MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

kilka problemow z wersja 2.

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

kilka problemow z wersja 2.

Postautor: m. » 27 października 2009, 16:05

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.4) Gecko/20091017 SeaMonkey/2.0

juz mam zainstalowana dwojke, ale jest maly problem. tak jak w instalatorze 1.x.x dawalo sie zawsze wybrac jakie komponenty sie chce wybrac tak tutaj nie mozna zrezygnowac np z klienta poczty. dlaczego tak jest? i jeszcze jedna rzecz- nie mozna usunac z przegladarki dwoch przyciskow- strony startowej i drukowania.

i pytanie chyba najwazniejsze- czy jednak sie ktos zlituje nad nami i zrobi moztweaka dla 2ki? lub choc poda jakie mozna w zastepstwie uzywac wtyczki aby zatapic jak najlepiej moztweaka.
jedyny ktory znalazlem i jakos odrobine zastepuje dwie rzeczy to text/plain. czyli mamy wyszukiwanie zaznaczonego tekstu. jeszcze byl jeden odnosnie zmiany tekstowych linkow czyli np. seamonkey.pl na link wlasciwy. co prawda nie klikalny ale tak jak to bylo w moztweaku.

niestety nie ma jeszcze motywu pinball dla 2ki. zastanawiam sie nad zrobieniem wlasnego motywu. problem w tym ze nie wiem jak to pozniej wszystko zlozyc. jesi ktos by z tym pomogl, moge zrobic grafike. docelowo chcialbym ladny i bardzo minimalistyczny i tym samym oszczedzajacy miejsce na ekranie motyw.
m.
 

Odp: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: Grzegorz » 27 października 2009, 16:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091026 Minefield/3.7a1pre

m. pisze:nie mozna usunac z przegladarki dwoch przyciskow- strony startowej i drukowania.

PPM na pasku narzędzi > Dostosuj > usuwasz niechciane przyciski przeciągając je z okna Przeglądarki, Kuriera poczty lub Kompozytora.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Odp: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: WojtekH » 01 listopada 2009, 22:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.9.1.4) Gecko/20091017 SeaMonkey/2.0

m. pisze:(...) nie mozna usunac z przegladarki dwoch przyciskow- strony startowej i drukowania.(...)

Przycisk drukowania można usunąć przez modyfikację pliku "prefs.js".
1. Wpisać w pole adresów w przeglądarce "about:config".
2. Otworzy się lista parametrów konfiguracyjnych.
3. Sprawdzić, czy istnieje w niej ciąg "browser.toolbars.showbutton.print".
4a. Jeśli istnieje - nadać mu wartość "false".
4b. Jeśłi nie istnieje - stworzyć nowy ciąg typu "Boolean", nadać mu nazwę "browser.toolbars.showbutton.print", nadać mu wartość "false".

Uwaga: z plikiem "prefs.js" należy obchodzić się ostrożnie, żeby czegoś nie popsuć. Przed edycją warto zrobić kopię bezpieczeństwa.
WojtekH
 
Posty: 2
Z nami od: 14 kwietnia 2008, 19:53

Re: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: darjerz » 05 listopada 2009, 23:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.1.4) Gecko/20091017 SeaMonkey/2.0

Witam mam pytanko uruchomiłem Seamonkey2.0 (Slackware) pięknie zaimportował profil. Po podaniu hasła głównego odpalił od strzała i tu zonk nie wyświetla mi wyboru loginu/hasła lub konkretnego hasła do żadnych stron www (za to przy poczcie nie ma hasłami problemu). Hasła są dostępne w menadżerze haseł.
WTF?

Doprecyzuje problem po paru testatch:
w wersji 1.1.X hasło i login "samo" się wpisywało w formularz w przypadku kilku loginów i haseł do tej samej strony wyskakiwało okno wyboru - teraz co prawda po podaniu 1 litery loginu pole uzupełnia się... ale jak tu spamiętać takie rzeczy :(

Jest na to jakiś sposób?
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich robić sam ;D
darjerz
 
Posty: 37
Z nami od: 06 grudnia 2003, 12:40

Odp: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: Adrianer » 07 listopada 2009, 15:51

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; Intel Mac OS X 10.5; pl; rv:1.9.1.4) Gecko/20091017 SeaMonkey/2.0

dajerz: niestety, tej funkcjonalnosci juz nie ma w 2.0... Podwojne klikniecie w pole powinno ale pokazywac liste loginow do wyboru.
Adrianer
Moderator
 
Posty: 1770
Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
Lokalizacja: Aachen/Germany

Re: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: darjerz » 07 listopada 2009, 18:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.1.4) Gecko/20091017 SeaMonkey/2.0

Cos mi si³ widzi, że pożegnam sie z Semonkeyem i produktami Mozilli jeśli będą ewaluowały w tym kierunku. I o ile poprawiło się wyświetlanie niektórych stron to brak listy loginów (podwójne kliknięcie działa tylko wtedy gry najpierw wpisze jakiś znak i usunę go - dopiero wtedy kliknięcie na puste pole wyświetla listę) ba nie działa wogóle flash!
Czy ktoś ma jeszcze taki problem z flashem ? - przypominam używam GNU/Linux :D Oj coś mi się widzi że czas przeprosić się z konquerorem.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich robić sam ;D
darjerz
 
Posty: 37
Z nami od: 06 grudnia 2003, 12:40

Re: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: KLAPEK » 07 listopada 2009, 19:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.23) Gecko/20090823 SeaMonkey/1.1.18

U mnie w pracy na SM2@Slackware GNU/Linux flash działa bezproblemowo - nawet nie zasłania mi już np rozwijanego menu...
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator
 
Posty: 2166
Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05
Lokalizacja: ~/seamonkey

Re: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: darjerz » 07 listopada 2009, 20:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.23) Gecko/20090823 SeaMonkey/1.1.18

No dziwne flasha mam w about:plugins widocznego a nie startuje na stronie tem sam plugin 1.1.18 działa no problem.
Kod: Zaznacz cały
Shockwave Flash
    Nazwa pliku: libflashplayer.so
    Shockwave Flash 10.0 r32
Typ MIME    Opis    Rozszerzenie    Włączona
application/x-shockwave-flash    Shockwave Flash    swf    Tak
application/futuresplash    FutureSplash Player    spl    Tak


Ba swf -a z dysku odtwarza w okienku ale youtube czy tez na stronie adobe już nie.
W konsoli błędów jest zastanawiający wpis:
Kod: Zaznacz cały
No chrome package registered for chrome://flashblock/content/flash.xml


Czyli problem leży w profilu usera tylko gdzie??? Nie interesuje mnie tworzenie nowego gdyż rodowód profilu sięga 2003 r :geek: i chciałbym dalej mieć dostęp do zarchiwizowanych meili, postów, haseł itp.
Kto wie co i gdzie wyedytować? aby migracjja na 2.0 był kompletna ?
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich robić sam ;D
darjerz
 
Posty: 37
Z nami od: 06 grudnia 2003, 12:40

Re: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: Grzegorz » 07 listopada 2009, 22:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091106 Minefield/3.7a1pre

A co nie jest kopiowane, że uważasz że "migracja nie jest kompletna"?
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Re: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: darjerz » 08 listopada 2009, 18:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.8.1.23) Gecko/20090823 SeaMonkey/1.1.18

To że nie działa flash a do wersji 1.1.18 działał z/przez flashblock a teraz mam z wersją 2.0 problem na profilu z odtworzeniem flasha - patrz komunikat konsoli błędów.
Utworzenie nowego profilu nie jest rozwiązaniem problemu a jedynie jego ominięciem które mnie zupełnie nie interesuje.
Wnioskuje po komunikacie, że wpis o blokowaniu flasha tkwi gdzieś w profilu usera i po migracji nie jest wycinany przeglądarka usiłuje korzystać z flashblocka którego nie ma (nie znalazłem tez wersji na seamonkey 2.0)
Niestety w tych czasach bez flasha nie da się obejrzeć wielu stron (choć pragnę internetu bez flasha ;P).
Dlatego uważam że migracja na 2.0 nie jest kompletna.
Ale pewnie wystarczy edycja jakiegoś pliku w profilu - jakiego nie wiem, muszę znaleźć chwile czasu aby to wykminić choć liczę, że tu na forum znajdę kogoś kto ma wiedzę na ten temat - jestem otwarty na testy na potrzeby potomnych w wolnych chwilach - bo w sumie podoba mi się 2.0.
Do pełni szczęścia brakowałoby mi okienka z loginami (hmm może jest na to jakiś plugin?)
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich robić sam ;D
darjerz
 
Posty: 37
Z nami od: 06 grudnia 2003, 12:40

Re: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: Grzegorz » 09 listopada 2009, 18:10

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.3a1pre) Gecko/20091107 Minefield/3.7a1pre

Problem występuje po usunięciu i ponownym zainstalowaniu FlashBlocka z oryginalnej strony?
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.

Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Grzegorz
Moderator
 
Posty: 7493
Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33

Re: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: darjerz » 11 listopada 2009, 12:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.1.4) Gecko/20091017 SeaMonkey/2.0

Hmm miałeś racje pomogła instalacja http://downloads.mozdev.org/flashblock/ ... stable.xpi - mój błąd bo inne wersje się nie instalowały . Jeszcze jakby udało się to okienko z loginami jakoś uzyskać to będzie super.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich robić sam ;D
darjerz
 
Posty: 37
Z nami od: 06 grudnia 2003, 12:40

Odp: kilka problemow z wersja 2.

Postautor: Gość » 04 stycznia 2010, 18:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091206 SeaMonkey/2.0.1

Adrianer pisze:dajerz: niestety, tej funkcjonalnosci juz nie ma w 2.0... Podwojne klikniecie w pole powinno ale pokazywac liste loginow do wyboru.

A czy kolejnej wersji "SeaMonkey" będzie można się spodziewać w "Menadżera Użytkowników" (Okno z wyborem użytkowników do stron www) albo wtyczki ??
Bo wpisywanie każdego z loginów ręcznie to jak powrót do epoki IE :shock:
Gość
 


Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], dexter, Google [Bot], ist000

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: