Dwie Mozille obok siebie
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Dwie Mozille obok siebie
Przeglądarka: -
v!tam
Pomyslalem sobie, ze scigne sobie nastepna Mozille, jakis nightly biuld, i zainstaluje obok juz posiadanej 1.1.Posiadana Mozilla jest w polskiej wersji jezykowej, natomiast nightly chce miec po angielsku.
NB oczywiscie zainstaluje w nowym katalogu, obie jednak chce aby korzystaly z tego samego profilu. Pytanie: czy moge miec jakies dziwne problemy z jezykiem? Czy nie spowoduje to ze niektore elementy menu beda po angielsku a niektore po polsku? genrelanie chcialbym aby mi te osoby, ktore maja taki uklad Mozill na dysku doradzily na co uwazac itp.
p.s. czy tylko mi ostatnimi czasy strona mozillapl strasznie wolno sie laduje?
Pomyslalem sobie, ze scigne sobie nastepna Mozille, jakis nightly biuld, i zainstaluje obok juz posiadanej 1.1.Posiadana Mozilla jest w polskiej wersji jezykowej, natomiast nightly chce miec po angielsku.
NB oczywiscie zainstaluje w nowym katalogu, obie jednak chce aby korzystaly z tego samego profilu. Pytanie: czy moge miec jakies dziwne problemy z jezykiem? Czy nie spowoduje to ze niektore elementy menu beda po angielsku a niektore po polsku? genrelanie chcialbym aby mi te osoby, ktore maja taki uklad Mozill na dysku doradzily na co uwazac itp.
p.s. czy tylko mi ostatnimi czasy strona mozillapl strasznie wolno sie laduje?
- Konrad
- Z nami od: 12 sierpnia 2002, 05:38
Właściwie to sam się zastanawiam nad istalacją więcej niż 1 wersji Mozi na tym samym kompie, więc chętnie poznam opinie osób które to przerabiały (nie musze używać tego samego profilu).
Co do szybkości strony to ja zwalałem to częściowo na swoje łącze - może niesłusznie?
Co do szybkości strony to ja zwalałem to częściowo na swoje łącze - może niesłusznie?
Pozdrawiam
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
hADeSik
Dodatki PL do Mozilli | www.podatki.4un.pl | www.zus.4un.pl | www.wirusy.4un.pl | www.sklep.4un.pl i nie tylko...
- hADeSik
- Moderator
- Z nami od: 02 czerwca 2002, 21:18
Właściwie to sam się zastanawiam nad istalacją więcej niż 1 wersji Mozi na tym samym kompie, więc chętnie poznam opinie osób które to przerabiały (nie musze używać tego samego profilu).
Pozdrawiam
hADeSik
hADeSik
- hADeSik
- Moderator
Heh.
Ja mam tak:
/usr/local/mozilla-nightly - najczęściej używana przeze mnie 1.3a, co dwa-trzy dni ściągnam następnego nightly'ego
/usr/local/netscape - Netscape 7.0 czyli zmutowana Mozilla 1.0.1
/usr/local/mozilla-svg - build z croczilla.com, który ładnie przegląda grafikę SVG, służy mi do jednego: powodowania nagłych upadków szczęki u odwiedzających mnie użytkowników MSIE
/usr/local/phoenix - Phoenix 0.5 (dzisiejszy
Tak więc - mam 4 mozille (a raczej gecka) i żyję.
Do tego skrypty powłoki:
/usr/bin/mozilla
/usr/bin/mozillasvg
/usr/bin/startphoenix
które ustawiają mi wszystkie potrzebne zmienne środowiskowe dla odpalania danej przeglądarki. (nie mam skryptu dla Netscape, gdyż domyślne ustawienie mam dla N7)
A... jeszcze gdzieś leży tar.gz z 1.2.1, ale nie chce mi się już go instalować
Tak wiem, jestem nienormalny.
Ja mam tak:
/usr/local/mozilla-nightly - najczęściej używana przeze mnie 1.3a, co dwa-trzy dni ściągnam następnego nightly'ego
/usr/local/netscape - Netscape 7.0 czyli zmutowana Mozilla 1.0.1
/usr/local/mozilla-svg - build z croczilla.com, który ładnie przegląda grafikę SVG, służy mi do jednego: powodowania nagłych upadków szczęki u odwiedzających mnie użytkowników MSIE
/usr/local/phoenix - Phoenix 0.5 (dzisiejszy
Tak więc - mam 4 mozille (a raczej gecka) i żyję.
Do tego skrypty powłoki:
/usr/bin/mozilla
/usr/bin/mozillasvg
/usr/bin/startphoenix
które ustawiają mi wszystkie potrzebne zmienne środowiskowe dla odpalania danej przeglądarki. (nie mam skryptu dla Netscape, gdyż domyślne ustawienie mam dla N7)
A... jeszcze gdzieś leży tar.gz z 1.2.1, ale nie chce mi się już go instalować
Tak wiem, jestem nienormalny.
- marcoos
- Moderator
- Z nami od: 12 października 2002, 10:25
marcoos pisze:Tak wiem, jestem nienormalny.
dobrze wiedzieć, że jest więcej wariatów
Pozdrawiam
hADeSik
hADeSik
- hADeSik
- Moderator
marcoos: rozumiem ze nic ze soba sie nie gryzie?
ktos wie czy tak samo bezpiecznie pod tym wzgledem jest pod winda?
ktos wie czy tak samo bezpiecznie pod tym wzgledem jest pod winda?
- Konrad
Nie.
Phoenix trzyma swój (zaaaraz... mój!) profil w /home/marcoos/.phoenix/default
(nie chciało mi się lepszej nazwy niż default wymyślać
Mozilla-nightly i Mozilla-svg trzymają profile w /home/marcoos/.mozilla,
ale mają porobione osobne (tzn. nightly ma profil o nazwie marcoosnew, a mozilla-svg ma u mnie profil svgmarcoos)
Netscape 7 ma u mnie katalog profilu w /home/marcoos/.netscape6, a mój profil nazywa się tam marcoos7. (hmmm... dlaczego N7 ma katalog netscape<b>6</b>? heheh - niezbadane są wyroki AOL
)
Nic mi się nie gryzie. Bo nie ma prawa. Czasami tylko Netscape7 wczytuje profile zarówno z .netscape6 jak i z .mozilla, ale wystarczy kliknąć na właściwy i niet probliema.
Pod windą - sądzę że wystarczy zrobić osobne profile dla różnych wersji Mozilli.
Phoenix trzyma swój (zaaaraz... mój!) profil w /home/marcoos/.phoenix/default
(nie chciało mi się lepszej nazwy niż default wymyślać
Mozilla-nightly i Mozilla-svg trzymają profile w /home/marcoos/.mozilla,
ale mają porobione osobne (tzn. nightly ma profil o nazwie marcoosnew, a mozilla-svg ma u mnie profil svgmarcoos)
Netscape 7 ma u mnie katalog profilu w /home/marcoos/.netscape6, a mój profil nazywa się tam marcoos7. (hmmm... dlaczego N7 ma katalog netscape<b>6</b>? heheh - niezbadane są wyroki AOL
Nic mi się nie gryzie. Bo nie ma prawa. Czasami tylko Netscape7 wczytuje profile zarówno z .netscape6 jak i z .mozilla, ale wystarczy kliknąć na właściwy i niet probliema.
Pod windą - sądzę że wystarczy zrobić osobne profile dla różnych wersji Mozilli.
- marcoos
- Moderator
marcoos pisze:Pod windą - sądzę że wystarczy zrobić osobne profile dla różnych wersji Mozilli.
No wlasnie mi chodzi o rozwiazanie pod windows, bo tamten system przeznaczam glownie na wszelkie eksperymenty
1. mialem Mozie 1.1, doinstalowalem NN7: menu w Mozi zrobilo sie dwujezyczne
2. mialem Mozie 1.1, doinstalowalem NN6: pierwsze uruchomienie NN wystrzelilo mi w kosmos caly profil Mozilli. maile, ustawienia...
Raczej nie podejrzewam zeby zdarzyl sie teraz scenariusz z pktu drugiego, ale chcialbym uniknac dwujezycznosci - robie czasem screeny Mozi na strone i troche glupio by wygladalo
- Konrad
Rózne wersje na jednym profilu?
Konrad pisze:Raczej nie podejrzewam zeby zdarzyl sie teraz scenariusz z pktu drugiego,
Dlaczego? Między Moz1.1 a bieżącym nightly jest różnica 4 wydań i 4 miesięcy rozwijania Mozilli. Różne rzeczy się zdarzyły w tym czasie. Np. zmieniła się nazwa pliku z filtrami poczty. Wyedytujesz filtr pod 1.3a - zmiany nie będą widoczne pod 1.1. A co się stanie gdy wyedytujesz pod 1.1? -
Użycie profilu na nowej wersji a potem użycie w starej jest raczej nie zalecane...
Konrad pisze:[...] ale chcialbym uniknac dwujezycznosci
Dwujęzyczność teoretycznie może się zdarzyć - ale przyznam, że gdy ostatnio przeszedłem na Moz angielską z profilem z MozPL, to wszystko było w języku obcym
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
Re: Rózne wersje na jednym profilu?
E2rd pisze:Użycie profilu na nowej wersji a potem użycie w starej jest raczej nie zalecane...
Jak tu sie ma Mozilla do idei opensource i nieodlocznie zwiazanej z nia tezy o wstecznej zgodnosci? Co prawda nie chodzi tu o pliki produkowane jak np .doc czy .sxw, ale zawsze nie do konca ladnie to wyglada. Ponadto: slyszalem ze Mozilla 1.3 nie pojdzie z profilem z 1.0. Czy to nie jest zniechecanie uzytkownikow? Jak bedzie wygladala przesiadka z NN7 na NN8?
Mam nadzieje ze to tylko chwilowe trudnosci Mozilli
- Konrad
Konrad pisze:Jak tu sie ma Mozilla do idei opensource i nieodlocznie zwiazanej z nia tezy o wstecznej zgodnosci?
Hę? Co? Jak?
Czyli mówisz: jeśli nowa wersja przeglądarki wyświetla jakąś stronę poprawnie, to stara wersja też powinna? Jeśli użyjesz MathML-a i Mozilla (aktualna) Ci stronkę wyświetli, to znaczy, że Mozilla 0.9.1 też powinna ją wyświetlić?
Coś Ci się chyba pomieszało...
A z resztą, co ma OpenSource do wstecznej zgodności? To już prędzej firmy komercyjne są związane zobowiązaniami wobec starych klientów
Konrad pisze:slyszalem ze Mozilla 1.3 nie pojdzie z profilem z 1.0.
A gdzie to słyszałeś? Na pewno nie ode mnie...
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
E2rd pisze:Czyli mówisz: jeśli nowa wersja przeglądarki wyświetla jakąś stronę poprawnie, to stara wersja też powinna?
Nie, nie o to mi chodzi. Chodzi mi o pliki na jakich Mozilla pracuje. Z tego co piszesz jesli ktos uzyje nowszej Mozilli nie wolno wrocic do poprzedniej wersji.
E2rd pisze:A z resztą, co ma OpenSource do wstecznej zgodności?
Do zgodnosci wstecz ma duzo, natomiast do Mozilli: faktycznie - troche zle to interpretuje.
A co ma OS do zgodnosci wstecz? To ze zgodnosc wstecz programow OS (z openoffice i innymi pakietami biurowymi na czele) podaje sie jako jeden z argumentow za tymi rozwiazaniami. Dlaczego - napisze odpowiadajac na kolejny fragment Twego listu
E2rd pisze:To już prędzej firmy komercyjne są związane zobowiązaniami wobec starych klientów
No wlasnie. Wydaje mi sie ze zyjesz w jakims innym swiecie
Firmom, ktore zarabiaja na sofcie zalezy na wlasnie takiej sytuacji. Zmusza to uzytkownikow do ciaglych upgradow. Inaczej jest wlasnie w rozwiazaniach os: w OOo otworzysz nie tylko pliki tego programu (sxw) ale i stare wordy, perfecty itp itd. Podejrzewam, ze jak sie pojawi OOo2.0 bedzie on w pelni kompatybilny z OOo1.0.1. w opensource masz calowita wolnosc w wyborze softu na jakim pracujesz jak jego wersji. Liczy sie standard pliku.
ale sie ot zrobil
E2rd pisze:A gdzie to słyszałeś? Na pewno nie ode mnie...
pewnie nie, ale gdzies czytalem. Juz sobie nie przypomne gdzie, ale bylo to w jezyku polskim.
- Konrad
Jak bedzie wygladala przesiadka z NN7 na NN8?
Najprawdopodobniej zostanie dołączony Konwerter Profili (tak jak było w przypadku przesiadania się z NN4 na NN6).
Warto niektórym mniej uświadomionym użytkownikom (hehehehe
Jak się chce mieć wszystko w 100% ok, to trzeba używać Netscape 6/7. Właśnie Netscape Communications zajmuje się głupotami w stylu konwerter profili, bezużyteczny instant messendżer czy równie zbędne Net2Phone.
- marcoos
- Moderator
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite