MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Czat Java i polskie literki

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Postautor: GabrielBaines » 20 sierpnia 2003, 20:58

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5b) Gecko/20030815

hauser pisze:Udało mi się zmusić plugin Javy do wyświetlania polskich ogonków.
[...]
Ok, działa u kogoś jeszcze?


Potwierdzam, działa na:
Mozilla 1.5b
Blackdown-1.4.1-01
LC_CTYPE=pl_PL

Hauser, jesteś geniuszem. To jest pierwszy znany ludzkości plik font.properties.pl, który działa na Linuksie.

Panowie na górze (Piotr, Marek) - proponuje podpiąc ten plik pod pytanie w FAQ o polskie litery w Javie. Plik Hausera rzeczywiście rozwiązuje problem.
Gabriel
GabrielBaines
Moderator
 
Posty: 450
Z nami od: 05 marca 2002, 21:42

Re: TextField tak, Label nie?

Postautor: Gość » 27 listopada 2003, 02:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.5) Gecko/20031111 MultiZilla/1.5.0.4

GabrielBaines pisze:A czy ma ktoś jeszcze taki objaw, że polskie literki są w komponencie TextField, ale nie ma ich w komponencie Label? Ciekaw jestem, czy to jest powszechny problem w Javie na Linuxie, czy tylko mój system jest taki perwersyjny.

Mozilla 1.5 + SUN Java 1.4.2 efekt jak wyżej
Gość
 

Re: TextField tak, Label nie?

Postautor: pbartecki » 27 grudnia 2003, 01:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.6b) Gecko/20031223 Firebird/0.7+

Instrukcje instalacji wtyczki Java (wraz z odpowiednim plikiem font.properties.pl) oraz testem polskich literes zostały zaktualizowane. Odpowiednie adresy to:

Instalacja: http://mozillapl.org/pomoc/Java
Test Javy: http://mozillapl.org/mozilla/test/applet-test.html
Plik Font.properties: http://mozillapl.org/mozilla/test/font.properties.pl

Font.properties bez testów, bo podany na forum odnosnik do wersji Hausera niestety nie dziala.
pbartecki
 
Posty: 705
Z nami od: 03 lutego 2002, 18:31

Postautor: grzesiek » 21 stycznia 2004, 14:17

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; Linux i686; U) Opera 7.23 [pl]

działa na slacku Ladnie


:D :D :D
grzesiek
 

Postautor: Radek » 14 kwietnia 2004, 17:47

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i586; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

U mnie (Linux PLD 2.0, MozillaPL 1.6) po dodaniu pliku "ont.properties.pl" wywala się na stronie testowej "http://mozillapl.org/mozilla/test/applet-test.html" dając następujący komunikat na konsoli:

Kod: Zaznacz cały
[radek@rad radek]$ mozilla
                      PLUGIN ERROR
                      ************
Java process caught exception: java.lang.ExceptionInInitializerError


java.lang.ExceptionInInitializerError
        at sun.plugin.JavaRunTime.initEnvironment(Unknown Source)
        at sun.plugin.navig.motif.Plugin.doit(Unknown Source)
        at sun.plugin.navig.motif.Plugin.start(Unknown Source)
Caused by: java.lang.NullPointerException
        at sun.awt.X11GraphicsEnvironment.registerFontPropertiesFonts(Unknown Source)
        at sun.java2d.SunGraphicsEnvironment.initTerminalNames(Unknown Source)
        at sun.java2d.SunGraphicsEnvironment.initCompositeFonts(Unknown Source)
        at sun.java2d.SunGraphicsEnvironment.access$300(Unknown Source)
        at sun.java2d.SunGraphicsEnvironment$1.run(Unknown Source)
        at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
        at sun.java2d.SunGraphicsEnvironment.<init>(Unknown Source)
        at sun.awt.X11GraphicsEnvironment.<init>(Unknown Source)
        at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance0(Native Method)
        at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance(Unknown Source)
        at sun.reflect.DelegatingConstructorAccessorImpl.newInstance(Unknown Source)
        at java.lang.reflect.Constructor.newInstance(Unknown Source)
        at java.lang.Class.newInstance0(Unknown Source)
        at java.lang.Class.newInstance(Unknown Source)
        at java.awt.GraphicsEnvironment.getLocalGraphicsEnvironment(Unknown Source)
        at java.awt.Window.init(Unknown Source)
        at java.awt.Window.<init>(Unknown Source)
        at java.awt.Frame.<init>(Unknown Source)
        at java.awt.Frame.<init>(Unknown Source)
        at sun.plugin.AppletViewer.<clinit>(Unknown Source)
        ... 3 more
Java process: caught exception from sun.plugin.navig.motif.Plugin.start
Exception in thread "main" java.lang.NullPointerException
        at sun.awt.X11GraphicsEnvironment.registerFontPropertiesFonts(Unknown Source)
        at sun.java2d.SunGraphicsEnvironment.initTerminalNames(Unknown Source)
        at sun.java2d.SunGraphicsEnvironment.initCompositeFonts(Unknown Source)
        at sun.java2d.SunGraphicsEnvironment.access$300(Unknown Source)
        at sun.java2d.SunGraphicsEnvironment$1.run(Unknown Source)
        at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
        at sun.java2d.SunGraphicsEnvironment.<init>(Unknown Source)
        at sun.awt.X11GraphicsEnvironment.<init>(Unknown Source)
        at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance0(Native Method)
        at sun.reflect.NativeConstructorAccessorImpl.newInstance(Unknown Source)
        at sun.reflect.DelegatingConstructorAccessorImpl.newInstance(Unknown Source)
        at java.lang.reflect.Constructor.newInstance(Unknown Source)
        at java.lang.Class.newInstance0(Unknown Source)
        at java.lang.Class.newInstance(Unknown Source)
        at java.awt.GraphicsEnvironment.getLocalGraphicsEnvironment(Unknown Source)
        at java.awt.Window.init(Unknown Source)
        at java.awt.Window.<init>(Unknown Source)
        at java.awt.Frame.<init>(Unknown Source)
        at java.awt.Frame.<init>(Unknown Source)
        at sun.plugin.viewer.LifeCycleManager.destroyCachedAppletPanels(Unknown Source)
        at sun.plugin.navig.motif.Plugin.onExit(Unknown Source)
        at sun.plugin.navig.motif.Plugin.doit(Unknown Source)
        at sun.plugin.navig.motif.Plugin.start(Unknown Source)
INTERNAL ERROR on Browser End: Could not read ack from child process
System error?:: Zasoby chwilowo niedostępne
[radek@rad radek]$
Radek
 

Postautor: matid » 10 listopada 2004, 22:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

Do wszystkich mających problemy z JAVA i polskimi znakami pod Linuksem: Najlepszym rozwiązaniem jest zainstalowanie jre1.5.0 z tej strony: http://java.sun.com/j2se/1.5.0/download.jsp (Klikać na Download JRE).
Instalujemy do folderu /usr/java/.
Następnie przechodzimy do folderu: /usr/local/firefox/plugins/ (lub inny folder gdzie zainstalowaliśmy firefox'a) i wpisujemy:
ln -s /usr/java/jre1.5.0/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so (ścieżka może się różnić jeśli używamy systemu opartego o inną architekturę bądź kompilatora gcc z serii 2.9.*)

Koniec! Uruchamiamy Firefox'a i cieszymy się polskimi znakami w apletach JAVA.
matid
matid
 
Posty: 39
Z nami od: 22 czerwca 2004, 16:18
Lokalizacja: Knurów

Postautor: Cyr4x » 27 lutego 2006, 00:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060124 Firefox/1.5.0.1

Ludzieeee! Gdzie trzeba zgrać ten plik font.properties pod Ubuntu 5.10 z javą blackdown 1.4 bo mnie trafi chyba zaraz. Próbowałem już wszędzie a nadal mam ochydną wielką czcionkę (np. przy logowaniu na czaterii) i przy wpisywaniu w polu testowego apletu jest )) zamiast ł.
Cyr4x
 

klopot z java ;/

Postautor: gosia;p » 28 lutego 2006, 17:14

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

POMOCY !!!!!!!!!!! MAm straszny problem z ta java :cry: mam jakis blad i nie moge polaczyc sie z serwerem !!!!!!! to moj nr gg 909791...bardzow was plose jak ktos zna sie na tej javvie niech do mnie zagada;)
gosia;p
 

klasa applet

Postautor: wiecek » 21 marca 2006, 15:30

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)

witam serdecznie!
prosił bym o podanie jakiś linków stron na których były by wypisane wszystkie klasy appletu z jawa.potrzebuje tych materiałów do szkoły.
Proszę o przesłanie linków na meila wiecek.kom@interia.pl
Z góry serdecznie dziekuje za pomoc
wiecek
 

Postautor: Paulina ***:( » 20 kwietnia 2006, 17:39

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

siama!jakos nie radze sobie z ta java! moze ktos pomoze :cry: [/b]
Paulina ***:(
 

problem z java

Postautor: Szulo » 08 maja 2006, 16:12

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; pl) Opera 8.54

kto mi pomoze jaka wersje javy i mozilli sciagnac na windowsa 98 bo jak sciagam te nowe to niedzialaja a starszych wersji nie moge znalezc
prosze o kontakt [ciach email, gg]
Szulo
 

Java

Postautor: Eulen » 24 grudnia 2006, 03:28

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98)

Można prosić jakiś link do tej wersji javy? :)
Byłbym dźwięczny ;)
Eulen
 

Postautor: myslaw » 03 stycznia 2007, 15:41

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; FDM; Alexa Toolbar

Elo ziomki mam taki problem sluchajcie wchodze na czat byle jaki i nie hula wystepuje taki blad

Error-Java

java.long.SunPoiterException

A ja chchialem powiedzieć ze nie pomaga Virtual Machine Java
i to sie dzieje tylko na mozilli firefox na innych przegladrkach chodzi normalnie.

Prosze o pomoc
myslaw
 

Ja mam ten sam PROBLEM

Postautor: emil1991 » 01 lutego 2007, 22:32

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; FDM; Alexa Toolbar

Jest wręcz identyczny... Niewiem ale pojawił sie on gdy zainstalowałem Megaupload Menager.. Może ktoś pomoże rzetelnie ...
emil1991
 

Postautor: Tomek » 02 lutego 2007, 07:45

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1

Problemy z JavaScript, z Javą - Alexa Toolbar
jak grzebiecie w opcjach o których nie macie zielonego pojęcia to potem są takie cyrki...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
Tomek
Moderator
 
Posty: 9049
Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52

Odp: Czat Java i polskie literki

Postautor: pomocy » 06 sierpnia 2010, 17:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8 (.NET CLR 3.5.30729)

jak zmienić literki w wp aby pokazywało to fajaÄ‘mie

co to znaczy? :ugeek:
Ostatnio zmieniony 06 sierpnia 2010, 19:04 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Czy naprawdę sądzisz że 20 znaków zapytania podniesie rangę twojego pytania?
pomocy
 

Poprzednia

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite

Kto jest online

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

Przejdź do powiązanej strony

Nawigacja:

Stopka: