MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

propozycje2

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

propozycje2

Postautor: YankeS » 01 września 2002, 20:12

Przeglądarka: -

chcialbym dolaczyc kolejny zestaw propozycji odnoszacych sie do mozilli :)

po 1
zintegrowanie mozilli z dostepna java
chcialbym sie dowiedziec dlaczego nie jest mozliwe zintegrowanie mozilii dla windowsa z java (ti niby te powiazania z ibm i tak dalej) ale w sumie wielu osobom by to bardziej odpoiwadalo [a przynajmniej powinien byc taki wybor ]
po 2
wybor domyslnego klienta mail
widze ze mozna wybrac domyslna przegladarke :) i wiem ze niekotrzy chcieli by mailto zostalo obslugiwane :) [co tez zostalo uwzglednione w nowej wersji] no ale nie zostal dodany element wyboru programu tu jak klikne na odnosnik mailto to odpala mi sie klient mozilli
po 3
wybor sposobu otwierania zakladek
czy maja byc otwierane po aktywnej zakladce czy na samym koncu wszystkich
po 4
zablokowanie panelu zakladek
jak zostaje mi ostatnia zakladka to jak klikne na [x] za nikaja mi w ogole mimo odhaczonej w preferencjach ukryj pasek paneli gdy aktywny jest tylko jeden panel
po 5
wiem ze sa wtyczki co do downloaderow getrightow dapow i tym podobnych ale czy nie ma mozliwosci ustawienai tego jakos tak zwyczajnie nie zeby po kliknieciu na http://..... .exe otiweralo sie okno ze zostal link przechwycony, chodzi o to hmm zeby dzialalo to jak w ie
po 6
hmm moze zminic te ikonki :) a przynajmniej do plikow url taka jak jest w 1,1 ekhm przyjamniej moze cos jak biala kartka z m albo czyms podobnym :) chyba wiekszosc jest przyzwyczajona do standardow url .... mozna by bylo to mimo wszystko poprawic :) na logo mozlli
po 7

moze w koncu poprawic obsluge tych kolek w myszach ??? popziome + pionowe

po 8
mozliwosc powiekszenia strony ew jakiegos samego obrazka
(podobne sposoby strona - sa w operze(swietny pomysl) i obrazkow w ie(po zainstalowaniu ie toolsow)

ps

wiem ze wiekszosc to zmian kosmetycznych i niektorzy sie z moim zdaniem nie zgodza a wrecz beda zbulwersowani :) nio ale niektore
moga sie przydac :) ps jak ktos ma inne zdanie niech napisze :)
ps2

tak trzymac mozlle :) fajna jest :)
YankeS

Z nami od: 06 sierpnia 2002, 00:39

Re: propozycje2

Postautor: Domel » 02 września 2002, 10:10

YankeS pisze:wiem ze wiekszosc to zmian kosmetycznych i niektorzy sie z moim zdaniem nie zgodza a wrecz beda zbulwersowani :) nio ale niektore
moga sie przydac :) ps jak ktos ma inne zdanie niech napisze :)
ps2

Ja sie zgadzam prawie z kazdym punkcie ale wiekszosc to nie sa zmiany kosmetyczne, bo juz dawno byly by poprawione ;)
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: E2rd » 02 września 2002, 15:36

Domel pisze:Ja sie zgadzam prawie z kazdym punkcie ale wiekszosc to nie sa zmiany kosmetyczne, bo juz dawno byly by poprawione ;)
No, część "została poprawiona" już jakiś czas temu :wink:

Te, o których wiem:
YankeS pisze:po 2
wybor domyslnego klienta mail
(...) jak klikne na odnosnik mailto to odpala mi sie klient mozilli
Podobno da się zmusić Mozillę do otwierania zewnętrznego mailera. Rozwiązanie było już podawane na forum - np. tutaj albo tutaj

YankeS pisze:po 4
zablokowanie panelu zakladek
jak zostaje mi ostatnia zakladka to jak klikne na [x] za nikaja mi w ogole mimo odhaczonej w preferencjach ukryj pasek paneli gdy aktywny jest tylko jeden panel
To jest bug, bo pamiętam wersję Mozilli (gdzieś koło 1.0), kiedy ostatniego panelu faktycznie nie dawało się zamknąć.

YankeS pisze:po 8
mozliwosc powiekszenia strony ew jakiegos samego obrazka
(podobne sposoby strona - sa w operze(swietny pomysl) i obrazkow w ie(po zainstalowaniu ie toolsow)
Dla tekstu użyj Ctrl-+ (albo czasami Ctrl-= 8) ) albo Widok -> Rozmiar tekstu. Dla obrazków nic takiego nie ma (OIMW).
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: Cyprian_Konador » 02 września 2002, 17:30

do powiększania obrazków użyj 'Gestów' -
[url=chrome://mozgest/content/pref/pomoc.html]chrome://mozgest/content/pref/pomoc.html[/url]
Cyprian_Konador

hmm

Postautor: YankeS » 06 września 2002, 18:06

tia gety tylko niektorzy ich nie lubia ze mna na czele... po 2 nie dziala ten opis albo ja nie znam sie na stronach l i p po 3 jesli chodzi o powiekszanie tekstu raczej uazam ze lepiej powiekszyc cala strone niz sam text :) ale to jest przydatne
YankeS

Postautor: Cyprian_K » 06 września 2002, 19:20

a co konkretnie nie dziala?
Cyprian_K

hmm

Postautor: YankeS » 06 września 2002, 19:26

ten ruch na powiekszanie obrazka zamyka mi sie przegladarka no ale jak juz wspomnailem powinan byc jakas alternattywa dla getow (nie kazdy jej uzywa)
YankeS

Postautor: GabrielBaines » 06 września 2002, 19:53

YankeS pisze:zintegrowanie mozilli z dostepna java
chcialbym sie dowiedziec dlaczego nie jest mozliwe zintegrowanie mozilii dla windowsa z java

Co masz na myśli? Przecież Mozilla pod Win32 integruje sie z zainstalowaną juz Java tak pięknie, że aż miło. Nie trzeba nic, ale to absolutnie nic robić. Mozilla sama znajduje Javę i działa. Cudo!

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

hmm

Postautor: YankeS » 06 września 2002, 19:59

zaraz na jakim widowsie ????????
YankeS

Postautor: GabrielBaines » 06 września 2002, 20:06

Podejrzewam, że na dowolnej wersji Windows. Na własne oczy widziałem to na WinNT.

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

java

Postautor: volta » 06 września 2002, 20:36

Mi java zawsze poprawnie sie integrowala z Win95, win98 i winXP, zarówno wersje 1.3 jak i 1.4 Zero problemów - bo to przecież mozzi 8)
volta

Re: java

Postautor: Domel » 06 września 2002, 20:58

volta pisze:Mi java zawsze poprawnie sie integrowala z Win95, win98 i winXP, zarówno wersje 1.3 jak i 1.4 Zero problemów - bo to przecież mozzi 8)

A ja dodam ze u mnie to samo, a nawet wiecej bo tez pod Win Me
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

hmm

Postautor: YankeS » 06 września 2002, 22:53

chyba ktos tu nie doczytal....... jest takie cos na windowsach jak m$java machine i ja osobiscie nie widze powodu dlaczego MUSZE miec dodatkowo zainstalowana jave z sun (skoro ja mam to pomijajac kwestje zabezpieczen...... to po co kolejna) wiekszosci programow to wystarczy zeby poprawinie funkcjinowac.......
YankeS

Postautor: GabrielBaines » 06 września 2002, 23:47

Chyba ktos tu nie dopisał... :wink:

Ani słowem nie wspomniałeś, że chodzi Ci o produkt Microsoftu.

Java jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Sun Microsystems. Jesli piszesz Java, to naturalnym jest załozenie, że masz na mysli produkt firmy Sun, lub innej firmy która zakupiła od Suna stosowna licencję. Zwróć prosze uwagę, jak będziesz nastepny raz instalował IE, że produkt Microsoftu nazywa sie "Microsoft Virtual Machine" i nie ma w ogóle w nazwie słowa "Java".

Co do samej integracji, to moim zdaniem byłby to kompletny absurd. Przecież to wcale nie jest Java. Microsoft przegrał proces z Sunem i nie tylko nie ma prawa nazywać tego swojego potworka maszyną wirtualną Javy, ale co więcej został wyrokiem sądu zobowiązany do zaprzestania jego rozwoju. Wolno im wypuszczać tylko krytyczne uaktualnienia, a i to tylko do stycznia 2004. Ten produkt, oprócz tego ze jest bezuzyteczny, jest też martwy. Po co ktokolwiek miałby się z tym integrować?

==
Gabriel
GabrielBaines
Moderator

hmm

Postautor: YankeS » 07 września 2002, 09:05

bo skoro jest cos co pozwala ogladac strony z wyk. javy to nie widze jakis wiekszych powodow zebym musial jeszcze sciagac jave (badz co badz dodatkowe 13 mb)a produkt m$oftu nazywa sie interpretacja wiersza polecen m$oft dla języka Java....... raczej tez nie wiedze jakis przeszkod w tym kto i co wygral bo raczej to nie odnosi sie uzytkownika systemu a producenta,
YankeS

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite