MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla i klawisze multimedialne

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Mozilla i klawisze multimedialne

Postautor: basior » 31 października 2002, 11:14

Przeglądarka: -

Witam wszystkich!
Moje pytanie dotyczy dodatkowych klawiszy multimedialnych.Mam radiową klawiaturę Logitech iTouch ,która posiada wbudowane dodatkowe klawisze multimedialne. Zarówno w Operze jak i IE można je było programować w sposób łatwy-wręcz banalny i doskonale spełniały swoją funkcję. Natomiast w Mozilli jest problem :cry: , żadna strona nie "wchodzi",tzn. nie można zaprogramować klawiszy do przypisanych funkcji. Nie wiem, być może muszę coś zrobić inaczej (ale nie wiem co), lub moje próby są bezsensowne-bo tego w Mozilli nie da się zrobić ??
Jeśli można ,to czekam na jakąś podpowiedź!
Pozdrawiam Basior
basior

Z nami od: 27 października 2002, 15:56

Re: Mozilla i klawisze multimedialne

Postautor: Domel » 31 października 2002, 19:54

Ja mam Samsunga i dziala dobrze. Obawiam sie, ze to problem lezy po stronie windowsa i/lub programu (i sterownika) twojej klawiatury. Trudno cos wiecej powiedziec, napisz wiecej szczegolow to moze cos poradzimy ;)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: basior » 01 listopada 2002, 10:41

"Logitech Cordless Desktop Optical" Sterowniki zainstalowałem z oryginalnej płytki.Tak jak mówiłem na tych samych sterach wszystko chodzi pod IE , taka sama konfiguracja, po prostu jak uruchomię internet w Mozilli to klawisze nie chcą działać, a jak w IE to wszystko ok :-? . Powiem szczerze, że nie wiem o jakie szczegóły chodzi - bo moim zdaniem to nie jest wina ani sprzętu ani sterów(gdyby tak było-to pewnie problem by istniał też pod IE).
Słowem dalej nie wiem w czym problem, jeśli macie jeszcze jakieś pomysły, to czekam na dalsze podpowiedzi.
Pozdrawiam Basior
basior

Postautor: Domel » 01 listopada 2002, 17:36

Troche malo daly mi Twoje szczegoly ;)
Wiec mam 2 pytania:
1. Czy chodzi Ci o programowanie klawiszy do programu (do Mozilli)?
2. Czy chodzi Ci o programowanie akcji (np odswież, zatrzymaj itp)?

Jesli chodzi o pierwsze to najprawdopodobniej zle konfigurujesz klawisze. Istnieja tu jeszcze inne bardziej egzotyczne mozliwosci np. oprogramowanie do klawiatury rozumie tylko niektore programy jako przegladarki (a Mozilli "nie widzi", ja mialem taki przypadek ale szybko go rowiazalem robiac "skrot" do |innej aplikacji|, ktora prowadzila do Mozilli). Tutaj napewno to nie blad Mozilli.

Jesli chodzi o drugie pytanie to mozliwosci sa dwie: albo sterowniki na poziomie "kontaktu z aplikacja" robia problem albo to faktycznie blad Mozilli.
Domel

Postautor: basior » 01 listopada 2002, 18:55

Tego się właśnie obawiałem :cry: ,- chodzi o szczegóły, teraz postaram się jak będę umiał :))
" ...w celu zaprogramowanie dowolnego klawisza internetowego należy uruchomić wybraną ulubioną stronę internetową.Następnie trzymając klawisz Ctrl należy wcisnąć internetowy klawisz, który chcemy zaprogramować" Wydaje mi się ,że tutaj to nawet taki "jełop" jak ja sobie poradzi :D , a mówiąc poważnie to chyba raczej nie to jest kwestią, (po prostu jak uruchomię internet w Mozilli to klawisze nie chcą działać, a jak w IE, czy w Operze, to wszystko ok) . Wydaje mi się ,że jednak to jest kwestia jak słusznie zauważyłeś "oprogramowanie do klawiatury rozumie tylko niektore programy jako przegladarki a Mozilli nie widzi" Jeśli to jest "ten" problem to jeśli można prosiłbym cię o "szerszą" podpowiedź, tzn. sam jestem za "cienki Bolek" żeby sobie z tym poradzić (chodzi mi o szerszą poradę odnośnie "skrótu" o którym pisałeś.) . Na razie wielkie dzięki za podpowiedzi!!
Jeśli można czekam na więcej :D
Pozdrawiam Basior
basior

Postautor: Domel » 01 listopada 2002, 19:46

Trudno mi cos tobie doradzic bo nie mam tej klawiatury ale jak mi ja wyslesz to poprobuje ;)
...To byl zart.
Teraz powaznie tu moje kompetencje sie koncza. Mysle ze powinnes interweniowac w Logitechu. Ten skrot, o ktorym pisalem to moza go zrobic na dwa sposoby (zaden z nich nie jest zbyt dobry) 1: robisz skrot do Mozilli (normalnie jak w innych programach w windowsie) i podajesz w oprogramowaniu klawiatury ten skrot jako skrot to IE. 2: Uruchamiasz Mozille jako inna aplikacja.
Jak widzisz nie jest to blad Mozilli, powinienes zglosic ten blad do Logitecha.
Domel

Postautor: basior » 01 listopada 2002, 21:37

Próbowałem,lecz twoja skrzynka odmawia przyjęcia tak dużej przesyłki :lol: to też był żart :D .
Co do twojej sugestii odnośnie interwencji w Logitechu, to wydaje mi się ,że to nie ten adres :wink: , raczej Mozilla. Powtarzam : błąd występuje jedynie w Mozilli ( nie ma go - błędu - ani w IE , ani w Operze ) - w żadnej z w/w przegladarek nie musiałem robić żadnych skrótów !!.To o czymś świadczy ,no nie??
Myślę ,że tutaj musi się wypowiedzieć Mozilla (lub cokolwiek odpowiedzieć ) żeby nie tracic czasu - zarówno twojego ,jak i mojego !
Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedzi - czekam dalej na inne :D
Pozdrawiam Basior
basior

Postautor: hADeSik » 01 listopada 2002, 23:17

Basior niezupełnie możesz mieć rację...
Jeśli program (czyt. sterownik) ma ustawione że przeglądarki to ... i wśród nich nie ma Mozilli to jest to błąd sterownika...
Wydaje się to bardziej logiczne, niż stwierdzenie, że Mozilla ma ustawione iż klawiatury ... oprócz Logitecha...
Jest jeszcze jeden manewr - NN działa w oparciu o ten sam silnik - zainstaluj NN 7.x i sprawdź czy tam działają te skróty - jeśli tak to na 99,999999999 % wina Logitechu...
(jeśli działałyby na NN to można jeszcze spróbować na Mozilli z www.mozilla.org ...)
hADeSik
Moderator

Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18

Postautor: Domel » 02 listopada 2002, 10:13

basior pisze:Co do twojej sugestii odnośnie interwencji w Logitechu, to wydaje mi się ,że to nie ten adres :wink: , raczej Mozilla. Powtarzam : błąd występuje jedynie w Mozilli ( nie ma go - błędu - ani w IE , ani w Operze ) - w żadnej z w/w przegladarek nie musiałem robić żadnych skrótów !!.To o czymś świadczy ,no nie??

Nie. Ale trudno, zeby ludzie z Mozilli naprawiala czyjes bledy. Logitech powinen zatrudnic takich programistow, zeby napisali uniwersalny program a nie tylko faworyzowali inne przegladarki.
To tak jak bys mial pretensje do tworcow Linuxa, ze nie ma w nim sterownikow to jakiejs najnowszej karty np. graficznej. :o
Oczywiscie masz prawo do swojego zdania. Jesli dalej chronisz Logitecha to mozesz dzialac w mozilli np zglosic to na bugzilli ale nie sadze by ktos podzielal twoje zdanie.
Wracajac jednak do twojego problemu to moze pomoc ustawienie Mozilli jako domyslnej przegladarki (jesli tak nie masz) dla mojego kumpla pomoglo ale mial inna klawiature. A i jeszcze jedno, nie zaszkodzi a pomoc moze jak sciagniesz najnowsze sterowniki i inne oprogramowanie z Logitecha (moze sterowniki byly robione przed pojawieniem sie Netscape 6 itp wiec moze producent juz udostepnil jakies uaktualnienia, jesli zobaszysz ze tak jest tylko w przypadku Netscape 6/7 to jestesmy w domu ;) ).
Domel

Postautor: basior » 02 listopada 2002, 12:13

Nigdy nie twierdziłem ,że "chronię" Logitecha, tak naprawdę ,to kompletnie mi "wisi" jaką mam klawiaturę :wink: . Cały problem jest być może po mojej stronie - dlatego pytam i proszę o porady. Jestem nowym użytkownikiem Mozilli, wielu spraw związanych z jej użytkowaniem nie znam i dlatego nawet się nie silę na pozy "znawcy" - to chyba widać z moich postów :oops: .
Do nikogo nie mam żadnych pretensji, natomiast zamieszczam na tym forum tylko swoje pytania. Możliwe ,że podaję mało szczegółów, lecz trudno mi wywnioskować co może być ważne. Zaznaczyłem jedynie to ,co moim zdaniem jest charakterystyczne dla problemu. Oczywiście spróbuję teraz waszych rad, może to jest rozwiązanie. Odnośnie ustawień Mozilli jako domyślnej przeglądarki to chyba nie to :cry: , bo tak już była ustawiona.
Spróbuję poszukać może nowszych sterowników , może to będzie to :D
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.
Oczywiście nadal czekam na jakieś podpowiedzi.
Pozdrawiam Basior
basior

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite