Witam!
Mam problem z polską czcionką. Mianowicie chodzi mi o nazwę mojego konta w zakładce, która sie nazywa "Nadawca" po wejściu w komponowanie nowej wiadomości.
W ustawieniach konta napisane mam ...ński, natomiast na zakładce widnieje :...(n z pozioma kreseczką)ski.
pozdrawiam
Marjag
Problem z polską czcionką.
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Re: Problem z polską czcionką.
Przeglądarka: -
Coś musiałeś źle wpisać. Nawet w angielskiej Mozilli na polskich Windowsach to, co wpisane w konfiguracji kont, widnieje również przy wyborze nadawcy.
Pamiętaj, że Mozilla wszystko wewnętrznie trzyma w Unikodzie. Jeśli używasz jakichś protez typu czcionki ISO + klawiatura ISO, to oszukujesz Windowsy i Mozillę. Np. wpisujesz znaczek o kodzie 215. W Windowsowym bieżącym kodowaniu oznacza to 'ż'. Ale ty widzisz 'ó', bo masz czcionkę która na pozycji 215 ma literkę o takim kształcie. Tylko, że Mozilla zapisze sobie 'ż' w unikodzie (nic przecież nie wie o jakichś specjalnych czcionkach i klawiaturach...). Jak zechce wyświetlać inną czcionką niż ta przerobiona, to zobaczysz 'ż'.
Użyj normalnej klawiatury systemowej i wpisz to 'ń' jeszcze raz...
Pamiętaj, że Mozilla wszystko wewnętrznie trzyma w Unikodzie. Jeśli używasz jakichś protez typu czcionki ISO + klawiatura ISO, to oszukujesz Windowsy i Mozillę. Np. wpisujesz znaczek o kodzie 215. W Windowsowym bieżącym kodowaniu oznacza to 'ż'. Ale ty widzisz 'ó', bo masz czcionkę która na pozycji 215 ma literkę o takim kształcie. Tylko, że Mozilla zapisze sobie 'ż' w unikodzie (nic przecież nie wie o jakichś specjalnych czcionkach i klawiaturach...). Jak zechce wyświetlać inną czcionką niż ta przerobiona, to zobaczysz 'ż'.
Użyj normalnej klawiatury systemowej i wpisz to 'ń' jeszcze raz...
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite