Wyobraźmy sobie, że mamy plik z kodem JavaScript, który dołączamy tagiem <script> w jakimś pliku xul, zarejestrowanym w installed-chrome. W kodzie js odwołujemy sie do obiektu document, np. tradycyjnym document.getElementById()
Pytanie: czym tak naprawdę jest w tym kontekscie document? Czy to jest DOM zdefiniowany przez ten plik xul i nic więcej? A może to cały 'wewnętrzny' DOM Mozilli? A może jeszcze coś innego?
Moje pytanie bierze się stąd, że zauważyłem, iz document w tym kontekscie lubi po jakimś czasie działania przeglądarki znikać (sic!), zupełnie jakby garbage collector uznawał, że nie ma do niego referencji i można go już usunąć.
Niech mnie ktoś proszę oświeci.
==
Gabriel
Czym jest document?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Czym jest document?
Przeglądarka: -
- GabrielBaines
- Moderator
- Z nami od: 05 marca 2002, 21:42
Re: Czym jest document?
GabrielBaines pisze:Wyobraźmy sobie, że mamy plik z kodem JavaScript, który dołączamy tagiem <script> w jakimś pliku xul, zarejestrowanym w installed-chrome. W kodzie js odwołujemy sie do obiektu document, np. tradycyjnym document.getElementById()
Pytanie: czym tak naprawdę jest w tym kontekscie document? Czy to jest DOM zdefiniowany przez ten plik xul i nic więcej? A może to cały 'wewnętrzny' DOM Mozilli? A może jeszcze coś innego?
Moje pytanie bierze się stąd, że zauważyłem, iz document w tym kontekscie lubi po jakimś czasie działania przeglądarki znikać (sic!), zupełnie jakby garbage collector uznawał, że nie ma do niego referencji i można go już usunąć.
Niech mnie ktoś proszę oświeci.
==
Gabriel
Hmm, rzuciłem okiem na http://www.xulplanet.com/tutorials/xultu/dom.html i http://www.xulplanet.com/references/elemref/ i z tego co rozumiem to chodzi o ten nazwany przez Ciebie "cały 'wewnętrzny' DOM", czyli XUL Document , z którego wywodzą się obiekty typu XUL Window, XUL Element itd., więc w tym wypadku raczej niemożliwe, żeby GC stwierdzał brak referencji do niego. Napisz więcej, może coś razem wykombinujemy
--
Irek
- irekc
- Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Z kolei w "Creating Applications with Mozilla" na books.mozdev.org, w w akapicie poświęconym temu zagadnienu, napisane jest tak:
Teraz tylko pytanie, co to jest "base XUL document ". Czy to jest każdy plik xul zarejestrowany w installed-chrome.txt? Jeśli zarejestruje tam własny, to jaki jest jego czas życia?
Być może spróbuję zrobić jakiś trywialny przykład, który ilustrowałby opisane znikanie dokumentu, wtedy będzie można podyskutowac o konkretach.
==
Gabriel
The general rule is that all scripts pulled in by the base XUL document and scripts included in overlays of this document are in the same scope.
Teraz tylko pytanie, co to jest "base XUL document ". Czy to jest każdy plik xul zarejestrowany w installed-chrome.txt? Jeśli zarejestruje tam własny, to jaki jest jego czas życia?
Być może spróbuję zrobić jakiś trywialny przykład, który ilustrowałby opisane znikanie dokumentu, wtedy będzie można podyskutowac o konkretach.
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
Oczywiście, jak to zwykla bywa, trywialny przykład niczego nie zilustrował bo w trywialnym przykładzie dokument nie znikał.
Cóż, jeśli ktoś kiedyś zauważy na swojej konsoli JavaScript komunikat typu "document has no properties" to wrócimy do tematu.
Cóż, jeśli ktoś kiedyś zauważy na swojej konsoli JavaScript komunikat typu "document has no properties" to wrócimy do tematu.
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite