Problem jest taki:
1. Tworzę nowy list
2. Wpisuję adres odbiorcy np.: odbiorca@poczta.pl
3. Temat i wiadomość - nie jest istotna
4. Mam certyfikat SMIME wystawiony przez certum.pl i próbuję go użyć do podpisania tej wiadmości
5. Klikam ikonkę Zabezpieczenia -> Pokaż informacje o zabezpieczeniach.
6. I tutaj okazuje się co Mozilla próbuje zrobić:
Chce podpisać wiadomość nieistniejącym certyfikatem odbiorcy, zamiast moim!!!!
W czym może być problem?
Problemy z podpisywaniem listów certyfikatami SMIME
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Problemy z podpisywaniem listów certyfikatami SMIME
Przeglądarka: -
- quiris
- Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53
Re: Problemy z podpisywaniem listów certyfikatami SMIME
quiris pisze:Problem jest taki:
1. Tworzę nowy list
2. Wpisuję adres odbiorcy np.: odbiorca@poczta.pl
3. Temat i wiadomość - nie jest istotna
4. Mam certyfikat SMIME wystawiony przez certum.pl i próbuję go użyć do podpisania tej wiadmości
5. Klikam ikonkę Zabezpieczenia -> Pokaż informacje o zabezpieczeniach.
6. I tutaj okazuje się co Mozilla próbuje zrobić:
Chce podpisać wiadomość nieistniejącym certyfikatem odbiorcy, zamiast moim!!!!
W czym może być problem?
Hmm, u mnie w okienku tworzenia wiadomości jest przycisk S/MIME pomiędzy "Pisownia" a "Zapisz. Po rozwinięciu menu pod tym przyciskiem są opcje podpisywania i szyfrowania. Oprócz tego mam zainstalowany Enigmail, który w preferencjach ma opcję "Hide SMIME buttons/menus".
Mozilla 1.1b
--
Irek
- irekc
- Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Przepraszam za zamieszanie, ale białej gorączki o mało nie dostałem próbując skonfigurować 5 kont pocztowych
. To podpisywanie listów w końcu zaczęło prawidłowo funkcjonować. Po wielu godzinach testowania myślę, że będzie działało to wszystko. Oto najciekawsze (a może najbardziej denerwujące zachowania):
1. Mimo, że chcę korzystać z jednego serwera smtp to przy tworzeniu nowego konta i tak mi dorzuca nowy serwer (oczywiście bez wpisanego portu itd). I mimo, że mam jeden zaznaczony jako domyślny i przy każdym koncie jest Używaj domyślnego serwera SMTP to i tak przy próbie wysłąnia wiadomości twierdzi, że nie może znaleźć serwera SMTP. Muszę ręcznie wykasować wszystkie samoistnie dopisane serwery oraz poustawiać, którego dokładnie ma używać.
2. Mimo, iż w preferencjach mam ustawione domyślne kodowanie wszystkich wychodzących maili na iso-8859-2 to i tak wysyła mi us-ascii. Dopiero przy tworzeniu nowej wiadomości ustawiłem ręcznie iso-8859-2 (mimo, że iso-8859-2 było zaznaczone) i jakoś empirycznie udało mi się stwierdzić, że zaczęło to działać.
Mam nadzieję, że to więcej trakich niespodzianek mnie nie spotka.
1. Mimo, że chcę korzystać z jednego serwera smtp to przy tworzeniu nowego konta i tak mi dorzuca nowy serwer (oczywiście bez wpisanego portu itd). I mimo, że mam jeden zaznaczony jako domyślny i przy każdym koncie jest Używaj domyślnego serwera SMTP to i tak przy próbie wysłąnia wiadomości twierdzi, że nie może znaleźć serwera SMTP. Muszę ręcznie wykasować wszystkie samoistnie dopisane serwery oraz poustawiać, którego dokładnie ma używać.
2. Mimo, iż w preferencjach mam ustawione domyślne kodowanie wszystkich wychodzących maili na iso-8859-2 to i tak wysyła mi us-ascii. Dopiero przy tworzeniu nowej wiadomości ustawiłem ręcznie iso-8859-2 (mimo, że iso-8859-2 było zaznaczone) i jakoś empirycznie udało mi się stwierdzić, że zaczęło to działać.
Mam nadzieję, że to więcej trakich niespodzianek mnie nie spotka.
- Gość
No i nie wiem dlaczego, ale zostałem przez Mozillę samorzutnie wylogowany 
- quiris
quiris pisze:2. Mimo, iż w preferencjach mam ustawione domyślne kodowanie wszystkich wychodzących maili na iso-8859-2 to i tak wysyła mi us-ascii. Dopiero przy tworzeniu nowej wiadomości ustawiłem ręcznie iso-8859-2 (mimo, że iso-8859-2 było zaznaczone) i jakoś empirycznie udało mi się stwierdzić, że zaczęło to działać.
Jak odpowiadasz na cudzy list, to Mozilla dostosowuje się do charsetu oryginału - może tu był problem?
Chyba jeszcze w 1.0 były jakieś błędy związane z dobieraniem kodowania przy pisaniu listów, ale w wersji 1.1b jakoś nie widziałem nic niepokojącego.
- E2rd
- Moderator
- Z nami od: 26 marca 2002, 23:16
E2rd pisze:Jak odpowiadasz na cudzy list, to Mozilla dostosowuje się do charsetu oryginału - może tu był problem?
No właśnie chodzi o to, że tworzyłem i wysyłałem nowe listy żeby sprawdzić, czy konfiguracja konta działa. Na szczęście jakoś to później (po przeróżnych kombinacjach z preferencjami) zaczęło działać z iso-8859-2. I miejmy nadzieję, że tak zostanie
- quiris
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite