W mozilli 1.0 RC2 nie mogłem korzystać ze stron z javą a to dla tego że nie mogłem zainstalować odpowiedniego plugina ( właściwie nie był to sam plugin ale jakiś program, który mi sie zainstalował, a ja wolałbym żeby to był 1 prosty plik - plugin bez instalowania żadnych bzdetów) teraz używam mozilli 1.0 RC3 ale czy ktoś może podesłać mi linka do plugina javy?
Prosze o pomoc!
Czy ktoś mi wreszcie pomoże?
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Przeglądarka: -
Odpowiedź krótka: http://java.sun.com/j2se/1.4/download.html
Ale skoro jak piszesz miałeś kłopoty z Javą w RC2, to - po raz nie wiem juz który - instrukcja instalacji Javy w Mozilli (stałych cztelników forum proszę o zmianę kanału. Tu juz nic ciekawego nie będzie
)
Instalacja zarówno samej Javy jak i podpięcie jej następnie poprzez plugin do Mozilli są bardzo proste (Byłoby jeszcze prościej, gdybys napisał jakiego systemu używasz)
1) Znajdź Javę:
a) Jeśli używasz Linuxa, być może dostałeś Javę w RPM-ie razem ze swoją dystrubucją.
b) Jeśli używasz Windows, albo nie dostałeś Javy ze swoim Linuxem, ściagnij stąd: http://java.sun.com/j2se/1.4/download.html. Wystarczy Ci JRE, ale jesli mozesz sobie pozwolic na wiekszy download, to zawsze lepiej pociągnąc od razu całe SDK (przyda się, jak będziesz chciał coś czasem przekompilować)
3) Zainstaluj
4) Podepnij plugin:
a) Jeśli używasz linuxa, zrób link w katalogu mozilla/plugins do:
$JAVA_HOME/jre/plugin/i386/ns610/libjavaplugin_oji140.so
gdzie JAVA_HOME to katalog, w którym zainstalowałeś Javę
b) Jeśli używasz Windows, skopiuj pliki: NP*.dll z katalogu bin w JRE do katalogu plugins mozilli.
5) Wszystko to jest opisane:
- w FAQ na MozillaPL
- parę razy na tym forum, np tutaj
- w Release Notes do Mozilli
==
Gabriel
Ale skoro jak piszesz miałeś kłopoty z Javą w RC2, to - po raz nie wiem juz który - instrukcja instalacji Javy w Mozilli (stałych cztelników forum proszę o zmianę kanału. Tu juz nic ciekawego nie będzie
Instalacja zarówno samej Javy jak i podpięcie jej następnie poprzez plugin do Mozilli są bardzo proste (Byłoby jeszcze prościej, gdybys napisał jakiego systemu używasz)
1) Znajdź Javę:
a) Jeśli używasz Linuxa, być może dostałeś Javę w RPM-ie razem ze swoją dystrubucją.
b) Jeśli używasz Windows, albo nie dostałeś Javy ze swoim Linuxem, ściagnij stąd: http://java.sun.com/j2se/1.4/download.html. Wystarczy Ci JRE, ale jesli mozesz sobie pozwolic na wiekszy download, to zawsze lepiej pociągnąc od razu całe SDK (przyda się, jak będziesz chciał coś czasem przekompilować)
3) Zainstaluj
4) Podepnij plugin:
a) Jeśli używasz linuxa, zrób link w katalogu mozilla/plugins do:
$JAVA_HOME/jre/plugin/i386/ns610/libjavaplugin_oji140.so
gdzie JAVA_HOME to katalog, w którym zainstalowałeś Javę
b) Jeśli używasz Windows, skopiuj pliki: NP*.dll z katalogu bin w JRE do katalogu plugins mozilli.
5) Wszystko to jest opisane:
- w FAQ na MozillaPL
- parę razy na tym forum, np tutaj
- w Release Notes do Mozilli
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
- Z nami od: 05 marca 2002, 21:42
Sunowy Java plugin, zarówno dla IE jak i dla Mozilli, wykorzystuje tę samą Javę. Tak więc to nieprawda, że do IE wystarczy jeden plik - chyba, że masz na myśli plik z instalką Javy
Być może w przypadku IE pomyliłeś Sunową Javę z maszyną wirtualną dostarczaną przez Microsoft (ciągle chyba dodają ja do instalki IE). Ale to zupełnie inna bajka - Microsoft VM to stara implementacja Javy 1.1, aktualnie do niczego sie juz nie nadaje.
==
Gabriel
Być może w przypadku IE pomyliłeś Sunową Javę z maszyną wirtualną dostarczaną przez Microsoft (ciągle chyba dodają ja do instalki IE). Ale to zupełnie inna bajka - Microsoft VM to stara implementacja Javy 1.1, aktualnie do niczego sie juz nie nadaje.
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
Ostryg@ pisze:Czyli bez tej głupiej konsoli nie da się przeglądać stron z javą?
OK, przyznaję, żę się zgubiłem.
Jesli Twój problem polega na tym, że przy wejsciu na stronę z appletem Javy otwiera Ci się automatycznie okienko z konsolą Javy, to o ile dobrze pamiętam można to skonfigurować w ustawieniach Java Plugin w Panelu Sterowania Windows.
Domyślna konfiguracja jest taka, że po uruchomieniu pluginu (czyli np. przy pierwszym wejsciu na strone z appletem) w tray'u obok zegarka pojawia sie ikonka (w wersji 1.4 filiżanka, poprzednio duke). Dopiero kliknięcie na ikonke pokazuje konsolę.
Jeśli natomiast pytasz o to, czy aby przeglądać strony z Java potrzebujesz maszyny wirtualnej Javy, to odpowiedź oczywiście brzmi 'tak'.
Jeśli Twój problem polega na czymś jeszcze innym, to napisz proszę dokładniej o co Ci chodzi.
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
Ostryg@ pisze:Ale wkurza mnie ta ikonka na trayu, czy nie da sie jej jakoś wyłączyć, żeby java nadal działała?
Pozwolicie, że się wtrącę
System Windows:
Panel sterowania\Java Plug-in 1.4.0 zakładka "Basic", zaznaczyć opcję "Do not start console" a później standardowe "Apply" i that's all folks... 8)
Ja sobie tak z tym poradziłem i chodzi nadal dobrze.
Burcu
- Burcu
Burcu pisze:Panel sterowania\Java Plug-in 1.4.0 zakładka "Basic", zaznaczyć opcję "Do not start console" a później standardowe "Apply" i that's all folks...
Dokładnie to miałem na mysli pisząc, że można to skonfigurować w ustawieniach Java Plugin w Panelu Sterowania Windows.
==
Gabriel
- GabrielBaines
- Moderator
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite