MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Automatyczne rozpoznawanie charsetu w Mozilli - Jak?

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Automatyczne rozpoznawanie charsetu w Mozilli - Jak?

Postautor: quiris » 20 sierpnia 2002, 17:15

Przeglądarka: -

Czy można prosić o wytłumaczenie jak to działa. Bo ja mam ustawione Kodowanie znaków ->Wybór automatyczny -> Uniwersalny i oprócz tego mam zaznaczone ISO-8859-2 (czego się nie da wyłączyć). I efekt jest taki, że np. nie widzę znaku (R) (R w kółeczku) na stronach w ISO-8859-1
quiris

Z nami od: 31 lipca 2002, 06:53

Re: Automatyczne rozpoznawanie charsetu w Mozilli - Jak?

Postautor: E2rd » 20 sierpnia 2002, 20:35

Przeglądarka: -

quiris pisze:Czy można prosić o wytłumaczenie jak to działa. Bo ja mam ustawione Kodowanie znaków ->Wybór automatyczny -> Uniwersalny i oprócz tego mam zaznaczone ISO-8859-2 (czego się nie da wyłączyć). I efekt jest taki, że np. nie widzę znaku (R) (R w kółeczku) na stronach w ISO-8859-1

Ale widzisz, jakie są inne opcje w menu Kodowanie znaków -> Wybór automatyczny? Chiński, Rosyjski itd. Te kodowania OIMW zawierają prawie same "krzaczki", więc łatwo jest je odróżnić od kodowań alfabetów łacińskich. Zgaduję więc, że "Wybór automatyczny" służy raczej do domyślania się, które z kodowań w ramach jednego języka zostało użyte. Coś jakby próbować się domyślać, czy ktoś zastosował Win-1250 czy ISO8859-2 w polskim tekście... A "Uniwersalny"? Może daje się jakoś łatwo odróżniać krzaczki rosyjskie od chińskich? :wink:

Tak czy inaczej, IMHO autor strony powinien jej kodowanie zawsze podawać wyraźnie w nagłówkach. :wink:
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite