linki z GG otwieraja sie w IE
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 2 • 1, 2
linki z GG otwieraja sie w IE
Przeglądarka: -
Sprawa jest dosc dziwna; posiadam mozille 1.3b ustawino jako domyslna we wszelich mozliwych miejscach. Wszysto jest bosko, klikam link z kuriera poczty odpala w mozilli i generalnie gdzie nie klikne linku to otwiera mi sie w mozill.i
Tylko link odpalony z okienka GG (5.0.4 nie wiem jak bylo w innych wersjach) otwiera mi sie w IE.
czy ktos sie juz spotkal z taka (ostro wpieniajaca) ciekawostka i czy moze ktos wie jak temu zaradzic???
dzieki za wszelkie info
pozdrawaim
Golu
ps moj system to winda XP z SP1
Tylko link odpalony z okienka GG (5.0.4 nie wiem jak bylo w innych wersjach) otwiera mi sie w IE.
czy ktos sie juz spotkal z taka (ostro wpieniajaca) ciekawostka i czy moze ktos wie jak temu zaradzic???
dzieki za wszelkie info
pozdrawaim
Golu
ps moj system to winda XP z SP1
- Golu
- Z nami od: 16 lutego 2003, 16:56
uffff.... poradzić to ja wiele Ci nie mogę, ale powiem tylko, że to panowie z M$ zadbali o to, żeby zmiana domyślnej przeglądarki i klienta pocztowego nie była do samego końca możliwa.
Ja też mam XP (również SP1), używam Opery (domyślna), Mozilli jako przeglądarki, oraz The Bat! (domyślny), PocoMail jako klienta pocztowego. Oprucz GG jeszcze w inncyh przypadkach się sypie..... Z klientami pocztowymi również.
Wszystko jest ustawione pod IE i OE. Tak w sumie to chyba nie do końca zgodne z prawem (zwłaszcza biorąc pod uwagę wyroki w sprawach dotyczących IE).
Zdanie "use m$ and have a nice day" zawiera porządny błąd logiczny i jest niemożliwe do realizacji....
Ja też mam XP (również SP1), używam Opery (domyślna), Mozilli jako przeglądarki, oraz The Bat! (domyślny), PocoMail jako klienta pocztowego. Oprucz GG jeszcze w inncyh przypadkach się sypie..... Z klientami pocztowymi również.
Wszystko jest ustawione pod IE i OE. Tak w sumie to chyba nie do końca zgodne z prawem (zwłaszcza biorąc pod uwagę wyroki w sprawach dotyczących IE).
Zdanie "use m$ and have a nice day" zawiera porządny błąd logiczny i jest niemożliwe do realizacji....
- prc.
Re: linki z GG otwieraja sie w IE
Klient gg NIE SPRAWDZA jaka jest domyslna przegladarka tylko otwiera wszystko w explorerze.
Byla juz mowa na tym forum o tym i dokladnie opisałem jak sprawdzić jaki jest domyslny skojarzony program z typem pliku. Można o tym również przeczytać w literaturze (również polskojęzycznej) opisującym rejetr windows.
Jesli w explorerze klikniesz plik z rozszerzeniem html i otwiera sie w mozilli to znaczy, ze system to rozumie... winą za błędną interpretację skojarzonego typu pliku z programem można obarczyć leniwych programistów
i to bynajmniej nie z micro$oftu (takie zachowanie doprowadzilo by do wielu procesów o nadużywanie swojej pozycji rynkowej).
Byla juz mowa na tym forum o tym i dokladnie opisałem jak sprawdzić jaki jest domyslny skojarzony program z typem pliku. Można o tym również przeczytać w literaturze (również polskojęzycznej) opisującym rejetr windows.
Jesli w explorerze klikniesz plik z rozszerzeniem html i otwiera sie w mozilli to znaczy, ze system to rozumie... winą za błędną interpretację skojarzonego typu pliku z programem można obarczyć leniwych programistów
- mm_
NEMO777 pisze:to ze link otwiera sie w IE jest spowodowane tym ze GG wykorzystuje kontrolke udostepniana przez IE co powoduje ze gg nawet zabardzo niema kontroli na to
Zapewne da sie to zrobić inaczej, ale im się nie chce. Na tą samą przypadłosć cierpi GG, Tlen, WPKontakt...
mgr inż. inż. Ja
- tristan
- Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12
Może ktoś potrafi zrobić programik co by przechwytywał wszelki komendy do Iexplorer.exe i kierował je na mozilla.exe . Mankamentem było by brak możliwości włączenia IE , no ale zapewne wielu wielbicieli Mozi z "okienek" , przeżyło by to
.
- lenrock
- Moderator
- Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
redd pisze:moze to dlatego ze spatchowalem gg aby chodzilo na silniku mozilli zamiast ie, ale nie jestem pewien czy wlasnie dlatego
Mi by to bardzo pasowało - możesz powiedzieć jak to zrobiłeś?
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
redd pisze:jest taki programik
http://www.iol.ie/~locka/mozilla/iepatcher.zip
zastosowalem i teraz mam taki komunikat:
- Kod: Zaznacz cały
Nie mozna uruchomic C:\PROGRA~1\MOZILLA.ORG\MOZILLA\MOZILLA.EXE - url "%1"
osso chossi?
- Cyprian_K
- Z nami od: 06 września 2002, 19:23
Cyprian_K pisze:zastosowalem i teraz mam taki komunikat:
- Kod: Zaznacz cały
Nie mozna uruchomic C:\PROGRA~1\MOZILLA.ORG\MOZILLA\MOZILLA.EXE - url "%1"
osso chossi?
Mam dokładnie to samo - może to dlatego, że nie zmieniłem nazwy moz_smseng.dll na smseng.dll? Ale nazwa wskazuje, że to biblioteka do słania SMSów, więc zapewne nie o to chodzi... ale będę jeszcze eksperymentował.
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
ooo jak dobrze że ludzie robią jescze takie małe przydatne programiki. Brawo , przyznać mu nagrodę JASZCZURA w klasie programów wspomagających Mozillę a nie korzystających z Gecko
- lenrock
- Moderator
- Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33
Jest, jest, ale jak go uruchomiłem, to potem pojawiło mi się to samo co Cyprianowi_K (Nie mozna uruchomic C:\PROGRA~1\MOZILLA.ORG\MOZILLA\MOZILLA.EXE - url "%1").
Tak więc musiałem niestety wrócić do poprzedniej wersji...
- Raoul
- Z nami od: 05 listopada 2002, 00:01
Jest wyjście, można zainstalować Konnekta. To świetny alternatywny klient GG, odkąd go zainstalowałem nie ruszam niczego innego
http://konnekt.stamina.eu.org/
- Gość
[OT] IM clients advocacy ;-)
Anonymous pisze:Jest wyjście, można zainstalować Konnekta. To świetny alternatywny klient GG, odkąd go zainstalowałem nie ruszam niczego innego
Zainstaluj jakiegoś klienta Jabber`a, a nie będziesz mógł tknąć niczego innego
- athantor
- Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
Re: [OT] IM clients advocacy ;-)
athantor pisze:Zainstaluj jakiegoś klienta Jabber`a, a nie będziesz mógł tknąć niczego innego
Ale Jabber tak średnio działa z GG (a raczej GG z Jabberem - co standard to standard
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Olhado/256 pisze:athantor pisze:Zainstaluj jakiegoś klienta Jabber`a, a nie będziesz mógł tknąć niczego innego
Ale Jabber tak średnio działa z GG (a raczej GG z Jabberem - co standard to standard), a niestety znajomkowie siedzą twardo na GG i zewangelizować się nie dadzą, więc wyjścia nie mam
Nie jest prawdą, że jabber średnio działa z gg. Serwery GG (wszystkie) stoją w serwerowni firmy ATM i korzystają z ich łącza. Firma ATM zrobiła małego psikusa i postawiła obok serwerów GG serwer jabbera: jabber.atman.pl. Połączenie z GG działa doskonale...
- Marian
- Z nami od: 04 grudnia 2002, 21:12
Olhado/256 pisze:athantor pisze:Zainstaluj jakiegoś klienta Jabber`a, a nie będziesz mógł tknąć niczego innego
Ale Jabber tak średnio działa z GG
Dlaczego? Ja nie narzekam.
Olhado/256 pisze:, a niestety znajomkowie siedzą twardo na GG i zewangelizować się nie dadzą, więc wyjścia nie mam
Zawsze jest wyjście :->.
- athantor
- Z nami od: 24 grudnia 2002, 15:22
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite