MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

OBIN.org?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Czy aprobujesz działanie OBIN?

Tak, vlepkii rulezują!
20
56%
Nie, oblepianie murów suxx
16
44%

Liczba głosów : 36

Postautor: szczym » 07 sierpnia 2003, 12:46

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Gandi pisze:Jak to mowia rozni kretyni "Historia nas oceni" :) Moim zdaniem ta akcja nie przyniesie zadnego rezultatu. Takze dlatego ze zostalo rozwieszonych (ztcw) kilka plakatow w sredniej wielkosci Polskim miescie (choc fakt, ze w sezonie). Zeby bylo widac efekt trzeba by zalepic cale miasto ;>
ten kto uczęszczał na wiosenne konferencje IT w trójmieście, widział na okolicznych słupach i planszach czyste i schludne plakaty A1 z czerwonym smokiem. IMHO były piękne. i chuj.

Gandi pisze: Reasumujac. Naprawde proponuje skonczyc dyskusje o poprzednim i wziasc sie za nastepny. Juz sie wyklarowalo pare pomyslow (komiks, (p)odpadl siec) - szczym liczymy na Twoje doswiadczenie :) - ktory Ty proponujesz?

sądzę, że pomysły są fajne. zbierzmy je do kupy i zaprośmy grafików do akcji. w obin.org drukujemy ręcznym sitem w piwnicy a wiec jest to partyzantka, zresztą sito to metoda bardzo specyficzna (plamy kolorów) i kosztowna przy większej ilości (więcej niż 300 egzemplazy). wieżę że przy odrobinie szczęścia znajdzie się drukarnia, która wydrukuje znaczny offset po niewygórowanej cenie.
szczym

Z nami od: 05 sierpnia 2003, 17:54

Postautor: Yano » 07 sierpnia 2003, 13:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030804 Mozilla Firebird/0.6.1

Szczym - ja tylko wyraziłem opinię nt tego co przeczytałem. Nie mam za bardzo czasu w robocie ślęczeć na forum, bo akurat siedzę sam i mam roboty po 3 piętro, za to w domu jestem modemowcem i też nie siedzę. Rzeczywiście być może mi umknęło to i owo i przepraszam.

Co do całej akcji to widać, że jak ktoś chce to potrafi. I to powinno stać się mottem dla nas przy organizowaniu czegoś na większą skalę. Ja już słyszę te głosy: "Nie ma co, bo to i tak nie wypali", "Ale po co?", "Nie chce mi się biegać. Ktoś inny może" itp. itd. To tak jak z instalowaniem FB na nowych komputerach (kiedyś było o tym na forum). Ja uważam akurat, że gdyby każdy poświęcił te swoje 20-30 minut dziennie dla dobra sprawy, to by wszystko po pewnym czasie wyglądało inaczej. Ale z niewyjaśnionych dla mnie przyczyn każdy oczekuje efektu od zaraz: wczoraj rozwiesiłem plakaty, więc jutro Gemius roześle list specjalny, że nagle Mozilla osiągnęła 30%. A to nie tędy droga.
Do cholery, nie myślcie, że jak dziś zakopiecie pestkę, to wam jutro śliwka wyrośnie. Musicie trochę poczekać. Na dodatek nie czekać, ale opiekować się drzewkiem, żeby go jaka zaraza nie zżarła.

Ja tam nadal obstaję przy jakiejś zorganizowanej akcji.
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Gandalf » 07 sierpnia 2003, 14:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030717

Z tego co widze, wszyscy sa za tym aby kontynuowac akcje chlopakow z obina! (myle sie?)
Wlasnie gadam z tymi moimi chlopakami, mam nadzieje, ze na dniach podesle juz jakies pierwsze propozycje. Reszta tez mam nadzieje cos zrobi, a potem chyba zdajemy to na obin, bo maja doswiadczenie i wogule pasje do tego :) Ja sie zglaszam na wolontariat rozklajania plakatow. Nie mam zielonego pojecia jak to sie robi, ale czlowiek uczy sie cale zycie :> Miasto nie gra roli, a 3miasto kocham wiec chetnie tam wpadne, gdyby akcja miala byc tam :)
Gandalf

Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37

Postautor: Konrad » 07 sierpnia 2003, 14:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.5b) Gecko/20030806

I ja sie dolaczam :) Tez moge rozklejac. A co do miast, niech kazdy zrobi to w swoim rodzinnym miescie. Tylko z szacunkiem dla zabytkow i wogole niech najpierw przemysli czy to gdzie chce powiesic plakat to dobre na to miejsce

Czy mozna skads sciagnac wzor takiego plakatu? Jak dotad widzialem jedynie o to pytania, ale nigdzie bezposredniego linku. I na jakim papierze to drukowac aby bylo latwo usuwalne (i jaki klej)? Generalnie: szczym - poinstruuj nas troche jak sie to robi :)
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38

Postautor: emdej » 07 sierpnia 2003, 14:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.5a) Gecko/20030609

ja tez zglaszam moj wolontariat, choc raczej poza tereny dolnego slaska nie zamierzam sie ruszac....
pozdrawiam serdecznie, emdej
Czasami dochodzę do wniosku, że ludzie są ogólnie głupi. Dziwnym trafem przytrafia mi się to gdy myślę o dwóch tematach, polityce i przeglądarkach :/ (by qviri)
JID: emdej@jabber.org | gg: 17344
emdej

Z nami od: 03 lipca 2002, 13:40

Postautor: Yano » 07 sierpnia 2003, 14:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030804 Mozilla Firebird/0.6.1

No cholera, wychodzi na to, że znowu rozpętałem jakąś akcję. :D Ostatnio się to skończyło zlotem w Poznaniu. Ciekawe co teraz będzie. ;)
Yano

Z nami od: 17 grudnia 2002, 10:32

Postautor: Olhado/256 » 07 sierpnia 2003, 14:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

A ja jeszcze chciałem o tej akcji :wink:

Zdenerwowała mnie trochę właśnie dlatego, że była nieskoordynowana z nami. Jesteśmy w trakcie zmiany polityki, nastawiamy się na masowego odbiorcę, zmieniamy layout mozillapl.org, nie mamy loga, nie mamy hasła, nie mamy sensownej kampanii reklamowej, a tu nagle załoga ze Szczecina na huraaaa leci i rozkleja wlepki, które o niczym nie informują. Skuteczność takiej akcji jest bliska zeru, natomiast szkodliwość może być spora. Ja proponuję poczekać z plakatowaniem aż będzie nowy layout strony, logo, hasło...
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: axquan » 07 sierpnia 2003, 15:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Zgadzam się z moim poprzednikiem, wszyscy lecą na huraa, a tu się okazje, że zdrada, jesteśmy w d.... ;). Żeby akcja doszła do skutku i odniosła jakiś efekt, musimy posiadać odpowiednie zaplecze w postaci strony internetowej (nadal upieram się przy prostym adresie).

Szczym, nie odpowiedziałeś na pytanie: który projekt jest wart realizacji (a ja tak chce wiedzieć, czy moje pomysły się spodobały, chlip ;().

Zgłaszam się na ochotnika plakatownika ;) w mieście Częstochowa (nie jest to może Wa-wa, ale sporo ludzi ma tu net, że o lokalnych sieciach nie wspomne).

Mam także nadzieję, że developerom mozilli już przeszło i zechcą wesprzeć akcję, niekoniecznie finansowo, wystarczy duchowo.

Następna rzecz, kto to wydrukuje (żeby miał najpierw co, ehh). Społeczność open-source ma to do siebie, że większość roboty odwalają ochotnicy, osoby nie oczekujące żadnych korzyści materialnych (może poza "sławą" i respektem) za wykonaną pracę. Jeśli rozmiar plakatu nie będzie przekraczał A3 można by go wydrukować na domowej drukarce i jak powiedzmy zbierze się kilka osób w jednym mieście, to wydrukowanie powiedzmy 100 plakatów nie sprawi większych kłopotów. Dlatego też nie rozmumiem szczyma, który zignorował ten fakt i zadał tak typowe dla Polaków pytanie: a kto za to wszystko zapłaci? A powiedz mi, czy ktoś płaci programistom open-source za ich produkty? Takie jest moje zdanie.

Myślę też, że nie należy się śpieszyć z plakatem, choć powinniśmy ustalić co na nim ma być, póki nie ukaże się odmłodzony site mozillipl.

Let the game go on.
axquan

Postautor: Gandalf » 07 sierpnia 2003, 15:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030717

Tak jak pisaliscie. 2 sprawy

1) Musimy (jesli chcemy robic to oficjalnie - Marek, Piotrek, jak wy na to patrzycie???) byc na maxa legalni. Jasne, ze 100% to to nie bedzie... Ale zadnego plakatowania budynkow!!!! Zadnego plakatowania znakow drogowych, przystankow autobusowych... Slupy rkelamowe, tablice ogloszen, witryny pubow, wlasne balkony ;] ... nie wiem co jeszcze. Unikajmy bledow.

2) Poczekalbym na start nowej mozillapl.org . Mam nadzieje, ze bedzie swietnie przygotowana i podobna do MozFoundation - wowczas ma sens jej reklama :)
Gandalf

Postautor: Gość » 07 sierpnia 2003, 16:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030804 Mozilla Firebird/0.6.1

Gandalf pisze:Tak jak pisaliscie. 2 sprawy

1) Musimy (jesli chcemy robic to oficjalnie - Marek, Piotrek, jak wy na to patrzycie???) byc na maxa legalni.

zgadzam sie

Jasne, ze 100% to to nie bedzie... Ale zadnego plakatowania budynkow!!!!

zgadzam sie

Zadnego plakatowania znakow drogowych,

nie zgadzam sie

przystankow autobusowych...

zgadzam sie

Slupy rkelamowe,

zgadzam sie

tablice ogloszen,

zgadzam sie

witryny pubow, wlasne balkony ;] ... nie wiem co jeszcze. Unikajmy bledow.

zgadzam sie

2) Poczekalbym na start nowej mozillapl.org .

zgadzam sie

Mam nadzieje, ze bedzie swietnie przygotowana

zgadzam sie

i podobna do MozFoundation

nie zgadzam sie

- wowczas ma sens jej reklama :)

zgadzam sie

amen

allellujja Mozilla
Gość

Postautor: Konrad » 07 sierpnia 2003, 16:14

Anonymous pisze:
Zadnego plakatowania znakow drogowych,

nie zgadzam sie

Nie zgadzasz się??? Wrr... a ja wczoraj o mało się nie wpakowałem samochodem pod inne (było sporo trąbienia na mnie i pisku opon, oj było) bo jakiś palant obrócił znak stopu tak, ze nie wiedziałem jakiej ulicy on dotyczy. A Ty jeszcze chcesz znaki drogowe zalepiać?

Ale to tak OT
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: E2rd » 07 sierpnia 2003, 16:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4) Gecko/20030624

Konrad pisze:Ale to tak OT

OT? Absolutnie nie! Odbiór całej akcji zależy od tego, gdzie te plakaty będą wisieć! :x
Piszesz o zabytkach? Mnie wkurza każdy obskurny plakat na czystej ścianie, w którą ktoś włożył trochę wysiłku, żeby jako-tako wyglądała.

Moje 0,03 zł.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Gandalf » 07 sierpnia 2003, 17:03

Dokladnie! Nie wolno nam "brudzic" scian budynkow. Ludzie. Przeciez administracja tych budynkow zbiera od mieszkancow kase zeby malowac i odnawiac sciagny, klatki schodowe... nie niszczmy ich pracy.
Co do znakow drogowych. Wybacz, zagrozenie zycia ludzkiego poprzez zaplakatowanie znaku drogowego (mowie o samym znaku, nie o slupku na ktorym stoi) stwaza ogromne zagrozenie.
A z kolej slupek jest zbyt cienki zeby plakat byl widoczny...
Gandalf

Postautor: axquan » 07 sierpnia 2003, 17:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Zwracam honor autorowi vivamozilla.pl. W moich poprzednich postach niedoceniłem pracy włożonej w powstanie tej strony i jej możliwościach promocyjnych, o takim czymś myslałem, kiedy pisałem o ładnej i przejtrzystej stronie www. Przepraszam :-)

Tak coś osłabliście w dążeniu do doprowadzenia akcji do skutku, nie ma na co czekać, site mozilli może być odnowiony równie dobrze za parę dni, jak i parę miesięcy, jeśli ustalimy co trzeba teraz, to później pozostanie tylko wprowadzenie naszego planu w życie.

Porządek obrad popołudniowych otwiera:
1. Co w końcu na tym plakacie będzie (komiks, czy latający dinozaur ;-) )?
2. Czy firma obin.org podejmie się stworzenia tego plakatu? Ktoś zgłasza się na ochotnika, żeby spytać?
3. Jak się ma legalność rozwieszania plakatów po mieście, ktoś może wie?
4. Póki co ochotnikami są:
Yano - Poznań
Gandalf - Warszawa
Konrad - Białystok
Emdej - Wrocław
Axquan - Częstochowa

Niby nas trochę jest, ale nadal za mało.
5. Kto ma w piwnicy "sito" i zgodzi się udostępnić je jako miejscową melinę, w której będziemy popijać denaturacik i przy okazji druknąć jakiś plakacik?
Chyba, że plakaty zostaną wydrukowane przez profesjonalistów (czyli takich, którzy piją co najmniej bolsa) i wtedy trzeba będzie się ściepnąć, ale jakość będzie nieporównywanlnie lepsza.
Przypominam wam, że podobna akcja (tyle, że dotycząca nagrywarek) została zorganizowana przez PLD BOX i spotkała się (w przeciwieństwie do tej) z ciepłym przyjęciem.
6. Jaki adres na plakacie: mozillapl.org (i wtedy czekamy na odmłodzenie strony), czy www.vivamozilla.civ.pl (wtedy akcja rusza z "miejsca" natychmiast, a później zmieni się (albo i nie) adres na mozillapl.org)?
7. Ktoś ma nowe pomysły dotyczące formy akcji?
axquan

Postautor: Gandalf » 07 sierpnia 2003, 17:16

axquan pisze:Tak coś osłabliście w dążeniu do doprowadzenia akcji do skutku, nie ma na co czekać, site mozilli może być odnowiony równie dobrze za parę dni, jak i parę miesięcy, jeśli ustalimy co trzeba teraz, to później pozostanie tylko wprowadzenie naszego planu w życie.

Z tego co mowili chlopcy na zlocie, site powinien byc gotowy do polowy sierpnia chyba? Ale masz racje. Ustalmy teraz :)

axquan pisze:1. Co w końcu na tym plakacie będzie (komiks, czy latający dinozaur ;-) )?

Nie ma sensu teoretycznie dywagowac. Jak juz mowilem ja zatrudniam dwoch (a moze trzech - egocentryk.com) znajomych do tego. Mozliwe, ze wogule otrzymamy zaje(^&(e mocny support :) Mam pewien pomysl, jak wykorzystac ogromna grupe Polskich grafikow dla naszych potrzeb, a oni jeszcze beda szczesliwi ;>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Licze, ze Wy tez kogos znajdziecie, potem powybieramy najlepsze :)

axquan pisze:2. Czy firma obin.org podejmie się stworzenia tego plakatu? Ktoś zgłasza się na ochotnika, żeby spytać?

Szczym :)))

axquan pisze:3. Jak się ma legalność rozwieszania plakatów po mieście, ktoś może wie?

Szczerze. Zerowa. Nie mamy prawa nigdzie nic rozwieszac. Ale uwazam, ze mozemy troche nagiac prawo i rozklejac na miejscach przeznaczonych do reklamy - slupy ogloszeniowe, tablice...

axquan pisze:6. Jaki adres na plakacie: mozillapl.org (i wtedy czekamy na odmłodzenie strony), czy www.vivamozilla.civ.pl (wtedy akcja rusza z "miejsca" natychmiast, a później zmieni się (albo i nie) adres na mozillapl.org)?

Ja za mozillapl.org - uwazam, ze strona Konrada to ogromny kawal fenomenalnej roboty, ale marka jest MozillaPL. I uwazam, ze to ja powinnismy promowac.
Gandalf

Postautor: Konrad » 07 sierpnia 2003, 17:25

axquan pisze:Zwracam honor autorowi vivamozilla.pl.

Za bardzo nie kojarze gdzie mi go zabrałeś, ale niech będzie ;)

Co do wymieniania vivamozilla.prv.pl na plakatach: i ja uważam, że nazwa jest nieco za długa; już na pewno zbyt długa jak na promowanie na ulicy - nikt po powrocie do domu nie bedzie juz pamietal, wiec jak juz to mozillapl.org i/lub mozilla.org
pozdrawiam
Końrad Karpieszuk
www.VivaMozilla.prv.pl
Konrad

Postautor: KLAPEK » 07 sierpnia 2003, 17:53

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (BeOS; U; BeOS 5 PE Max Edition v3b1 BePC; pl-PL; rv:1.3) Gecko/20030314 ~::Anarchia...KLAPEK...Pokoj::~

Ja bym proponował nazwę mozillapl.org i nawet nie przeszkadza mi to w jakim stanie jest obecnie strona, przecież i tak najważniejsze jest co można z niej zassać -> najlepszą przeglądarkę :D i to się liczy.
Co do plakatowania - to najlepiej słupy ogłoszeniowe, bilboardy, grafitti można robić w miejscach, że tak powiem zaakceptowanych ;) np warszawski mur wyścigów konnych, gdzie dyrekcja juz dawno wyraziła zgodę na malowanie legalne, pod warunkiem braku treści politycznych, czy wulgarnych i to właśnie w takich miejscach mogliby sie wykazać graficy robiąc duże murale + np szablony na chodnikach - nie niszczysz ich bo i tak po niedługim czasie wszystko się zetrze i wrócui do szarości ;) .....
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Gandalf » 07 sierpnia 2003, 17:57

Masz racje. Dobry przyklad z Wyscigami. Tam naprawde "wolno" mazac po murach (najlepszy przyklad z tymi rzymskimi zolniezami ;]). Mysle, ze kazdy z nas rozpozna bez problemu gdzie mozna, a gdzie dodajemy komus roboty i brudzimy.

Natomiast niezgadzam sie, ze obecna strona jest ok. Na 10 osob ktorym powiedzialem "wejdz na mozpl.org i sciagnij mozille" 8 mialo problem ze znalezieniem przycisku "pobierz". A potem juz odnalezc sie w tych slupkach tez nie latwo.
Gandalf

Postautor: KLAPEK » 07 sierpnia 2003, 18:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (BeOS; U; BeOS 5 PE Max Edition v3b1 BePC; pl-PL; rv:1.3) Gecko/20030314 ~::Anarchia...KLAPEK...Pokoj::~

No faktycznie, 'Pobierz' powinno być pogrubione i wyróżnione kolorystycznie, ale chyba ludzie czytają menu ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: axquan » 07 sierpnia 2003, 18:59

Licze, ze Wy tez kogos znajdziecie, potem powybieramy najlepsze

Mam fumfla, który na grafice się zna, mogę spytać jeśli będzie taka potrzeba.

Szczerze. Zerowa. Nie mamy prawa nigdzie nic rozwieszac. Ale uwazam, ze mozemy troche nagiac prawo i rozklejac na miejscach przeznaczonych do reklamy - slupy ogloszeniowe, tablice...

No, niedobrze, ale jak mówicie o tych stadionach, to może przejść. Chodzi mi głównie o to, żeby nie wytoczyli nam jakiegoś procesu, bo zniszczyłoby to markę mozilli.

Z tego co mowili chlopcy na zlocie, site powinien byc gotowy do polowy sierpnia chyba?

Czyli ustalliliśmy, że promujemy mozillepl. Do połowy sierpnia chyba już będą jakieś arty nie?

No faktycznie, 'Pobierz' powinno być pogrubione i wyróżnione kolorystycznie, ale chyba ludzie czytają men

Trzeba mieć jakąś wiarę w ludzi, a nuż znajdie się ktoś, kto pofatyguje się spojrzeć w lewo?

Nie ma sensu teoretycznie dywagowac.

Problem w tym, że trzeba. Graficy niemal napewno odwalą dobrą robotę, tylko jak ty byś się czuł, gdybym ci powiedział: "zrób mi plakat". No, a niby jaki. No i właśnie trzeba wymyśleć co na nim będzie. Dotychczasowe propozycje:
- napis (p)odpal sieć s.1/2
- komiks s.3 (góra)
- latający dinozaur s.3 (dół)
To chyba nie koniec propozycji, prawda?
axquan

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite