Czy można stworzyć wiecej niż standardowe 2 katalogi z adresami, jak np. jst w tfu, tfu outlooku.
Chciałbym sobie podzielić adresy podgrupy (właściwe mój tato chciałby) to nie możność tego to jeden z powodów, dla których używa tfu, tfu outlooka.
Jest to możliwe?
Książka Adresowa
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Re: Książka Adresowa
Przeglądarka: -
LarryN pisze:Czy można stworzyć wiecej niż standardowe 2 katalogi z adresami, jak np. jst w tfu, tfu outlooku.
Chciałbym sobie podzielić adresy podgrupy (właściwe mój tato chciałby) to nie możność tego to jeden z powodów, dla których używa tfu, tfu outlooka.
Jest to możliwe?
Oczywiscie - Okno -> Ksiazka adresowa, a nastepnie:
Plik -> Nowy i wybierasz co chcesz
Pozdrawiam,
Jacek
- Jacek
- Z nami od: 01 lipca 2002, 22:20
Dzięki działa
Tylko szkoda, że nie ma na gurny pasku przy nowa wizytówka itp,nowy książka adresowa. Nie jest to tskie oczywiste, że można mieć wiele książek adresowych, szczególnie, że pierwsza nazwana jest "Osobista książka adresowa".
Tylko szkoda, że nie ma na gurny pasku przy nowa wizytówka itp,nowy książka adresowa. Nie jest to tskie oczywiste, że można mieć wiele książek adresowych, szczególnie, że pierwsza nazwana jest "Osobista książka adresowa".
- LarryN
- Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13
LarryN pisze:Dzięki działa
No tak - niby moznaby bylo umiescic "Nowa ksiazke" na pasku, ale z drugiej strony - ja zaklada sie zazwyczaj tylko raz 8)
Juz szybciej i wiecej razy uzywa sie list dystrybucyjnych (przynajmniej wtedy masz wszystko w jednym miejscu/pliku)
Pozdrawiam,
Jacek
- Jacek
- Z nami od: 01 lipca 2002, 22:20
Jacek pisze:LarryN pisze:Dzięki działa
No tak - niby moznaby bylo umiescic "Nowa ksiazke" na pasku, ale z drugiej strony - ja zaklada sie zazwyczaj tylko raz 8)
Juz szybciej i wiecej razy uzywa sie list dystrybucyjnych (przynajmniej wtedy masz wszystko w jednym miejscu/pliku)
Pozdrawiam,
Jacek
Nie zgodzę się z Tobą. Nie chodzi tu o mnie, bo ja jakoś sobie radzę, (nie używam kuriera tylko mutt a jak tam wygląda książka adresowa to pozostawię bez komentarza), ale przekonuję mojego tatę do Mozilli.
Krótka charaterystyka taty, myślę, że właśnie o takich ludzi walczymy:
lat 49, wykształcenie wyższe, stanowisko kierownicze, komputera w domu używa od 2 lat, głownie jako maszyna do pisania, a od 1,5 roku, od kiedy sąsiad zorganizował sieć blokową, coraz intensywniej netu. Jest człowkiem bardzo zajętym 1,5 etatu + działalność społeczno-polityczna [nie piszę więcej, żeby nie wyszło na propagandę]. Nie ma więc czasu na głebokie poznawanie oprogramowania, ja studiuję 80 km i rzadko bywam w domu więc na "szkółkę" czasu nie mam.
Bez więkzych problemów dał się przekonać do używania Mozilli jako przeglądarki stron WWW, właściwie to jego główna przeglądarka. Gorzej jest z Kurierm, korzysta z niego do obsługi jednego z kont, ale te ważniejsze obsługuje outlookiem. W Kurierze brakowało mu m.in. prostego zakładanie folderów.
Ludzie tacy jak on mają masę maili w książkach adresowych, ja nie wiem czy przez rok wysyłam maile do tylu ludzi co mój tato w ciągu tygodnia. Za każdym razem wysyła do troch innej konfiguracji ludzi, przynajmniej tak mu się wydaję. Listy dystrybucyjne nie spełniają jego wymagań, musi mieć pogrupowane adresy na różne działki. Tu polityka, tu rodzina, to partia XYZ itp. Czasami dziedziny się nakładają, czasami trzeba wysłać maila tylko do 1 , 2 osób z grupy. Pewnie można to zrobić inaczej, ale to kosztuję czas i nie gadajcie tutaj, że jak zmieni się jakieś ustawienia. Niektórzy tuuningująsamochody, ale niektórzy chcą tylko do nich wsiaść. Co ciekawe podobnego podziału w adresach w outlooku dokonała moja siostra, która netu używa zdecydowanie rzadziej i nie tak szeroko. Zgadzam się z nim, że taki podział jest nader wygodny. Przy okazji inne programy wprowadzają taki format, nie chodzi tu tylko o OutLooka, także np. GG w podobny sposób segreguje ludzi.
Myślę, ze tak możliwość [dla tych co zapomnieli już o co chodzi o dodanie na pasku elementu (ikony) nowy folder (nowa książka adresowa)], ułatwi przekonać następnych do korzystania z Mozilli. Przy okazji nazwa Folder jest lepsza, zasadniczo w domu mamy jedną książkę adresową a wiele folderów, rozdziałów w niej. Dodanie takiego elementu nie powinno ujemnie wpłynąć na klarowność menu, a ... już pisałem.
- LarryN
- Z nami od: 07 lutego 2002, 17:13
• Strona 1 z 1
Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite