MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Rozprawka o poprawności językowej

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Rozprawka o poprawności językowej

Postautor: Olhado/256 » 27 października 2002, 20:37

Przeglądarka: -

Ponieważ ostatnio na Forum MozillaPL dochodzi do kłótni na tle językowym, postanowiłem conieco wyjaśnić i przedstawić kompromis, który, mam nadzieję, wszystkich zadowoli.
Przede wszystkim - Forum MozilliPL to nie jest forum językowe. Mamy tu rozmawiać o Mozilli, a nie o tym, ile kto błędów zrobił. Wiem, że stoi to w sprzeczności z moimi wcześniejszymi poglądami, ale zmieniłem stanowisko. Mam tu na uwadze przede wszystkim modemowców, którzy piszą maksymalnie szybko, aby zminimalizować koszt połączenia, oraz różnych dysortografów, dyslektyków i wszystkich innych dys..., których się ostatnio namnożyło, ale prawda jest taka, że wszyscy robimy błędy.
Mimo to apeluję do wszystkich - przed wysłaniem posta przeczytajcie go chociażby pobieżnie i sprawdźcie, czy nie widzicie tam żadnych błędów. Nie każę nikomu pisać postów ze słownikiem, ani sprawdzać każdego wyrazu literka po literce. Pamiętajcie jednak, że to, jak piszecie, świadczy o was. Ktoś, to pisze nie używając dużych liter, polskich liter, ani znaków interpunkcyjnych, robi na od razu na wstępie złe wrażenie.
Apeluję też, aby nie piętnować już ludzi, którzy robią błędy, tylko ewentualnie, w skrajnych przypadkach, odsyłać ich do tego wątku. To forum ma za zadanie nieść pomoc i nawet na pytanie "cześć nei wiem jakzainstalowac mozile bo sie wiesza winda" należy w miarę możliwości odpowiedzieć.

Pozdrawiam
Olhado/256
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: hADeSik » 27 października 2002, 20:45

Już kilka razy na ten temat się wypowiadałem, tutaj pozwolę sobie tylko zaprotestować przeciwko stwierdzeniu o polskich literkach...
Prawda jest taka, że z różnych powodów w różnych miejscach ludzie w sieci nie używają polskich znaczków - na tym forum ta kwestia jeśli mnie pamięć nie myli też kiedyś była poruszana...
Jeśli ktoś nie używa znaczków charakterystycznych dla jakiegoś języka to zapewne ma ku temu ważne przesłanki - nie zapinajmy, że mogą tutaj pisać ludzie nie dysponujący np. polskimi klawiaturami, bo np. piszą z innego kraju - czy to powód aby ich potępiać? Jeśli tak to za co? Za to, że nie przebywają aktualnie w Polsce?
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: Olhado/256 » 27 października 2002, 23:04

No fakt, akurat polskie litery można odpuścić. Chociaż prawda jest taka, że większość ludzi nie pisze ich, bo im się nie chce zwyczajnie - nie uwierzę, że taka masa ludzi NIE MOŻE pisać polskich liter. :P
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: KLAPEK » 28 października 2002, 07:39

Co do polskich liter - ja osobiscie pisze z Polski i dysponuje polska klawiatura, ale jako ze mam zawsze ;) malo czasu na pisanie - musze to robic szybko - zatem pomijajac alta oszczedzam troche czasu, a po drugie zwyczaj pisania bez narodowych znaczkow, kresek i innych ukosnikow ;) wprowadzil wlasnie internet kierujac sie zalozeniem takim, aby wlasnie kazdy w kazdym miejscu globu na kazdym OSie i klawiaturze mogl w miare ;) wygodnie przeczytac, nie dziwiac sie co za krzaki widzi na ekranie ;)

PS cieszy mnie ze zlagodziles ;) swoja postawe wobec wszystkich dys... i w ogole wszystkich ludzi popelniajacych bledy /- mylic sie jest rzecza ludzka - nie myli sie tylko ten co nie robi nic ;) /

PS2 ja staram sie zawsze jeszcze przed wyslaniem sprawdzic posta sprawdzic ewidentne literowki, czeskie bledy by ulatwic zycie czytajacym /no ale nie jestem zadnym z dys...;)/ - zatem tu w tym punkcie sie z Toba zgadzam, ale oczywiscie nie mozna tego wymagac od modemowcow, gdzie liczy sie czas=pieniadz, bo doprowadzimy do tego ze nie beda nam sluzyc swoja pomoca, bo okaze sie to ... zbyt drogie ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: sir_yoki » 28 października 2002, 08:00

Klapek: z tym pomijaniem alta to chyba przesadzasz. Chcesz oszczędzać pikosekundy? To jest tylko kwestia wprawy i przyzwyczajenia.
sir_yoki

Z nami od: 17 sierpnia 2002, 20:30

Re: Rozprawka o poprawności językowej

Postautor: Wojciech » 28 października 2002, 09:29

Olhado/256 pisze:Mimo to apeluję do wszystkich...

Gorąco popieram ten apel. Mimo wszelkich problemów technicznych starajmy się pisać ładnie i poprawnie. Pominę już aspekt kulturowy, ale zrozumcie: jak można doradzać komuś w szczegółach technicznych, jeśli treść pytania jest nieskładna, niezrozumiała czy wątpliwa. Po to jest przycisk Podgląd, żeby można było sobie obejrzeć swoje dzieło i zastanowić się choćby nad tym, czy będzie ono zrozumiałe dla innych.
Dla użytkowników modemów mam pewną radę: tematy i pytania już przygotowane i przemyślane można napisać sobie wcześniej w jakimś kompatybilnym edytorze i po połączeniu po prostu przekopiować. A wtedy na pewno nie będzie problemów np. z polskimi literkami i zaoszczędzi się mnóstwo czasu połączenia (można też skorzystać w ww. przycisku).

Ogólnie przyznaję z przyjemnością, że na naszym Forum jest pod tym względem bardzo dobrze. Zaglądam czasem tu i ówdzie, i to co tam widzę, jest doprawdy przerażające. Dziwię się czasem, że ci ludzie w ogóle rozumieją, o co chodzi. :D
Pozdrawiam wszystkich!
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: KLAPEK » 28 października 2002, 11:30

sir_yoki pisze:Klapek: z tym pomijaniem alta to chyba przesadzasz. Chcesz oszczędzać pikosekundy? To jest tylko kwestia wprawy i przyzwyczajenia.

Wiesz bardziej chodziło mi o to, że to Internet zapoczątkował ideę pisania bez narodowych ogonków, tak by wszystkim było łatwiej -> no dobra, skoro tak namawiacie to spróbuje z powrotem przyzwyczaić się do ogonków i zobacze ile mi zajmie napisanie tego posta ;)
Poza tym z tym ALTem to jest tak, że raz nacisnę i wszystko OK, a raz za krótko przytrzymam :oops: i znowu bez polskiej literki -> muszę się cofać, sprawdzać i jeszcze raz - no moze to jednak kwestia wprawy, którą znowu muszę nabyć, bo już się oduczyłem pisać z polskimi ogonkami - te wszystkie fora ;) i listy dyskusyjne, etc.

PS no niestety jednak trochę dłużej to trwało zanim udało mi się dobrnąć do finiszu ;) - jednak dużo szybciej bez polskich ogonków :P
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Pliterki...

Postautor: E2rd » 28 października 2002, 11:50

KLAPEK pisze:
sir_yoki pisze:To jest tylko kwestia wprawy i przyzwyczajenia.

No właśnie...

KLAPEK pisze:bo już się oduczyłem pisać z polskimi ogonkami

No właśnie...

KLAPEK pisze: - te wszystkie fora ;) i listy dyskusyjne, etc.

No wiesz... Ty sobie raz napiszesz, a potem to leży do czytania tygodniami (ld) czy "na wieczność" (f) - ale czytać przecież będą inni - i męczyć się przy tym strasznie :P

KLAPEK pisze:jednak dużo szybciej bez polskich ogonków :P

Nie obserwuję u siebie takiej zależności... Bo zawsze piszę po polsku (może oprócz czatów).
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: tristan » 28 października 2002, 14:00

KLAPEK pisze:
sir_yoki pisze:Klapek: z tym pomijaniem alta to chyba przesadzasz. Chcesz oszczędzać pikosekundy? To jest tylko kwestia wprawy i przyzwyczajenia.

Wiesz bardziej chodziło mi o to, że to Internet zapoczątkował ideę pisania bez narodowych ogonków,

Dawno, dawno, dawno temu. Obecnie polskei znaki są wszędzie i bardzo dobrze. Jak się łapię na swoim zdegenerowanym mózgu, który czyta cos(x) jako coś(x) to prostestuję przeciwko psuciu mnie tekstami bez polskich znaków.
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Postautor: Domel » 28 października 2002, 17:09

Zgadzam sie ze prawie ze wszystkim co zostalo napisane. Mam tylko kilka uwag. Pierwsza dotyczy dyslektykow, nie podoba mi sie stwierdzienie Olhado/256: "...których się ostatnio namnożyło...". Nalezy pamietac, ze jest to choroba, ktora sie nie wziela z dnia na dzien. Faktem jest, ze dopiero od niedawna zaczeto dostrzegac ten problem. Wedlug najnowszych badan co 4 uczen jest w jakim stopniu dotkniety dysleksja. Problem jest duzy i dlatego apeluje o nie pietnowanie tych ludzi. Oczywiscie nie mozna dopuscic do tego, ze tekst kompletnie nie bedzie czytelny ale z drugiej strony dajcie "zyc" dyslektykom.
Kolejna rzecz to polskie literki. W jezyku polskim nie ma wielu wyrazow, ktore mozna by pomylic piszac bez polskich liter. Uwazam, ze przyklad Tristana z "cos(x)" jest przejaskrawiony. Zgodzie sie z KLAPEK, ze pisanie bez polskich liter jest szybsze. Zalezy jak kto pisze ale np. ja pisze duzo szybciej bez polskich liter. Nie chodzi mi tu juz o modemowcow (chwilowa sam nim jestem :( ) ale o fakt ze pisanie bez polskich liter jest poprostu czytelne i nie przypominam sobie gdybym kiedys nie zrozumial tekstu bez polskich liter. Na koniec chcialbym powolac sie na taki autorytet jakim jest prof. Miodek, ktory na jednym z czatow powiedzial, ze nie razi go fakt pisania bez polskich liter w internecie, w SMSach i itp.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite