MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Inne grupy

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Inne grupy

Postautor: wariat » 06 czerwca 2002, 00:03

Przeglądarka: -

Takie pytanie .. czy Inne grupy = FollowUp To czy cos inengo?
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Z nami od: 09 maja 2002, 20:01

Re: Inne grupy

Postautor: GmbH » 14 czerwca 2002, 11:14

wariat pisze:Takie pytanie .. czy Inne grupy = FollowUp To czy cos inengo?

Tak, to jest to samo... Może masz jakiś inny pomysł na nazwę?
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: wariat » 14 czerwca 2002, 12:00

GmbH pisze:
wariat pisze:Takie pytanie .. czy Inne grupy = FollowUp To czy cos inengo?

Tak, to jest to samo... Może masz jakiś inny pomysł na nazwę?

Mysle ze wiecej i jasniej mowilo by cos w stylu:
- Odpowedź do grupy:
- Odpowiedz grupie:
- Przekaż odpowiedzi do:
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
wariat

Postautor: E2rd » 14 czerwca 2002, 22:12

wariat pisze:FollowUp To ->
- Przekaż odpowiedzi do:

Wydaje mi się, że to jest najlepsze tłumaczenie - bo przecież istnieje takie coś, jak Followup-To: poster :wink:
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: GmbH » 14 czerwca 2002, 22:26

E2rd pisze:
wariat pisze:FollowUp To ->
- Przekaż odpowiedzi do:

Wydaje mi się, że to jest najlepsze tłumaczenie - bo przecież istnieje takie coś, jak Followup-To: poster :wink:

Proponuję Odpowiedzi do:, Przekaż odpowiedzi do: jest za długie - ciąg nie może być dłuższy niż Grupa dyskusyjna:.
GmbH

Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38

Postautor: wariat » 21 czerwca 2002, 20:31

Generalnie IMHO wszystko bedzie lepsze od obecnego Inne grupy ... dlaczego? Bo dopuki ktos wie ze jest cos takiego jak FUT to sie domysli, ale o tym z niewiadomych mi przyczyn wie niewielu ... no dobra przynajmneij nie wiekszosc ...

Odpowiedzi do: jest moze z punktu widzenia gramatyki nie najszczesliwsza, ale skoro jest ograniczenie co do dlugosci ciagu to jestem za zmiana. Czy RFD trzeba napisac? ;-)
Magazyn LOOP
wariat

Postautor: E2rd » 23 czerwca 2002, 17:36

Właśnie zauważyłem, że Reply-To jest przetłumaczone jako "Odpowiedź do:". W tej sytuacji tłumaczenie Followup-To na "Odpowiedzi do:" wydaje się nie najszczęśliwsze...
Otworzyłbym zatem konkurs na tłumaczenie FUTa ponownie. Czy ma ktoś jakieś pomysły?

Właśnie zajrzałem do słownika. Follow-up przetłumaczył jako "uzupełnienie, kontynuacja". Może zatem:
- Kontynuuj na grupie:
- Kontynuacja na:
- Ciąg dalszy dyskusji: :D
- Ciąg dalszy wysyłać:
- Ciąg dalszy na:
Z powyższych tylko 2. i 5. spełniają kryterium dozwolonej długości... :(
E2rd
Moderator

Postautor: wariat » 23 czerwca 2002, 18:06

E2rd pisze:Właśnie zauważyłem, że Reply-To jest przetłumaczone jako "Odpowiedź do:". W tej sytuacji tłumaczenie Followup-To na "Odpowiedzi do:" wydaje się nie najszczęśliwsze...

Dlazcego nie najszczesliwsze przeciez to wlasnie o to chodzi ...
Reply-to powoduje ze odpowiadajac na e-mail odpowiadasz na adres zawarty w tej linii
Fullow Up to - to dokladnie to samo dla grup dyskusyjnych .... czyli wszystko git.
Magazyn LOOP
wariat

Postautor: E2rd » 23 czerwca 2002, 18:42

wariat pisze:
E2rd pisze:Właśnie zauważyłem, że Reply-To jest przetłumaczone jako "Odpowiedź do:". W tej sytuacji tłumaczenie Followup-To na "Odpowiedzi do:" wydaje się nie najszczęśliwsze...

Dlazcego nie najszczesliwsze przeciez to wlasnie o to chodzi ...
Reply-to powoduje ze odpowiadajac na e-mail odpowiadasz na adres zawarty w tej linii
Fullow Up to - to dokladnie to samo dla grup dyskusyjnych .... czyli wszystko git.

Niezupełnie.
Jeśli w poście na niusy umieścisz Reply-to, to przy "Odpowiedz tylko nadawcy" pojawi się ten adres zamiast tego umieszczonego we From.
Jeśli pisząc na niusy chcesz, żeby odpisano na Twój adres mail a nie na grupę, to nie możesz swego adresu wpisać w Followup-To - tam musisz umieścić napis 'poster'. Wtedy adres maila jest brany z Reply-to lub, gdy go nie ma, z From.

Innymi słowy, jeśli nie chcesz umieszczać swojego adresu we From, a chcesz dostać odpowiedź na maila, musiałbyś spreparować post, który będzie wyglądał w MozillaPL tak:
Od: adresat@nospam.pl
Odpowiedź do: adresat@poczta.pl
Odpowiedz do: poster
Jakoś mi to tak, tego, nie pasi :D
E2rd
Moderator

Postautor: wariat » 23 czerwca 2002, 18:44

No dobra wygrales ... w zyciu bym nie wpadl na taka kombinacje ale w tejsytuacji jest to faktycznie rozmyte.
Magazyn LOOP
wariat

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite