MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Mozilla win vs. Mozilla under Slack 8.1

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Mozilla win vs. Mozilla under Slack 8.1

Postautor: elenaii@wp.pl » 03 września 2002, 12:31

Przeglądarka: -

Wlasnie jestem na najlepszej drodze do zainstalowania slacka 8.1 (aktualnie mam 8.0). Jednakze jestem wybitnie poczatkujaca pod tym wzgledem i pod 8.0 nie mialam Mozilli (jak zreszta dostepu do netu ;)).

Zastanawia mnie, czy jest jakis ladny i przyjemny sposob przeniesienia ustawien i maili z wersji windowsowskiej pod slacka...

Z gory dziekuje!
elenaii@wp.pl

Re: Mozilla win vs. Mozilla under Slack 8.1

Postautor: E2rd » 03 września 2002, 15:39

elenaii@wp.pl pisze:Zastanawia mnie, czy jest jakis ladny i przyjemny sposob przeniesienia ustawien i maili z wersji windowsowskiej pod slacka...

Łatwego i przyjemnego sposobu to raczej nie ma. Możesz poczytać sobie artykuły o profilach na MozillaPL: tutaj i drugi. W tym drugim jest trochę o przenoszeniu profilu między wersjami Windozy - może się uda i na Linusia? Nigdy nie próbowałem. :roll:

Jeśli zrezygnujesz z wymogu przeniesienia ustawień, to przeniesienie poczty jest nieco prostsze - wystarczy po ustawieniu kont w nowym profilu, przegrać pliki bez rozszerzenia z katalogów Mail/<nazwakonta>/ w profilu i usunąć pliki indeksów poczty - .msf.
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: irekc » 04 września 2002, 11:01

E2rd pisze:Jeśli zrezygnujesz z wymogu przeniesienia ustawień, to przeniesienie poczty jest nieco prostsze - wystarczy po ustawieniu kont w nowym profilu, przegrać pliki bez rozszerzenia z katalogów Mail/<nazwakonta>/ w profilu i usunąć pliki indeksów poczty - .msf.

Z newsami jest podobnie. Opracowałem sobie mały system dzielenia katalogu News z profilu windowsowego z linuksowym. Chodzi o to, że w pracy zazwyczaj synchronizuję sobie grupy i zabieram do domu cały katalog News z profilu. Potem zgrywam go do profilu w domu. W profilu pod linuksem podlinkowałem katalog News z profilu windowsowego. Pozostał jeszcze jeden problem: Mozilla pod linuksem używa innej nazwy pliku przechowującego indeks przeczytanych wiadomości (np. newsrc-news.gazeta.pl) niż jej wersja windowsowa (news.gazeta.pl.rc). Problem byłby prosty gdyby partycja windowsowa obsługiwała symlinki :) , w tym wypadku synchronizuję sobie te pliki w skryptach logowania i wylogowania (cp news.gazeta.pl.rc newsrc-news.gazeta.pl i vice versa).
Tym oto sposobem widze sobie przeczytane i nieprzeczytane posty jednakowo pod Windows i Linuksem.

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Postautor: E2rd » 04 września 2002, 17:06

irekc pisze:Mozilla pod linuksem używa innej nazwy pliku przechowującego indeks przeczytanych wiadomości (np. newsrc-news.gazeta.pl) niż jej wersja windowsowa (news.gazeta.pl.rc).

Sprawdź, co się stanie, jeśli w Mozilli linuksowej w <Konfiguracja kont -> serwer news -> Ustawienia serwera> w okienku <Plik newsrc:> zmienisz nazwę na news.gazeta.pl.rc - teoretycznie powinno zadziałać :roll:
E2rd
Moderator

Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

Postautor: irekc » 05 września 2002, 09:11

E2rd pisze:
irekc pisze:Mozilla pod linuksem używa innej nazwy pliku przechowującego indeks przeczytanych wiadomości (np. newsrc-news.gazeta.pl) niż jej wersja windowsowa (news.gazeta.pl.rc).

Sprawdź, co się stanie, jeśli w Mozilli linuksowej w <Konfiguracja kont -> serwer news -> Ustawienia serwera> w okienku <Plik newsrc:> zmienisz nazwę na news.gazeta.pl.rc - teoretycznie powinno zadziałać :roll:

Eh klasyczna 'brzytwa Ockhama' - oczywiście szukałem rozwiązań 'najprostszych'... :D

--
Irek
irekc

Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite