MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Kurier Poczty : listy w HTML i kolor cytatów

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Kurier Poczty : listy w HTML i kolor cytatów

Postautor: Marcin » 20 maja 2002, 21:57

Przeglądarka: -

MozillaPL 1.0 RC2 jest pierwszą polską wersją jaką zainstalowałem. Przedtem używałem Mozillę od 0.9 do 0.99.
Zauważyłem taką niedogodność: brak możliwości komponowania e-maili w HTML'u. Nie używam tego zbyt często i w 90% wysyłam czysty tekst, ale przyzwyczaiłem się do pisania listów w edytorze HTML.
Czy jest to kwestia jakichś ustawień czy też "ten program tak ma"?

I jeszcze jedno. Przyzwyczaiłem się, że cytowany tekst wyświetlany jest zielonym italikiem, a teraz można wybrać jedynie atrybuty tekstu i ew. jego wielkość. Wybór koloru niczego nie zmienia - i tak jest czarny lub szary. Pytanie jak wyżej: czy jest to kwestia jakichś ustawień czy też "ten program tak ma"?
Marcin

Postautor: Marcin » 20 maja 2002, 22:26

Na pierwsze pytanie odpowiedź już znam: trzeba przytrzymać Shift :D
Wydaje mi się to jednak niezbyt dobrym pomysłem. Wolałem jak domyślnie był HTML, a przy wysyłaniu określało się format listu. Tak było mi wygodniej. Da się to zmienić?
Marcin

Re: Kurier Poczty : listy w HTML i kolor cytatów

Postautor: E2rd » 21 maja 2002, 00:12

Marcin pisze:MozillaPL 1.0 RC2 {...}: brak możliwości komponowania e-maili w HTML'u. Nie używam tego zbyt często i w 90% wysyłam czysty tekst, ale przyzwyczaiłem się do pisania listów w edytorze HTML.
Czy jest to kwestia jakichś ustawień czy też "ten program tak ma"?

To, którego edytora używać (tekstowy/HTML) ustawia się dla każdego konta z osobna - ostatnia opcja na zakładce głównej (tej, gdzie podaje się "tożsamość" dla konta).
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: pbartecki » 21 maja 2002, 00:26

Marcin pisze:Na pierwsze pytanie odpowiedź już znam: trzeba przytrzymać Shift :D
Wydaje mi się to jednak niezbyt dobrym pomysłem. Wolałem jak domyślnie był HTML, a przy wysyłaniu określało się format listu. Tak było mi wygodniej. Da się to zmienić?

Na pytanie nr2: Preferencje > Kurier Poczty > Wyświetlanie wiadomości > Użyj następujących ustawień podczas wyświetlania cytowanych wiadomości...

Nie działa/działa inaczej w przypadku wiadomości HTML :)
pbartecki

Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Kolorowanie cytatów

Postautor: E2rd » 21 maja 2002, 00:41

Różne kolory dla różnych poziomów cytatów można oglądać po stworzeniu i wypełnieniu pliku <profil>/chrome/userContent.css. Poczytaj tu: http://www.geocities.com/pratiksolanki/userContent.html. Przy czym u mnie border-color i tak jest szary :P - mimo, że mam tylko wpisy "color=...".
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Marcin » 21 maja 2002, 08:54

Już mam jak chciałem mieć :D Dzięki!
Jedna mnie tylko sprawa ciekawi po co w pliku prefs.js jest jeszcze linia

user_pref("mail.citation_color", "#009900");
Marcin

Postautor: Marcin » 21 maja 2002, 09:54

Dialogu wewnętrznego ciąg dalszy ;)
W odpowiedzi na moją poprzednią wiadomość - ustawienia z prefs.js są brane pod uwagę jeżeli coś jest nie tak z plikiem userChrome.css
U mnie np. oznacza to konieczność używania nazw kolorów zamiast określania ich przez trzy składowe (np 00F000), bo wtedy nie działa i brane są ustawienia z prefs.js
Marcin

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite