MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

mozilla i syfy na stronach

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

mozilla i syfy na stronach

Postautor: chewie » 10 maja 2002, 19:54

Przeglądarka: -

tak jak w 9.9.8 tak i w 1.0 rc1 mam to samo: na sporej ilosci stron ni stad ni zowad, poza wlasciwa trescia strony wyskakuja kawalki kodu...

tak jest tez chociazby na tym forum: na pierwszej stronie wyskoczyl mi kawalek "rowlign="middle"...

pytanie: czyja to wina? mozilli? czy kodu strony? (stron na ktorych sie to dzieje jest masa....)
chewie

Postautor: wariat » 12 maja 2002, 15:00

??? U mnie ani n stronie forum, ani na mystat, ani nigdzi eindziej nic dziwnego nie wyskakuje. Mozecie bardziej szczegolowo opisac miejsce gdzie jest cos nei tak?
Mam za to klopot z czym innym, ale jest to maxymalnie nieprzewidywalne. na stronach http://www.mag-loop.net w newsach, niektore linki (czasami) po najechaniu na nie mysza zmieniaja sie w zamazane prostokaty, albo po prostu znikaja ... najdziwneijsze jest to ze sa to za kazdym razem inne linki, a czasami wszystko jest o.k. i nie wiem czy to wina mozilli czy czegos innego. Jest tam tez jeden baner w newsach kwietnipowych, ktory pod mozilla i tylko pod mozilla znika czesciowo, choc TEN sam baner wyswietlony na stronei glownej serwisu zachowuje sie normalnie. Krotko mowiac nie wiem co o tym myslec ;-)
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

syfki...

Postautor: chewie » 12 maja 2002, 15:33

to nie jest tak, ze te syfy wyskakuja zawsze na tych samych stronach, w tym samym miejscu. ta sama strona przy ponownym wejsciu potrafu wyswietlic sie bez bledow, lub z bledami w innych miejscach... po prostu - ni stad ni z owad wyskakuja kawalki kodu...

dodam jeszcze ze dzieje sie tak tylko pod windowsem - lunuxowa mozilla wolna jest od tych bledow. na szczescie jestem w trakcie calkowitego rozstania z windows :)))
chewie

Postautor: wariat » 12 maja 2002, 15:42

Czyli moze mowimy o tym samym co ja obserwuje na stronei LOOP'a choc w moim przypadku nei sa to kawalki kosu a raczej jakis niezidentyfikowany syf ;-) I pojawia sie on tylko na linkach po najechaniu na nie tak jakgdyby w przypadku niektorych linkow cos dziwnego dzialo sie przy wykozystaniu stylu :hover.
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Postautor: pbartecki » 12 maja 2002, 23:14

Panowie,.. jak sprawa wygląda po RC2 ? (zmieniono obsługę właśnie hover:). Nigdy nie spotkałem się z żadnym z wymienionych problemów..
Jeśli możecie proszę o sprawdzenie czy to samo dzieje się w po założeniu nowego profilu.
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: wariat » 12 maja 2002, 23:57

pbartecki pisze:Panowie,.. jak sprawa wygląda po RC2 ? (zmieniono obsługę właśnie hover:). Nigdy nie spotkałem się z żadnym z wymienionych problemów..
Jeśli możecie proszę o sprawdzenie czy to samo dzieje się w po założeniu nowego profilu.

U mnie to samo ... za kazdym razem inaczej ... na jednym z linkow pojawiala mi sie przed chwila pozciskana i potrojona animacja mozilli (ta od wczytywania strony) cos sie gdzies w pamieci IMHO zajaczkuje. Pojawia sie to na roznych linkach za kazdym razem na innych i tylko na stronie z newsami kwietniowymi (ale to 50kb plik HTML + obrazki).

Za to baner ktory sie ucinal chyba przestal ... a przynajmniej nie zaobserwowalem, takze jedno jest na plus ;-)
Magazyn LOOP
wariat

Re: mozilla i syfy na stronach

Postautor: GmbH » 16 maja 2002, 11:57

chewie pisze:pytanie: czyja to wina? mozilli? czy kodu strony? (stron na ktorych sie to dzieje jest masa....)

Czy używasz:
Firewalla?
Proxy?
Antyvira?
Programu typu AdBlocker?

Kiedyś miałem podobny problem, jednak tylko na stronie Bugzilli. Ale już od wersji 0.9.7-8 wszystko jest ok.
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: wariat » 16 maja 2002, 17:24

GmbH pisze:
chewie pisze:pytanie: czyja to wina? mozilli? czy kodu strony? (stron na ktorych sie to dzieje jest masa....)

Czy używasz:
Firewalla?
Proxy?
Antyvira?
Programu typu AdBlocker?

Kiedyś miałem podobny problem, jednak tylko na stronie Bugzilli. Ale już od wersji 0.9.7-8 wszystko jest ok.

Nie wiem czy o tego typu balagan wam chodzi ... zrobilem dwa screenshoty problemu:
1. Przed wskazaniem kursorem myszy
2. A tak link wyglada po najechaniu na niego mysza (tak zostaje)

Na komp. mam zainstalowany Norton AntyŚwirus i Firewall ZoneAlarm, ale jestem przekonany ze to nei one powoduja blad.

Dzieje sie tak na roznych linkach na tej podstronie, nie mam zielonego pojecia skad to sie bierze.

Mam to tylko w newsach z kwietnia (dlugi plik HTML) w majowych nie zauwazylem jeszce klopotow, byc moze pojawia sie za jakis czas kiedy i ten plik urosnie.

To cos co zostaje po najechaniu mysza na link, jesli strona jest jeszcze wczytywana i przyterzymac na tym kursor odzwierciedla porozciagana animacje mozilli ... znaczy rusza sie ;-)
Magazyn LOOP
wariat

Postautor: GmbH » 16 maja 2002, 21:00

chewie pisze:tak jak w 9.9.8 tak i w 1.0 rc1 mam to samo: na sporej ilosci stron ni stad ni zowad, poza wlasciwa trescia strony wyskakuja kawalki kodu...

tak jest tez chociazby na tym forum: na pierwszej stronie wyskoczyl mi kawalek "rowlign="middle"...

pytanie: czyja to wina? mozilli? czy kodu strony? (stron na ktorych sie to dzieje jest masa....)

No i się znalazło... http://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=117441
Będzie zaaplikowane w 1.0 ;)
GmbH

Postautor: GmbH » 16 maja 2002, 21:03

wariat pisze:Nie wiem czy o tego typu balagan wam chodzi ... zrobilem dwa screenshoty problemu:
1. Przed wskazaniem kursorem myszy
2. A tak link wyglada po najechaniu na niego mysza (tak zostaje)

Na komp. mam zainstalowany Norton AntyŚwirus i Firewall ZoneAlarm, ale jestem przekonany ze to nei one powoduja blad.

Dzieje sie tak na roznych linkach na tej podstronie, nie mam zielonego pojecia skad to sie bierze.

Mam to tylko w newsach z kwietnia (dlugi plik HTML) w majowych nie zauwazylem jeszce klopotow, byc moze pojawia sie za jakis czas kiedy i ten plik urosnie.

To cos co zostaje po najechaniu mysza na link, jesli strona jest jeszcze wczytywana i przyterzymac na tym kursor odzwierciedla porozciagana animacje mozilli ... znaczy rusza sie ;-)

Pytałem o programy ponieważ często zawierają one funkcje pozwalające na blokadę reklam, JavaScript, modyfikację kodu - czasami robią coś nie tak i później Mozilla ma problemy. U mnie 50% powtarzalność podobnego błędu zapewnia OutpostFirewall/Zone Alarm z wtyczką do blokowania reklam.
GmbH

Postautor: wariat » 16 maja 2002, 21:16

GmbH pisze:Pytałem o programy ponieważ często zawierają one funkcje pozwalające na blokadę reklam, JavaScript, modyfikację kodu - czasami robią coś nie tak i później Mozilla ma problemy. U mnie 50% powtarzalność podobnego błędu zapewnia OutpostFirewall/Zone Alarm z wtyczką do blokowania reklam.

Widziales screenshoty .... to na pewno nie wina blokowania czymkolwiek ... zreszta moge to powylaczac i oblookac na nowo, ale nie sadze zeby pomoglo ... IMHO ewidentnie cos z Mozilla tylko jest to trudno namierzalne i dalej IMHO wiaze sie z tym ze plik HTML jest po prostu dosc duzy, choc przeciez nie gigantyczny ...
Zreszta mozesz sam oblookac jak to u Ciebie wyglada ...
http://www.mag-loop.net
wejdz w News i pozniej kwiecien 2002, i wskazuj bez klikania kolejne linki na stronie ... u mnie prawie za kazdym arzem ktorys zaczyna sie kaszanic... w sumie to ciekaw jestem czy tylko u mnie czy gdzie indziej tez ...
Magazyn LOOP
wariat

Postautor: Darek » 17 maja 2002, 17:42

U mnie podana lokacja działa bez najmniejszych problemów.
Darek

Z nami od: 14 maja 2002, 22:03

Postautor: wariat » 18 maja 2002, 23:02

No to nie wiem ... wylaczylem antyswirusa ... wylaczylem ZoneAlerta i i tak mam to samo w newsach z kwietnia ... wingroza jest jakies dwa tygodnie po instalacji na nowym dysku ... takze wszystko powinno byc o.k.
Efekt jest taki jak na screenshotach ktore w linkach powyzej ... przynajmniej u mnie...
Zeby nie bylo nieporozumien ... nei mam tego byka we wszystkich linkach a jedynie w kilku za kazdym razem innych na stronie i TYLKo w newsach z kwietnia ... majowe narazie nie zdradzaja zadnych odchylek ...
Magazyn LOOP
wariat

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite