MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Relay access denied

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Relay access denied

Postautor: LarryN » 10 listopada 2002, 02:07

Przeglądarka: -

Witam

To częściowo kontunuacja wątku z ilością wysłanych email.

W SMTP ustawiony mam serwer interii. (smtp.poczta.interia.pl)
Wysyłam wiadomość jako larryn@poczta.onet.pl
A mozilla pokazuje mi

Podczas wysyłania poczty nastąpił błąd. Odpowiedź serera: <pomoc@hydepark.pl>: Recipent address rejected: Relay access denied.

Sprawdź adresatów wiadomości, a następnie ponów próbę.

Dlaczego tak się dzieje?
LarryN

Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13

Postautor: MarcineQ » 10 listopada 2002, 11:00

To nie jest błąd Mozilli, to odpowiedź serwera SMTP.
I tak właśnie powinno być. Relaying to możliwość wysyłania maila z danego serwera SMTP bez posiadania na nim konta pocztowego. W większości przypadków powinno być to zablokowane, bo takie okazje bardzo lubią spamerzy.
Dlatego musisz wysyłać z serwera SMTP odpowiedniego dla danego konta, albo znaleźć serwer, który pozwala na relaying, ale dopiero po identyfikacji (czyli bez hasła nie wyślesz).
MarcineQ

Z nami od: 15 września 2002, 13:52

Postautor: Gość » 10 listopada 2002, 12:06

MarcineQ pisze:To nie jest błąd Mozilli, to odpowiedź serwera SMTP.
I tak właśnie powinno być. Relaying to możliwość wysyłania maila z danego serwera SMTP bez posiadania na nim konta pocztowego. W większości przypadków powinno być to zablokowane, bo takie okazje bardzo lubią spamerzy.
Dlatego musisz wysyłać z serwera SMTP odpowiedniego dla danego konta, albo znaleźć serwer, który pozwala na relaying, ale dopiero po identyfikacji (czyli bez hasła nie wyślesz).

Wiem, wiem :-)

Tylko nie byłem pewniem, bo kiedyś miałem taką sytuację.

Wysyłame wiadomości z konta w interii przez serwer interii. Było ich za dużo więc zapisąłem wiadomość w Szkicach, zmieniłem konto i serwer na onet i ponownie wysłałem. No a wtedy pojawił mi się powyższy błąd. (Patrz wątek o maksymalnej liczbie wiadomości wysyłanych przez Mozillę).

Czyli można wysnuć wniosek, że wiadomość zapisana w szkicach zapamiętuje, przez który serwer była wysyłana. (W wywmienionym wniosku też się nad tym zastanawiliśmy).
Gość

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite