MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: GLI » 14 maja 2014, 10:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:29.0) Gecko/20100101 SeaMonkey/2.26

Hmm... Pytanie powinno paść na początku, ale lepiej późno niż wcale...

Konta pocztowe są skonfigurowane jako POP, czy jako IMAP?
Kurier Poczty -> Menu -> Edycja -> Konfiguracja kont -> [nazwa_konta] -> Konfiguracja serwera -> na samej górze, po prawej stronie okna jest "Typ serwera"

Czy są mieszane (zarówno IMAP jak i POP)?
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 188
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: sp1lop » 14 maja 2014, 10:31

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0 SeaMonkey/2.26

Wszystkie konta to:
    Typ serwera: Serwer poczty POP
    Nazwa serwera: 192.168.xxx.1 Port 110
    Dla @wp to będzie:
    - pop3.wp.pl Port 110
Mam własny serwer i z niego jako POP3 pobieram, nie używam IMAP
Przypomnę, w wersji 2.12.1 wszystko działało idealnie, jedyna wada, że niektóre strony nie mogłem otworzyć z SM musiałem to robić z IE, i dlatego zainstalowałem (aktualizacja) 2.26 i teraz te strony otwieram bez problemu....
---
Pozdrawiam
Janusz Przybylski - Szczecin
sp1lop
 
Posty: 60
Z nami od: 08 czerwca 2006, 13:30
Lokalizacja: Szczecin

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: GLI » 14 maja 2014, 14:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:29.0) Gecko/20100101 SeaMonkey/2.26

Hmm... No to kolejne pytania:
1) Ile jest kont pocztowych? OIDP było ich dużo...
2) Czy są w domyślnej lokalizacji?
c:\Documents and Settings\[nazwa_użytkownika]\Dane aplikacji\Mozilla\SeaMonkey\
3) Czy każde konto ma swoje foldery, czy korzystają z "Folderów lokalnych" (wiadomości z wszystkich kont trafiają w jedno miejsce)?
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 188
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: sp1lop » 14 maja 2014, 18:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0 SeaMonkey/2.26

GLI pisze:Hmm... No to kolejne pytania:
1) Ile jest kont pocztowych? OIDP było ich dużo...
2) Czy są w domyślnej lokalizacji?
c:\Documents and Settings\[nazwa_użytkownika]\Dane aplikacji\Mozilla\SeaMonkey\
3) Czy każde konto ma swoje foldery, czy korzystają z "Folderów lokalnych" (wiadomości z wszystkich kont trafiają w jedno miejsce)?
AD 1 - Aktualnie mam: 20 kont z własnego serwera + 2 na @wp.pl,
____nie rozumiem co znaczy OIDP, ale wszystkie te konta mam od wersji SM 1.7 tj od kilkunastu lat...
____Konta są tematyczne i z nich też odpowiadam...
AD 2 - Wszystkie są w domyślnej lokalizacji
____...\Dane aplikacji\Mozilla\SeaMonkey\Profiles\jpli79b9.default\...
AD 3. - Każde konto ma swój folder, 'Lokalne foldery' tam tylko z filtru odkładana jest niechciana poczta...
---
Pozdrawiam
Janusz Przybylski - Szczecin
sp1lop
 
Posty: 60
Z nami od: 08 czerwca 2006, 13:30
Lokalizacja: Szczecin

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: GLI » 14 maja 2014, 20:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:29.0) Gecko/20100101 SeaMonkey/2.26

sp1lop pisze:nie rozumiem co znaczy OIDP


OIDP = O Ile Dobrze Pamiętam ;-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Slang_internetowy
http://eredaktor.pl/teoria/akronimy-i-s ... ernetowej/


sp1lop pisze:[...]ale wszystkie te konta mam od wersji SM 1.7 tj od kilkunastu lat...


Moje konta pocztowe pamiętają jeszcze Sylaba Komunikator 4.5 z '99 roku... :mrgreen:


Skoro problem pojawia się, gdy ma być przełączany widok wiadomości w folderach, to można spróbować taką jedną brutalną metodę, czyli usunięcie pliku "localstore.rdf":
http://kb.mozillazine.org/Corrupt_localstore.rdf

Przy standardowej konfiguracji plik znajduje się w:
c:\Documents and Settings\[nazwa_użytkownika]\Dane aplikacji\Mozilla\SeaMonkey\Profiles\[alfanumeryczne_oznaczenie_profilu]\

Przy wyłączonym programie SeaMonkey wystarczy usunąć plik "localstore.rdf", żeby przy następnym uruchomieniu SM utworzyło od nowa ten plik. Oczywiście, pewne ustawienia wyświetlania (sortowania folderów, paska narzędziowego, pozycji i wielkości okien) zostaną przywrócone do domyślnych (żadne dane użytkownika nie będą usuwane).

Najlepiej przesunąć w inne miejsce ten plik, żeby w razie niepowodzenia (brak pożądanego efektu) można było go przywrócić.


Mam nadzieję, że to pomoże. Jeśli nie, to kolejnym podejrzanym może być program antywirusowy i jego skanowanie wiadomości poczty elektronicznej. Np. ESET NOD32 ma opcję: "Wyłącz sprawdzanie po zmianie zawartości skrzynki odbiorczej".

SeaMonkey także ma odpowiednią opcję do współpracy z programami antywirusowymi:
Menu -> Edycja -> Preferencje -> Kurier Poczty -> Niechciana i podejrzana poczta -> zaznaczyć opcję "Ułatw programom antywirusowym analizowanie przychodzących wiadomości pocztowych"
W zasadzie powinno się to dziać przed czytaniem wiadomości, ale kto ich tam wie...
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 188
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: sp1lop » 14 maja 2014, 20:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0 SeaMonkey/2.26

GLI pisze:Skoro problem pojawia się, gdy ma być przełączany widok wiadomości w folderach, to można spróbować taką jedną brutalną metodę, czyli usunięcie pliku "localstore.rdf":
http://kb.mozillazine.org/Corrupt_localstore.rdf
Skopiowałem do archiwum SeaMonkey

GLI pisze:SeaMonkey także ma odpowiednią opcję do współpracy z programami antywirusowymi:
Menu -> Edycja -> Preferencje -> Kurier Poczty -> Niechciana i podejrzana poczta -> zaznaczyć opcję "Ułatw programom antywirusowym analizowanie przychodzących wiadomości pocztowych"
W zasadzie powinno się to dziać przed czytaniem wiadomości, ale kto ich tam wie...
Zaznaczyłem...
---
Pozdrawiam
Janusz Przybylski - Szczecin
sp1lop
 
Posty: 60
Z nami od: 08 czerwca 2006, 13:30
Lokalizacja: Szczecin

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: sp1lop » 14 maja 2014, 20:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0 SeaMonkey/2.26

Niestety też się wysypał...
Przeczytałem z przycisku Następna 1 mail na następnym się wysypał
---
Pozdrawiam
Janusz Przybylski - Szczecin
sp1lop
 
Posty: 60
Z nami od: 08 czerwca 2006, 13:30
Lokalizacja: Szczecin

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: sp1lop » 14 maja 2014, 20:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0 SeaMonkey/2.26

Pojawiła się polska wersja 2.26b2 czy wskazanym ją pobrać i zainstalować ???
---
Pozdrawiam
Janusz Przybylski - Szczecin
sp1lop
 
Posty: 60
Z nami od: 08 czerwca 2006, 13:30
Lokalizacja: Szczecin

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: GLI » 14 maja 2014, 20:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:29.0) Gecko/20100101 SeaMonkey/2.26

sp1lop pisze:Pojawiła się polska wersja 2.26b2 czy wskazanym ją pobrać i zainstalować ???


Nie! To jest wersja wcześniejsza od finalnej 2.26, tzw. "beta".

Kolejne wersje rozwojowe dostępne są tu:
ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/s ... ral-trunk/
... i tu:
ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/s ... mm-aurora/
Są to tzw. wersje "alfa", ale korzystanie z nich może źle skończyć się dla danych użytkownika, dlatego lepiej wykonać kopię całego profilu zanim wykona się ewentualną "aktualizację".
Ostatnio zmieniony 14 maja 2014, 21:04 przez GLI, łącznie zmieniany 1 raz
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 188
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: sp1lop » 14 maja 2014, 21:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0 SeaMonkey/2.26

OK Dziękuję za informacje.... myślałem, że to poprawki do 2.26, przynajmniej ja tak oznaczam modyfikacje: numer litera numer np 1.07b5b jest nowsza od 1.07..
No ale widać jest inaczej.... Niestety w 2008 przeszedłem rozległy zawał i od tamtego czasu wiele danych z głowy uciekło, no i pamięć chwilowa teraz też mi szwankuje...
---
Pozdrawiam
Janusz Przybylski - Szczecin
sp1lop
 
Posty: 60
Z nami od: 08 czerwca 2006, 13:30
Lokalizacja: Szczecin

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: GLI » 15 maja 2014, 09:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:29.0) Gecko/20100101 SeaMonkey/2.26

sp1lop pisze:I wówczas pojawi się okno błędu dla SeaMonkey i mam do wybory:
Debuguj_______Wyślij raport o błędach_______Nie wysyłaj

W linku obraz z ekranu:
http://www.sp1lop-home.ampr.org/SeaMonkey/SeaMonkey_reset_B.jpg


To jest komunikat systemowy (Windows-a). Hmm... w takim razie może jest coś w systemie (konfiguracja, dodatkowe programy), co powoduje taki błąd?

Podgląd zdarzeń powinien coś pokazać:
Start -> Uruchom -> wpisać "eventvwr.msc" i kliknąć OK lub nacisnąć Enter -> sprawdzić "Aplikacje" i "System", czy nie ma am informacji odnośnie "seamonkey.exe"

Dodatkowo należałoby sprawdzić:
1) jak antywirus traktuje SM (włącznie z instalatorem),
2) jak firewall, a konkretnie dodatkowe funkcje zabezpieczające pliki/programy, traktuje SM (włącznie z instalatorem),
3) jeśli DEP jest włączony dla wszystkich programów, to utworzyć wyjątek dla SM:
Właściwości Systemu (np. klawisz "flaga" + Pause) -> Zaawansowane -> Wydajność -> Zapobieganie wykonywaniu danych -> jeśli zaznaczone jest "Włącz funkcję DEP dla wszystkich programów i usług oprócz tych wybranych poniżej", to -> Dodaj -> wskazać plik "seamonkey.exe" -> OK -> OK

Podobnież Norton Antywirus ma jakieś problemy z SeaMonkey (w niektórych plikach rzekomo rozpoznaje wirusy) i podobno dzieje się tak po każdej aktualizacji SM - Symantec ma jakieś problemy z aktualizację swoich definicji wirusów lub z mechanizmem rozpoznawania nieznanych zagrożeń ("heurystyka").
Można pobrać nowe wiadomości i np. wyłączyć antywirusa i firewall przed skorzystanie z funkcji SeaMonkey, która powoduje błąd.

No cóż. Wygląda na to, że trzeba będzie wykonać dokładny przegląd systemu Windows XP.

W ramach testu (jeśli jest taka możliwość) proponuje przenieść (skopiować) profil użytkownika SeaMonkey na inny komputer i sprawdzić, czy powtarza się ten sam błąd. Ja regularnie przenoszę profil pomiędzy WinXP Pro SP3, a Win7 SP1 (korzystam jedynie z archiwizera 7-Zip).
Pakuję cały profil na WinXP:
c:\Documents and Settings\[nazwa_użytkownika]\Dane aplikacji\Mozilla\SeaMonkey\
lub na Win7:
c:\Users\[nazwa_użytkonika]\AppData\Roaming\Mozilla\SeaMonkey\
przed skopiowaniem usuwam cały docelowy folder profilu:
[...]\Mozilla\SeaMonkey\Profiles\[alfanumeryczne_oznaczenie_profilu]\
i w to miejsce przenoszę wcześniej zarchiwizowany profil.

Oczywiście, podczas instalacji SeaMonkey na drugim komputerze należy podać/wskazać profil o dokładnie tej samej nazwie "[alfanumeryczne_oznaczenie_profilu]".

Jeśli na drugim komputerze SeaMonkey nie będzie mieć problemów z "przełączaniem do następnej nieprzeczytanej wiadomości", to oznaczać będzie brak błędów w profilu użytkownika i samej SeaMonkey - problemy mogą być z WinXP i/lub z programami (AV, firewall).
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 188
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: sp1lop » 15 maja 2014, 10:21

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0 SeaMonkey/2.26

GLI pisze:Podgląd zdarzeń powinien coś pokazać:
Start -> Uruchom -> wpisać "eventvwr.msc" i kliknąć OK lub nacisnąć Enter -> sprawdzić "Aplikacje" i "System", czy nie ma am informacji odnośnie "seamonkey.exe"

Jest błąd aplikacji seamonkey.exe
Aplication Error..
Aplikacja powodujaca bład seamonkey.exe, wersja 29.0.0.5231, moduł powodujacy7 błąd ntdll.dll, wersja 5.1.2600.6055
patrz obrazek z linku:
http://www.sp1lop-home.ampr.org/SeaMonkey/SeaMonkey_reset_E.jpg

GLI pisze:Dodatkowo należałoby sprawdzić:
1) jak antywirus traktuje SM (włącznie z instalatorem),
2) jak firewall, a konkretnie dodatkowe funkcje zabezpieczające pliki/programy, traktuje SM (włącznie z instalatorem),
3) jeśli DEP jest włączony dla wszystkich programów, to utworzyć wyjątek dla SM:
Właściwości Systemu (np. klawisz "flaga" + Pause) -> Zaawansowane -> Wydajność -> Zapobieganie wykonywaniu danych -> jeśli zaznaczone jest "Włącz funkcję DEP dla wszystkich programów i usług oprócz tych wybranych poniżej", to -> Dodaj -> wskazać plik "seamonkey.exe" -> OK -> OK

AD 1. Używam Avast i nie mam problemów z instalacja SM
AD 2. Nie wiem ale firewall nie buntuje się..
AD 3. Znalazłem toto i tam Włacz funkcję... oprócz i dopisałem seamonkey.exe

GLI pisze:No cóż. Wygląda na to, że trzeba będzie wykonać dokładny przegląd systemu Windows XP.

W ramach testu (jeśli jest taka możliwość) proponuje przenieść (skopiować) profil użytkownika SeaMonkey na inny komputer i sprawdzić, czy powtarza się ten sam błąd. Ja regularnie przenoszę profil pomiędzy WinXP Pro SP3, a Win7 SP1 (korzystam jedynie z archiwizera 7-Zip).
Pakuję cały profil na WinXP:
c:\Documents and Settings\[nazwa_użytkownika]\Dane aplikacji\Mozilla\SeaMonkey\
lub na Win7:
c:\Users\[nazwa_użytkonika]\AppData\Roaming\Mozilla\SeaMonkey\
przed skopiowaniem usuwam cały docelowy folder profilu:
[...]\Mozilla\SeaMonkey\Profiles\[alfanumeryczne_oznaczenie_profilu]\
i w to miejsce przenoszę wcześniej zarchiwizowany profil.

Oczywiście, podczas instalacji SeaMonkey na drugim komputerze należy podać/wskazać profil o dokładnie tej samej nazwie "[alfanumeryczne_oznaczenie_profilu]".

Jeśli na drugim komputerze SeaMonkey nie będzie mieć problemów z "przełączaniem do następnej nieprzeczytanej wiadomości", to oznaczać będzie brak błędów w profilu użytkownika i samej SeaMonkey - problemy mogą być z WinXP i/lub z programami (AV, firewall).
Nic nie zrobię mam tylko ten komputer z Windows XP Profesionnal,
---
Pozdrawiam
Janusz Przybylski - Szczecin
sp1lop
 
Posty: 60
Z nami od: 08 czerwca 2006, 13:30
Lokalizacja: Szczecin

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: GLI » 15 maja 2014, 20:04

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:29.0) Gecko/20100101 SeaMonkey/2.26

sp1lop pisze:Jest błąd aplikacji seamonkey.exe
Aplication Error..
Aplikacja powodujaca bład seamonkey.exe, wersja 29.0.0.5231, moduł powodujacy7 błąd ntdll.dll, wersja 5.1.2600.6055
patrz obrazek z linku:
http://www.sp1lop-home.ampr.org/SeaMonkey/SeaMonkey_reset_E.jpg


Mam VirtualBoksa z WinXP Pro SP3 i tam plik "ntdll.dll" ma następujące cechy:
1) data utworzenia pliku: 15 kwietnia 2008, 14:00:00
2) data ostatniej modyfikacji: 9 grudnia 2010, 17:15:25
[maszynę wirtualną z WinXP utworzyłem 2011-09-16, gdy przesiadałem się na Win7]
3) wersja pliku: 5.1.2600.6055 (xpsp_sp3_gdr.101209-1647)
4) suma kontrolna SHA-1 to:
Kod: Zaznacz cały
125022f5986afe00d575040582594c265c6137e9 *ntdll.dll

Ja korzystam z funkcji Total Commandera, ale jest darmowe narzędzie:
http://www.dobreprogramy.pl/RapidCRC-Un ... 46520.html
(klikać w "linki bezpośrednie")
Bardziej dokładne SHA-512 to:
Kod: Zaznacz cały
dc125e4f0e2940d906212ef971ac313251ebcfb901d73dccf473a772647173bac1c57fbfbaf11d3ac17a36853664abd0a5e428b163f08eec2386c04a0d451d3c *ntdll.dll


Jeśli doszło do uszkodzenia pliku "ntdll.dll", to być może trzeba będzie go odzyskać np. z płyty instalacyjnej z WinXP SP3. W radykalnym przypadku może być potrzebna reinstalacja systemu, ale mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Osobiście reinstalacji nie uważam za remedium na wszelkie problemy z Windowsem...

sp1lop pisze:AD 1. Używam Avast i nie mam problemów z instalacja SM
AD 2. Nie wiem ale firewall nie buntuje się..
AD 3. Znalazłem toto i tam Włacz funkcję... oprócz i dopisałem seamonkey.exe


Zazwyczaj antywirusy i programy potocznie zwane Firewall nie zgłaszają problemów, a po prostu blokują jakiś program (np. SeaMonkey; często zgłaszane na forum Mozilli). Proponuję ustawić w tych programach wyjątek dla "seamonkey.exe" i sprawdzić, jak się będzie zachowywać (czy powtórzy się błąd):
- jeśli będzie dobrze, to zaktualizować programy oraz definicje,
- jeśli będzie ten sam błąd to raczej nie mają wpływu na SeaMonkey.
Po sprawdzeniu usunąć wyjątek dla "seamonkey.exe" (lepiej żeby był sprawdzany/kontrolowany).

Ad.3. Jeśli wybrana była pierwsza opcja "Włącz funkcję DEP tylko dla istotnych programów i usług systemu Windows", to można było tego nie zmieniać.

sp1lop pisze:Nic nie zrobię mam tylko ten komputer z Windows XP Profesionnal,


Może u jakiegoś dobrego/zaufanego znajomego? Albo zainstalować maszynę wirtualną (do testów)?
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 188
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: sp1lop » 15 maja 2014, 20:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0 SeaMonkey/2.26

Ustawiłem w Avast wyjątek dla seamonkey.exe

Odnosnie ntdll.dll - mam w systemie:
    C:\WINDOWS\System32\ntdll.dll wielkość: 726528 z dnia 09.12.2010 godz. 17:15
    FileDescription: Biblioteka NT Layer DLL
    FileVersion: 5.1.2600.6055 [xpsp_sp3_gfe.101209-1646]

Na dysku instalacyjnym (WINXP z SP2) mam:
    NTDLL.DLL, wielkośc 716288 z dnia 04.08.2004 godz. 14:00
    FileVersion: 5.1.2600.2180 [xpsp_sp2_rtm.040803-2158]

A na innym dysku (WinXP z SP3) mam tak:
    NTDLL.DLL, wielkość 714240 z dnia 15.04.2008 godz. 14:00
    FileVersion: 5.1.2600.5512 [xpsp.0804134-2111]

Nie doszedłem jeszcze do tego gdzie w firewall to sprawdzić.. Ale poszukam tylko chyba nie dzisiaj...
---
Pozdrawiam
Janusz Przybylski - Szczecin
sp1lop
 
Posty: 60
Z nami od: 08 czerwca 2006, 13:30
Lokalizacja: Szczecin

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: sp1lop » 15 maja 2014, 21:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0 SeaMonkey/2.26

GLI pisze:Jeśli doszło do uszkodzenia pliku "ntdll.dll", to być może trzeba będzie go odzyskać np. z płyty instalacyjnej z WinXP SP3. W radykalnym przypadku może być potrzebna reinstalacja systemu, ale mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Osobiście reinstalacji nie uważam za remedium na wszelkie problemy z Windowsem...
Nawet nie wiem jak zrobić reinstalacje.. W Windows 2000 to była opcja reinstalacji w tym raczej nie widziałem...
Próbowałem skopiować z instalacyjne ntdll.dll ale nie dake się... Chyba pozostanie mi czekać na update... dla Windopwsa lub SeaMonkey...
---
Pozdrawiam
Janusz Przybylski - Szczecin
sp1lop
 
Posty: 60
Z nami od: 08 czerwca 2006, 13:30
Lokalizacja: Szczecin

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: GLI » 16 maja 2014, 10:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:29.0) Gecko/20100101 SeaMonkey/2.26

sp1lop pisze:Ustawiłem w Avast wyjątek dla seamonkey.exe
[ciach]
Nie doszedłem jeszcze do tego gdzie w firewall to sprawdzić.. Ale poszukam tylko chyba nie dzisiaj...


Jeśli wyjątek w Avast nie pomógł, to usunąć wyjątek, żeby antywirus mógł sprawdzać SeaMonkey.

Jeśli firewall jest systemowy, a nie dodatkowy program jak np. Agnitum Outpost Firewall Pro, to nie ma wpływu na ten błąd w SeaMonkey. Taki np. OFP oprócz ruchu sieciowego kontroluje także programy/pliki (dzięki temu nie muszę polegać na irytującym UAC w Win7).

sp1lop pisze:Próbowałem skopiować z instalacyjne ntdll.dll ale nie dake się... Chyba pozostanie mi czekać na update... dla Windopwsa lub SeaMonkey...


Aktualizacji dla Windows XP już nie będzie... :(
Najnowsza wersja Internet Explorer dostępna dla Windows XP, to 8:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Internet_Explorer_8
(do pobrania bezpośrednio z MS jest tu, ok. 16,2 MB)
Nie pamiętam, czy dysk instalacyjny z WinXP SP3 ma domyślnie IE8.

Pojedyncze pliki można skopiować z instalki za pomocą "Konsoli odzyskiwania":
http://support.microsoft.com/kb/314058/pl

Czy konto użytkownika systemu Windows ma uprawnienia administratora (standardowo nadawane pierwszemu utworzonemu kontu), czy jest "z ograniczeniami"? Jeśli to drugie, to może wystarczy uruchomić SeaMonkey z uprawnieniami administratora.

Czy ten błąd pojawia się za każdym razem, czy tylko po wyjściu WinXP z hibernacji i/lub uśpienia?

Możliwa jest do wykonania "instalacja naprawcza" Windows XP, ale może się zdarzyć, że coś się bardziej popsuje:
http://traxter-online.net/instalacja-sy ... indows-xp/
W tym tekście jest fragment o instalacji naprawczej, ale nie wiem co autor miał na myśli pisząc o "resecie". Osobiście wolałbym od nowa zainstalować system na sformatowanych dyskach, ale to wymaga wykonania kopii wszystkich danych ze względu na formatowanie. Oczywiście, wymagana będzie instalacja i przywracanie danych wszystkich pozostałych programów.

Ale to ostateczność. Najpierw bym sprawdził profil użytkownika SeaMonkey na innym komputerze. Chociażby na maszynie wirtualnej w darmowych VirtualBoksie.
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 188
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: sp1lop » 16 maja 2014, 11:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0 SeaMonkey/2.26

W Avast usunąłem wpisy o wykluczeniu seamonkey.exe
Trochę mieszałem w Windowsie i dałem opcję ponownie instalacji SM 2.26 i nie wiem co zrobiłem ale teraz mam inne okienko mówiące o: Pamięć nie może być written...
Wygląd pokazuje link:
http://www.sp1lop-home.ampr.org/SeaMonkey/SeaMonkey_reset_F.jpg,
dałem pamięć wirtualna aby system sam sobie ustawiał, nie jak poprzedni zdefiniowałem ile ma być miejsca na dysku..
---
Pozdrawiam
Janusz Przybylski - Szczecin
sp1lop
 
Posty: 60
Z nami od: 08 czerwca 2006, 13:30
Lokalizacja: Szczecin

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: GLI » 16 maja 2014, 13:49

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:29.0) Gecko/20100101 SeaMonkey/2.26

Taki komunikat może informować o:
- problemach z fizyczną pamięcią RAM
- problemach z kartą graficzną (jeśli korzysta ze współdzielonej pamięci RAM, np. w laptopie)

Na starym notebooku Asus F3Sv z WinXP (pierwotnie Vista) co jakiś czas (nieregularnie) różne programy zgłaszały podobne komunikaty i to praktycznie od nowości (kupiony w 12.2006, a WinXP postawiony w 01.2007). Zwiększyłem pamięć RAM z 2 do 4 GB (całkowita wymiana 2x1 na 2x2), ale to nic nie pomogło. Gdy w grudniu 2013 ekran "podzielił się na 6 części", to okazało się, że układ graficzny ma wadę fabryczną:
http://www.expressit.pl/porady-komputer ... -8400m-gs/
Grafika korzysta ze współdzielonej pamięci RAM i dlatego wadliwy układ powodował błędy przy pracy innych programów.

Wymiana kosztuje ok. 250 PLN (robocizna) plus kolejne kilkaset za nowy układ graficzny. Nowy w sensie "fabrycznie nowy" (już bez wad), ale taki sam jak pierwotnie zamontowany. Jeśli to ten przypadek, to w Szczecinie także ktoś solidny powinien się parać naprawą notebooków. Układów BGA nie można wymieniać bez specjalistycznych narzędzi.

Swojego notebooka jeszcze nie naprawiałem - do tej pory pracuję na nim za pomocą zdalnego pulpitu, to nie wiem ile kosztuje sam układ graficzny...
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 188
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: sp1lop » 16 maja 2014, 17:03

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:29.0) Gecko/20100101 Firefox/29.0 SeaMonkey/2.26

No raczej nie podejrzewam, że karta padła nie mam żadnych problemów z oglądaniem.
Ten komputer służy mi jako TV mam kartę TV w nim i oglądam, bo po prostu nie stać mnie na nowy telewizor u mnie w radiokabinie, gdzie przebywam większość dnia...
---
Pozdrawiam
Janusz Przybylski - Szczecin
sp1lop
 
Posty: 60
Z nami od: 08 czerwca 2006, 13:30
Lokalizacja: Szczecin

Odp: SeaMonkey 2.26 Kurier Pocztowy resetuje sie

Postautor: GLI » 16 maja 2014, 19:39

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:29.0) Gecko/20100101 SeaMonkey/2.26

sp1lop pisze:No raczej nie podejrzewam, że karta padła nie mam żadnych problemów z oglądaniem.


W opisywanym przypadku chodziło o błąd fabryczny w układzie graficznym, który mógł się objawić jeszcze podczas gwarancji, to wtedy był wymieniany na koszt producenta. Pechowcy jak ja muszą wymienić na swój koszt i to pomimo wiedzy producenta, że wyprodukował wadliwy układ i że wciąż był on sprzedawany w gotowych produktach - nie było akcji wycofywania, bo straciliby na tym setki milionów dolarów...
Genuine Lifelike Individual
GLI
 
Posty: 188
Z nami od: 15 maja 2003, 10:38

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Lukas49

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: