MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Przyszlosc Mozilli Suite...

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Postautor: microust » 12 marca 2005, 19:33

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.2; PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

do Gosc - rzeczywiscie sie pospieszylem, ale tylko w tym sensie ze nie napislaem aby skupic sie na czyms konstruktywnym, a nie nazywanie jednej przegladarki "idioten-browser" a innej "power user".

Przecież korzystasz z FF - więc co Cię obchodzi czy elitarną czy śmaką czy owaką?

no tylko tyle ze albo uwazamy jednych za: patrz wyzej, a innych: patrz wyzej.

bo mnie sie poczatkowo wydawalo ze chodzi o standardy, bezpieczenstwo, pokazanie innej drogi.

a poza tym nie w tym rzecz lepsze czy nie - sam zauwazam ze po prosstu inaczej na obu przegladarkach sie pracuje.

a sam pomysl kontynuacji projektu uwazam za wskazany, bo mozzi nie okazala sie klapa wiec czemu ja usmiercac.

tylko myslalem ze to sie bez rozlewu atramantu zbednego odbywac bedzie, ale taka jest juz kazda spolecznosc . . .

ps.ogolnie chaotyczny jestem wiec przepraszam za to :]
jestem typowym end userem - ale moze kiedys i ja bede mogl pomoc
microust

Z nami od: 11 listopada 2004, 10:48

Postautor: Olhado/256 » 12 marca 2005, 21:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050225 Firefox/1.0.1 (MOOX M2)

Anonymous pisze:Dziwnie się toczy dyskusja w tym wątku. Obsiadły te zwolenniki Fajerfoksa tych, którzy niezadowoleni są z zaprzestania rozwoju Mozilla Suite, tak jakby ludzie nie mieli prawa do niezadowolenia i musieli przyjąć jedynie słuszny punkt widzenia.

Bo przy okazji lamentowania nad "śmiercią" MS od razu zaczęło się objeżdżanie Fx, że to on jest winny wszystkiemu, że jest podobny do IE, że jest przeznaczony dla idiotów, że jest POPULARNY (to jak na razie chyba najczęściej powtarzany i najbardziej idiotyczny zarzut). Ja w pełni rozumiem to, co czują fani MS, ale w momencie, kiedy niesłusznie kierują swoją złość w stronę Fx, muszę zareagować.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: prawdapunk » 12 marca 2005, 21:48

Przeglądarka: Opera/7.54 (Windows NT 5.1; U) [pl]

ja osobiście uważam firefoxa za dobra przeglądarkę :D
łatwą, szybką, wygodną, ale zmierzającą w złą stronę :(
Osobiście zawsze wolałem Mozillę i nigdy nie używałem firefox'a jako domyslnej przeglądarki, w żadnym systemie.
Gdyż jak dla mnie jest on za bardzo podobny do IE, mało konfiguralny(znaczy się nie mało, ale mniej konfiguralny niż mozilla)ale to jest kwestia wyboru, gustu kto czego używa, jego wolny wybór :D
prawdapunk

Z nami od: 04 sierpnia 2004, 23:29

Postautor: piotrek84 » 13 marca 2005, 03:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

Dla swojej satysfakcji trochę dopieściłem to co zacząłem :)

Plik do pobrania
Opis instalacji w środku.

Lista zmian:
- Ikona przycisku wyszukiwania przeniesiona z Mozilla Suite
- Wyłączone ukrywanie paska wyszukiwania w userChrome.css
- Normale wyszukiwanie w pasku adresu. Wyszukiwarka google.com.
- Dodane ikonki Managera Rozszerzeń, Managera Tematów i Pomocy
- Nowa ikona Nowy Panel dla Tabbrowser Preferences
- Marginesy ikony zamykania paneli
- Mniejsza ikonka RSS
- Usunięte wyświetlanie adresu strony przy kłódce

Niestety nie znalazłem innego schematu Modern ani Classic dla FF.
Przycisk Nowy Panel na odcienie MozSuite, bo nie chcieło mi się go przerabiać :)

Obrazek Obrazek
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: silverphoenix » 13 marca 2005, 15:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

szkoda :cry: MozSui była fajna,tylko długo sie uruchamiała
(nie pytajcie jak długo musialem czekac na bootowalnym z płyty knoppixie).
to juz koniec ;(
Ja kozystam z Firera,na szczescie są rosserzenia przywracajace częsc funconalności Mozilli,ale trzeba ich dużo(popatrzcie na mój screen: http://www.silverphoenix.w.szu.pl/ffr.png).ale spokojnie wystarczy FF z rozszerzeniem ChatZilli(dajcie polską wersje!),thunderbird i NVU tylko przydałby sie skin wyglądający jak Mozilla Suite(no chyba ze jest,to dajcie adres).[/url]
silverphoenix

Postautor: Gość » 13 marca 2005, 19:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

przepraszam za link,ale nie mogę sie polączyc do serwera ftp,żeby dać zdjęcie
Gość

Postautor: Titanic » 14 marca 2005, 01:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

A mni się to zarzucenie Suite nie podoba, bo od wersji 1.7.5 mimo dwej objętości przestała być ociężała a zarządzanie różnymi ustawieniami jest lepsze niż w FF i większość rzeczy, które potrzebuję mam w pakiecie, nie muszę biegać i szukać jak było choćby z odpowiednikiem Proctora dla FF. Mimo to częściej używam FF a Suite od czasu do czasu i to praradoksalnie wtedy, gdy potrzebuję szybkiej przeglądarki! Bardzo liczyłem na to, że przesiądę się z powrotem na Suite po wydaniu stabilnej wersji 1.8 a tu... przykro mi się zrobiło.

Z innej beczki: piętą achillesową mozillowatych była szybkość javascriptu ale zainstalowałem ostatnio testowo K-Meleona i... ma obsługę skryptów javy prawie tak samo szybką jak Opera. Kilka miesięcy temu było głośno o benchmarku skryptów javy, który Opera wygrywała w cuglach o tyle w przypadku K-Meleona nie jest to już tak oczywiste - jest bardzo szybki, naprawdę.[/url]
Titanic

Postautor: marcoos » 14 marca 2005, 01:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

Nie nazywaj JavaScriptu "skryptami Javy"...
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

ogólnie straszne :(

Postautor: vasart » 14 marca 2005, 07:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.2)

miałem więcej napisać ale to i tak nie zmieni... więc tylko moje skromne zdanie o tym niewypale ff, tb dodam
nie używałem, nie używam i nie będę używał. chyba że ktoś to dopracuje, napisze od zera i połączy w całość :)
w chwili obecnej nie dość że więcej stron nie działa w ff niż w mozilli (tak z ostatnich co trafiłem to nokia.com, animacje telefonów są w ff 'nieruchawe :P) to na takim samym zestawie otwartych stron zajętość pamięci jest o jakieś 30mega większa!!! (130-ff, 100-moz) a to tylko 9 jednocześnie otwartych stron! dodać do tego 10mega dla kuriera i i jakieś 45 dla tb, no ja przepraszam ale dla 2 "małych" programików prawie 180mega?? przecież to absurd! do tego użycie procesora jest niemal 2*większe! 21 (ff,tb) 11 (moz) nie dość że się wolniej to uruchamia niż moz. (z szybkim uruchamianiem oczywiście) to nawet przy 1gb pamięci da się odczuć mulenie systemu, współczuję tym co mają 256.
itedeitepe...
a wiele milionów pobrań o niczym nie świadczy, bolszewicy też byli w większości...
vasart

Z nami od: 22 lutego 2002, 17:04

Re: ogólnie straszne :(

Postautor: czadman » 14 marca 2005, 08:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050301 Firefox/1.0.1

vasart pisze:współczuję tym co mają 256.
itedeitepe...
a wiele milionów pobrań o niczym nie świadczy, bolszewicy też byli w większości...

To wspaniałomyślne, że współczujesz, ale zupełnie niepotrzebne, tak samo jak porównanie do bolszewików.
czadman

Z nami od: 10 marca 2005, 20:13

Postautor: Titanic » 14 marca 2005, 12:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041220 K-Meleon/0.9

marcoos pisze:Nie nazywaj JavaScriptu "skryptami Javy"...

Fakt, pomieszałem dwa terminy. Chodziło mi o te zaimplementowane w przeglądarce a nie te opierające się na Wirtualnej Maszynie Javy.
Titanic

Re: ogólnie straszne :(

Postautor: Gość » 15 marca 2005, 15:58

co do pamięci,chodzi o to, że tb i firefox nie mają wspołnego gecko tylko ładują od nowa swój
Gość

Postautor: Gość » 16 marca 2005, 00:34

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.3) Gecko/20040910

Do wszystkich zagorzalych wielbicieli FF, ktozy mowia jacy to wielbiciele MozillaS sa fanatykami.
Wlasnie (w tej chwili) korzystam oprocz MozillaS, takze z FF.
Nie uwazam, ze FF jest zly. Poprostu nie podoba MI sie interfejs i smiesznie male opcje konfiguracyjne (mowie o wersji bez pluginow).
TB obleci, bo wyglada i funkcjonuje dokladnie tak samo jak kurier poczty.

Skoro MoFo zaczelo MS 1.8 to powinni ja skonczyc i dopiero wtedy zakonczyc projekt definitywnie lub przekazac go komus innemu. Mozna by wtedy zmienic nazwe na godzilla suite :wink: Wilk byl by syty i owieczka cala :)
Gość

Postautor: Gość » 16 marca 2005, 00:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.8b) Gecko/20050217

hehe godzilla suite sie mi podoba:D a moze gadzilla- jak gada ubili to i gad powstanie :D
Gość

Postautor: Gość » 16 marca 2005, 01:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.7.3) Gecko/20040910

Albo faktycznie gadzilla, bo by sie japonczyki mogly przyczepic, ze im sie godzille podprowadzilo (prawa autorskie i takie tam) :D
Gość

Postautor: KLAPEK » 16 marca 2005, 09:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217 --==MOZILLA SUITE RULLEZ ;)==--

Anonymous pisze:Nie uwazam, ze FF jest zly. Poprostu nie podoba MI sie interfejs i smiesznie male opcje konfiguracyjne (mowie o wersji bez pluginow).

No właśnie fanatyczni ;) zwolennicy FF nie mogą zrozumieć tego, że komuś może się on nie podobać... ;p
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: Gość » 16 marca 2005, 20:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040618

Ja nie mam ulubionej przeglądarki. Używam Suite. Firefoksa odpaliłem kilka razy ale zniechęciły mnie od niego duże obrazki w okienkach z konfiguracją, mniej opcji w menu i IMHO paskudne okienko wyszukiwania w pasku na górze. Po co to? W mojej MS w pasku adresu wpisuję sobie frazę, strzałka w dół, enter i po sprawie.
Zwykle, kiedy coś sprawdzam na stronkach, to i zaglądam do skrzynki pocztowej, więc na rękę mi dwa programy w jednym.

Ale nie lubię Suite, ani tym bardziej FF. Używam Suite, bo jest najlepsza z wszystkich, które znam. Inaczej mówiąc, używam przeglądarki, której nie lubię, bo innych jeszcze bardziej nie lubię. Nie lubię za jej powolność i olbrzymie rozmiary.

FF + TB + ... - tak, jeśli będą miały interfejs bez obrazków i niecukierkowy, a przy tym będą ze sobą dobrze współpracować.

Suite - przydałby się jeszcze czytnik RSS. Mam jakiś w formie dodatku ale nie za bardzo mi się podoba. Suite dla mnie mogłoby być jeszcze bardziej napakowane ficzerami i konfiguracją ale nie kosztem szybkości działania!

Jedno i drugie - zoptymalizować kod! Zdaję sobie sprawę, że to wymaga pracy, nudnej pracy. Bo dodawać ficzer, to zapewne jest frajda, a główkowanie nad optymalizacją już niekoniecznie. No do <ordynary>cholery</ordynary>, czy do renderowania XHTML CSS XUL JavaScript i czegośtam, czego nie wiem, potrzeba aż przeszło 40MB źródeł C++? Ja jeszcze ciągle używam procesora z zamierzchłych czasów(PIII), a w szkołach i instytucjach jest jeszcze gorzej, szczególnie z pamięcią. Tam nie ma szans na pracę z takim kolosem. Przewaga Opery nad Mozillą IMHO opiera sie właśnie na lekkości tej pierwszej.
Tak, wiem - OT - przepraszam.

Jakiekolwiek ustępstwa wobec standardów czynione przez FF uważam za nonsens. Po to jest ten FF i Opera, by za jakiś czas można było spokojnie napisać stronę www. Toż standardy, to przecież jedna z zalet FF.

Mam daleko gdzieś sukces FF, jeśli zaczyna olewać standardy. Chcę wygodnej, szybkiej, nieprowadzącej mnie za rączkę przeglądarki (żadnych tam kreatorów, przypominają mi produkty M$). Interfejs ma być jak najprostszy, żadnych dużych obrazków itp. Musi być wysoce konfigurowalna, nie chcę komercyjno-podobnego gniota z jedynymi słusznymi opcjami. Chciałbym, by nowi ludzie od Suite myśleli podobnie.
Gość

Postautor: Gość » 16 marca 2005, 21:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050301 Firefox/1.0.1

Anonymous pisze:Ja nie mam ulubionej przeglądarki. Używam Suite. Firefoksa odpaliłem kilka razy ale zniechęciły mnie od niego duże obrazki w okienkach z konfiguracją, mniej opcji w menu i IMHO paskudne okienko wyszukiwania w pasku na górze. Po co to? W mojej MS w pasku adresu wpisuję sobie frazę, strzałka w dół, enter i po sprawie.
Zwykle, kiedy coś sprawdzam na stronkach, to i zaglądam do skrzynki pocztowej, więc na rękę mi dwa programy w jednym.

Ale nie lubię Suite, ani tym bardziej FF. Używam Suite, bo jest najlepsza z wszystkich, które znam. Inaczej mówiąc, używam przeglądarki, której nie lubię, bo innych jeszcze bardziej nie lubię. Nie lubię za jej powolność i olbrzymie rozmiary.

FF + TB + ... - tak, jeśli będą miały interfejs bez obrazków i niecukierkowy, a przy tym będą ze sobą dobrze współpracować.

Suite - przydałby się jeszcze czytnik RSS. Mam jakiś w formie dodatku ale nie za bardzo mi się podoba. Suite dla mnie mogłoby być jeszcze bardziej napakowane ficzerami i konfiguracją ale nie kosztem szybkości działania!

Jedno i drugie - zoptymalizować kod! Zdaję sobie sprawę, że to wymaga pracy, nudnej pracy. Bo dodawać ficzer, to zapewne jest frajda, a główkowanie nad optymalizacją już niekoniecznie. No do <ordynary>cholery</ordynary>, czy do renderowania XHTML CSS XUL JavaScript i czegośtam, czego nie wiem, potrzeba aż przeszło 40MB źródeł C++? Ja jeszcze ciągle używam procesora z zamierzchłych czasów(PIII), a w szkołach i instytucjach jest jeszcze gorzej, szczególnie z pamięcią. Tam nie ma szans na pracę z takim kolosem. Przewaga Opery nad Mozillą IMHO opiera sie właśnie na lekkości tej pierwszej.
Tak, wiem - OT - przepraszam.

Jakiekolwiek ustępstwa wobec standardów czynione przez FF uważam za nonsens. Po to jest ten FF i Opera, by za jakiś czas można było spokojnie napisać stronę www. Toż standardy, to przecież jedna z zalet FF.

Mam daleko gdzieś sukces FF, jeśli zaczyna olewać standardy. Chcę wygodnej, szybkiej, nieprowadzącej mnie za rączkę przeglądarki (żadnych tam kreatorów, przypominają mi produkty M$). Interfejs ma być jak najprostszy, żadnych dużych obrazków itp. Musi być wysoce konfigurowalna, nie chcę komercyjno-podobnego gniota z jedynymi słusznymi opcjami. Chciałbym, by nowi ludzie od Suite myśleli podobnie.

Amen
Gość

prawdziwa mozilla

Postautor: franz » 16 marca 2005, 23:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.2) Gecko/20040804

e viva mozilla !!!
franz

Postautor: Titanic » 17 marca 2005, 01:30

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.6) Gecko/20050223 Firefox/1.0.1

Polecam motywy Littlefox oraz Saferfox Xpanded, natomiast co do reszty zgadzam się w pełni ale javascript w FF jest jednak szybszy.
Titanic

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite