MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Słownik nie działa

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Słownik nie działa

Postautor: Konrad » 29 kwietnia 2002, 16:44

Przeglądarka: -

V!tam

Słownik w MozilliPL do sprawdzania pisowani szwankuje. Nie ma wszystkich wyrazów, np. 'pozdrawiam', a gdy chce się je dodać wcale tego nie robi.

Ktos zna jakąś radę?

Pozdrawiam
Konrad
Konrad

Re: Słownik nie działa

Postautor: GmbH » 29 kwietnia 2002, 19:57

Konrad pisze:Słownik w MozilliPL do sprawdzania pisowani szwankuje. Nie ma wszystkich wyrazów, np. 'pozdrawiam', a gdy chce się je dodać wcale tego nie robi.

Słownik jest w fazie testów, mogą i istnieją liczne błędy w jego implementacji. W następnej wersji postaramy się to usunąć.
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Re: Słownik nie działa

Postautor: Kamil » 13 maja 2002, 23:27

Konrad pisze:V!tam

Słownik w MozilliPL do sprawdzania pisowani szwankuje. Nie ma wszystkich wyrazów, np. 'pozdrawiam', a gdy chce się je dodać wcale tego nie robi.

Ktos zna jakąś radę?

Pozdrawiam
Konrad

Słownik (sprawdzanie pisowni) działa rewelacyjnie (używam 0.9.9)!!! Jeśli chodzi o dodawanie nowych wyrazów (jak np. "Pozdrawiam"): trzeba tylko użyć następującego fortelu: pierwszy wyraz, który chcemy dodać do słownika użytkownika, należy wpisać ręcznie (dowolnym edytorem tekstowym) w pliku persdict.dat (w katalogu danych aplikacji, u mnie np. w ...\Dane aplikacji\Mozilla\Profiles\Kamil\oan8ga68.slt\). Potem dodawanie wyrazów do słownika użytkownika działa już bezbłędnie!

Przy okazji udało mi się zrobić drugą rzecz: dodać słownik niemiecki, na którym bardzo mi zależało. Nie działa (przynajmniej u mnie) opcja "Pobierz więcej", więc poradziłem sobie inaczej. Jak? Znalazłem w internecie (http://ftp.ktug.or.kr/mirrors/winedt/dict/) słownik de.zip, rozpakowałem, wyjąłem z tego plik de.dic, skopiowałem go do katalogu (u mnie) C:\Program Files\mozilla.org\Mozilla\components\myspell\ jako DE.dic, dodałem na początku tego pliku liczbę słów, które zawiera (=liczba linii minus 1), skopiowałem w tym katalogu plik en-US.aff i jego kopię przemianowałem na DE.aff, wyrzuciłem z DE.aff wszystkie linie oprócz pięciu pierwszych i... aż sam nie mogłem uwierzyć: sprawdzanie niemieckiej pisowni też zadziałało! Mozilla jest rewelacyjna.

Pozdrawiam. Kamil
Kamil

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite