MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

kurier poczty i hasło

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

kurier poczty i hasło

Postautor: capek » 11 maja 2002, 11:46

Przeglądarka: -

Witam ponownie,
tym razem pytanie o program pocztowy. W NN6.2.2 po wpisaniu hasła, NN zapamiętywał sobie hasło do czasu faktycznego wyłączenia - czyli zamknięcia Quick Launch'a. W tle sprawdzał sobie czy nie przyszła jakaś wiadomość itd. Natomiast Mozi chyba zatraciła tę możliwość, bo po zamknieciu programu pocztowego (pomimo szybkiego uruchamiania na pasku) gubi hasło. Po ponownym otwarciu pyta znowu o hasło.
Grzesiek :-?
capek

Re: kurier poczty i hasło

Postautor: pbartecki » 12 maja 2002, 03:33

Zaznaczyć "Użyj Menedżera haseł, aby zapamiętać to hasło" ?? Przy wpisywaniu hasła.[/code]
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: wariat » 12 maja 2002, 14:52

capek pisze:Witam ponownie,
tym razem pytanie o program pocztowy. W NN6.2.2 po wpisaniu hasła, NN zapamiętywał sobie hasło do czasu faktycznego wyłączenia - czyli zamknięcia Quick Launch'a. W tle sprawdzał sobie czy nie przyszła jakaś wiadomość itd. Natomiast Mozi chyba zatraciła tę możliwość, bo po zamknieciu programu pocztowego (pomimo szybkiego uruchamiania na pasku) gubi hasło. Po ponownym otwarciu pyta znowu o hasło.

Nie uzywam szybkiego uruchamiania, bo mnie to drazni, ale jesli raz wpisze haslo do odbioru poczty, pozniej np. otworze browser, pozniej zaczne zciagac plik i zamken inne okienka (ale Ciagle zciagam plik czyli moz jest uruchomiona) i pozniej otworze Kurier poczty to haslo jest nadal pamietane. A rozumeim ze o to Ci chodzi.
No chyba ze szybki euruchamianie cos kopie ... choc IMHO marne szanse bo przeciez caly bajer szybkiego uruchamiania to to, ze mozilla jest de facto non stop uruchomiona tylko niewidoczna.
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

ten sam

Postautor: capek » 14 maja 2002, 13:15

Ha, w RC2 działa jak należy, natomiast porobiło się coś z kompozytorem poczty. Napisałem z w tytule "coś mi zginęło"
Pozdrawiam
Grzesiek
capek

Re: ten sam

Postautor: GmbH » 16 maja 2002, 12:20

capek pisze:Ha, w RC2 działa jak należy, natomiast porobiło się coś z kompozytorem poczty. Napisałem z w tytule "coś mi zginęło"

Hmmm... Nie bardzo kumam ;)
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Re: ten sam

Postautor: wariat » 16 maja 2002, 17:28

GmbH pisze:
capek pisze:Ha, w RC2 działa jak należy, natomiast porobiło się coś z kompozytorem poczty. Napisałem z w tytule "coś mi zginęło"

Hmmm... Nie bardzo kumam ;)

Jesli ja dobrze kumam, a duzo na to wskazuje nie chodzi o zapamietanie hasla 'permanentnie' dzieki managerowi hasel, a zapamietanie go tylko do konca sesji z MOzilla. Odpalasz Mozille, zciagasz poczte (pyta o haslo) a pozniej juz wiecej nie pyta az jej (mozilli) nie zamkniesz i nie odpalisz od nowa.
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Tak jak napisał wariat

Postautor: capek » 17 maja 2002, 10:00

Dokładnie tak. W N6.2 nawet po zamknięciu poczty i nawigatora, quick launch trzymał sobie hasło i sprawdzał pocztę. Natomiast w mozilla działa tylko DO MOMENTU ZAMKNIĘCIA poczty i nawigatora. Jeśli któryś jest otworzony to hasło trzyma, a quick launch już nie.

Grzesiek
capek

Postautor: wariat » 17 maja 2002, 16:46

Tylko tak mi sie nasunalo, ze to moze byc celowe ... zamykasz mozille QL jest wlaczony ty wychodzisz ale magilla juz hasla nie pamieta. To mialoby sens, mogloby co najwyzej byc konfigurowalne ...
Magazyn LOOP
wariat

Postautor: GmbH » 18 maja 2002, 22:27

capek pisze:Witam ponownie,

No i zdaje mi się, że tak ma być... To tak jak w normalnym trybie zakończyć pracę z Mozillą i ponownie uruchomić... To samo jest z Szybkim startem... Pomyśl, co by było gdybyś zostawił Szybki start, zakończył pracę z Mozillą (Szybkim start zostaje w tle), a hasło zostało zapamiętane - ktoś, kto będzie miał dostęp do kompa może odebrać Twoją pocztę, zalogować się na stronę banku itd. A tak zamykasz ostatnie okno i po kłopocie... Oczywiście sprawdzanie poczty to inna sprawa... Niech no tylko znajdę buga na to...
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: capek » 20 maja 2002, 14:32

Jeśli jest otwarte okno nawigatora lub kuriera - to sobie sprawdza pocztę. Nie musisz szukać bug'a - to działa. Natomiast z tym bezpieczeństwem - to po trochu macie rację, a po trochu nie. Bo jeśli ja sam używam kompa i wiem, że mi nikt do niego nie wlezie - to mógłby sobie to hasło pamiętać. Tak jak napisał ktoś wcześniej, mogłoby to być konfigurowalne.
Pozdrawiam
Grzesiek
capek

Postautor: pbartecki » 20 maja 2002, 17:01

Ja bym tego zdecydowanie nie robił tego konfigurowalnego. Np. piękna nowa biblioteka, Złośliwy Cracker przychodzi, włącza tą opcję "Zapamiętaj hasła". Potem przychodzi miła staruszka, przesyła wnusiowi część renty. Z trudem wraca do samochodu (najnowsze BMW). Złośliwy Cracker z kwiożerczym błyskiem w oku rzuca się na klawiature. Błyskawicznie sprawdza Cache (sesja w bibliotece ograniczona do pół godziny). Wklepuje adres banku Babci. Hasło już tam jest. Wnusio może zapomnieć o datku w następnym miesiącu....
Straszny horror. To samo można powiedzieć o poczcie i każdym innym przypadku zapamiętywania haseł.
Użytkownik powinien być zawsze świadomy, że jego hasło zostanie zapamiętane i jakie są tego konsekwencje.. (do tego służy Menedżer haseł, gdy ma się swój komputer). A jeżeli nie jest świadomy, to lepiej nie ułatwiać mu podkładania się...
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: capek » 21 maja 2002, 07:48

No dobra już, dobra. Niech nie będzie konfigurowalne. Zapiszę sobie wreszcie gdzieś hasło na kartce.
Grzesiek
capek

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite