Mam dwa takie głupie pytanka, co to mi po głowie chodzą od pewnego czasu, a mianowicie:
1. Po co Mantis, skoro jest Bugzilla?
2. Skąd nazwa Mantis?
Mantis a Bugzilla
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Mantis a Bugzilla
Przeglądarka: -
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
- Z nami od: 26 września 2002, 09:47
Re: Mantis a Bugzilla
Olhado/256 pisze:Mam dwa takie głupie pytanka, co to mi po głowie chodzą od pewnego czasu, a mianowicie:
1. Po co Mantis, skoro jest Bugzilla?
2. Skąd nazwa Mantis?
Po co linux skoro wszystko mozesz zrobic pod windowsem?
- mm_
Re: Mantis a Bugzilla
Olhado/256 pisze:1. Po co Mantis, skoro jest Bugzilla?
Na przykład z tego powodu że nie wszystkie błędy w MozilliPL dotyczą Mozilli.
Dlatego wolę najpierw zgłosić błąd do Mantisa bo nie wiem czy sprawa nie dotyczy wyłącznie MozilliPL
(a w sumie to nie wiem czy pytasz o oprogramowanie (bugzilla, mantis) czy o
to po co w ogóle jest system zgłaszania błędów na MozillaPL.org)
Olhado/256 pisze:2. Skąd nazwa Mantis?
Może tu znajdziesz jakieś informacje na ten temat?
- dls
- Z nami od: 12 maja 2002, 20:12
Pytałem po co w ogóle na MozillaPL.org system zgłaszania błędów, ale już sobie sam wymyśliłem odpowiedź, że są takie błędy, które istnieją tylko w MozilliPL. Ale mam od razu następne pytanko - kiedy powinno się używać Mantisa, a kiedy Bugzilli? Czy z każdym błędęm należy najpierw lecieć do Mantisa?
A co do nazwy - ja myślałem, że Mantis to wytwór ludzi odpowiedzialnych za MozillęPL i dlatego pytałem czemu taka dziwna nazwa. A na stronce projektu nie podali...
A co do nazwy - ja myślałem, że Mantis to wytwór ludzi odpowiedzialnych za MozillęPL i dlatego pytałem czemu taka dziwna nazwa. A na stronce projektu nie podali...
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Olhado/256 pisze:Pytałem po co w ogóle na MozillaPL.org system zgłaszania błędów, ale już sobie sam wymyśliłem odpowiedź, że są takie błędy, które istnieją tylko w MozilliPL. Ale mam od razu następne pytanko - kiedy powinno się używać Mantisa, a kiedy Bugzilli? Czy z każdym błędęm należy najpierw lecieć do Mantisa?
Pierwszą czynnością, przed zgłoszeniem błędu, powinna być próba wyszukanie go: w Bugzilli, w Mantisie, na forum.
Wówczas, jeśli jesteś użytkownikiem MozilliPL chyba lepiej zacząć od Mantisa.
Dopiero jeśli tam błąd zostanie potwierdzony i okaże się że jego rozwiązanie nie jest możliwe przez ekipę MozillaPL i dotyczy również Mozilli, zgłaszasz błąd do Bugzilli.
Tak to chyba powinno wyglądać.
- dls
- Z nami od: 12 maja 2002, 20:12
Nie mowiac juz o tym, ze nie kazdy musi pracowac w angielskiej bugzilli.
Mamy plany (ale niezbyt sprecyzowane) aby przeniesc Mantis na Bugzille.
Pierwsza czesc ewentualnej pracy juz wykonalem. Przetlumaczylem Bugzille na jezyk polski. Teraz czekam na haslo od PB
Mamy plany (ale niezbyt sprecyzowane) aby przeniesc Mantis na Bugzille.
Pierwsza czesc ewentualnej pracy juz wykonalem. Przetlumaczylem Bugzille na jezyk polski. Teraz czekam na haslo od PB
- Gandalf
- Z nami od: 29 czerwca 2002, 04:37
A co do pytania "kiedy...". Wydaje mi sie, ze zazwyczaj Mantis.
Po pierwsze po to, aby odciazyc Bugzille. Na bugzilli jestesmy zawaleni iloscia duplikatow i unconfirmed. Jest tego mnostwo do odfiltrowania.
Lokalne edycje Mozilli zazwyczaj organizuja wlasny system zglaszania bledow, a osoby obslugujace taki system w sprawdzaja te bledy i jesli jest to cos powaznego, nieznanego, wowczas sami raportuja go i/lub pisza patcha.
Po pierwsze po to, aby odciazyc Bugzille. Na bugzilli jestesmy zawaleni iloscia duplikatow i unconfirmed. Jest tego mnostwo do odfiltrowania.
Lokalne edycje Mozilli zazwyczaj organizuja wlasny system zglaszania bledow, a osoby obslugujace taki system w sprawdzaja te bledy i jesli jest to cos powaznego, nieznanego, wowczas sami raportuja go i/lub pisza patcha.
- Gandalf
Dzięki za info
Ale jeszcze mam pytanko - strony, które nie działają poprawnie w Mozilli należy jednak zgłaszać na Bugzilli, prawda? Bo generalnie MozillaPL raczej nie ma z tym nic wspólnego...
WinXP SP2
WinXP SP2
- Olhado/256
- Moderator
Niekoniecznie.
Dzial na tym forum "Obsluga standardow" to taki pseudo "Tech Evangelism" i kilka spraw przeciez juz zaltwilismy sami
Sprawy pod tytulem "strona nie dziala" dziela sie na:
1) Evangelizacje (wina autora strony)
2) Problem z Mozilla
Jesli jest to przypadek pierwszy, to lepiej tu zglosic. Ani Brade, ani Boris nie napisza do Idei, ze s*****a cos z bramka, prawda? A my mozemy.
Jesli to jest przypadek drugi, to juz go wyjasnialem w poprzednim poscie.
Dzial na tym forum "Obsluga standardow" to taki pseudo "Tech Evangelism" i kilka spraw przeciez juz zaltwilismy sami
Sprawy pod tytulem "strona nie dziala" dziela sie na:
1) Evangelizacje (wina autora strony)
2) Problem z Mozilla
Jesli jest to przypadek pierwszy, to lepiej tu zglosic. Ani Brade, ani Boris nie napisza do Idei, ze s*****a cos z bramka, prawda? A my mozemy.
Jesli to jest przypadek drugi, to juz go wyjasnialem w poprzednim poscie.
- Gandalf
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite