MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Tłumaczenie Mozilli

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Nowości w 1.2.1

Postautor: Wojciech » 16 grudnia 2002, 12:16

Przeglądarka: -

Wreszczie odważyłem się zainstalować 1.2.1. Wrażenia ogólne opisałem gdzie indziej, tu chciałbym podzielić się uwagami dot. tłumaczenia. A więc:

W tłumaczeniu wersji 1.2.1 nie zmieniono nic. :(

O, przepraszam: dodano Menedżera zakładek! Porównałem również wersje Win i Lin, i na razie nie znalazłem żadnych różnic. Unifikacja jest tak doskonała, że nawet w LinMozie mamy foldery! Super! Nie wiedziałem, że terminologia M$ tak świetnie się przyjęła w świecie komputerowym. A więc proponuję również zmianę Zakładek na Ulubione, żeby Moza nie była posądzona o przestarzałość i odstawanie od jedynie słusznych standardów.
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Re: Nowości w 1.2.1

Postautor: GmbH » 16 grudnia 2002, 18:58

Wojciech pisze:W tłumaczeniu wersji 1.2.1 nie zmieniono nic. :(

A niby co miało być zmienione?

Wojciech pisze:O, przepraszam: dodano Menedżera zakładek! Porównałem również wersje Win i Lin, i na razie nie znalazłem żadnych różnic. Unifikacja jest tak doskonała, że nawet w LinMozie mamy foldery!

Czy to w czymś ci przeszkadza? Jakoś nigdy nie słyszałem o "Kartotece poczty" czy też o "Katalogach poczty", a własnie folder jest w tym znaczeniu używany (Aaaa... No i w zakładkach, tfu, w Ulubionych oczywiście)... I proszę nawet nie sugeruj mi tu, że jest tak samo jak w OE/IE bo ja nie wiem jak tam jest :evil:

Wojciech pisze:Super! Nie wiedziałem, że terminologia M$ tak świetnie się przyjęła w świecie komputerowym. A więc proponuję również zmianę Zakładek na Ulubione, żeby Moza nie była posądzona o przestarzałość i odstawanie od jedynie słusznych standardów.

Hmmm... Rozważymy to na najbliższym spotkaniu z Billem :P
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Nowości w 1.2.1

Postautor: Wojciech » 16 grudnia 2002, 19:27

GmbH pisze:A niby co miało być zmienione?

Ja bym tego tak ostro nie formułował. W tej dyskusji padło ze strony różnych osób kilka sugestii zmian, a zespół Mozilli, rzecz jasna, może je uwzględniać lub nie.

GmbH pisze:Czy to w czymś ci przeszkadza?

Miałem na myśli foldery. Jakoś nie lubię sformułowania "folder" i nie używam go nawet w odniesieniu do Wingrozy; wydaje mi się, że w Linuxie brzmi to dziwnie.

Pozdrawiam 8)
Wojciech
Moderator

Postautor: GmbH » 16 grudnia 2002, 21:01

Wojciech pisze:
GmbH pisze:A niby co miało być zmienione?

Ja bym tego tak ostro nie formułował. W tej dyskusji padło ze strony różnych osób kilka sugestii zmian, a zespół Mozilli, rzecz jasna, może je uwzględniać lub nie.

A nie było zmienione ;)? Ktoś tu chyba patcha nie posłał...

Wojciech pisze:
GmbH pisze:Czy to w czymś ci przeszkadza?

Miałem na myśli foldery. Jakoś nie lubię sformułowania "folder" i nie używam go nawet w odniesieniu do Wingrozy; wydaje mi się, że w Linuxie brzmi to dziwnie.

Hmmm... Tzn. chcesz folder ale nie folder? Bo jeśli ma być wszędzie "foldery" to nie bardzo...
GmbH

Postautor: GmbH » 16 grudnia 2002, 21:09

Hmmm... Dziwne... W wersji developerskiej jest zmienione, w innych nie ;)
GmbH

Postautor: E2rd » 16 grudnia 2002, 22:17

Wojciech pisze:Miałem na myśli foldery.

Czepiasz się. Zajrzyj do Konfiguracja kont Kuriera -> Ustawienia serwera. Na dole masz ścieżkę do poczty. I jaki jest tytuł nad nią? "Katalog lokalny" :P Ja sprawdzam na Linie, ale rozumiem, że na Winie jest to samo :lol:

PS. No dobra, na dole okna zapisywania jest "Pokaż ukryte pliki i foldery" :oops:
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: GmbH » 16 grudnia 2002, 22:25

E2rd pisze:PS. No dobra, na dole okna zapisywania jest "Pokaż ukryte pliki i foldery" :oops:

No to trzeba bedzie to zmienić - może gdzieś jeszcze jest zamiast katalogu folder?
GmbH

Postautor: pbartecki » 17 grudnia 2002, 00:00

Mea Culpa.. - Nie sprawdzalem tego wczesniej - wyglada na to, że cały (conajmniej) jeden plik zmian nie został zaaplikowany do tłumaczenia... stąd rzeczywiście wygląda, jakby wszystkie żywo tutaj dyskutowane propozycje zostały przez nas pominięte..

Tak oczywiscie nie jest - do zmian nie zastosowały się tylko te co bardziej złośliwe komputery.

Jesli chodzi o różnice tłumaczenia wersji Linuksowej i tej dla Windowsa - to niestety zdecydowana większość nazw jest taka sama w obu przypadkach i nie da się stosować 2 rożnych wersji. (na prawie 10 tys. można uniejednolicić tylko 50, włączając skróty klawiaturowe itp).

Zatem tu, jak również na 'polu folderów' jest miejsce do osiągnięcia kolejnego kompromisu ;)

Przepraszamy wszystkich, którzy poczuli się urażeni brakiem ich ulubionych części tłumaczenia Mozilli ;) [jesteśmy w trakcie ustalania, które komputery zawiniły - na pewno odłączymy je od myszek ;) ]

pozdrawiam piotr.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

U.ytkownik xxx otrzyma. itd.

Postautor: Wojciech » 23 stycznia 2003, 12:38

Wiem, że niedawno temat ten był już poruszany, pisząc o tym, czynię to z dwóch powodów:
1. Chciałbym przypomnieć o tym, że komunikat pojawiający się po najechaniu myszką na kopertę nie został naprawiony (rozumiem, że nasz Wspaniały i Kochany Zespół Mozilli chętniej zajmuje się nowymi rzeczami, ale trudno, czasami trzeba wrócić do czegoś starszego :D ).
2. Może na wzór naszego Forum zrezygnować z męskiej formy ("użytkownik ... otrzymał ... ") i sporzadzić komunikat "bezpłciowy", np. "xxx - masz 1 nową wiadomość"? Oczywiście z uwzględnieniem odmiany w przypadku większej liczby wiadomości.
Co o tym sądzicie?
Wojciech
Moderator

Postautor: KLAPEK » 23 stycznia 2003, 15:08

Jestem za 8)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Re: U.ytkownik xxx otrzyma. itd.

Postautor: hADeSik » 23 stycznia 2003, 20:33

Wojciech pisze:np. "xxx - masz 1 nową wiadomość"

może jeszcze inaczej: z konta [nazwa konta] odebrano X nowych wiadomości
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Cd: U.ytkownik xxx otrzyma. itd.

Postautor: Wojciech » 25 stycznia 2003, 00:47

hADeSik pisze:może jeszcze inaczej: z konta [nazwa konta] odebrano X nowych wiadomości
Też dobrze, tylko że taki komunikat zawiera sugestię, że wiadomości odebrano, a one mogą dopiero czekać na odebranie, jeśli nie używa się opcji automatycznego pobierania. Osoby początkujące w Mozillologii mogą być zdezorientowane. Już widzę tematy: "A poczta to mi się w ogóle nie odbiera..." :D !
Wojciech
Moderator

Postautor: hADeSik » 12 lutego 2003, 01:20

Uwaga zjedzona literka w tłumaczeniu ;)

Preferencje -> MozTweak -> Nawigator -> Kodowanie znaków: Liczba bieżących kodowań zapamiętanych w pamięci podrcznej.

Sprawa dotyczy 1.3 Alfa pod winde - nie wiem jak to wygląda w innych wersjach.
hADeSik
Moderator

Pożarta literka i nie tylko

Postautor: Wojciech » 12 lutego 2003, 09:14

W wersji 1.2.1 dla Wingrozy jest tak samo :(.
Przy przeglądaniu MozTweak zauważyłem jeszcze parę rzeczy, które nie bardzo mi się podobają:
1. Wtyczki: jest tam określenie minimalnej wersji wtyczki. Nie jestem pewien, czy to jest właściwe. Wiem, że to wynika z powszechnie stosowanego sformułowania "wymagania systemowe: system M$ Windows w wersji co najmniej 2000" :wink:, ale może będzie lepiej to przeformułować. Proponowałbym: ... można określić najstarszą wersję wtyczki ....
2. Kurier Poczty: w prawym, dolnym rogu znajduje się lista rozwijana. Na tej liście napisane jest coś, co zapewne jest bardzo ważne, ale jest nieczytelne, z powodu zastosowania dość przypadkowych skrótów. Podobnie jest w zakładkach: Kurier Poczty - Wyświetlanie wiadomości i Komponowanie wiadomości (potwierdzenie dostarczenia wiadomości).
Powyższe uwagi dotyczą ww wymienionej wersji dla Wingrozy.
Wojciech
Moderator

Re: Pożarta literka i nie tylko

Postautor: hADeSik » 14 lutego 2003, 00:13

Wojciech pisze:2. Kurier Poczty: w prawym, dolnym rogu znajduje się lista rozwijana. Na tej liście napisane jest coś, co zapewne jest bardzo ważne, ale jest nieczytelne, z powodu zastosowania dość przypadkowych skrótów. Podobnie jest w zakładkach: Kurier Poczty - Wyświetlanie wiadomości i Komponowanie wiadomości (potwierdzenie dostarczenia wiadomości).

starałem się, ale nie wiem co masz na myśli... nie wiem, może już zmęczony jestem... możesz przybliżyć co jest źle i jak byłoby lepiej?
hADeSik
Moderator

Ciekawe skróty w MozTweak

Postautor: Wojciech » 14 lutego 2003, 22:17

Edycja -> Preferencje -> MozTweak (przy okazji: nie można znaleźć jakiegoś polskiego słowa?) -> Kurier Poczty (bez dodatków) => prawy, dolny róg: Nawigacja pomiędzy folderami -> lista rozwijana: Zapytaj prze..., Przejdź d... i Nigdy nie...
Edycja -> Preferencje -> MozTweak -> Kurier Poczty - Wyświetlanie wiadomości => pole: Wyświetlanie wiadomości w formacie HTML. Mamy tam:
- bez przetwarzania
- z wyłączeniem zastrzeżonych tag...
(3 x)
- używając tylko dozwolonych tagó...
Edycja -> Preferencje -> MozTweak -> Komponowanie wiadomości => Potwierdzenie dostarczenia wiadomości: MDN-... , ale poniżej w liście rozwijanej jest: MD... (2 x) i RTD (tu akurat bez kropek, ale i tak nie wiadomo, co to takiego).
Wojciech
Moderator

Re: Ciekawe skróty w MozTweak

Postautor: hADeSik » 15 lutego 2003, 05:52

Ech nie zdążyłem przeczytać przed instalacją nowej wersji...

Ale mogę stwierdzić, że w 1.3 Beta został do poprawienia tylko ten fragment:
Wojciech pisze:Edycja -> Preferencje -> MozTweak -> Komponowanie wiadomości => Potwierdzenie dostarczenia wiadomości: MDN-... , ale poniżej w liście rozwijanej jest: MD... (2 x) i RTD (tu akurat bez kropek, ale i tak nie wiadomo, co to takiego).

Niestety obecnie nie mogę sobie powiększać okien z opcjami - szkoda... Swoją drogą przydałaby się przynajmniej możliwość maksymalizacji tego okienka - wtedy byłoby widać więcej ;)
hADeSik
Moderator

Czas na 1.3B

Postautor: Wojciech » 22 lutego 2003, 18:56

Tu znowu Wasz ulubiony korektor! Teraz przyszła kolej na Mozę 1.3B (win)! :D
I tak:
1. Na Dzień dobry, w oknie Wybierz profil użytkownika Mozilla wita nas radośnie zachętą: Uruchom Mozilla :( !
2. Sidebar jak był, tak został (może coś byśmy wreszcie zadecydowali?).
3. Edycja => Preferencje => Prywatność i zabezpieczenia. Po prawej mamy wprowadzenie, w którym czytamy: ... automatycznie wypełni formularze i hasła internetowe.... Myślę, że należałoby to przeredagować, bo po pierwsze, haseł nie można wypełnić, po drugie mamy niezbyt dobrze użyty myślnik. Proponowałbym: ... pozwalają na określenie okoliczności, w których przegladarka automatycznie wypełni formularze i wpisze hasła internetowe (czy "internetowe" jest w ogóle potrzebne?), preferencji użytkownika ... oraz zarządzania certyfikatami i inteligentnym kartami (co to, u licha, jest?).
4. Edycja => Preferencje => Prywatność i zabezpieczenia => Ciasteczka => Menedżer ciasteczek. W zakładce Zachowane ciasteczka mamy: Wyświetl i usuń ciasteczka.... To można by również przeredagować, bo użyte sformułowanie sugeruje niejako automatyczne wyświetlenie i usunięcie.
5. Edycja => Preferencje => Prywatność i zabezpieczenia => Formularze => Menedżer formularzy. W kategorii podstawowych danych mamy przy nazwie sufiks :o , a w Innych zapisanych danych - pusto, także w podkategoriach.
6. Edycja => Preferencje => Prywatność i zabezpieczenia => Hasła. Po prawej mamy Szyfrowanie kontra utajnianie. Brzmi to fajnie, ale później mamy wyjaśnienie, że szyfrowanie jest dodatkowe, więc może lepiej będzie zamiast kontra napisać i?
7. Edycja => Preferencje => Prywatność i zabezpieczenia => Główne hasło. Po wybraniu Zmień hasło... mamy Urządzenie zabezpieczające, bez żadnych wyjaśnień.
8. Edycja => Preferencje => Zaawansowane => Przewijanie. Może lepiej będzie kółko myszy?
9. Edycja => Preferencje => Zaawansowane => Inspektor DOM - tu nie mam nic do powiedzenia, nie władam wystarczająco kompangielskim
10. Edycja => Preferencje => Zaawansowane => Nawigacja => Ustawienia wyszukiwania Znajdź => Wskazówka: za dużo o pierwsze wprowadzając i o cudzysłów na końcu.
11. Edycja => Preferencje => MozTweak - Dodat... => Kurier poczty - Wyświetlanie wiadomości - został jeszcze jeden skrót w rozwijanym polu wyboru Wyświetl wiadomości w formacie HTML.
12. Edycja => Preferencje => MozTweak - Dodat... => Komponowanie wiadomości - to samo w polu Tryb nagłówka...: skrót MDN-DNT ora....
13. Edycja => Preferencje => MozTweak - Dodat... => Silnik Gecko: zakładam, że ten dramatyczny wpływ jest tu w celu odstraszenia użytkowników, którzy nie bardzo wiedzą, co robią? :D
Kurier i Kompozytor będą egzaminowani w drugim terminie.
Wojciech
Moderator

Re: Czas na 1.3B

Postautor: GabrielBaines » 23 lutego 2003, 11:35

Wojciech pisze:... oraz zarządzania certyfikatami i inteligentnym kartami [/b](co to, u licha, jest?).

W oryginale jest 'smart cards', czyli karty procesorowe służące m.in. do przechowywania klucza prywatnego. Ich 'smartność' polega na tym, że nie tylko przechowuja klucz, ale także (dzięki własnemy procesorowi) są w stanie samodzielnie wygenerować podpis elektroniczny, dzięki czemu klucz prywatny nigdy nie wychodzi poza taka kartę.
Szczerze mówiąc jak do tej pory nie spotkałem się z tłumaczeniem 'smart card' na 'inteligentna karta', raczej używa się oryginalnego 'smart card'. Oczywiście w ten sposób powstają potworki językowe w rodzaju "Wszystkie stacje robocze w naszej firmie wyposażone są w czytniki smart cardów."
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Re: Czas na 1.3B

Postautor: GmbH » 23 lutego 2003, 12:28

GabrielBaines pisze:Szczerze mówiąc jak do tej pory nie spotkałem się z tłumaczeniem 'smart card' na 'inteligentna karta', raczej używa się oryginalnego 'smart card'.

smart card karta inteligentna (A), karta elektroniczna (N), programowalna, patrz "wired logic card"

N - określenie występuje w Polskich Normach dotyczących ochrony informacji
A - określenie powszechnie używane i akceptowane

;)
GmbH

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite