MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

import wiadomosci z plikow .eml

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

import wiadomosci z plikow .eml

Postautor: Marta » 13 września 2002, 08:37

Przeglądarka: -

Niedawno przyslalam sobie na konto wiadomosci z innego kompa. Wyslalam to jako zalaczniki - pliki .eml.

No i odbieram, zapisuje na dysk i zaczynam szukac czegos, co pozwoli mi je otworzyc/zaimportowac do Mozilli. Szukam, szukam... I NIC!

Z tego co pamietam Outlook mial cos takiego jak "Otworz". Niestety ma Mozilla (1.0) ma ta opcje tylko w odniesieniu do wiadomosci bedacych juz w skrzynce ;) A importuje z konkretnych programow - jak probowalam z Outlooka (w nadziei ze bede mogla podac folder docelowy, albo w ostatecznosci przeniesc wszystko do Outlooka i stamtad do Mozilli), to pomielilo, pomielilo i stwierdzilo, ze nie jest w stanie, bo nie moze utworzyc elementu posredniego (czyli?...). Na Mozille przesiadlam sie z Netszkapy, ktora ladnie mi z Outlooka zaimportowala. Ale nie bede jej znowu instalowac ;)

Jeszcze gdyby chodzilo o trzy maile, to bym sobie pokopiowala tresc i zapisala jako nowa wiadomosc i przeniosla do odpowiedniego folderu. Ale tu chodzi o 30 wiadomosci... Az tak ambitna nie jestem :)

HELP!

Marta
Marta
 
Posty: 347
Z nami od: 04 września 2002, 15:08
Lokalizacja: Gdańsk

Re: import wiadomosci z plikow .eml

Postautor: Gość » 13 września 2002, 09:10

Przeglądarka: -

Marta pisze:Jeszcze gdyby chodzilo o trzy maile, to bym sobie pokopiowala tresc i zapisala jako nowa wiadomosc i przeniosla do odpowiedniego folderu. Ale tu chodzi o 30 wiadomosci... Az tak ambitna nie jestem :)

HELP!

Marta


Pamiętaj, żeby zawsze podawać więcej informacji na temat problemu, chociażby wersję systemu op. i Mozilli. A co do twojej poczty to spróbuj tak:

cp *.eml Importowane

Skopiuj plik Importowane do katalogu poczty w swoim profilu (Artykuł o profilach i jeszcze coś), tam gdzie mas piki Inbox, Trash, itp.
Potem zrestartuj Mozille razem z QuickLaunch i sprawdź czy nie pojawił się nowy folder poczty o nazwie "Importowane"

--
Irek
Gość
 

Re: import wiadomosci z plikow .eml

Postautor: irekc » 13 września 2002, 09:13

Przeglądarka: -

O rany, znów mnie wylogowało, a tak się śpieszyłem... :) A jeszcze jedno: zamiast 'cp' miało być 'copy', przepraszam, chyba wiadomo skąd ta pomyłka... :D

--
Irek
irekc
 
Posty: 257
Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Marta » 13 września 2002, 10:30

Przeglądarka: -

Podalam wersje Mozilli (1.0) :) A winde mam XP. Chociaz nie wiem, czy rodzaj windy jest tu istotny... Ale z nimi i tak nic nigdy nie wiadomo...

Sprobuje tak zrobic, ale dopiero jak wroce z pracy ;) Jej, zeby tylko zadzialalo...

M.

PS. Sama czasem uzywam cp wiec nie ma sprawy ;)
Marta
 
Posty: 347
Z nami od: 04 września 2002, 15:08
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: irekc » 13 września 2002, 12:07

Przeglądarka: -

Marta pisze:Podalam wersje Mozilli (1.0) :) A winde mam XP. Chociaz nie wiem, czy rodzaj windy jest tu istotny... Ale z nimi i tak nic nigdy nie wiadomo...

Sprobuje tak zrobic, ale dopiero jak wroce z pracy ;) Jej, zeby tylko zadzialalo...

M.

PS. Sama czasem uzywam cp wiec nie ma sprawy ;)


Mam nadzieję, że jeszcze nie testujesz tego co podałem... To nie zadziała :( . Mozilla używa do przechowywania poczty uniksowego formatu mbox. Trzeba podrasować troche te eml-e :). Najpierw otwórz notatnik, w pustym oknie naciśnij dwa razy Enter i zapisz ten plik w katalogu z plikami eml np. jako tmp.txt. Potem w lini poleceń:
Kod: Zaznacz cały
for %i in (*.eml) do echo From osoba@nieznana.com  Fri Sep 13 12:00:00 2002 > %i.tmp
for %i in (*.eml) do type %i >> %i.tmp
for %i in (*.tmp) do type tmp.txt >> %i
for %i in (*.tmp) do type %i >> Importowane
del *.tmp

Jeżeli chcesz tego używać jako skryptu .bat albo .cmd to zmnień %i na %%i. Co zrobić z powstałym plikiem "Importowane" napisałem wcześniej. Miłych eksperymentów!!

--
Irek
irekc
 
Posty: 257
Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Marta » 13 września 2002, 13:48

Przeglądarka: -

Jak juz mowilam, bede sie bawic po pracy, a koncze o 17... :(

Na pierwszy rzut oka wyglada to na troche zakrecone, ale w koncu nie po to wybralam sie na informe, zeby sobie z czyms takim nie poradzic :)))

Tylko mam nadzieje, ze zadziala ;) Dzieki!

M.
Marta
 
Posty: 347
Z nami od: 04 września 2002, 15:08
Lokalizacja: Gdańsk

buuu...

Postautor: Marta » 13 września 2002, 20:50

Przeglądarka: -

Nie dziala :cry:

Tzn. teoretycznie plik importowane wyglada podobnie jak te oryginalne mozilli (podejrzalam w notatniku), ale czegos chyba mu jeszcze brakuje - pojawia sie pusty folder...

A poza tym widze tu jakas paranoje: do pliku .eml wiadomosc mozna zapisac, ale nie mozna jej z niego odczytac... Tzn. mozna, ale w nawigatorze, co mnie bynajmniej nie zadowala...

Ech...
Jeszcze troche i zaczne to kopiowac recznie ;P

Ale za wszelkie rady z gory jestem wdzieczna...

M.
Marta
 
Posty: 347
Z nami od: 04 września 2002, 15:08
Lokalizacja: Gdańsk

Re: buuu...

Postautor: E2rd » 13 września 2002, 22:52

Przeglądarka: -

Marta pisze:Nie dziala :cry:

A powinno!
1. Jeśli plik bez rozszerzenia znajdzie się w katalogu poczty, jest uważany przez Mozillę za folder.
2. Jeśli jest to plik tekstowy, Mozilla za początek nowej wiadomości uzna każdą linijkę zaczynającą się od "From " (czyli From ze spacją).
3. Jedyne, co może bruździć, to plik Importowane.msf - jeśli taki znajdziesz, to go usuń i wystartuj ponownie Mozillę. To jest indeks do folderu pocztowego, i jeśli pozostał po jakiejś nieudanej próbie, to Mozilla mu uwierzy i nie przejdzie się ponownie przez Importowane w poszukiwaniu "From " :wink:

Marta pisze:A poza tym widze tu jakas paranoje: do pliku .eml wiadomosc mozna zapisac, ale nie mozna jej z niego odczytac...

Niewątpliwie masz rację: bug 11076 czy bug 143565 potwierdzają to... :wink:

A jeśli chodzi o importowanie z Outlooka: Spróbuj może utworzyć nowy profil w Mozilli i spod niego zaimportować... :roll:
E2rd
Moderator
 
Posty: 3937
Z nami od: 26 marca 2002, 23:16

HURRA!

Postautor: Marta » 14 września 2002, 17:49

Przeglądarka: -

Ufff... Udalo sie :)
Zrobilam to chyba troche za bardzo "recznie" i przy 100 plikach bym sie o to nie pokusila, ale przy 30 dalo rade...

Zajrzalam jeszcze raz do pliku mozillowskiego (natchnela mnie do tego informacja o tym "From " - ja chyba mialam "From: " - DZIEKI!!!) i rzucilo mi sie w oczy, ze kazda wiadomosc zaczyna sie od

Kod: Zaznacz cały
From - Jan 1965 00:00:00


i dalej From: "osoba" <osoba@domena.com> [...]

No to powklejalam ten styczen '65 na poczatku kazdej wiadomosci (wlasnie tu byla ta reczna robota - kopiowalam je z notatnika pojedynczo do nowego pliku... juz mi sie nie chcialo myslec :)), zapisalam i zadzialalo...

Dziwne, cos waznego musialo sie zdazyc o polnocy stycznia '65 (ktorego stycznia?), bo bez tego magicznego zaklecia nic nie dzialalo... ;)

Wazne, ze mam juz to za soba... :)
Dzieki za pomoc!

M.
Marta
 
Posty: 347
Z nami od: 04 września 2002, 15:08
Lokalizacja: Gdańsk

Re: HURRA!

Postautor: irekc » 17 września 2002, 11:18

Przeglądarka: -

Może komuś się jeszcze przyda... :) popawiony skrypcik do importu eml-i. Wystarczy skopiować do notatnika, zapisać jako miel_eml.bat i uruchomić w katalogu z plikami eml, podając nazwę pliku wynikowego jako parametr (np. 'miel_eml Importowane'). Testowany pod Win2k i Mozilla 1.1 / 1.2a, na pewno będzie działać w XP, innych okien i wersji Mozilli nie byłem w stanie sprawdzić.

Kod: Zaznacz cały
@echo off
if exist %1 del %1
for %%i in (*.eml) do echo From osoba@nieznana.com  Fri Sep 13 12:00:00 2002 > %%i.tmp
for %%i in (*.eml) do type %%i >> %%i.tmp
for %%i in (*.tmp) do echo.>> %%i
for %%i in (*.tmp) do echo.>> %%i
for %%i in (*.tmp) do type %%i >> %1
del *.tmp
echo.
echo Mozesz teraz skopiowac plik %1 do katalogu z poczta
echo w swoim profilu (przy wylaczonej Mozilli oczywiscie!).
echo.
echo Pamietaj aby usunac z tego katalogu stary plik indeksu %1.msf.


Takie rozwiązanie jest może troche łopatologiczne, ale działa :D :D

--
Irek
irekc
 
Posty: 257
Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Lokalizacja: Katowice

Re: HURRA!

Postautor: Marta » 17 września 2002, 15:12

Przeglądarka: -

Mozesz mi to wytlumaczyc:

irekc pisze:for %%i in (*.eml) do echo From osoba@nieznana.com Fri Sep 13 12:00:00 2002 > %%i.tmp


Batche nigdy nie byly moja mocna strona, ale nie wiem, po co wpisywac osobe i date (jezeli ta linijka wpisuje to do pliku) - jest to w .emlu. Szczegolnie, ze w tym momencie traciloby sie oryginalne dane, a na tym mi najbardziej zalezalo. Szczegolnie, ze listy byly od roznych osob i w tym momencie musialabym stworzyc iles tam plikow "mielacych".

Z tego co wywachalam, to kazdy e-mail w Mozi zaczyna sie od:
Kod: Zaznacz cały
From - Jan 1965 00:00:00
From: "Jan Kowalski" <jan@domena.pl> i tu data...

przy czym ta druga linijka w .emlu jest identyczna. Moim skromnym zdaniem trzeba by bylo wpisac tylko ta pierwsza przed .emla i z glowy.

Czegos tu nie rozumiem.... Nie jest mi to juz tak bardzo potrzebne, bo zrobilam jak juz wczesniej napisalam i dziala, ale zastaniawia mnie to po prostu.

Bylabym dzwieczna i melodyjna za jakies wyjasnienie ;)
M.
Marta
 
Posty: 347
Z nami od: 04 września 2002, 15:08
Lokalizacja: Gdańsk

Re: HURRA!

Postautor: irekc » 18 września 2002, 10:11

Przeglądarka: -

Marta pisze:Batche nigdy nie byly moja mocna strona, ale nie wiem, po co wpisywac osobe i date (jezeli ta linijka wpisuje to do pliku) - jest to w .emlu. Szczegolnie, ze w tym momencie traciloby sie oryginalne dane, a na tym mi najbardziej zalezalo. Szczegolnie, ze listy byly od roznych osob i w tym momencie musialabym stworzyc iles tam plikow "mielacych".


RFC 2076 rozdział 3.4. Przyjrzyj się uważnie: są dwa pola From jedno z ":" a drugie bez, to drugie pole jest używane jako separator wiadomości przechowywanych w formacie Unix mailbox (mbox). W plikach Mozilli wygląda to tak jak opisałaś, ale w eml-u brakuje właśnie tego drugiego pola. Pole to jest zazwyczaj ustawiane przez serwer poczty, ważne że linijka zaczyna sie od "From ". Żadnych informacji nie tracisz, przyjrzyj się dokładnie jak działa ten skrytpt, Kurier poczty wyświetla informacje z nagłówków "From:", "Date:", itd. Wziąłem po prostu linijke ze swojej skrzynki pocztowej pod linuksem i troche ją przerobiłem - a Kurier po prostu wstawia tam coś co zaczyna się od "From ".

Marta pisze:Moim skromnym zdaniem trzeba by bylo wpisac tylko ta pierwsza przed .emla i z glowy.


Uruchom sobie wszystkie linijki skryptu oddzielnie i popatrz co się dzieje.

--
Irek
irekc
 
Posty: 257
Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Lokalizacja: Katowice

male pytanko (mozliwe ze retoryczne)

Postautor: Marta » 19 września 2002, 10:43

Przeglądarka: -

Jeszcze tego nie sprawdzalam (praca + wrzesien = brak czasu :wink: ), ale z tego wszystkiego wnioskuje, ze po prostu musi byc linijka zaczynajaca sie od From ze spacja z czyms tam dalej, co nie ma wiekszego znaczenia, tak?

Tzn. nie wazne, czy to jest ten moj styczen '65 czy osoba@nieznana.com piatek jakis tam?

Bo jezeli tak jest to nie mam wiecej pytan ;)

Raz jeszcze dzieki,
M.
Marta
 
Posty: 347
Z nami od: 04 września 2002, 15:08
Lokalizacja: Gdańsk

Re: male pytanko (mozliwe ze retoryczne)

Postautor: irekc » 19 września 2002, 12:50

Przeglądarka: -

Marta pisze:Jeszcze tego nie sprawdzalam (praca + wrzesien = brak czasu :wink: ), ale z tego wszystkiego wnioskuje, ze po prostu musi byc linijka zaczynajaca sie od From ze spacja z czyms tam dalej, co nie ma wiekszego znaczenia, tak?

Tzn. nie wazne, czy to jest ten moj styczen '65 czy osoba@nieznana.com piatek jakis tam?

Bo jezeli tak jest to nie mam wiecej pytan ;)

Raz jeszcze dzieki,
M.


Dokładnie tak jest, a ta data (Jan 1965 00:00:00) pojawia sie również w moich postach :) Tu chodzi tylko o kompatybilność z formatem mbox, ten nagłówek tak naprawdę żadnej ważnej informacji nie zawiera.

--
Irek
irekc
 
Posty: 257
Z nami od: 12 lipca 2002, 12:41
Lokalizacja: Katowice

ufff...

Postautor: Marta » 20 września 2002, 10:57

Przeglądarka: -

No to juz chyba wszystko jasne ;)

Dzieki!
M.

PS. Nie podoba mi sie szowinizm tego forum... Co to w ogole jest: "Marta napisał: "??? :wink:
Marta
 
Posty: 347
Z nami od: 04 września 2002, 15:08
Lokalizacja: Gdańsk

Re: ufff...

Postautor: pbartecki » 20 września 2002, 17:35

Przeglądarka: -

Przyjmujemy pacze ;)

Myślę, że phpBB też by się ucieszyło ;)
pbartecki
 
Posty: 705
Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

poczta z vista do xp -thunderbird

Postautor: Joho » 25 kwietnia 2008, 10:32

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)

ee a u mnie to nie działa tzn. zrobiłem bata, stworzy łem importowanie i i wrzuciło mi do poczty importowane wraz z wiadomościami . eml ale nie mogę otworzyć wiadomości. W ogóle nie ma reakcji ze strony mozilli. We właściwościach wiadomości pokazuje domyslne kodowanie znaków- ARABSKI (IBM8640 i nie mam opcji zmiany tego kodowania. jednym słowem lypa. Co robie nie tak?
Pozdro
Joho
 

działa

Postautor: sebo_w » 25 maja 2009, 07:44

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.10) Gecko/2009042316 Firefox/3.0.10

Witam,

Działa pod Win Vista i Thunderbird 2.0.0.21.

Dzięki i pozdrowienia
sebo_w
 


Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: dzi4d3k, Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: