jak ktos publikuje zwykly tekst (ewentualnie + grafika i inne prose
elementy) nie potrzebny jest PDF wystarczy HTML ale tu powstaje problem: jak tu umiescic grafike i inne pliki tak by wszystko siedzialo w jednym pliku (chodzi o ulatwienie zycia urzydkownikowi)? Nie da sie tego zrobic z HTML-em wiec pakuje sie zipem ale to sprawia ze powstaje masa
klopotow dla publikujacego i urzydkownika (trzeba miec zipa itp). Lepiej
jest z DOC bo tam mozna wsadzic grafike do pliku ale tu skolei brak wtyczek no i nie kazdy ma drogiego Worda.
Kolejna sprawa do strony do sciagniecia offline. Wiadomo masa malych plikow. Jak to sciagnac i
przegladac?
Traci sie czas (bo trzeba rozpakowac a potem znalezc w gaszczu plikow ten ktory jest strona glowna).
Ja wlasnie wpadlem na banalny pomysl jak temu zaradzic. Moj pomysl dziala analogicznie do pakietow instalacyjnych. Wyobrazmy sobie taka sytuacje:
Chcem opublikowac kilka plikow *.html, *.gif do tego jakis *.js i *.css i
chcem by kazdy mogl to zobaczyc bez rozpakowywania (juz po sciagnieciu bez instalowania, rozpakowywania itp
lub ewentualnie online). Ja to widzie tak wyszystko pakuje i nazywam
to plik.jar. Potem tworze plik *.js analogicznie do install.js z
informacjami dla Mozilli co to jest, co z tym zrobic, ktory plik uruchomic jako "strona
glowna" itp. Potem wszystko pakuje do plik.xpi i gotowe. Kilka plikow
siedzi w jednym, nie trzeba rozpakowywac, latwo edytowac pliki bo to
przeciez HTML (to moze ulatwic tworzenie w przyczlosci edytorow do
takiego formatu) no i jeszcze jest kilka zalet ale nie bede o tym pisal.
Wydaje mi sie, ze pomysl jest dobry i powinien zostac dobrze przemyslany
i w przyszlosci wprowadzony do Mozilli (powinien odniesc sukces jak pakiety XPI). Jest swego rodzaju konkurencja dla CHM Microsoftu. Mysle, ze to moze pomoc w wyparciu takich komercyjnych formatow jak PDF (jak go edytowac ???
A co najlepsze Mozilla wszystko juz ma, zeby to wprowadzic nie trzeba
zmieniac duzo.
Wlasnie taki pomysl chcem wprowadzic do Bugzilli ale tu jest problem nie
znam na tyle angielskiego. Prosze wiec o pomoc w napisaniu podobnego
tekstu jak wyzej po angielsku. Pomozcie!!!
-----
dos(at)skrzynka.pl