MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

newsy a Unikod

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

newsy a Unikod

Postautor: tristan » 02 grudnia 2002, 09:08

Przeglądarka: -

Witajcie,

jest na newsach taki jesten Bonik Kujany, co pisze w HTMLu i Unikodzie. Pomijam sensowność takiego rozwiązania, to jednak wykazało, że Mozia nie potrafi obsługiwać Unikodu, bo sieje krzaczkami. :-(

Co Wy na to?

Przykładowy Message-ID: <ase0n4$pj7$7@news.onet.pl>
mgr inż. inż. Ja
tristan

Z nami od: 18 lipca 2002, 22:12

Re: newsy a Unikod

Postautor: E2rd » 02 grudnia 2002, 11:18

Tristan, nie zalewaj. 8)

Normalnie ten post pokazuje się w Mozilli jako
Normalnie, pracownicy firmy mogą korzystać wyłącznie z firmowego
serwera pocztowego, który samodzielnie dodaje informacje na temat
firmy tudzież użytkowników.

To Ty coś przestawiasz. Np. masz ustawione w preferencjach grupy lub ogólnych "Używaj kodowania wybranego przeze mnie do wszystkich postów, nawet jeśli podane jest własne kodowanie w nagłówkach MIME" (nazywa się pewnie inaczej, ale nie używam teraz MozPL i nie mogę sprawdzić). W tym momencie Plonk vel Bonik ustawił kodowanie w nagłówkach, ale ty mówisz Mozilli "a co tam Bonik, on nie wie co pisze, zakodował to w normalnym ISO8859-2" - i Mozilla robi co jej kazałeś :P :P

Owszem, kiedy otwierać tego posta w browserze (przez podanie adresu news://news.tpi.pl:119/ase0n4$pj7$7@news.onet.pl) , to jest coś nie tak (w Moz1.0.1), ale ten bug jest znany / już poprawiony (?).
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Re: newsy a Unikod

Postautor: wariat » 09 grudnia 2002, 02:15

E2rd pisze:Tristan, nie zalewaj. 8)
Owszem, kiedy otwierać tego posta w browserze (przez podanie adresu news://news.tpi.pl:119/ase0n4$pj7$7@news.onet.pl) , to jest coś nie tak (w Moz1.0.1), ale ten bug jest znany / już poprawiony (?).

w 1.2.1 (w browserze) tez sie krzaczy ... w kurierze nei wiem ... zaraz sprobuje wytestowac na pl.test
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Postautor: wariat » 09 grudnia 2002, 02:29

U mnie wszystko dziaua....

test byl tu:
[url]news:at0ubt.o0.1@mag-loop.net[/url]

sa na niego 2 re jeden w UTF drugi w ISO ... oba QL...
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite