśli mnie pamięć nie myli też kiedyś była poruszana...
Jeśli ktoś nie używa znaczków charakterystycznych dla jakiegoś języka to zapewne ma ku temu ważne przesłanki - nie zapinajmy, że mogą tutaj pisać ludzie nie dysponujący np. polskimi klawiaturami, bo np. piszą z innego kraju - czy to powód aby ich potępiać? Jeśli tak to za co? Za to, że nie przebywają aktualnie w Polsce?
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
No fakt, akurat polskie litery można odpuścić. Chociaż prawda jest taka, że większość ludzi nie pisze ich, bo im się nie chce zwyczajnie - nie uwierzę, że taka masa ludzi NIE MOŻE pisać polskich liter. 
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Co do polskich liter - ja osobiscie pisze z Polski i dysponuje polska klawiatura, ale jako ze mam zawsze
malo czasu na pisanie - musze to robic szybko - zatem pomijajac alta oszczedzam troche czasu, a po drugie zwyczaj pisania bez narodowych znaczkow, kresek i innych ukosnikow
wprowadzil wlasnie internet kierujac sie zalozeniem takim, aby wlasnie kazdy w kazdym miejscu globu na kazdym OSie i klawiaturze mogl w miare
wygodnie przeczytac, nie dziwiac sie co za krzaki widzi na ekranie
PS cieszy mnie ze zlagodziles
swoja postawe wobec wszystkich dys... i w ogole wszystkich ludzi popelniajacych bledy /- mylic sie jest rzecza ludzka - nie myli sie tylko ten co nie robi nic
/
PS2 ja staram sie zawsze jeszcze przed wyslaniem sprawdzic posta sprawdzic ewidentne literowki, czeskie bledy by ulatwic zycie czytajacym /no ale nie jestem zadnym z dys...
/ - zatem tu w tym punkcie sie z Toba zgadzam, ale oczywiscie nie mozna tego wymagac od modemowcow, gdzie liczy sie czas=pieniadz, bo doprowadzimy do tego ze nie beda nam sluzyc swoja pomoca, bo okaze sie to ... zbyt drogie 
PS cieszy mnie ze zlagodziles
PS2 ja staram sie zawsze jeszcze przed wyslaniem sprawdzic posta sprawdzic ewidentne literowki, czeskie bledy by ulatwic zycie czytajacym /no ale nie jestem zadnym z dys...
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Re: Rozprawka o poprawności językowej
Olhado/256 pisze:Mimo to apeluję do wszystkich...
Gorąco popieram ten apel. Mimo wszelkich problemów technicznych starajmy się pisać ładnie i poprawnie. Pominę już aspekt kulturowy, ale zrozumcie: jak można doradzać komuś w szczegółach technicznych, jeśli treść pytania jest nieskładna, niezrozumiała czy wątpliwa. Po to jest przycisk Podgląd, żeby można było sobie obejrzeć swoje dzieło i zastanowić się choćby nad tym, czy będzie ono zrozumiałe dla innych.
Dla użytkowników modemów mam pewną radę: tematy i pytania już przygotowane i przemyślane można napisać sobie wcześniej w jakimś kompatybilnym edytorze i po połączeniu po prostu przekopiować. A wtedy na pewno nie będzie problemów np. z polskimi literkami i zaoszczędzi się mnóstwo czasu połączenia (można też skorzystać w ww. przycisku).
Ogólnie przyznaję z przyjemnością, że na naszym Forum jest pod tym względem bardzo dobrze. Zaglądam czasem tu i ówdzie, i to co tam widzę, jest doprawdy przerażające. Dziwię się czasem, że ci ludzie w ogóle rozumieją, o co chodzi.
Pozdrawiam wszystkich!
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
sir_yoki pisze:Klapek: z tym pomijaniem alta to chyba przesadzasz. Chcesz oszczędzać pikosekundy? To jest tylko kwestia wprawy i przyzwyczajenia.
Wiesz bardziej chodziło mi o to, że to Internet zapoczątkował ideę pisania bez narodowych ogonków, tak by wszystkim było łatwiej -> no dobra, skoro tak namawiacie to spróbuje z powrotem przyzwyczaić się do ogonków i zobacze ile mi zajmie napisanie tego posta
Poza tym z tym ALTem to jest tak, że raz nacisnę i wszystko OK, a raz za krótko przytrzymam
PS no niestety jednak trochę dłużej to trwało zanim udało mi się dobrnąć do finiszu
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
SeaMonkey @ GNU/Linux
- KLAPEK
- Moderator
- Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Pliterki...
KLAPEK pisze:sir_yoki pisze:To jest tylko kwestia wprawy i przyzwyczajenia.
No właśnie...
KLAPEK pisze:bo już się oduczyłem pisać z polskimi ogonkami
No właśnie...
KLAPEK pisze: - te wszystkie forai listy dyskusyjne, etc.
No wiesz... Ty sobie raz napiszesz, a potem to leży do czytania tygodniami (ld) czy "na wieczność" (f) - ale czytać przecież będą inni - i męczyć się przy tym strasznie
KLAPEK pisze:jednak dużo szybciej bez polskich ogonków
Nie obserwuję u siebie takiej zależności... Bo zawsze piszę po polsku (może oprócz czatów).
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
KLAPEK pisze:sir_yoki pisze:Klapek: z tym pomijaniem alta to chyba przesadzasz. Chcesz oszczędzać pikosekundy? To jest tylko kwestia wprawy i przyzwyczajenia.
Wiesz bardziej chodziło mi o to, że to Internet zapoczątkował ideę pisania bez narodowych ogonków,
Dawno, dawno, dawno temu. Obecnie polskei znaki są wszędzie i bardzo dobrze. Jak się łapię na swoim zdegenerowanym mózgu, który czyta cos(x) jako coś(x) to prostestuję przeciwko psuciu mnie tekstami bez polskich znaków.
mgr inż. inż. Ja
- tristan
- Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12
Zgadzam sie ze prawie ze wszystkim co zostalo napisane. Mam tylko kilka uwag. Pierwsza dotyczy dyslektykow, nie podoba mi sie stwierdzienie Olhado/256: "...których się ostatnio namnożyło...". Nalezy pamietac, ze jest to choroba, ktora sie nie wziela z dnia na dzien. Faktem jest, ze dopiero od niedawna zaczeto dostrzegac ten problem. Wedlug najnowszych badan co 4 uczen jest w jakim stopniu dotkniety dysleksja. Problem jest duzy i dlatego apeluje o nie pietnowanie tych ludzi. Oczywiscie nie mozna dopuscic do tego, ze tekst kompletnie nie bedzie czytelny ale z drugiej strony dajcie "zyc" dyslektykom.
Kolejna rzecz to polskie literki. W jezyku polskim nie ma wielu wyrazow, ktore mozna by pomylic piszac bez polskich liter. Uwazam, ze przyklad Tristana z "cos(x)" jest przejaskrawiony. Zgodzie sie z KLAPEK, ze pisanie bez polskich liter jest szybsze. Zalezy jak kto pisze ale np. ja pisze duzo szybciej bez polskich liter. Nie chodzi mi tu juz o modemowcow (chwilowa sam nim jestem
) ale o fakt ze pisanie bez polskich liter jest poprostu czytelne i nie przypominam sobie gdybym kiedys nie zrozumial tekstu bez polskich liter. Na koniec chcialbym powolac sie na taki autorytet jakim jest prof. Miodek, ktory na jednym z czatow powiedzial, ze nie razi go fakt pisania bez polskich liter w internecie, w SMSach i itp.
Kolejna rzecz to polskie literki. W jezyku polskim nie ma wielu wyrazow, ktore mozna by pomylic piszac bez polskich liter. Uwazam, ze przyklad Tristana z "cos(x)" jest przejaskrawiony. Zgodzie sie z KLAPEK, ze pisanie bez polskich liter jest szybsze. Zalezy jak kto pisze ale np. ja pisze duzo szybciej bez polskich liter. Nie chodzi mi tu juz o modemowcow (chwilowa sam nim jestem
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite