MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

mozilla i kadu

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

mozilla i kadu

Postautor: Jacek Jackowski » 25 sierpnia 2004, 19:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.6) Gecko/20040115

wiem że temat brzmi znajomo ale chodzi mi o sytuację odwrotną niz te które wyszukałem na forum - co zrobić by po kliknieciu na linku do jakiegoś numeru gg otwierało sie okno kadu, tak jak to jest gdy w IE klikniesz na link gg i gg otwiera okno rozmowy, mozilla pisze, że gg jest nie zarejestrowanym protokołem - może da się jakoś mozexa zmusić do obsługi linków gg, jesli tak to piszcie, a wtedy sobie go zainstaluję
Jacek Jackowski

Z nami od: 25 sierpnia 2004, 19:32

Postautor: joi » 25 sierpnia 2004, 23:20

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040808 Firefox/0.9.3

kadu obecnie nie obsługuje takich "akcji", ale chętnie się dowiem w jaki sposób wydobyć z mozilli/firefoksa kliknięcie na taki link...

ps: jestem developerem kadu
joi

Z nami od: 22 marca 2003, 22:45

Postautor: Cleriic » 26 sierpnia 2004, 08:09

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040707 Firefox/0.9.2

joi pisze:kadu obecnie nie obsługuje takich "akcji", ale chętnie się dowiem w jaki sposób wydobyć z mozilli/firefoksa kliknięcie na taki link...

Z ciekawości sprawdziłem jak to jest z Firefoxem i oryginalnym GG! :)
I tutaj mała niespodzianka: Fx rozpoznaje coś takiego gg://1034505
Niestety pod Windows... (numer całkowicie przypadkowy)
Cleriic
Moderator

Z nami od: 09 stycznia 2004, 16:04

Postautor: lenrock » 26 sierpnia 2004, 11:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

joi > Z poziomu użytkownika to można albo zainstalować rozszerzenie mozex
i dać w dolnych 2 paskach na wyższym gg na niższym ścieżkę do kadu (lub odpowiedniego skryptu)
, albo dopisać sobie w pref.js lub about:config
Kod: Zaznacz cały
user_pref("network.protocol-handler.external.gg", true);
user_pref("network.protocol-handler.app.gg", 'ścieżka dokadu');
.

Biorąc pod uwagę inne niestandartowe protokoły i ch klienty (np. e2dk) to Kadu powinno raczej albo zarejetrować w systemie protokół gg: i wtedy mozilla będzie mu przekazywała , albo zrobić plug-in .
Taki plugin zastosował WPKontakt aby przejmować wpk: ( które jest chyba tylko na forum WPkontakta używane) , nie mam pojęcia jak on jest zbudowany ale działa takze pod Operą
lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: lenrock » 26 sierpnia 2004, 11:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040803 Firefox/0.9.3

lenrock
Moderator

Z nami od: 09 grudnia 2002, 19:33

Postautor: Gość » 26 sierpnia 2004, 21:35

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7) Gecko/20040808 Firefox/0.9.3

to że wpkontakt dodaje swój protokół, to akurat niewiele daje, bo to przecież program pod windows (i prawdopodobnie windows zawiera mechanizmy do przechwytywania protokołów), a kadu jest pod uniksy... (a tutaj integracja zwykle jest w obrębie tylko jednego środowiska), jeżeli wiesz jak w uniksach dodać obsługę protokołów, to napisz/podaj linka/...

myślę, że nie ma co się zabierać za wtyczkę do mozilli i lepiej zrobić to w postaci rozszerzenia w javascripcie - oprócz ustawienia tych dwóch pól w profilu, przydałaby się drobna konfiguracja - wybór ścieżki do programu oraz wybór profilu (kadu) na którym okno rozmowy ma się pojawić...
Gość

Postautor: joi » 26 sierpnia 2004, 21:37

to byłem ja - joi :)
joi

Z nami od: 22 marca 2003, 22:45

Postautor: Gość » 25 czerwca 2007, 10:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl_PL; rv:1.8.1.4) Gecko/20070508 Iceweasel/2.0.0.4 (Debian-2.0.0.4-0etch1)

lenrock pisze:joi > Z poziomu użytkownika to można albo zainstalować rozszerzenie mozex
i dać w dolnych 2 paskach na wyższym gg na niższym ścieżkę do kadu (lub odpowiedniego skryptu)
, albo dopisać sobie w pref.js lub about:config
Kod: Zaznacz cały
user_pref("network.protocol-handler.external.gg", true);
user_pref("network.protocol-handler.app.gg", 'ścieżka dokadu');
.

Biorąc pod uwagę inne niestandartowe protokoły i ch klienty (np. e2dk) to Kadu powinno raczej albo zarejetrować w systemie protokół gg: i wtedy mozilla będzie mu przekazywała , albo zrobić plug-in .
Taki plugin zastosował WPKontakt aby przejmować wpk: ( które jest chyba tylko na forum WPkontakta używane) , nie mam pojęcia jak on jest zbudowany ale działa takze pod Operą

Nie ma już takiej potrzeby. trzeba mieć najnowsze kadu, dociagnąć i zainstalować modył dcopexport (pakiet kadu-dcopexport), następnie otworzyć główne okno kadu, wcisnąć F4 i dwuklikiem załadować moduł dcopexport.
Następnie trzeba w oknie konfiguracji wejść w opcję dcopexport i zainstalować obsługę protokołu gg w wybranych przeglądarkach. Firefox przy tej instalacji musi być wyłaczony.
Gość

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite