Podoba mi się, że w Mozilli jest możliwość opdglądnięcia jakim mailerem posługuje się nadawca. Jest tylko mały problem, że Mozilla identyfikuje go tylko po polu "User-Agent:". Do tego celu może być jeszcze wykorzystywane drugie podobne pole "X-Mailer:", używane m.in. przez IE. Mozna to jakoś prosto ustawić w plikach konfiguracyjnych Mozilli, czy trzeba grzebać w źróddłach?
Wojtek
Wykrywanie agentów poczty
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Re: Wykrywanie agentów poczty
Przeglądarka: -
Jako, że OE na grupach dyskusyjnych używa nagłówka X-Newsreader, a niektórzy tak konfigurują swoje różne czytniki, żeby się nie identyfikowały, więc uważam, że wyłapywanie tego to syzyfowa praca. Mogę w związku z tym zaproponować obejście?
Ustawiam sobie w Mozilli widok nagłówków na "wszystkie", a następnie zwijam nagłówek do jednej linijki (ikonka po lewej stronie nagłówka - minus w Classic, strzałka w Modern skin). Kiedy muszę koniecznie podejrzeć jaki jest mailer nadawcy, klikam w tę ikonkę i widzę wszystkie nagłówki. Dużo ich jest i trudno złapać ten właściwy, ale w końcu nie każdego muszę sprawdzać, czego używa
Ustawiam sobie w Mozilli widok nagłówków na "wszystkie", a następnie zwijam nagłówek do jednej linijki (ikonka po lewej stronie nagłówka - minus w Classic, strzałka w Modern skin). Kiedy muszę koniecznie podejrzeć jaki jest mailer nadawcy, klikam w tę ikonkę i widzę wszystkie nagłówki. Dużo ich jest i trudno złapać ten właściwy, ale w końcu nie każdego muszę sprawdzać, czego używa
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
A ja uważam, ze to ma sesns i chciałbym, zrobić tak jak opisałem. Jak będę potrzebował obejrzeć źródło listu to i tak to zrobię, a z tego co zaobserwowałem, to poza polami, które wymieniliśmy nie używa się innych.
Nie wiem tylko czy można dokonać tych modyfikacji bez rekompilacji. Obawaim się, że jednak nie... Jeśli ktoś mógłby mi coś zasugerować to byłbym bardzo wdzięczny.
Wojtek
Nie wiem tylko czy można dokonać tych modyfikacji bez rekompilacji. Obawaim się, że jednak nie... Jeśli ktoś mógłby mi coś zasugerować to byłbym bardzo wdzięczny.
Wojtek
- Wotek M.
Re: Wykrywanie agentów poczty
Wojtek M. pisze:Podoba mi się, że w Mozilli jest możliwość opdglądnięcia jakim mailerem posługuje się nadawca. Jest tylko mały problem, że Mozilla identyfikuje go tylko po polu "User-Agent:". Do tego celu może być jeszcze wykorzystywane drugie podobne pole "X-Mailer:", używane m.in. przez IE.
"User-Agent:" jest jedynym prawidłowym nagłówkiem według najnowszej specyfikacji, "X-Mailer:" i inne nie powinny już być używane.
http://www.geocrawler.com/mail/thread.p ... r&list=126
Wojtek M. pisze:Mozna to jakoś prosto ustawić w plikach konfiguracyjnych Mozilli, czy trzeba grzebać w źróddłach?
Hmmm.... Bez tego się chyba nie da
- GmbH
- Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite