MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Gadu-Gadu razem z Mozilla PL

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Re: Jabberzilla

Postautor: Domel » 06 września 2002, 20:52

Przeglądarka: -

Pitreck pisze:Sorry, ale jak jabber to lekarstwo na wszystkie klopoty z komunikatorami to dlaczego nikt nie ruszy tylka by zrobic Jabberzille dla Mozilli 1.1?

Na to pytanie trudno odpowiedzieć. Nalezy jednak zwrocic uwage ze jest to bardzo trudny dodatek.
Pitreck pisze:Co jest waskim gardlem dla szybkiego rozwoju Jabberowych messengerow?
Cos nim musi byc bo o jabberze dowiedzialem sie dopiero tutaj....

To jest bardzo zagmatwane. Po pierwsze kazdy forsuje swoj komunikator. Microsoft dolaczyl swoj do Windowsa (i tu zaczyna sie stara historia podobna do IE), AOL forsuje swoj standard wiedzac ze prawie kazdy mieszkaniec Ameryki ma wlasnie ten komunikator, w miedzy czasie AOL kupil ICQ, ktory bosiada wiele osob (przede wszystkim w Europie) i oczywiscie nie mozna zapomniec o lokalnych komunikatorach np o GG. Jabber jest natomiast skromnym projektem nie majacym tyle kasy co MS czy AOL. Powstal aby polaczyc zwasnione strony ale narazie wieksze komunikatory nie chca sie zgodzic na jabbera (spowodowane jest to checia dominacji i polityka prowadzona przez te firmy - wiadomo ze najwazniejsze sa pieniadze a urzytkownik jest na koncu.). Jako przyklad moge podac AOL. Argumentem tej firmy przeciwko jabbera (i innych komunikatorow) jest to ze jesli bedzie on zgodny wtedy uzytkownikow z USA zaleje fala spamu z Europy. Jak widac jest to argument smieszmy. Pewnie dla tego nie slyczales o Jabberze.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Re: gg przez jabber.wp.pl

Postautor: Domel » 08 września 2002, 12:08

Robert Wydra pisze:Moze to notka troche off topic,a le moze ktos z was wie czy nie moznaby polaczyc sie z gg poprzez kontakt wirtualnej polski?

Mozna, jest nawet opcja w programie do GG i ICQ ;)
Robert Wydra pisze:Kontakt (http://kontakt.wp.pl/) jest oparty na jabberze. Serwer - jabber.wp.pl Zauwazylem natomiast, ze numery gg znajomych zapisane sa w formacie XXXX@gg.jabber.wp.pl Moze da sie to jakos wykorzystac??

XXXX@gg.jabber.wp.pl jest standardowym formatem zapisywania "adresow" Jabbera (nie tylko w Kontakcie). Standard adresowania w sieci Jabber podobny jest jak w poczcie elektronicznej: uzydkownik@domena/lokalizacja.
Domel

Postautor: Gość » 08 września 2002, 15:03

Ale mi chodziło to, żeby zrobic to z innego programu niz wpkontakt (np. jabberzilla) i tylko wykorzystac rozwiazanie ludzi z wp
Gość

Postautor: Gość » 08 września 2002, 16:06

a ja chcialem sie dowiedziec 2 rzeczy
po 1 podajcie mi jakis dobry server jabberka w polsce (cos ktos juz o tym mowil)
po 2 jak jaberka mozna odinstalowac ?
Gość

Postautor: Gość » 08 września 2002, 18:33

co do serwera jabbera w polsce to moze: jabber.wp.pl a jak odinstalowac program to nie wiem, bo nie probowalem.
Gość

Postautor: tristan » 08 września 2002, 20:54

Domel pisze:
tristan pisze:a) GG powstał w czasach, gdy o Jabberze niespecjalnie ktokolwiek słyszał

Jakoś nie widze zwiazku.

Pytanie było o to dlaczego GG nie jest na siln8iku Jabera. Odpowiedź jest jasna -- bo go wtedy nie było.

Domel pisze:
tristan pisze:b) Gdyby nawet, to zrobienie jabberowatego GG spowodowało by straty autorów. Patrz jak walczą oni z klonami! Taki Tlen.pl jest oparty o Jabbera, ale zmieniony lekko, gdyż też właśnie nie w interesie twórców jest aby ktoś napisał własnego Tlena, nie emitującego reklam.

Jest zmieniony ale zalkowice zgodny z jabberem.

ZTC słyszałem, to nie. To znaczy nie da się podłączyć do Tlena Jabberem, bo protokół zmieniono nieco. Więc powstają biblioteki obsługujące protokół Tlena

Domel pisze:
tristan pisze:No i widać jaki paściaty jest i jaki niespecjalnie popularny.

Jesli chodzi o "posciatosc" to nie widze zwiazku. Sugerujesz ze wszystkie programy zgodne z jabberem sa zle.

Nie, ale chodziło o omawianie WPContakta... Więc tak se powiedziałe,m

Domel pisze:
tristan pisze:Owszem, ale jak na razie tworzenie tysięcy bytów jest bezsensowne, bo potem połowa moich znajomych ma GG, druga połowa Tlena, trzecia połowa jakieś inne produkty. O ile jeszcze Tlen łaczy w sobie i GG i Tlena, to już np. do znajomych z ICQ musiałbym mieć te paściate ICQ. Jak jeszcze powstanie komunikator Mozilli, to będę musiał mieć następny, bo ktoś z moich znajomych go uzyje? Bez sensu! TLEN to podstawa, bez Tlenu nie da się żyć :-)

Tutaj chyba nie rozumiesz najwazniejszej zalety Jabbera. Chodzi o to ze dzieki temy bedziesz mogl pogadac z kazdym kolega bez wzgledu na to czy na GG, Tlen czy ICQ.

Wiem, ale Jabber w mozilli to kolejny standard. Jabberowy, ale odmienny od niejabberowych ICG, GG i Tlena.
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Postautor: Domel » 09 września 2002, 11:09

tristan pisze:Pytanie było o to dlaczego GG nie jest na siln8iku Jabera. Odpowiedź jest jasna -- bo go wtedy nie było.

To rozumiem ale dokladnie chodzilo mi o to ze teraz tworcy moga sie postarac o zgodnosc z jabberem.

tristan pisze:ZTC słyszałem, to nie. To znaczy nie da się podłączyć do Tlena Jabberem, bo protokół zmieniono nieco. Więc powstają biblioteki obsługujące protokół Tlena

Ja slyczalem inaczej ale glowy nie dam.

tristan pisze:Nie, ale chodziło o omawianie WPContakta... Więc tak se powiedziałe,m

Ok, wybaszam ;)

tristan pisze:Wiem, ale Jabber w mozilli to kolejny standard. Jabberowy, ale odmienny od niejabberowych ICG, GG i Tlena.

Tak ale to chyba dobrze. Wreszcie mamy jakies porozumienie i jest szansa ze komunikatory sie wkoncu dogadaja.
Domel

Postautor: Domel » 09 września 2002, 11:17

Robert Wydra pisze:Ale mi chodziło to, żeby zrobic to z innego programu niz wpkontakt (np. jabberzilla) i tylko wykorzystac rozwiazanie ludzi z wp

Pewnie sie da. Wydaje sie ze adres wpkontaktu do gg dzialaja na zasadzike bramki. Trzeba tylko poznac jej strukture. Nie wiem czy Ci to pomoze ale zerknij na http://docs.jabber.org/general/html/overview.html
http://docs.jabber.org/general/html/protocol.html
Domel

Postautor: tristan » 09 września 2002, 12:27

Domel pisze:
tristan pisze:Pytanie było o to dlaczego GG nie jest na siln8iku Jabera. Odpowiedź jest jasna -- bo go wtedy nie było.

To rozumiem ale dokladnie chodzilo mi o to ze teraz tworcy moga sie postarac o zgodnosc z jabberem.

Ideologicznie -- zapewne. Ale po co? Dla nich to tylko straty. Przecież walczą z Tlenem za obsługę GG. Oni zyją z reklam i im bardziej zamknięty standard, tym lepiej.

Domel pisze:
tristan pisze:Wiem, ale Jabber w mozilli to kolejny standard. Jabberowy, ale odmienny od niejabberowych ICG, GG i Tlena.

Tak ale to chyba dobrze. Wreszcie mamy jakies porozumienie i jest szansa ze komunikatory sie wkoncu dogadaja.

No właśnie w tą szansę nie wierzę, bo komercja przede wszystkim. GG żyje z reklam, Tlen już też wprowadził reklamy. Otwarty protokół im nie spasuje, bo zaraz pojawią się bezreklamowe klony.
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: Domel » 09 września 2002, 12:57

tristan pisze:No właśnie w tą szansę nie wierzę, bo komercja przede wszystkim. GG żyje z reklam, Tlen już też wprowadził reklamy. Otwarty protokół im nie spasuje, bo zaraz pojawią się bezreklamowe klony.

No nie jest tak zle. Mozna na to spojrzec z innej strony. Jak firmy z IMUnified (wraz z IETF (!) ) czyli Microsoft, Yahoo!, AT&T, Odigo, Jabber, Tribal Voice (ten od PowWow), Excite@Home, Icast, Phone.com, Prodigy i wiele innych mnejeszych firm opracuja powszechny standard wtedy prawie wszystkie komunikatory na swiecie beda sie dogadywac. Jak nadejdzie taki czas GG bedzie tracic uzydkownikow a co za tym idzie wplywy z reklam. Rynek zmusi GG do wprowadzenia tego standardu.
Domel

Postautor: tristan » 09 września 2002, 17:07

Domel pisze:
tristan pisze:No właśnie w tą szansę nie wierzę, bo komercja przede wszystkim. GG żyje z reklam, Tlen już też wprowadził reklamy. Otwarty protokół im nie spasuje, bo zaraz pojawią się bezreklamowe klony.

No nie jest tak zle. Mozna na to spojrzec z innej strony. Jak firmy z IMUnified (wraz z IETF (!) ) czyli Microsoft, Yahoo!, AT&T, Odigo, Jabber, Tribal Voice (ten od PowWow), Excite@Home, Icast, Phone.com, Prodigy i wiele innych mnejeszych firm opracuja powszechny standard

Oj tu jestem nie w temacie :-( Myślisz, że się MS dogada z innymi?
Poza tym -- aż się boje tego dogadania :-( Powstanie jakaś dzika kobyła jak ICQ :-(

Domel pisze:wtedy prawie wszystkie komunikatory na swiecie beda sie dogadywac. Jak nadejdzie taki czas GG bedzie tracic uzydkownikow a co za tym idzie wplywy z reklam. Rynek zmusi GG do wprowadzenia tego standardu.

No i też stracą reklamy? Kto będzie używał GG, skoro będą inne, lepsze?
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: Domel » 10 września 2002, 13:06

tristan pisze:Oj tu jestem nie w temacie :-( Myślisz, że się MS dogada z innymi?

Juz wlasciwie sie dogadali.

tristan pisze:Poza tym -- aż się boje tego dogadania :-( Powstanie jakaś dzika kobyła jak ICQ :-(

Tu nie chodzi o dzika kobyle tylko o standard ;) To nie znaczy ze inne komunikatory przestana istniec i zostanie tylko jeden, bedzie wrecz odwrotnie: beda bardzo rozbudowane i mniej rozbudowane, do wyboru do koloru - zupelnie jak dzis.

tristan pisze:No i też stracą reklamy? Kto będzie używał GG, skoro będą inne, lepsze?

Czyz bys pracowal w sms-express.com Sp. z o.o. ? ;)
Mysle ze to ich sprawa. Ale chyba o to chodzi zeby darzyc do doskonalosci - zrobia najlepszy komunikator beda mieli wielu uzydkownikow a jak nie to dowidzenia - prawo rynku. A jak narazie zmuszaja mnie do korzystania z GG bo inaczej nie pogadam z kumplami. Czy to jest wpozadku?
Domel

Postautor: tristan » 10 września 2002, 15:09

Domel pisze:
tristan pisze:No i też stracą reklamy? Kto będzie używał GG, skoro będą inne, lepsze?

Czyz bys pracowal w sms-express.com Sp. z o.o. ? ;)

Wręcz przeciwnie. jak tylko odkryłem Tlena, to przesiadłem się na Tlena i uważam GG za paściate coś...

Domel pisze:Mysle ze to ich sprawa. Ale chyba o to chodzi zeby darzyc do doskonalosci - zrobia najlepszy komunikator beda mieli wielu uzydkownikow a jak nie to dowidzenia - prawo rynku. A jak narazie zmuszaja mnie do korzystania z GG bo inaczej nie pogadam z kumplami. Czy to jest wpozadku?

Możesz używać Tlena... A dobrzy nie będą, bo GG jest obrzydliwe i paskudne...
mgr inż. inż. Ja
tristan

Postautor: Domel » 11 września 2002, 14:19

tristan pisze:Możesz używać Tlena... A dobrzy nie będą, bo GG jest obrzydliwe i paskudne...

Dla mnie GG jest beznadziejne a Tlen tylko troche lepszy. Wiec narazie uzywam Jabber'a i chyba tak zostanie.
Domel

Postautor: Wernii » 30 listopada 2002, 03:59

Jak sokonfigurowac PSI aby polaczyc sie do serwera Jabbera ?
Wernii

Postautor: JohnyK » 02 grudnia 2002, 22:10

"Owszem, ale jak na razie tworzenie tysięcy bytów jest bezsensowne, bo potem połowa moich znajomych ma GG, druga połowa Tlena, trzecia połowa jakieś inne produkty. O ile jeszcze Tlen łaczy w sobie i GG i Tlena, to już np. do znajomych z ICQ musiałbym mieć te paściate ICQ. Jak jeszcze powstanie komunikator Mozilli, to będę musiał mieć następny, bo ktoś z moich znajomych go uzyje? Bez sensu! TLEN to podstawa, bez Tlenu nie da się żyć :-)"

Ja używam programiku co się zowie "Miranda" Obsługuje: ICQ, Yahoo, MSN, GG, Jabber. I mam wszystko, co mi potrzeba...
JohnyK

Postautor: adam88 » 02 grudnia 2002, 23:33

Wernii pisze:Jak sokonfigurowac PSI aby polaczyc sie do serwera Jabbera ?

pobrac psi, utworzyc sobie konto na serwerze, pododawac znajomych....
mozna tez sie podlaczyc z tym do wpkontakt, czy tlena. w tym ostatnim przypadku trzeba przepuscic wlasciwe haslo przez taki programik w perlu:

Kod: Zaznacz cały
#!/usr/bin/perl

use integer;
$m1=0x50305735; $m2=0x12345671; $m=-1-(1<<31); $s=7; $_=$ARGV[0];
~s/./$& eq ' '||$& eq '\t'||($m1^=($m1<<8)+(($m1&0x3f)+$s)*ord $&,
$m2+=$m2<<8^$m1,$s+=ord $&)/ge; printf "%08x%08x\n",$m1&$m,$m2&$m;

... i zaznaczyc opcje "podtrzymuj polaczenia" w opcjach konta tlenowego.

na jabber.sk jest duzo transportow do wyboru.
adam88

Z nami od: 07 czerwca 2002, 19:26

Postautor: anonim » 03 grudnia 2002, 00:41

z tego co wiem, to ten skrypt nie jest Twój... nieładnie, nieładnie, podaj źródło do niego...
anonim

Postautor: adam88 » 03 grudnia 2002, 12:38

anonim pisze:z tego co wiem, to ten skrypt nie jest Twój... nieładnie, nieładnie, podaj źródło do niego...

podpis brzmiacy "anonim" tez nienajlepiej wyglada...

http://groups.google.com/groups?q=Piotr ... .pl&rnum=1
adam88

Z nami od: 07 czerwca 2002, 19:26

Postautor: Marian_ » 22 stycznia 2003, 18:16

WPKontakt jest już otwarty - <b>jabber.wp.pl</b> dołączył do sieci jabbera! Od wczoraj można sobie dopisywać ludków z WPK w swoich jabberach i odwrotnie! Niech żyje Jabber!!!

--
jid://marian@jabber.gda.pl
<b>http://JabberPL.org</b>
Marian_

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite