Witam
Mam problemik gdyz padl mi system i po nowej isntalce nie mam naturalnie ULUBIONYCH w nawigatorze i KONT POCZTOWYCH . Czy jest jakas mozliwosc odzyskania tego typu ustawien z jakiegos pliku z poprzedniej instalki, czy trzeba na nowo to konfigurowac ???
dzieki z gory za pomoc
pozdrawiam
ratowanie ustawien ?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Przeglądarka: -
Jaki masz system?
Z odzyskaniem możesz mieć kłopoty. Na przyszłość skopiuj sobie co jakis czas pliki (z katalogu documents and settings - jesli masz WinXP, jak w innych systemach - nie wiem):
- bookmarks.html
- prefs.bak
- prefs.js
U mnie po ponownej "czystej instalce" Mozilli 1.2.1 (i skopiowaniu z backupu folderów z pocztą oraz tych 3 pliczków) skonczyły się problemy z gubieniem profili...
Z odzyskaniem możesz mieć kłopoty. Na przyszłość skopiuj sobie co jakis czas pliki (z katalogu documents and settings - jesli masz WinXP, jak w innych systemach - nie wiem):
- bookmarks.html
- prefs.bak
- prefs.js
U mnie po ponownej "czystej instalce" Mozilli 1.2.1 (i skopiowaniu z backupu folderów z pocztą oraz tych 3 pliczków) skonczyły się problemy z gubieniem profili...
- reed
Re: ratowanie ustawien ?
Patrz - bardzo dobre artykuły: pbarteckiego Pliki - Kto, gdzie, kiedy? i E2rda Profile - przenoszenie, tworzenie kopii zapasowych.
!!!
Pozdrawiam!
A z tym, to będzie naprawdę problem, chyba musisz napisać do M$...nie mam naturalnie ULUBIONYCH ...
Pozdrawiam!
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
Zabezpieczanie ustawień
Powracając do tego tematu, chciałbym wszystkim użytkownikom Mozilli (i nie tylko) w Wingrozie gorąco polecić przeniesienie katalogu z profilami na inną partycję. Da się to zrobić, wg zaleceń z powyższych artykułów, ewentualnie w razie problemów można usunąć wszystkie profile i założyć nowe na innym dysku, i potem przekopiować dane z profili istniejących. Szczegółów nie będę tu przytaczał, wszystko jest opisane w artykułach lub innych miejscach Forum.
Dlaczego uważam to ważne: otóż Moza zakłada katalog z profilami w miejscu najbardziej narażonym na awarie: tj. w katalogu systemowym Windows. Nie wiem, czym to jest uzasadnione. W każdym razie, przeniesienie tego katalogu na inny dysk, czy partycję, raz na zawsze zabezpieczy użytkowników przed problemami w razie upadku systemu (ważne szczególnie, gdy trzeba Wingrozę instalować na nowo, a nie tylko "nadinstalować" - ale to chyba udaje się tylko jeszcze w wersji 98?). Oczywiście wiąże się to z pewnym nakładem pracy - przede wszystkim trzeba starannie przeszukać Preferencje i wszędzie podać nowe ścieżki, jeśli Moza nie znajdzie ich sama, a z doświadczenia wiem, że jest trochę leniwa. Ale naprawdę się to opłaca.

Dlaczego uważam to ważne: otóż Moza zakłada katalog z profilami w miejscu najbardziej narażonym na awarie: tj. w katalogu systemowym Windows. Nie wiem, czym to jest uzasadnione. W każdym razie, przeniesienie tego katalogu na inny dysk, czy partycję, raz na zawsze zabezpieczy użytkowników przed problemami w razie upadku systemu (ważne szczególnie, gdy trzeba Wingrozę instalować na nowo, a nie tylko "nadinstalować" - ale to chyba udaje się tylko jeszcze w wersji 98?). Oczywiście wiąże się to z pewnym nakładem pracy - przede wszystkim trzeba starannie przeszukać Preferencje i wszędzie podać nowe ścieżki, jeśli Moza nie znajdzie ich sama, a z doświadczenia wiem, że jest trochę leniwa. Ale naprawdę się to opłaca.
- Wojciech
- Moderator
- Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite